Custer ​tábornok utolsó csatája 6 csillagozás

Will Henry: Custer tábornok utolsó csatája Will Henry: Custer tábornok utolsó csatája

A George Armstrong Custer vezette Hetedik Lovasezred Little Big Hornnál elszenvedett veresége példa nélküli az észak amerikai indiánháborúk történetében. Sokan, sokféleképpen írtak róla, de mind a mai napig nincs hiteles magyarázat a történtekre. Ez a könyv – korabeli – elsősorban katonai dokumentumok és a csatában részt vett indiánok elbeszélésein alapul. A párbeszédek természetesen nem eredetiek, de hűen adják vissza a szereplők karakterét és a kor hangulatát. Az USA Hetedik Lovasezredének dicstelen pusztulása és a sziú indiánok utolsó heroikus harci fellángolása a legnagyobb amerikai legendák egyike.

Eredeti cím: Custer's Last Stand

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Kairosz, Budapest, 2008
132 oldal · ISBN: 9789636620837 · Fordította: Hegedűs János

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain
Will Henry: Custer tábornok utolsó csatája

Azt hiszem ez az írás annak idején az SZKP agit-prop osztályán bekerülhetett volna a kötelező tananyagba, annak szemléltetésére, hogy hogyan lehet látszólag objektív, elfogultságtól mentesnek tűnő hatékony propagandát kifejteni.
Látszólag nincs prekoncepciója, de azért Custer és tömeggyilkos katonái hősök, szegény ártatlan báránykák, míg a sziúk és csejennek legjellemzőbb tulajdonsága a vérszomj. Megoszt velünk vadiúj történelmi fontosságú információkat, mint például a legénység véleménye Custer feleségéről. Nyilván más lett volna a Little Bighorni csata kimenetele, ha Mrs. Custer nem kíséri el egy rövid szakaszon indiánvadászatra induló férjét.
Elhallgat, félreértelmez, ahol másképp nem megy, ott nyíltan hazudik, azaz tipikus propaganda mű. Kár volt időt vesztegetni rá.

6 hozzászólás
>!
Ikarosz
Will Henry: Custer tábornok utolsó csatája

Ez a könyv minden szempontból csalódás.
Rövid tőmondatok, egyszerű fogalmazás, se képek, se térkép.
Igazából azt sem lehet kitalálni, hogy pontosan mit akar a könyv bemutatni: Custert? A csatát? Az indiánháborúkat? Az indiánokat?
Olyan az egész, mintha egy olcsó westernfilm leirata lenne. Kicsit próbálja heroizálni Custert, de még azt sem igazán.
Szóval egy teljesen felesleges könyv egy olyan témáról, amit érdemes lenne kiadni magyarul. Custer önmagában egy elég érdekes és összetett figura, a prériindiánok lázadása egy elég érdekes téma, az egész sztori tele van erős karakterekkel, Ulysses Grant- től Fékevesztett Ló-ig.
Ez a könyv az erről szóló nagy mű vázlatfüzete lehetne.

>!
Anton_Gorogyeckij P
Will Henry: Custer tábornok utolsó csatája

Egészen tárgyilagos, elfogulatlan kis könyvecske. Pár térképet el tudtam volna viselni, hogy könnyebb legyen tájékozódni – de hát erre végül is ott az internet is. A Könyvudvar-os 100 forintot megérte :-D


Hasonló könyvek címkék alapján

Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Hahner Péter: A Vadnyugat
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
Zane Grey: A pioneerok
Jack London: Fehér Agyar
Jack London: Farkasvér
William Eastlake: A művész arcképe Huszonhat Lóval
Michael Blake: Farkasokkal táncoló
Felhőnéző és Tűzvarázsló
Sherman Alexie: Junior