A ​Holdgyémánt 22 csillagozás

Wilkie Collins: A Holdgyémánt Wilkie Collins: A Holdgyémánt Wilkie Collins: A Holdgyémánt Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Senki ​sem látott hozzá hasonlót. Szépsége, ragyogása mindenkit megbabonáz. No meg az értéke. Talán azért is, hogy mindenkori tulajdonosa egyúttal áldozatai is a csodálatos, legendás sárga gyémántnak. Hogy az indiai holdisten homlokáról, illetve keleti kánok, császárok és mogulok birtokából hogy került Londonba, azt inkább csak sejteni lehet, ám hogy Londonból miként jut vissza Indiába, az őt megillető helyre a múlt század derekán, ezt a valóságos detektívtörténetet ez a regény meséli el. Rachel, egy előkelő, ifjú angol hölgy, 18. születésnapjára, elhalt nagybátyja rendelkezése értelmében, megörökli a nevezetes gyémántot, amely persze másnap reggel szőrén-szálán eltűnik, romba döntve többek közt Rachel és szerelmese házassági reményeit. És noha csupa talpig Sir, talpig Lady, talpig szolga tartózkodik a színhelyen, a gyémánt mégsem kerül elő, és a nyomozás sem vezet a titkok nyitjára… Sőt a rejtélyek, talányok egyre szaporodnak, míg egy szép napon, igaz, majd két évvel a drágakő… (tovább)

Eredeti mű: Wilkie Collins: The Moonstone

Eredeti megjelenés éve: 1868

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Örökzöld könyvek

>!
Digi-Book Magyarország, Budapest, 2017
154 oldal · ISBN: 9789634740223 · Fordította: Kis Ferencné
>!
Móra, Budapest, 1989
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631165124 · Fordította: Kiss Ferencné
>!
Ifjúsági, Bukarest, 1967
288 oldal · Fordította: Kis Ferencné

1 további kiadás


Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Youditta
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Viktoriánus korszakból való krimi, amit Dickens egyik jó barátja írt. Ohh, nem is kell nekem több, hogy jó szívvel elolvassam.

A történet a címhez méltón a Holdgyémánttal vagyis eltűnésének esetével foglalkozik. A gyèmántot Indiából hozza egy angol család egy tagja, azzal a tudattal, hogy önző szándékkal kell neki, úgy teszi mindezt, hogy ez a gyémánt bizony sok fejfájást okoztt már az idők során. Oda se neki. Ez a férfi úgy gondolja, hogy a gyémántot unokahúgának adja 18. születésnapjára, az átadás a születésnapi bulin történik meg. És meg is kezdődik az izgalom, mert a szépen csillogó, óriási nagy Holdgyémánt azonnal szőrén-szálán eltűnik. Vannak ott többen is, akik el tudták tulajdonítani, sőt még Indiából is pályáznak erre a szépségre, a kérdés hogy ki csórhatta el.

A történet felderítése el is kezdődik, és a megoldásig több szereplő által ismerjük meg a történetet. Wilkie Collins már a másik történetében is használta ezt a módszert (sajnálom, hogy csak ezek jelentek meg magyarul), hogy átadja a stafétabotot a mesélésben mindig annak, akinek akkor épp érdekes a szemszöge, hogy mit tud/ mit látott. Ez azért is jó módszer, mert közelebb is kerülnek hozzánk a szereplők, hisz többük agyába látunk bele.
Jól szórakoztam.

>!
papeerzsepi
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Rendhagyó krimi a maganemében, mert maga a történet hosszú időt ölel fel. Van a bűncselekmény, mely nagyon ködös és fondorlatos, több gyanusítottal, és van a nyomzás, mely egy évre szünetel. Ami a legjobban tetszett, hogy különböző beszámolók, napló bejegyzések és visszaemlékezésekből van „összeollózva” a történet és ez a több féle stílus és szemszög teszi igazán érdekessé.
Ami nehéz, hogy szinte rögtön a cselekmény sűrűjébe csöppenve nagyon kell figyelni az elején és a sok szereplő miatt is jó ha nem lankad az ember figyelme.

>!
TeveLaci
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Nagyon jó könyv! A fülszöveget nem érdemes elolvasni, sokkal érdekesebb a könyv, ha nem tudod, még nagy vonalakban sem, mi áll előtted! Az író nagyon érti a dolgát, olvasmányosan, szórakoztatóan ír, igazi élmény elolvasni a könyvet! A történet, ha jól emlékszem (régebben olvastam) több rész cselekményszálból áll össze. Ami a miatt tetszett, hogy több szereplős, és a történéseket több szereplő nézőpontjából is 'látjuk', az adott szereplő jellegzetes személyiségén keresztül. Mondhatjuk, hogy hagyományos detektívregény, de a detektíves rész nem annyira kizárólagos, mint néhány hagyományos detektívesben, ahol szinte csak a rejtélyre és a megoldására figyel az író. Elég kalandos, fordulatos, kicsit misztikus-titokzatos, romantikázós, na meg detektíves. (Nemrég tudtam meg, hogy 2012-ben kiadták az író A fehér ruhás nő című regényét is, szerintem az is hasonlóan jó könyv (ha nem jobb) mint a Holdgyémánt.)

5 hozzászólás
>!
AnnaAnn
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Kellemes krimi, sok titokzatossággal, rejtéllyel, és meglepetésekkel. Átlagosnak tartom, viszont korának újító műve. A több nézőpontból való mesélés is nagyszerű ötlet.

>!
francesbc P
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Ahogy néztem az értékeléseket nem sokan olvasták, de akik igen azoknak mind tetszett. Nekem sajnos nem. Az első felét iszonyatosan untam. Nehezen haladtam vele, folyton elkalandoztam vagy elaludtam rajta. Miss Clack kifejezetten irritált, ennél a résznél már azon gondolkodtam, hogy félbehagyom az egész könyvet. Az utolsó ⅓ már jobb volt azért, de nem rágtam tövig a körmöm.
Tanulság: ha régebbi krimikről van szó, akkor nálam csak AC jöhet.

>!
Barbara81
Wilkie Collins: A Holdgyémánt

Fordulatos, izgalmas történet, az ember az utolsó pillanatig nem tudja, hogy akkor hogy is történt és ki a hunyó. Igaz, hogy a magyar változat kissé le van rövidítve, de ez nem csorbította a történetet, nem észrevehető. Szórakoztató, hogy mindig más a mesélő és más szempontból látjuk az eseményeket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Philip Pullman: Árny északon
John Dickson Carr: A három koporsó
George Mann: Mechanikus London
Agatha Christie: Nemezis
Agatha Christie: Ferde ház
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?
Agatha Christie: Éjféltájt