Amikor ​az oroszlán zabál (Courtney 7.) 62 csillagozás

Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Sean Courtney gyönyörű férfi volt, erős és hatalmas, mint maga Afrika. Ikerbátyjával, Garryvel egyutt a vadon törvényeinek és a zuluk dárdáinak árnyékában nőtt fel. Sorsukat kezdettől megérintette a halál közelsége. A regény Sean útját kíséri nyomon véres háborúkon, az aranyláz viszontagságain, gazdagságon és szegénységen, boldog és tragikus barátságokon, szerelmeken át. Igazi oroszlán ő, az élet királya, akit sosem hagynak el követői.
„- Akkor is követtek, ha nyomomban halottak maradnak és szomorúság? – kérdezte Sean. Hlubl ünnepélyes komolysággal válaszolt.
– Valami mindig meghal, amikor az oroszlán zabál, és mégis – mindig marad ott elég hús azoknak, akik követik.
Sean némán ült és a völgy aranyló páráját nézte. Aztán Pretória felé fordította lovát és a kantár szabad végével rácsapott a nyakára.”

Eredeti megjelenés éve: 1964

>!
Delej, 2009
582 oldal · ISBN: 9789639124486 · Fordította: Somló Ágnes
>!
Delej, 1999
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639124206 · Fordította: Somló Ágnes
>!
Delej, Budapest, 1993
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637696172 · Fordította: Somló Ágnes

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Ez a könyv egy igazi, hamisítatlan kalandregény, mely az 1800-as évek végén játszódik Dél-Afrika vad tájain. Egy nyughatatlan férfi, Sean Courtney életét és küzdelmeit ismerhetjük meg, aki magasra jut, majd a mélybe zuhan, és valahogy mindig kimászik a gödörből. A történet hullámzó, egyes részei nagyon tetszettek, mások viszont nagyon nem. Háború, aranyláz, tőzsde, vadászat, barátság, ellenségeskedés, szerelem. Kifejezettem utáltam Hradsky aljasságát spoiler, Duff végső küzdelmét, az elefántvadászat gyomorforgatóan naturalista képeit, Katrina hisztériáját és döntését.
Bár nem vagyok maradéktalanul elégedett, mindenképpen folytatom a sorozatot.

darkfenriz>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Bevallom őszintén sokszor azt éreztem, hogy az eddig általam olvasott Mennydörgést (folytatás) kicsit alulról verdesi ez a kötet. De aztán rádöbbentem, hogy ez a könyv is olyan változatos, annyi érzelem, szomorúság, kaland és ÉLET van benne, hogy megérdemli a maximális pontszámot.
Hiszen ez a kezdet. A Courtney család történetének kezdete, amikor a két fivér, Sean és Garrick felcseperednek Theunis Kraal-ban. Három történet a történetben, mely jól elkülöníthető részekre szabdalja a könyvet. Theunis Kraal és a fiatalkor, ahol Sean megtanulja az élet alapjait, ahol a lehetőségek felvillannak és először tapasztalja meg a Halál Angyalának szárnycsapásait.
Utána Witwatersrand mély tárnái és az ígéret földje nyújt neki barátokat, a hatalom dicsőségét és kockázatokat, apróbb tragédiákat felismeréseket. Csúcsok és mélységek, bűnös hatalom és tiszta becsület.
Majd Sean más oldalát mutatja be a Vadonban, ahol sok megpróbáltatás, dráma és veszteség éri, de ahogy a kötet végén rádöbben: minden végzet magában hordozza egy új kezdet vibráló ösvényét, ahol a lehetőségeket tettekké alakíthatjuk.
A folytatás nem kétséges, újra kell olvasnom a Mennydörgést, hisz az Oroszlán étvágya sosem ér véget!

2 hozzászólás
Naomi1>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Zseniális helyszínek, kiváló történet sok izgalommal, fordulattal.

4 hozzászólás
dzsobacsi>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Jó ismerkedés volt egy számomra új íróval. Izgalmas, fordulatos, olvasmányos regény, ami nagyon magával ragadott. A szereplők szerethetők, könnyű velük azonosulni. A történelmi eseményeket jól szövi bele a történetbe és engem arra is ösztönzött, hogy pár további részletnek utánanézzek. Háború, aranyláz, vadászat egy férfi szemszögéből, aki minden alkalommal elveszít valakit, aki fontos volt számára. Kíváncsi vagyok, hogy folytatódik a történet a sorozat többi kötetében.
Nem az író hibája, hogy az általam olvasott kiadás hemzseg a helyesírási és alany-állítmány egyeztetési hibáktól.

1 hozzászólás
baluguru P>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Azzal kezdeném, hogy nagyon tetszett a könyv. Még középiskolásként olvastam Wilbur Smith keze által írt műveket, de erre nem emlékeztem. Újra fogom kezdeni a Courtney sorozatot. Egy dolog nem tetszett benne, az elefánt vadászos részek, mert én nagy állatbarát vagyok, és ez engem egy kicsit rosszul érintett. De abban az időben Afrikában tucatnyi ilyen dolog történt.

SoraMaou>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Ezt a könyvet még gimiben olvastam. Egy osztálytársam adta kölcsön azzal, hogy katartikus élmény volt számára végigolvasni. Nekem is az volt. Wilbur Smith-től még az egyiptomi sorozatot olvastam, ami szintén tetszett, de ez a könyv a sorozat összes kötetén túltesz. Bátran ajánlom mindenkinek. Kihagyhatatlan! :)

rajgabi>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Sean Courtney egy olyan ember, aki a legmélyebb gödörből is képes kimászni. Szeretném a könyv folytatását is mielőbb a kezemben tartani!!!

vigili>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Független attól, hogy ez nem volt egy gördülékeny, eszméletlen izgalmas könyv. Végigvonult a könyvön az emberi élet egy-egy negatív állomása. /betegségek, fiatal ember lábát ampultálták, halál/. Ugyanakkor a boldogság, a szerelem is helyet kapott a könyvben. Jöhet a következő Wilbur Smith könyv!

Amilgade>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Igazi jó kezdés a Courtney-nak ez a történet. Bár én néha többet olvastam volna a tájról is.

Fee>!
Wilbur Smith: Amikor az oroszlán zabál

Az első Wilbur Smith könyvem, még sosem olvastam tőle semmit. Nagyon tetszett a könyv, érdekes világban játszódik, családtörténet, kellemes az író stílusa.


Népszerű idézetek

Csoszi>!

Minél magasabbra jut az ember, annál mélyebbre zuhan.

394. oldal

Renkou>!

Az érzelmek olyan átkozottul megfoghatatlanok: amint sikerül sarokba szorítanod őket, alakot változtatnak és az a szavakból szőtt háló, amit már kivetettél rájuk, használhatatlanná válik.

399. oldal

darkfenriz>!

Amikor megérkeztem ebbe az országba, összeismerkedtem egy fokföldi farmerrel, akinek egy életen át dédelgetett vágya volt, hogy saját aranybányája legyen. Kiválasztott egy hegygerincet, amit vitathatatlan szőlőtermelői bölcsességében bányája számára ideális helynek tartott. Ezután felbérelt engem, hogy vezessem helyette, vett egy zúzót, mely a legújabb és legdrágább évjárat volt és felkészült, hogy elárassza a piacot arannyal. Hat hónap elteltével, mialatt hatalmas mennyiségű, válogatott kvarcot, palát meg földét termeltünk ki és csak annyi aranyat, amely épp hogy elég lett volna egy egér fülébe és még akkor sem ért volna-végig, pártfogóm lelkesedése valamelyest lankadt, lemondott felbecsülhetetlen szolgálataimról és bezárta a bazárt. Én elmentem a gyémántmezőkre és legjobb tudomásom szerint a gép még mindig ott hever és várja az első vásárlót, aki beállít néhány száz fonttal a zsebében, hogy elvigye.

219. oldal

Zsu_001>!

-Ahhoz, hogy éljen, az embernek időnként ölnie kell – mondta Waite – , de ha valaki túl fiatalon öl, elveszít valamit… az élet tiszteletét: ettől az valahogy olcsóvá válik, így van ez a nővel is, egy férfinak soha nem lenne szabad megkapnia az első nőt addig, amíg nincs tisztában mindennel. Különben az is olcsóvá válik.


A sorozat következő kötete

Courtney sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Henryk Sienkiewicz: Sivatagban, őserdőben
Gerald Durrell: Noé bárkáján
C. S. Forester: Az Afrikai Királynő
N. Fülöp Beáta: Santorini szerelmesei
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Bear Grylls: Az orrszarvú dühe
Cathrin Smith: Eredet
Frei Tamás: A bankár