Tervezd ​meg az életed 5 csillagozás

William Burnett – David J. Evans: Tervezd meg az életed

No ​1. New York Times Bestseller
A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk.

Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut.
Miért is ne tekinthetnénk hasonlóképpen a saját életünkre?
Bill Burnett és Dave Evans formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt, többek között az Apple néhány jelentős újítása is az ő nevükhöz fűződik.
A… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106174

Most olvassa 11

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
zakkant
William Burnett – David J. Evans: Tervezd meg az életed

Hasznos dolgok rejlenek a Tervzd meg az életed könyvben, de néhány dologban nagyon is nyugati volt. Néhány példa, vagy helyzet olyan volt, amit sajnos itthon kis hazánkban nem tudok elképzelni, hogy megvalósíthatnánk, hiszen nincs hozzá meg a(z anyagi) háttér, vagy éppen nincs ilyen minőségű továbbképzés, és választási/tanulási/előrejutási lehetőség.

Kifejezetten hasznos volt a prototípus interjúk fejezet, mert erről már láttam példát itthon is, és pontosan úgy működött, ahogy Burnett és Evans leírta. Néhol kicsit szakmai volt a könyv, de nem volt túlzottan száraz, vagy technikai, mert egy-egy ilyen „unalmasabb” rész után mindig jött egy-egy példa az életből, és ezek feldobták ezeket a részeket.

Sajnos nem tudtam nem szemet hunyi annak, hogy jó pár elütés volt a könyvben, amin mindig megakadt a szemem. Felesleges betűk, elírások, és néhány értelmetlen szó és mondatot is találtam. Kár érte, mert egy ilyen „szakmai” könyvben ezek nem mutatnak jól. Szerencsére ezek apró bakik voltak, maga a könyv nekem gyorsan olvasható volt, szerettem az életszerű példákat, mert ezzel jobban meg lehetett érteni a szakmaibb részeket is. Ami nagyon dizájn, prototípus tervezés és az effektív formatervezés kérdéseit feszegette ezek sem voltak érthetetlenek, de azoknak, akiket nem érdekel a téma, vagy nem szakmabeli, azt nem fogja nagyon lekötni a dolog.

A gyakorlati példák tök jók voltak, és minden fejezet végén van tanulságként egy-két segítő kérdés, és válasz amivel a jó és a rossz példákat szemléltetik. A feladatok (pl saját Ödüsszei-terv, és Saját műszerfal megtervezése) nagyon jók voltak, ezekre szeretnék majd nyáron visszatérni, amikor több időm van, mert ehhez azért kell néhány nyugodt óra, amikor végig is gondolom az életemet :)

Egy szó mint száz, ha el vagy akadva a karrieredben, vagy nem tudsz döntést hozni a jövődre nézve, akkor olvasd el a Tervezd meg az életed című könyvet. Nem számít, hogy 17 vagy 27, esetleg 57 éves vagy, ezek a döntések bármikor utolérhetnek, és ha nyitott vagy erre a témára, akkor sok hasznos választ fog adni Burnett és Evans könyve. Én ajánlom!

Bővebben a könyvről még itt: http://www.zakkantolvas.hu/2017/04/bill-burnett-dave-ev…

>!
Mpattus P
William Burnett – David J. Evans: Tervezd meg az életed

A Tervezd meg az életed egy egészen üde kalandozás volt a design thinking világában, ami eddig ismeretlen volt előttem. Nem sikerült mindjárt ráugranom a gondolatmenetre, és olykor kicsit száraznak is éreztem a leírásokat. A könyvet nem tartom kifejezetten olvasmányosnak, s azt sem állítanám, hogy minden elemével azonosulni tudtam. Bár azt gondolom, egy ilyen könyvnek nem is az a célja, hogy minden betűjét pontról pontra kövessük, hanem, hogy elraktározzunk belőle olyan „fogásokat”, amiket a későbbi életünkben hasznosítani tudunk. S azt hiszem, ez meg is történt.

Teljes értékelés:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/03/bill-burnett-dave…


Népszerű idézetek

>!
zakkant

Az élet megtervezése valójában maga az élet, mert az élet folyamat, nem pedig végkifejlet. Ha ezt megérted, akkor mindig világos lesz számodra.

205. oldal

>!
_Fanny_ P

A jól megtervezett élet termékeny – folyamatosan kreatív, produktív, változik, fejlődik, és mindig magában hordozza a meglepetés lehetőségét. Többet merítesz belőle, mint amennyit áldozol rá, és sokkalta többet nyújt, mint a „felkel, dolgozik, lefekszik" típusú mókuskerék.

16. oldal

>!
zakkant

Mitől lesz a munka szórakoztató? Valószínűleg nem attól, amire gondolsz: nem egy hosszú munkahelyi bulitól; nem a magas fizetéstől; nem a hosszas, fizetett vakációtól. A munka akkor szórakoztat, ha felszínre hozza az erősségeidet, elmélyülsz abban, amit csinálsz, és energiát merítesz belőle.

77. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Demi Lovato: Légy erős!
Giulia Enders: Bélügyek
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Évezredek hétköznapjai
Krász Lilla: Magánélet a Habsburgok korában
Queen Afua: Szakrális nő
Edward de Bono: A hat értékmedál
Sophie Hayes: Testfestés
Catherine Salles: Magánélet a római császárok korában
Oravecz Nóra: Találd meg magad