Vathek ​kalifa története 12 csillagozás

William Beckford: Vathek kalifa története

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A ​jólelkű emberek kifulladva a tizenegyezer lépcsőfok sietős megmászásától értek a tetőre, és bosszankodva, merthogy a magukkal hozott vizet is kiöntötték. A lángok tündöklése és a múmiák égésének szaga azon nyomban úrrá lett érzékeik felett… Mind egy szálig a legkisebb ellenállás vagy harc nélkül rogytak össze, úgyhogy Vathek néhány szempillantás alatt leghűségesebb alattvalóinak holttestei között találta magát; a tetemeket sorban a máglya tetejére hajították.” Nem közönséges emberáldozat, aminek tanúja lehetsz majd, ha ide érsz e könyvben, ó, borzongni vágyó Olvasó; Vathek kalifa, az Allahtól és minden jótól elrugaszkodott uralkodó köti meg így végzetes szövetségét a föld alatti világ fejedelmével. Hiába övé a legszebb hárem, a leggazdagabb kincstár és a legmagasabb torony az egész birodalomban – emberfölötti hatalomra vágyik, a fekete mágia, a gonosz varázs talizmánjait akarja megkaparintani minden áron. Mit sem sejtő kisdedek, ártatlan hajadonok és reményteljes ifjak vére… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1786

>!
Holnap, Budapest, 1991
156 oldal · ISBN: 9633450403 · Fordította: Képes Júlia

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

sophie P>!
William Beckford: Vathek kalifa története

    Ismét egy regény, amiért nem azért rajongok, mert mestermunkának tartom, hanem mert egyáltalán létezik és működik. A Vathek kalifa története ugyanis minden fantasyk egyik ősöregatyja. (Utána néztem, a szakirodalom is pontosan ilyesmit ír, sőt, többen azt állítják, az első olyan könyvek egyike, amit ma „gótikus”-nak nevezünk). Ráadásul a szerző – mint arra a fülszöveg is felhívja a figyelmet – egy valóságos ősceleb. Dúsgazdag műkereskedő, politikus, és legfőképpen botrányhős.
    Maga a történet egy keleti, elképesztően nagyhatalmú kalifa esete, aki egy földöntúli lény galád fortélyainak kelepcéjébe esve mindenét feláldozza a kincsek és a tudás megszerzéséért. Mindent odaad, bárkin átgázol, és mindenféle misztikus erőt bevet a cél érdekében. Számos akadály gördül az útjába, de amikor célt ér – ahogy ez lenni szokott – már mást gondolna.
    Összességében valami keleti mesére emlékeztethet a varázslatokkal, háremekkel, rabszolganőkkel, végtelen lakomákkal fűszerezett cselekmény, szerintem minden bele van szerkesztve, amivel akkoriban a népet ijesztgetni lehetett. Igen, például az 1001 éjszaka meséire is hasonlít egy kicsit, az egészen részletes függelék utal is rá, hogy vannak kapcsolódó részek, szereplők. Mindamellett érdemes komolyan venni a különböző – sokszor ironikus – utalásokat a világ állapotára vonatkozóan, érdemes elhinni, hogy ez egy soknapos orgia talaján született látomás, és érdemes megmosolyogni a mai szemmel már nagyon groteszknek ható rémesebbnél rémesebb jelenetet.

5 hozzászólás
bfg3 P>!
William Beckford: Vathek kalifa története

Kicsit mást vártam a könyvtől, főleg a befejezésben – valami olyasmit, mint Ashton Smith – de így is nagyon élveztem. Vathek a maga kétérteműségében a legárnyaltabb jellem, majdnem antihős; Lucifer pedig nagyon eltalált, pozitív meglepetés volt.

betufuggo>!
William Beckford: Vathek kalifa története

A regény egy rövid, izgalmas történet a XVIII.század végéről.A rejtélyes írás főszereplője valós személy volt,aki a Krisztus utáni 840-es években uralkodott,de tevékenysége merőben különbözött a könyvben leírtaktól…………..A történeti igazságokat keresők tehát itt nem találják meg számításukat.A komoly irodalmi értékkel bíró, igényes rémtörténetek rajongói azonban annál inkább ! A kötet nekem is tetszett,bár úgy a hatvanadik,és a századik oldal között kicsit leült a történet,de a vége nagyon ütős volt ! A könyv nem tagolódik fejezetekre,ebben hasonlít Szolzsenyicin „ Ivan Gyenyiszovics egy napja” című kötetére,viszont annál rövidebb,gyakorlatilag pár nap alatt befejezhető-és cserében az olvasó egy maradandó élménnyel lesz gazdagabb.

