Ragadozó ​madarak (Courtney 1.) 61 csillagozás

Wilbur Smith: Ragadozó madarak Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Wilbur Smith ezúttal a fékezhetetlen Courteneyk újabb nemzedékét mutatja be, páratlanul izgalmasan ábrázolva szerepüket a hatalomért és gazdagságért folytatott tengeri harcokban.

1667-et írunk. Sir Francis Courteney és fia, Henry hadihajója a délafrikai partoknál cirkál. A holland Ketet-indiai Társaság hajójára lesnek, amely fűszerekkel, fűrészáruval, arannyal és egyéb kincsekkel megrakodva tér vissza a mesés Keletről.

Így kezdődik a kalandos hajsza a hadizsákmányért, amely Afrika déli csücskétől egészen északig, az etiópiai Nagy Szarvig sodorja őket egy olyan korszakban, amikor a nemzetközi tengerjog még megengedte a később már halálbüntetéssel járó kalózkodást, a nemi erőszakot és a gyilkosságot…

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Delej, Budapest, 2003
700 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637696427 · Fordította: Boreczky Elemér, Szekeres Gábor
>!
Delej, Budapest, 1997
700 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637696865 · Fordította: Boreczky Elemér, Szekeres Gábor
>!
Delej, 1997
700 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639124427 · Fordította: Boreczky Elemér, Szekeres Gábor

Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Wilbur Smith könyveivel már régóta szemeztem, de nem igazán tudtam, hol is kellene hozzáfognom. Aztán nem rég egy kalózregényes listán belefutottam a Ragadozó madarakba, ráadásul láttam, hogy kronológiailag első kötet és mivel névnapi ajándékként megkaptam, minden akadály elhárult az ismerkedés elől.
Nos, az élmények vegyesek. Egy ekkora kötetnél önkéntelenül előfordulnak részek, amik kicsit lassabb tempóban csordogálnak, nem lehet mindig pörögni, de azért némileg több kalózkodást én elbírtam volna viselni. A könyv második negyedén elég nehezen jutottam túl. Ráadásul a negatív szereplők is olyan fájdalmasak voltak, hogy legszívesebben az első felbukkanásukkor kardélre hánytam volna őket, így megspórolva nem kevés bonyodalmat a hősöknek. A regény vége ezzel szemben elég gyorsan lett lezavarva, az utolsó két antagonista kb. 20 oldalon belül hullik el.
Az író stílusa is érdekes hibrid volt, helyenként nem finomkodott, legyen az csataleírás vagy szexjelenet, de a végén már utóbbiakat már nem részletezte agyon. (Amit nem bántam, csattogó kardokat és ágyúzást akartam olvasni, nem az Emmanuelle-t.) Egyébként a hangulatteremtéshez értett, jól elkapta mind a hajós, mind az afrikai szavannás részeket.
Végül pár szó a magyar kiadásról: ritkán teszem az ilyet szóvá, de itt ráfért volna még egy kör korrektúra a kötetre. A kötet elején zavaróan észrevehető volt a két fordító (Big/Nagy Daniel, Buzzard/Egerészölyv), ill. nagyon sok helyen volt gond az írásjelekkel (duplán voltak vagy elmaradtak), valamint a párbeszédek és a leírások elkülönítésével. (Ill. szemet szúrt még, hogy a család itt még Courteney néven fut, de az Amazonon belenéztem az angol kiadásba, ott is így szerepeltek. Szóval vagy szándékos, vagy az író tolta el.)
Idővel tervezem majd folytatni a sorozatot, meglátjuk, ott javul-e az összkép.

>!
Delej, Budapest, 2003
700 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637696427 · Fordította: Boreczky Elemér, Szekeres Gábor
6 hozzászólás
salidigger>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Volt ebben a könyvben minden. Kardozás, harcolás szárazon s tengeren, ármány, szerelem, gyűlölet, jó sok szex, a végén pedig a nagy leszámolás. Mindez a 17. században, egzotikus helyszíneken játszódik. Vérbeli (és vérbő) kalandregény. Kovács úr egyik nagyon jól sikerült alkotása! :)

6 hozzászólás
NyZita>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Üdv a tizenhetedik századi kalózok közt, ahol az egy főre eső izzadásgátló dezodorok és ép fogak száma is erősen a nulla felé hajlik! Ahol kevés a jó oldalon harcoló hős, és azok is hullanak, mint a legyek. Na, a gonoszokat viszont agyonverni is alig lehet, ráadásul annyian vannak, hogy egymás sarkát tapossák, nem is túl egyszerű eldönteni, ugyan kit utáljunk legjobban. Mert van itt gyáva, korrupt kormányzó, az említett kormányzó nimfomániával és a létező összes szexuális perverzióval megáldott aljas felesége, aki a hóhéroktól kezdve a rabszolgalányokon és a lovakon át kábé a palacsintatésztáig mindentől izgalomba jön, aztán a hitvány áruló kalózkapitány, akitől senki pénze és hajója nincs biztonságban, az elmebeteg holland ezredes…

Ilyen ellenfelek mellett aztán hőseink persze kénytelenek a legkülönfelébb gyötrelmeken és kalandokon keresztülmenni – börtönökből szabadulni, hajókat felgyújtani, bennszülött törzseket felkutatni, vallásháborúkba belefolyni, szent ereklyéket visszaszerezni, császárokat megmenteni – pedig másra sem vágynak, mint hogy szép nyugisan hajókázhassanak Afrika körül.

