Mabel ​Jones és a Tiltott Város (Mabel Jones 2.) 13 csillagozás

Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Te mit tennél, ha bűvös indák bújnának elő a gardróbból, és ellopnák a kishúgodat? Ha Mabel Jones lennél, akkor nem félnél semmitől, és követnéd őket! Még ha ez azt is jelenti, hogy be kell hatolnod egy veszedelmes dzsungelbe, ahol halálos szörnyeket és mérgezett cukorkákat legyűrve juthatsz csak a Tiltott Városba.
De vajon Mabel sikerrel jár-e, és kimenti húgát a gonosz Boszorkánykirálynő karmaiból? Vagy sosem látjuk őt viszont?

"Csak a szél fütyülése az összedőlt épületek közt…
Csak a páfrány surrogása a repedt aszfalton…
És ha ott lennénk (és legyünk hálásak, hogy nem vagyunk, de ha ott lennénk), látnánk egy vén boszorkányt, aki mosolyog, és lefordítja a dzsungel elsuttogott szavait.
– Úton van. A Mabel Jones nevezetű közeledik."

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2017
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501500 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Ross Collins

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Már az első résznél is megállapítottam, de a biztonság kedvéért újra meglepődtem, hogy milyen viharos gyorsasággal faltuk a Mabel kalandjait. Ebben nyilvánvalóan Ross Collins elképesztően pezsgő, izgalmas illusztrációinak is nagy szerepük volt. Az egész könyv tele van energiával és lendülettel. A markáns jellemvonásokkal megalkotott karakterekkel könnyű azonosulni, így egy önálló olvasó is könnyedén eligazodik szándékaik között. Mabbitt vagányságáról árulkodik az is, hogy főszereplőjévé egy olyan lányt tesz, aki elrévedő pillanataiban az orrát túrja (egyébként a fiú mellékszereplővel is elfordul ez, de most nem ő van a középpontban). Ha másért nem, szerintem már önmagában ezért a bátor húzásért megéri felcsapni a könyvet.

Alkalomadtán kedvelem az olyan tipográfiát, ahol a betűméteretekkel és a betűtípusok váltakoztatásával fejezik ki a beszélő szándékát, hangsúlyát. Éjjel-nappal színesen-szagosan pörgő világunkban kell is valami, ami felveszi a versenyt a képernyőkkel és olyan hipnotizált tekinteteket, tátott szájakat tud produkálni, mint bármely szélesvászon.

Will Mabbitt látványos kivitelezésű története, szövevényes, fordulatos kalandjaival újra alaposan feldobta vakációs napjainkat. A(z fel)olvasót magával rántja, részévé válik a kalandnak.

A szerző nem riad vissza időnként a borzongató részektől sem, bár az izgalom tetőfokát hajlamos tökéletesen oda nem illő, így ebben a kontextusban nagyon vicces megjegyzésekkel (mint például a vöröshagymáról szóló értekezésének dicséretével) tompítani. Mindenesetre esti meseként olvasva számítsatok rá, hogy az elalvás idejét alaposan kitolja. Mi pont egy olyan délutánon kezdtünk bele, amikor úgy tűnt, a nap reménytelenül és jóvátehetetlenül nem kívánt irányba halad. Viszont attól a pillanattól, hogy fellapoztuk, egészen a hatása alá kerültünk.

Persze mondhatnám, hogy mindez azért van, mert nálunk minden sikerre van ítélve, amiben térkép szerepel. De az az igazság Mabbitt nagyon ügyesen irányítja a történet szekerét. Az első részben a kalózkodás és minden ezzel járó tengeri kaland állt a fókuszban, a második részben viszont egy dzsungelexpedíciót izgulunk végig, válogatott veszélyekkel szembenézve, kegyetlen vetélytársakat leküzdve.
Folytatás itt:http://hintafa.blog.hu/2017/07/27/will_mabbitt_mabel_jo…

>!
Chöpp 
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Sajnos sokkal többet vártam az első rész után. Ettől függetlenül nem volt rossz. Ha elsőre ezt olvasom, határozottan jobban tetszett volna. Ugye, ilyenek ezek a nyamvadt előítéletek?!

>!
Szofrónia
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

A kis Mabel története most is szórakoztatóra, eseménydúsra sikerült. Nem lehetett rajta unatkozni, a rajzok pedig ismét fantasztikusra sikerültek. (Igaz, hogy gyerekfüggő, de én egy kicsit feljebb tolnám a korhatárt a túl sok „véres kaland” miatt.)

3 hozzászólás
>!
Juci P
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Hmm, nem vagyok olyan elégedett, mint az első rész után, szerintem ez 8+-osnak helyenként túl ijesztő.

>!
lakatoszoltan
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város

Az első rész után azonnal jött a 2. rész, és bár hiányolom a jobb átkötéseket a fejezetek és történések között, nagyon élveztem a könyvet. A rajzok zseniálisak, a röpke humor kellemes és nem tolakodó, és a fiatalokra gondolva a felnőttesség is rendben van szerintem. (Én a rajzok miatt vettem meg…)

Egyedüli hátránya, hogy: NINCS lezárva, azaz ez a „birodalom visszavág” Mabel Jones sztorijában. Szóval nagyon várom a 3. részt.


Népszerű idézetek

>!
Juci P

Mabel Jones és Jarvis óvatosan lépdeltek az aljnövényzetben. Vezetőjük, egy vad kinézetű, fürge lábú kócsag idegesen sandított az égre. A dzsungelben a szürkület leszálltával kellemetlenül megemelkedik a szürkületi húsevők száma.*

* A lábjegyzet strébereknek, tanároknak és a tengerfenék szörnyeinek való, akik álló nap a lapok alján porszívózzák a tudás haszontalan planktonjait. Javaslom, hogy legközelebb maradj a történetnél!

149. oldal

>!
Chöpp

Az utolsó, ami feltűnt neki, hogy egy erkélyen az utca túloldalán egy hód áll koszos alsógatyában.

34-35. oldal

>!
Szofrónia

A kócsag a kihegyezett botjára felszúrt egy nagy pókot az ösvényről.
– Vacsora! – rikácsolta.
Aztán leszakította a pók egyik lábát, beleharapott, majd megkínálta Jarvist.
– Nem kérek, köszönöm – felelte a fiú udvariasan.
A kócsag vállat vont, aztán a pókot gondosan betekerte egy nagy levélbe, és a zsákjába dugta.
– Desszert – magyarázta.

149-150. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bonny Becker: Medve aludni megy
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Soman Chainani: Az én váram
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Jeff Kinney: Csináld magad Ropi-napló!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben
Richard Scarry: Az ellopott meggyes pite esete
Scott Westerfeld: Behemót
Mary Pope Osborne: Őserdő mélyén