ZolKov>!
William Beckford: Vathek kalifa története

Az 1002. éjszaka meséje. Tanmese, de végig élvezhető és lebilincselő volt.

Athéna P>!
William Beckford: Vathek kalifa története

Tetszett, izgalmas volt és félelmetes ezenkívül tanulságos mese. Jól bemutatja a kalifa udvartartását, amennyire én meg tudom ítélni történelmileg pontos is. Néha egy-egy rész megmosolyogtatott, például amikor a kalifa feleségei felháborodtak, hogy sétálniuk kell.

Barbara81>!
William Beckford: Vathek kalifa története

Érdekes és tanulságos történet az ezeregy éjszaka meséihez hasonló stílusban. Néhol horrorisztikus részekkel tarkítva meséli el Vathek kalifa pokolra szállását. Tetszettek a végén található magyarázatok, ezek segítették a történet jobb megértését.


Népszerű idézetek

sophie P>!

A szikrák már lángra lobbantották a száraz fát, a méreggel teli olaj ezer kék lángot vetett, az oszló múmiák nehéz, sötét párát bocsátottak ki, és az orrszarvú lassan elhamvadó agyarával együtt olyan bűzt árasztottak, hogy az önkívületből magához térő kalifa egyre dühösebben nézte az őt körülvevő lángokat.

40. oldal

sophie P>!

A kupola alatt általános csönd uralkodott, és semmi sem zavarta meg Babaluk állkapcsának zaján kívül, aki nekivetkőzött, hogy még többet tudjon enni, igyekezve kárpótolni magát a hegybéli böjtért. Mivel túlságosan éber volt az alváshoz, és nem kedvelte a tétlenséget, elhatározta, meglátogatja a háremet, hogy újra átvegye hivatalát a hölgyek fölött, és megnézze, kellően bekenték-e őket Mekka balzsamával, rendben van-e a szemöldökük és a hajuk, egyszóval ellássa mindazokat a feladatokat, amelyekre szükségük lehet.

66. oldal

sophie P>!

Az általános szerencsétlenséget tetézendő, vadállatok rémisztő hangja hallatszott a távolból, és csakugyan: a környező erdőben hamarosan ördögök vagy tigrisek szemeinek ragyogását vették észre. A vezetőket, akik tőlük telhetően kijelölték az utat, és az előőrs egy részét felfalták, mielőtt tudomást szereztek volna a veszélyről. A zűrzavar nem mindennapi volt: farkasok, tigrisek és más vérengző fenevadak sereglettek oda társaik üvöltésére és mindenfelől csontok ropogása hallatszott, felül pedig félelmetes szárnycsapkodás, mert a keselyűk is csatlakoztak hozzájuk.

54. oldal

4 hozzászólás
sophie P>!

„Egy ilyen gyönyörű temetőben biztosan vannak gúlok! És biztosan útba tudnak igazítani. Ha már gondatlanul hagytam, hogy vezetőim elpusztuljanak, majd tőlük kérdezem meg az irányt: idehívom őket, hogy lakomázzanak a friss hullákon.”
    Eme rövid monológ után intett Nerkesznek és Kafurnak, ujjaival mutogatva elmondandóját:
„Menjetek, kopogtassátok meg a sírok oldalát, és zendítsetek rá szívet derítő éneketekre: hisz annyira hasonlatosak ama vendégek dalaihoz, akiknek társaságát óhajtom.”
    A néger szolgákat úrnőjük kívánsága örömmel töltötte el, és nagy gyönyörűséget ígért nekik a gúlok társasága: a hódítók modorában indultak, hogy kopogjanak a sírokon. Mikor ütéseiket megismételték, kongó hang hallatszott a föld alól, a felszín halmokká emelkedett, és mindenfelől gúlok dugták ki az orrukat, hogy belélegezhessék az erdészek hullái által kibocsátott szagokat.

106. oldal

sophie P>!

„Máris odmegyek! – jelentette ki Karathisz. – Semmi kétség; ezek azok a halak, amelyek egy apró fogással látnokká tehetők; akkor pedig meg tudják nekem mondani, hol lehet az a kis Gulhenrúz, akit feláldozni kívánok.”

110. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Matthew Lewis: A szerzetes
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Stephen King: Borzalmak városa
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Stephen King: Lisey története
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Stephen King: Az
Joe Hill: NOS4A2