Szellemtűz (Courtney 6.) 8 csillagozás

Wilbur Smith – Tom Harper: Szellemtűz

A ​népszerű író Wilbur Smith, Courtney sorozatának vadonatúj regénye.

Theó és Connie Courtney 1754-es születésük óta Indiában nőttek fel. Szüleik tragikus halála elszakítja őket egymástól.
Theo bűntudatban magányosan él. A szerelmek és a családtagok szelleme kisérti, és eltökélt szándéka, hogy hibáit helyrehozza. Megváltásra törekszik harcokban, és a konfliktusokban egyaránt. Csatlakozik a britekhez, a francia és indiai hadsereg elleni háborúban. Connie azt hitte, hogy testvére elhagyta. Sok bántalmazás érte, de elhatározza, hogy a jövőben nem engedi, hogy bárki is birtokolja őt. Franciaországba megy ahol bejut a felsőbb társadalmi körökbe, és szépségével manipulálja a környezetét. Connie azonban ismét gonosz emberek kegyeire szorul, akiknek háborús dicsőség iránti vágyuk miatt keresztülhurcolják őt az észak-amerikai francia csatatéren.
Amint a testvéreknek ismét sorsuk egymáshoz közelít, rájönnek, hogy a bosszú és a megváltás, amit mindketten kétségbe esetten… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Delej, Budapest, 2020
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639124660 · Fordította: Boreczky Katalin, Kovács Ágost

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Wilbur Smith – Tom Harper: Szellemtűz

Wilbur Smith neve (meg a társszerzőké mellette) évek óta egyet jelent a kalandokkal, a családi drámákkal, és a pörgősséggel. Sok újat nem tudok elmondani, minden év végén eljutnak hozzám a legújabb Courtney-történetek, melyből mára már rengeteg jelenik meg, és érdekes módon még sincs sorozat érzésem. Habár a korábbi kötetekről, és a család többi tagjáról említést tesz, a könyv többi része inkább egy saját utat kijárt történet, mely az elejétől eltekintve végig letehetetlen, izgalmas, mozgalmas. Az újdonság a korábbiakhoz képest maga a helyszín, hisz Afrika és India megkezdésével (ami nem új) átmegyünk az Újvilágba. Ezután kissé befigyelnek a gyermekkorban megismert indiántörténetek is, mégsem túl tolakodóan, ami nekem fontos, mert annyira J.F.Cooper-féle világot én nem kultiválom. Szép hősregény, érdemes olvasni akkor is, ha nem olvasta valaki a többi részt is (hiba, teszem hozzá).

Barbár >!
Wilbur Smith – Tom Harper: Szellemtűz

A Courtney család két tagjának a története a 18. század közepéről igazi jó kalandregény. Theo minden volt már, csak akasztott ember nem, de közel járt hozzá, mert ő a halált vonzotta. Nővére, Connie pedig a férfiakat. Ebből következik, hogy Theo viszi a prímet, mert a halál sokkal izgalmasabb, mint a férfiak.
Azt már tudjuk, hogy Wilbur Smith otthonosan mozog Afrikában, az arab világban és Indiában, most kiderül, hogy Észak-Amerikában is. Jaj, a skalpom hová tettem! J. F. Cooper reinkarnálódott néhány száz oldal erejéig.

Mr_Szörnyi_Börnyi>!
Wilbur Smith – Tom Harper: Szellemtűz

Azt gondolom Wilbur Smith-nek az írás nem több, mint puszta pénzkereset. Túl van élete nagy regényein, a klasszikus Lángoló parton, a felkavaró Angyalok zokognakon, a letehetetlenül izgalmas Elefántsiratón, a Folyó istenének gyönyörű és megható meséjén, a kalandokban bővelkedő Ragadozó madarakon és talán utolsó nagy dobásán a brutálisan letaglózó Afrika szarván. Az utóbbi években mintha csak rutinból írna, történetei élvezetesek persze, de karakterei vázlatszerűen felskicceltek, kitöltetlenek, meséi pedig kissé összecsapottak. Sajnos a Szellemtűzre mindez tökéletesen igaz. Ettől eltekintve még szerethető könyv ez; a hétéves háború Amerikája hálás színtér, a James Fenimore Coopert idéző mese pedig gyermekkori olvasmányélményeket idéz. Ha nem állna Wilbur Smith neve a borítón megadtam volna rá az öt pontot is, de így a szerzőtől elvárt kiemelkedő színvonal hiányában hagyott némi rossz szájízt maga mögött.


A sorozat következő kötete

Courtney sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A megfagyott világ
Margit Sandemo: Keleti szél
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
S. A. Chakraborty: Bronzváros
Bernard Cornwell: Sharpe tigrise
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Patrick Ness: Háború a békéért
Giles Kristian: A vihar szárnyai
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró