A ​Leopárdsziklán 12 csillagozás

Kalandozásaim
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Wilbur ​Smith valódi világjelenség: csaknem ötvenöt éve ír könyveket, amelyek több mint 130 millió példányban keltek el a világ minden táján. Regényeivel hatalmas olvasó tárbort szerzett. Afrika közepén született 1933-ban, és 1964-ben vált fő foglalkozású íróvá, miután az Amikor az oroszlán zabál című könyve nagy sikert aratott. Azóta negyvenegy bestsellert írt, amelyeknek a világ minden táján vannak olvasói: a Courtney családról, a Ballantine családról, az ókori Egyiptomról és Hector Cross-ról szóló sorozatok mellett számos önálló regénye is bestseller listák vezető helyére került. Minden könyve mögött alapos kutatómunka áll, amelynek része az is, hogy mindazokat a helyeket bejárta, ahol regényei cselekménye játszódik. Könyveit huszonhat nyelvre fordították le. A 2015-ben létrehozott Wilbur & Niso Smith Alapítvány Wilbur-nek azt a szenvedélyét szolgálja, hogy erőt adjon a kezdő íróknak, terjessze az olvasni tudást és népszerűsítse a kalandregény műfaját. A Wilbur Smith… (tovább)

Eredeti cím: On Leopard Rock

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Delej, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639124639

Enciklopédia 1


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bazil P>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Jó tizenöt éve olvastam utoljára a jó öreg Wilbur Smith-től, és nem is nagyon éreztem késztetést, hogy felelevenítsem régi, meghitt kapcsolatunkat.
Aztán a napokban jött a hír, hogy eltávozott az író a boldog vadászmezőkre, és akkor megmozdult bennem valami érzés, hogy nekem ezzel a könyvvel kell lezárni közös dolgainkat.
Bár a töltött káposzta állítólag felmelegítve az igazi, ez talán nem jó hasonlat irodalmi vonatkozásban, mert kevés az olyan szerző és még kevesebb azon könyvek sora, amik sok-sok év kihagyás után is hozzák azt az élményt, mint anno.
Mert felelevenedtek a régi érzések, az igaz, meg ez a könyv nem a jól megszokott és bejáratott kalandregénye az írónak, hanem egyfajta önéletrajz, de viszont a stílusa az ugyanolyan, és ez jól felidéződött a régmúlt emlékeiből.
Szerettem akkoriban a könyveit, azt ma is bátran kijelenthetem, hogy a Lángoló part az egyik legjobb, legizgalmasabb kalandregény, amit valaha olvastam, meg a Folyó istene is ott van valahol az élen, de a többire csak halványan emlékszem, sztorivonal persze a fasorban sincs, csak érzések, amit akkoriban okozott, helyszínek, élethelyzetek, ahol és amiben akkor léteztem.
Persze elszórakoztatott évekig, és mi kell még egy ilyen zsánertől, őszintén?
Ma már tudom azt is, miért untam rá, és teltem be vele, hisz látom jelen munkájából is a hibáit. Amit most nem fogok megosztani a kedves molyközösséggel, hisz ez egy rekviem, egy csendes megemlékezés az íróról.
És még az is lehet, hogy nem ezzel zárom kettőnk kapcsolatát, mert elmolyolgattam az életművével, és még olyat is találtam, ami érdekel. Talán.
Wilbur Smith, jó vadászatot odafönn!

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

A Leopárdsziklán – egy olyan fanatikusnak, mint én vagyok – igazi csemege.
Eddig sem kételkedtem, hogy nemcsak az írói fantázia szüleményei a könyvei, de itt megbizonyosodhatunk róla, hogy milyen élményekben volt része, mi inspirálta a z egyes könyvek megírására.
Volt, ahol tiszteletadás volt általa ismert, nehéz sorsú embereknek, főként olyan végkifejlettel, amit nem élhettek meg.
Wilbur gyerekkori visszaemlékezései éppúgy megtalálhatóak, mint sok más élménye.
Dolgozott arany- és gyémántbányában , de
"Kalandos útjaimon eljutottam Európától Alaszkáig, Afrikától Oroszországig, bejártam Kínát és az Egyesült Államokat, vadásztam, búvárkodtam, repültem és hajóztam.
Ami lényegesebb, mindezt a negyvenedik születésnapom előtt megtettem. "
Tehát élménydús életben van /volt része.
1933-ban született Közép Afrikában.
1964-ben vált főfoglalkozású íróvá.
Azóta a mai napig ír, 86 évesen is !!
Nekem ő a nagybetűs ÍRÓ, voltak évek, amikor csak az ő könyvét vehettem meg magamnak valamilyen jeles alkalomra, azt az egyet, ami abban az évben éppen megjelent.
Elfogult vagyok, sok élményt adott nekem.
Még egyetlen olvasatlan könyve van a polcomon.

