Mabel ​Jones és a Tiltott Város (Mabel Jones 2.) 19 csillagozás

Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Te mit tennél, ha bűvös indák bújnának elő a gardróbból, és ellopnák a kishúgodat? Ha Mabel Jones lennél, akkor nem félnél semmitől, és követnéd őket! Még ha ez azt is jelenti, hogy be kell hatolnod egy veszedelmes dzsungelbe, ahol halálos szörnyeket és mérgezett cukorkákat legyűrve juthatsz csak a Tiltott Városba.
De vajon Mabel sikerrel jár-e, és kimenti húgát a gonosz Boszorkánykirálynő karmaiból? Vagy sosem látjuk őt viszont?

"Csak a szél fütyülése az összedőlt épületek közt…
Csak a páfrány surrogása a repedt aszfalton…
És ha ott lennénk (és legyünk hálásak, hogy nem vagyunk, de ha ott lennénk), látnánk egy vén boszorkányt, aki mosolyog, és lefordítja a dzsungel elsuttogott szavait.
– Úton van. A Mabel Jones nevezetű közeledik."

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501500 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Ross Collins

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Könyvmolyocska1 >!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Ó, szegény orrtúró Mabel Jones! Egy újabb félelmetes kalandba keveredett. Ne is szaladjunk ennyire előre kezdjük a legelején. Mabelnek, mint kiderült van egy kishúga, Maggie. Egy éjszakán, a gardróbból különös indák törnek ki, hogy Jonest magával vigyék, de ez nem sikerült, hanem kishúgát kaparintották meg. A kislány a zajra felébredt és elgondolkozott, hogy megmentse e kishúgát vagy nem. Szerintetek utána ment? Igen? Persze, hogy igen, mert ilyen egy jó testvér. Utána ugrott, de sajnos nem Maggie mellett kötött ki. Hol kötött ki? Zújvilágban, Álmok városában. Hol van ez? Hát az állatok jövőbeli világában. Igen, sajnos Mabel még egyszer eljutott erre a borzalmas helyre. Itt sok új lénnyel megismerkedik, akik, segítik abban, hogy visszaszerezhesse kicsi, drága testvérkéjét. Régi barátai is felbukkannak: Pelf, a kecske; Jarvis és egy titokzatos személy, aki a GYANÚS csendben ólálkodik. Hogy kerül ide Jarvis? Hát… újra megtette a TETTET. A kis csapat a dzsungel expedícióra indul a Nagy Zavaros-folyón és a Tiltott város felé tartanak. Igen ám, de ez a hely el van átkozva, mivel itt ólálkodik a gonosz Boszorkánykirálynő…
Imádtam ezt a történetet, úgy, mint az elsőt is. Izgalmas, rejtélyes, néhol taknyos volt. Gyorsan befaltam ezt a könyvet, mivel Ross Collins gazdagon díszítette az illusztrációival. Will Mabbitt stílusa nagyon különleges, néhol a történetet megszakítja és olyanról hadovál, ami nem is tartozik oda. Megérdemli az öt csillagot. spoiler

>!
Kolibri, Budapest, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501500 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Ross Collins
Oláh_Zita P>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Az előző rész egy picit jobban tetszett, de kaland és izgalom itt is volt bőven. No meg egy jó kis függővég, folytatás nélkül…

1 hozzászólás
Hintafa P>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Már az első résznél is megállapítottam, de a biztonság kedvéért újra meglepődtem, hogy milyen viharos gyorsasággal faltuk a Mabel kalandjait. Ebben nyilvánvalóan Ross Collins elképesztően pezsgő, izgalmas illusztrációinak is nagy szerepük volt. Az egész könyv tele van energiával és lendülettel. A markáns jellemvonásokkal megalkotott karakterekkel könnyű azonosulni, így egy önálló olvasó is könnyedén eligazodik szándékaik között. Mabbitt vagányságáról árulkodik az is, hogy főszereplőjévé egy olyan lányt tesz, aki elrévedő pillanataiban az orrát túrja (egyébként a fiú mellékszereplővel is elfordul ez, de most nem ő van a középpontban). Ha másért nem, szerintem már önmagában ezért a bátor húzásért megéri felcsapni a könyvet.

Alkalomadtán kedvelem az olyan tipográfiát, ahol a betűméteretekkel és a betűtípusok váltakoztatásával fejezik ki a beszélő szándékát, hangsúlyát. Éjjel-nappal színesen-szagosan pörgő világunkban kell is valami, ami felveszi a versenyt a képernyőkkel és olyan hipnotizált tekinteteket, tátott szájakat tud produkálni, mint bármely szélesvászon.

Will Mabbitt látványos kivitelezésű története, szövevényes, fordulatos kalandjaival újra alaposan feldobta vakációs napjainkat. A(z fel)olvasót magával rántja, részévé válik a kalandnak.

A szerző nem riad vissza időnként a borzongató részektől sem, bár az izgalom tetőfokát hajlamos tökéletesen oda nem illő, így ebben a kontextusban nagyon vicces megjegyzésekkel (mint például a vöröshagymáról szóló értekezésének dicséretével) tompítani. Mindenesetre esti meseként olvasva számítsatok rá, hogy az elalvás idejét alaposan kitolja. Mi pont egy olyan délutánon kezdtünk bele, amikor úgy tűnt, a nap reménytelenül és jóvátehetetlenül nem kívánt irányba halad. Viszont attól a pillanattól, hogy fellapoztuk, egészen a hatása alá kerültünk.

