Monszun (Courtney 3.) 43 csillagozás

Wilbur Smith: Monszun

A XVIII. század elején járunk, a felfedezett világ legtávolabbi pontján. Az erős és hatalmas Kelet-India Társaság katasztrofális károkat szenved a kalózok támadásaitól. Sir Henry Cortney kapitány négy év szolgálat kihagyása után, élete legveszélyesebb útjára készülődik. – Dicsőség vagy halál – ezt a választást rejti magában küldetése. Halnak négy fia sorsára is gondolnia kell. A fiúk nagyon különböznek egymástól, de mindegyik nagyon fontos szerepet játszik a Courtney dinasztia sorsának alakulásában. A véletlen szele választja el őket, a kaland és a szenvedély irányítja jövőjüket. Wilbur Smith izgalmas tengeri története magában foglalja a régi idők drámai és gazdag érzelemvilágát. Ismét megismerhetjük Afrika misztikus vonzerejét.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Delej, 1999
798 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639124419 · Fordította: Süle Gábor
>!
Delej, Budapest, 1999
798 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639124176 · Fordította: Süle Gábor

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Wilbur Smith: Monszun

Wilbur Smith nem garasoskodik a kalanddal és izgalommal, ám a nagy rohanásban néha a minőségi kalandregény szintjéről lecsusszan a legprimitívebb ponyva színvonalára, holott nyilvánvaló, hogy képességei lényegesen többre predesztinálják. Olvasás közben kétszer is földhöz csaptam, hogy na ezt azért már mégsem, mert jóllehet a kalandregény és a logika nem feltétlenül állnak közeli rokonságban, ám egy bizonyos határt, az idiotizmus határát azért nem kellene átlépni. Minden agysejtem tiltakozott a kalózflotta felgyújtásának módja ellen. Egymás után szép komótosan lángra lobbantani a vitorlásokat? A később felgyújtandó hajók őrsége meg gyanútlanul élvezi a látványosságot, míg ők is sorra nem kerülnek? Ez bizony komoly támadás az emberi elme ellen! A másik ami totál letaglózott, az, hogy Tom Courtney milyen könnyedén lepi meg palotájában a jól őrzött szultánt, hogy szót váltson vele négyszemközt. Szinte vártam, hogy folytatásként hollywoodi stílusban odaveti:
– Csá szultánkám, hogy ityeg!?
Nem szorul bizonyításra, hogy a szerző igen fantáziadús mesélő, ám a briliáns ötletek
alaposabb kidolgozást érdemelnének. Ebben a formában ez így nagyon nyers, habár kétségtelen, hogy még így is élvezhető. Még a magamfajta kákán is csomót kereső akadékoskodó számára is.

darkfenriz >!
Wilbur Smith: Monszun

Wilbur Smith nem tud hibázni ha a Cortneyk-ről van szó. Ismét Hal (Henry) Cortney áll főszerepben, de ezúttal már a Szeráf kapitányaként, hogy elkísérjék utódai. Ez a könyv már a következő generáció kalandjairól számol be részletesen az Afrikai kontinens vadregényes vizein és szárazföldjein egyaránt. Jelentős az arab befolyás, de a kultúrák ütközése még családi problémákhoz is elvezethet.
Nehéz 800 oldalt összefoglalni, meg sem kísérlem, inkább hamarosan belevágok a folytatásba, csak várjuk meg az esős évszakot.

3 hozzászólás
Nashira P>!
Wilbur Smith: Monszun

Nem szárnyalta túl a Ragadozó madarakat, de még így is lehengerlő történet volt. Az zavart egyedül, hogy nem éreztem annyira a karakterek jellembeli felkészültségét ahhoz, hogy az előttük álló kihívásokat ìgy teljesítsék.

bokrichard>!
Wilbur Smith: Monszun

A Courtney-saga története az 1690-es években folytatódik! (kissé olyan ez a bevezetés, mint egy folytatásos teleregénynél) A ragadozó madarak után ez is hozta azt, ami elvárható most már az írótól. Ismételten a kulcsszó: lebilincselő kalandok!


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

– Hogy van a sebed?
– A vérzés csillapult, de fáj.
– Az a jó. Ha nem fáj a seb, akkor halott vagy.

SteelCurtain>!

– Mindig szeretett volna egy kislányt – szólalt meg csendesen Aboli, s elnézte gazdáját –, de csak egy szekérderéknyi pokolfajzat jutott neki.

SteelCurtain>!

Semmi sem hozza meg jobban az angol tengerészek vérszomját, mint az arany szaga, …

SteelCurtain>!

– Istenemre! – kiáltott fel Tom, miután szemügyre vette az újszülötteket. – Semmi kétség, hogy te vagy az apjuk, Aboli, szegény kis ördögök tetoválás nélkül is ugyanolyan csúnyák, mint te!

SteelCurtain>!

– Az apám arra tanított: “Tégy jót mindenkivel, de a végén szedd be érte az árát!"


A sorozat következő kötete

Courtney sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Nozipo Maraire: Zenzele
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong
Ngũgĩ wa Thiong'o: Egy szem búza
Mia Couto: Az oroszlán vallomása
James Ngugi: Búcsú az éjtől
Nagib Mahfúz: Útvesztő
Bédrich Machulka: Vadcsapáson Afrikában
Amadou Hampâté Bâ: Wangrin, a furfangos bambara
Da Silva Katalin: Egy boldog asszony
Kamel Daoud: Új vizsgálat a Meursault-ügyben