A kincses sziget erősebb idegzetűeknek és erősebb gyomrúaknak ajánlott unokatestvére. És ez is van olyan jó, mint a Taita-sorozat!

bokrichard>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

A Most kell meghalnod után vettem csak ezt a kötetet a kezembe, mert egy kissé tartottam a kortól, a kalózos-hódításos-gyarmatosításos témától. De minden kételyemet eloszlatta Wilbur Smith! Az, hogy a fizikai megterheléstől hulla fáradtan beestem az ágyba, végső erőmmel kinyitottam a könyvet, és elolvastam egy szuszra a könyv 60%-át, mindent elárul, nem? Sodró lendület és igazi feszültséggel teli nagybetűs kaland!

Polaris>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Nagy elvárásokkal vettem kezembe a könyvet, de hozta a színvonalat, így nem lett gond belőle. Tetszett, hogy végig izgalmas, fordulatos maradt, amilyen egy igazi kalandregénynek lennie kell, miközben mind a szereplők, mind az események változatos, színes, egyedi pontjai voltak a könyvnek. Örültem, hogy sosem lehetett biztosra venni, mi fog történni a következő oldalon, és hogy az író nem félt meglépni bizonyos lépéseket.:)

2 hozzászólás
vigili>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Ez egy újabb remekül sikerült Wilbur Smith regény. Tele meglepő fordulatokkal, magával ragadó. Mindenkinek ajánlom! Folytatása:Monszum , majd annak folytatása:Kék horizont

darkfenriz>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Izgatottan vártam, hogy hozzákezdhessek a Courtney-k legelső történetéhez. Jó régre kell visszamennünk az időben, egészen az 1660-as évekig, amikor is dúl a holland-angol konfliktus, az ún. Vonalon túl nincs kegyelem és fél-kalóz hajók szelik a déli félteke egzotikus vizeit. Itt találkozunk Sir Francis-sel és a Lady Edwina legénységével, hogy aztán 700 oldalon keresztül fantasztikus kalandokat éljünk át, borzongjunk a kegyetlenségen, ámuljunk az írói fantázián és átéljük a mesés Afrika semmihez sem hasonlítható lüktetését, legyünk a Jóereménység-fokánál, Aboli vadregényes hazájában vagy Afrika szarvánál.
Hal Courtney-nek többen is különleges sorsot jósolnak és amíg az ő szíve az igazságért dobog és büszkén áll a fedélzeten croix pattéjéban, addig nincs izgulni valója hű legénységének.

Toto12>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Egy fantasztikusan jó kalandregény! Smith szerintem egyik legjobb regény!
Fordulatos cselekményes regény!Ajánlom!

Nashira>!
Wilbur Smith: Ragadozó madarak

Életszerűen, izgalmasan csapkodnak az Élet hullámai felett a Madarak.
Fantasztikus volt utazni az Aranyágon a Barracudával, és a Moray Sirályán az Egerészölyvvel. És nagyon vártam, hogy az egyik szárnyát és nyakát szegje.
Jöhet a következő rész.


Népszerű idézetek

darkfenriz>!

…olyan büdös van itt, mint a budiban barackérés idején.

255. oldal

darkfenriz>!

– Mit lehet látni, fiú? – kérdezte, ahogy mellé kuporodott az árbockosárban.
– Jó keveset – ismerte be Hal, és a távoli látóhatáron felcsillanó két kis pontra, a két naszádra mutatott. – Egyikük sem jelez – mondta Hal. – Ha a vörös zászlót felhúzzák, azt jelenti, hogy látják a prédát.
A matróz mordult egyet. – Legközelebb majd meg fingani fogsz tanítani!
De azért atyáskodó szeretettel nézett a fiúra, aki mindenki kedvence volt a hajón.
Hal visszavigyorgott rá.
-Isten a tanúm, hogy arra nem kell tanítani magát, Simon mester Hallottam, hogy mit művelt a vécén. Inkább egy holland ágyúsortűzzel néznék farkasszemet. Majdnem szétrepesztette a hajótestet!

16. oldal

darkfenriz>!

– A katonai karrierjének vége. Javaslom, hogy kérvényezze a kurvapecér rangot, amely foglalkozáshoz nagyobb hozzáértést tanúsított.

450. oldal

aghabogha>!

A férfi szenvedélye olyan, mint a magas, száraz fűben fellángoló tűz: vad, heves, de hamar kiég. A nő viszont olyan, mint a varázsló üstje, aminek hosszú ideig kell főnie a tűzön ahhoz, hogy kijöjjön a varázsereje.

160. oldal

darkfenriz>!

Katinka előjött a paraván mögül és felemelte a karját. Zelda feladta rá kék selyemruháját, aztán lehúzta az alsószoknyákra. Letérdelt, egyik oldalon gondosan felhajtotta a szoknyát, hogy kilátszódjanak az alsószoknyák és a fehér selyemharisnyába bújtatott karcsú bokácskák. Ez volt a legújabb divat. A kormányzó átszellemülten bámulta. Bárcsak más testrészeid lennének akkorák, mint a gülü szemed, gondolta magában Katinka megvetően, és a hosszú tükör felé fordulva egy piruettet adott elő.

46. oldal

Lovasanna>!

– Francis Courteney, bizonyos vagyok abban, hogy nem véletlenül ugyanaz a keresztneve, mint minden idők leghíresebb kalózáé, Francis Drake-é, ezé a gonosztevőé.
– Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a híres tengerészről kaphattam nevemet – felelte halkan Sir Francis.

325. oldal


A sorozat következő kötete

Courtney sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dékány András: Csempészek, hősök, kikötők
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Nemere István: Kalózok az űrben
James Clavell: A Tajpan
Pierdomenico Baccalario: A Képzeletbeli Utazók Klubja
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Budai Lotti: A magányos trónörökösnő
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Alexandre Dumas: A három testőr
Peter Lerangis: Viperafészek