Persze mondhatnám, hogy mindez azért van, mert nálunk minden sikerre van ítélve, amiben térkép szerepel. De az az igazság Mabbitt nagyon ügyesen irányítja a történet szekerét. Az első részben a kalózkodás és minden ezzel járó tengeri kaland állt a fókuszban, a második részben viszont egy dzsungelexpedíciót izgulunk végig, válogatott veszélyekkel szembenézve, kegyetlen vetélytársakat leküzdve.
Folytatás itt:http://hintafa.blog.hu/2017/07/27/will_mabbitt_mabel_jo…

Chöpp P>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Sajnos sokkal többet vártam az első rész után. Ettől függetlenül nem volt rossz. Ha elsőre ezt olvasom, határozottan jobban tetszett volna. Ugye, ilyenek ezek a nyamvadt előítéletek?!

Szofrónia>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

A kis Mabel története most is szórakoztatóra, eseménydúsra sikerült. Nem lehetett rajta unatkozni, a rajzok pedig ismét fantasztikusra sikerültek. (Igaz, hogy gyerekfüggő, de én egy kicsit feljebb tolnám a korhatárt a túl sok „véres kaland” miatt.)

3 hozzászólás
RoseMarry>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Nekem ez a rész kicsivel jobban tetszett, mint az előző. Ez sem szenvedett hiányt kalandokban, bár a végével két bajom is volt: egyrészt gonosz dolog ilyen függő véget csinálni, mert azért csak érdekelnének a továbbiak, másrészt viszont olyan gyorsan megoldódott minden, pedig kicsivel izgibb végre számítottam. Az ismerős szereplőknek nagyon örültem, az újak meg egy kis színt vittek bele :D

Juci P>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Hmm, nem vagyok olyan elégedett, mint az első rész után, szerintem ez 8+-osnak helyenként túl ijesztő.

lakatoszoltan>!
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Az első rész után azonnal jött a 2. rész, és bár hiányolom a jobb átkötéseket a fejezetek és történések között, nagyon élveztem a könyvet. A rajzok zseniálisak, a röpke humor kellemes és nem tolakodó, és a fiatalokra gondolva a felnőttesség is rendben van szerintem. (Én a rajzok miatt vettem meg…)

Egyedüli hátránya, hogy: NINCS lezárva, azaz ez a „birodalom visszavág” Mabel Jones sztorijában. Szóval nagyon várom a 3. részt.


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 >!

Minő borzalom!
Fordítsd el a szemedet a szörnyű látványtól!
Csukd be most rögtön!
Azonnal!
Add egy felelős felnőttnek, hogy vesse tűzre! Persze csak ha nem könyvtárból kölcsönözted, mert abban az esetben egy nyomatékos panaszlevél kíséretében vidd vissza (nehogy megbírságoljanak, mert a könyvtáros kérges szívű népség, a saját nagyanyját is a szegényházba küldené a késedelmi díj miatt).

59-60. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Nélküled uborkátlan szendvics vagyok,
Csak egy gyürke, egy burok…
Te vagy a piskótámban a lekvár,
Örömtelen életem csak rád vár…
Mi értelme egyedül piknikezni?
Mi értelme egyedül élni?

244-245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lekvár · szendvics · uborka
Könyvmolyocska1 >!

Nyomd meg a csengőt, ha mered! Tolakodj be a macska mellett, aki ajtót nyit! Vigyázz, nehogy hozzáérj, mert nyüzsögnek rajta a trópusi bolhák, és hajlamos a váratlan vizelésre! Lépj át a részeg hordáron! Jobb is, hogy nem segít a csomagjainkkal, mert ez a fiatal szalonagár egy becstelen, enyvesmancsú jószág. A majonézt is felhörpintené a tonhalas szendvicsről, ha csak egy pillanatra magára hagynád az uzsonnás dobozoddal.

30-31. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Mabel elgondolkodva vakargatta a hónalját, és a rácsokon át a különös lényt méregette.

(első mondat)

Könyvmolyocska1 >!

Mabel azonban gyakorlott vegetáriánus volt, erősen ráharapott, és fogával kitépett egy jókora darabot a növényből. Epeízszerű, keserű nedv töltötte meg a száját, mintha nagyot kortyolt volna a tetű elleni samponból.

21. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Ha a VAD NYUGATI-TENGEREN addig hajózol, amíg a víz meleg és smaragdzöld nem lesz, végül elérsz egy szárazföldet, amely addig nyúlik északnak és délnek, amíg a szem ellát. Ez a ZÚJVILÁG.

26. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Óvatosan lépd át a tehénlepényt, amit egy elégedetlen vendég hagyott a pihenőn – így tiltakozott az örömtelen ittléte alatti pocsék kiszolgálás miatt.

31. oldal

Könyvmolyocska1 >!

És talán te is ismered, ha olvastad Mabel első hihetetlen kalandját, ami ellopható minden jobb könyvesboltból (bár nem tanácsolom, hogy afféle helyek közelébe menj, mert semmi nem tompítja el annyira az agyat, mint az olvasás, ráadásul az ilyen boltokban általában a legfárasztóbb könyvmolyok dolgoznak).

83. oldal

Könyvmolyocska1 >!

NE HASZNÁLD A LIFTET!

Szándékosan megállította a második és a harmadik emelet között egy veszett cickány, aki nem hajlandó rendezni a számláját. Egész éjjel ordibál, mint akinek elment az a csöpp esze is.

31. oldal

Chöpp P>!

Az utolsó, ami feltűnt neki, hogy egy erkélyen az utca túloldalán egy hód áll koszos alsógatyában.

34-35. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micimackó
Geronimo Stilton: A Fantázia Birodalma
Roberto Pavanello: A berozsdásodott lovag
Emer Stamp: Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplója
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Mac Barnett – Jory John: Rémes páros
Tom Watson: Pálcikakutya
Jenny Oldfield: Rodeó Rocky
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagy jelenete