1 hozzászólás
Knekató>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Nem volt túl érdekes, bár voltak benne érdekes részek, összességében nem tetszett. Ami viszont mindenféleképpen szimpatikus volt, hogy tudott élni, és miután a munkájával bőven meg is kereste a rávalót, tényleg mindent megtett, amit megakart, mindenhova elment, ahova szeretett volna. Kevés embernek jön ez össze, mert a többségnek nincs rá pénze, akinek van, azok nagy része csak dolgozik, hogy még több pénze legyen, vagy egyszerűen nem is tudja, hogy kéne élni. Hát ő tudta és tudja még most is.

VargaGyBrian IP>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Roppant élvezetes, fordulatos, akár az író valamennyi regénye. Wilbur Smith-rajongóknak kötelező olvasmány.
http://olvaso-kucko.blogspot.com/2018/12/a-leopardsziklan.html

xeral>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Abszolút rajongó vagyok, ha új könyve jelenik meg, nem kétség, hogy megveszem. Szép gyűjteményem van, és érdekes volt ezeknek a könyveknek a születéséről olvasni. Most felébredt bennem a vágy, hogy újraolvassam őket, hiszen sok mindenre nem emlékszem olyan pontosan, mint az író. Az, hogy arról írjon az ember, amit ismer, és ez számára Afrika, nagyon nagy élményt jelent az olvasónak. Sokakat érdekel ennek a kontinensnek a történelme, és ki tudná ezt jobban elmesélni? És gyönyörű a borítója.

katih>!
Wilbur Smith: A Leopárdsziklán

Érdekes, izgalmas olvasmány W.S. önéletrajzi regénye.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen P>!

Arra biztatott, hogy elhiggyem, könyvmolynak lenni dicséretre méltó, nem pedig valami szégyenletes dolog.

70-71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
Jesper_Olsen P>!

Végig lázadó maradtam, ami nem jó hozzáállás, ha az ember be akar illeszkedni.

78. oldal

Jesper_Olsen P>!

[…] ha az ember visszapattan a kudarc után, az felvillanyoz és megerősít, de ha az ember kitart amellett, hogy olyasmit csináljon, amire valójában nem született, az mérhetetlenül ostoba dolog.

35. oldal

Jesper_Olsen P>!

Van egy furcsa dolog a regényekkel kapcsolatban: az ember hosszú hónapokat tölt a létrehozásukkal, aztán a könyvek elkezdik élni a saját életüket. Ami eleinte képzeletbeli, az néha nagyon is valóságossá tud válni.

175. oldal

Jesper_Olsen P>!

A búvárélet aranyszabálya a következő: aki egyedül búvárkodik, egyedül hal meg.

275. oldal

Jesper_Olsen P>!

Az írás felfedezőút. Az ember ismeri a kikötőt, ahonnan indul, a szigeteket, amelyeket útközben meg szeretne látogatni, de az úti cél a messzeség ködébe vész.

315. oldal

Jesper_Olsen P>!

Valami egyenes, akadálytalan kapcsolat van az író és az olvasói között, egyfajta őszinteség, ha tetszik. Ha a néző egy filmet néz, sok ember, a színészek, a rendező, a producerek, az operatőr, a sminkes, a díszlettervező, a világosító és sok-sok más közreműködő közös munkájának az eredményét látja. Ha azonban az olvasó leül egy könyvvel, akkor csak én vagyok ott, aki elmeséli a történetet, meg az olvasó, aki a képzeletében újraalkotja azt.

167. oldal

Jesper_Olsen P>!

Mint minden jó mesélő, az újságírók sohasem hagyták, hogy a tények a jó történet útjába álljanak.

240. oldal

Barbár >!

A diktátorok nem fogadják el azt az elképzelést, hogy a pénzt úgy használják fel, hogy attól az ország legyen gazdagabb. Vagy elköltik azt, vagy ellopják – aztán pedig, amikor az ország nem tudja visszafizetni a milliárdokat, amiket kölcsön kapott, azt kérik a Nyugattól, hogy töröljék el az adósságot és folyósítsanak újabb kölcsönöket.
A diktátorok aztán azt gondolják:
– Nahát, nyerő szériában vagyunk. Sohasem kell majd semmit visszafizetnünk. Mikor jön a következő ajándék?

227. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai
E. A. Rodriguez: Az ördöglovas
Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja
Donald A. Davis: A mesterlövész
Jókai Mór: Benyovszky Móric életrajza
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló