The ​Final Battle (Legion of the Damned 2.) 1 csillagozás

William C. Dietz: The Final Battle William C. Dietz: The Final Battle

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Human and machine. Elite and expendable. They are the Legion of the Damned.
The Hudathans are on a rampage. They have created their own corps of cyborgs using copycat technology and psychotic candidates. They have refitted their hardware. Reloaded their weapons. Refueled their insanity. And targeted the heart of the Confederacy, once and for all.
The Legion will be there to greet them. It is time for… The Final Battle.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Ace, New York, 1995
400 oldal · ISBN: 9780441002177

Kiemelt értékelések

Noro>!
William C. Dietz: The Final Battle

Jó húzás volt Dietz-től, hogy egy olyan közismert és karakteres, ráadásul Amerikán kívülről származó katonai alakulatot választott sorozata „főszereplőjének”, mint az Idegenlégió. A jó 20 éve indult sorozat a katonai űropera és az akkoriban népszerű kiberpunk toposzok (lásd: Robotzsaru vagy Terminátor) jól sikerült ötvözete. A Légió a távoli jövőben még mindig a fura figurák és a máshova beilleszkedni képtelenek gyűjtőhelye, talán jobban, mint valaha – egy baleset vagy gyilkosság áldozata ugyanis ebben az univerzumban csak kétféleképpen kaphat esélyt a feltámadásra: ha elég gazdag egy saját kiborgtest kifizetésére, vagy ha beáll a Légióba, ahol bérmentve kap egy Trooper harcigépet. Innen persze kilépni már nem lehet.

A The Final Battle egy generációval a magyarul megjelent Kárhozottak légója után játszódik. Sok ismerős világelem és karakter feltűnik az első részből, de nagyjában véve önmagában is érthető történet. A kiborgok életére, ami az előzmény talán legerősebb része volt, ezúttal kevesebb hangsúlyt fektet, kiötöl azonban új érdekességeket: vannak itt idegen testbe klónozott kémek, kibernetizált vadállatok (Menyétet házőrzőnek! :D), telepatikus hínárerdők… Tetszett még, ahogy körüljárta az Emberiség Birodalmának átalakulását egy értelmes fajok közti Konföderációvá, és azt, hogy ez milyen politikai problémákkal jár emberi és idegen nézőpontból egyaránt. Na és persze látványos csatákkal sem marad adósunk, miközben a technikai és katonai kérdéseket egyszerűen és követhetően adja át az egyszeri olvasónak is.

Történetvezetését illetően a regény a régi háborús sztorikat követi: sok a mellékszereplő, akik gyakran egy-egy fejezet erejéig tűnnek csak föl, így átfogó, stratégiai képet kapunk az eseményekről. Valójában főszereplőit néha szabályosan elhanyagolja, így azok az olvasók, akik szeretnek egy-egy kedvenc karaktert követni, zavarónak találhatják a sok ugrálást. Pedig Dietz nagyon is jó abban, hogy egy-két oldalon is érdekessé és szimpatikussá varázsoljon minden rövid időre feltűnő figurát, és el tudja érni, hogy bármelyik mellékszereplő bőrébe belebújhassunk. Ilyen az igazi lövészárok-űropera.


Népszerű idézetek

Noro>!

The optimistically named Warm Wind That Blows Happiness Throughout the Galaxy was better known to her crew as the Iron Bitch.

Chapter 8.

4 hozzászólás
Noro>!

The Legion was something of mystery to Anguar, consisting as it did almost entirely of humans, and having what he considered to be masochistic values and traditions. Like bravery in the face of impossible odds, death in battle, and a brooding pessimism.

Chapter 3.


A sorozat következő kötete

Legion of the Damned sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
Orson Scott Card: Ender's Shadow
Robert A. Heinlein: Starship Troopers
John Scalzi: Old Man's War
Jean Johnson: A Soldier's Duty
David Weber: On Basilisk Station
John Scalzi: The Last Emperox
Walter Jon Williams: The Praxis
Orson Scott Card: Ender in Exile
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit