Hajnali ​hajtóvadászat 9 csillagozás

Válogatott elbeszélések
William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat

Az elbeszélések – műfaji adottságaikból következően – olyan írói vonásokat is előtérbe állítanak, amelyek a bővebb folyással hömpölygő, bonyolultabb indázó regényekben nem ötlenek mindjárt szemünkbe: a drámai tömörséget, az áttekinthető világosságot. Minden egyes darab hibátlanul megformált, tökéletes műalkotás, felejthetetlenül szórakoztató és tartalmas élmény forrása. Ez a gyűjtemény azonban még ennél is többet, további jó szolgálatot is igér az olvasónak: tájékozódását segíti, felfedező útját egyengeti az ismerkedésre csábító izgalmakkal és figyelmes elemzőmunkát kívánó rejtélyekkel egyaránt telezsúfolt faulkneri világban.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Mississippi · Pearl Harbor


Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat

Az elbeszélések többnyire Faulkner tradicionális világáról, az amerikai Délről regélnek. Új elemként a két világháború is felkerült a szerző témái közé, valamint egy különös, a fehérek világával sajátságos kapcsolatban álló indián törzs is. Utóbbiak egyik története fantasztikusan rávilágít arra a civilizációs szakadékra, mely a társadalmi fejlődés különböző fokain álló népek között lehetetlenné teszi a lényegi megértést. Ez tette reménytelenné egykor a forradalmak exportját, s ez teszi ma is lehetetlenné a demokrácia exportját, napjaink vezető politikusainak kedvenc vesszőparipáját. Kár, hogy ezt csak művészek, molyok, s hétköznapi emberek képesek felfogni, politikusok nem.
A novellák egyébként jól illeszkednek abba a sorba, melyben Faulkner a földhözragadt, tanulatlan déli fehér kisember embertelen küzdelmét ábrázolja a sovány földdel, melyből ki kell csikarniuk a megélhetést, miközben tehetősebb honfitársaik, a bankok és a törvény ritkán nyújtja ki feléjük a kezét, s akkor sem biztos, hogy segítő szándékkal. Döbbenetes nyomor kígyózik elő ezekből az írásokból, ám mindegyikre alapvetően jellemző az a makacs méltóság, mellyel az érintettek arcrándulás nélkül elviselik ezt a kegyetlen sorsot. Szuggesztív írások, s ha a válogatás nem lenne közel 700 oldal, bevezetőnek is ajánlanám Faulkner regényeihez. Így inkább csak kiegészítésnek javaslom, de aki szereti a szerző műveit, annak feltétlenül.


Népszerű idézetek

balagesh IP>!

Mert csakis az irodalomban lehetséges, hogy az emberi lélek történetének képtelen és többszörösen ellentmondó eseményeit művészileg összevetve hitelessé és igazzá forrasszuk.

376. oldal; Monk

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
4 hozzászólás
Chöpp P>!

Pedig a huszadik századi politika bizony elég siralmas ügy, sokak orra szerint már az égig szaglik.

390. oldal Monk

Kapcsolódó szócikkek: politika
2 hozzászólás
Chöpp P>!

Gavin bátyám arról beszélt, hogy egyszer majd Mississippi minden útját kikövezik, akár a városi utcákat, és minden amerikai családnak saját kocsija lesz.

375. oldal Mindörökre

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Foglalkozása?
– Minél gyorsabban meggazdagodni.
– Szóval nincs.

342. oldal Eredj, Mózes!

Chöpp P>!

Mondd meg az anyádnak, hogy esetleg kimaradunk éjszakára. Add át szent ígéretemet, hogy nem hagylak lelőni, kígyótól megmarni, szódavíztől kipukkadni…

361. oldal Mindörökre

Chöpp P>!

Lám, a föld népe, a megalázottak, a legyőzhetetlenek… kibírni és kibírni és újra mindent kibírni… holnap, holnap és újra holnap: mindörökre.

375. oldal Mindörökre

Chöpp P>!

[…] sarkukon guggolva beszélték meg a négerkérdést, elmerülten guggoltak a gőzhajó ajtajainak arany feliratai alatt.
– Nem ehetjük meg őket – mondta az egyik.
– Miért nem?
– Sok van belőlük.
– Ez igaz – mondta egy harmadik. – Ha egyszer nekikezdünk, valamennyit meg kéne ennünk. És ennyi hús nem tesz jót az embernek.

271-272. oldal Vörös falevelek

Chöpp P>!

De Gavin bátyám mondta, hogy semmilyen emberi történés se kíván hosszú mesét, három szóban is elmondható: született, szenvedett, meghalt.

369. oldal Mindörökre

6 hozzászólás
Chöpp P>!

A sötét föld beleharap a nap karimájába.

139. oldal Győzelem

Kapcsolódó szócikkek: naplemente
balagesh IP>!

Asszony öli meg a házastársát anyagi előnyökért… biztosítási díjért, vagy mert bedől egy másik férfi felbujtásának vagy ígéretének. Férfi vagy gyűlöletből öli meg a feleségét, vagy dühből, vagy kétségbeesésből, vagy azért, hogy ne fecsegjen, mert az asszony nyelvét semmi sem tartja féken, se megvesztegetés, se az, ha az ember egyszerűen kitér az útjából.

399. oldal; Rossz keverés

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jack London: Országúton
Ernest Hemingway: Elbeszélések
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava
Isaac Bashevis Singer: A hét kicsi suszter
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések
Isaac Bashevis Singer: Örök szerelem
Sükösd Mihály (szerk.): Chicago ostroma
Arthur Miller: Kallódó emberek