A lángoló part című nagysikerű könyv folytatása.
A kard hatalma (Courtney 14.) 51 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1986

Nagyon tetszett ez a rész. Nagyon vaskos könyv, de egy két oldalt leszámítva végig fent tartja az ember figyelmét. Végig követhetjük Centaine és fiai életének következő fejezetét, Dél-Afrika viharos történelmével átitatva. Titkon bíztam benne, hogy Manfred valami csoda folytán megváltozik, de sajnos az apja már fiatalkorában olyan gyűlöletet nevel belé, hogy ha akarná sem kerülhetné el a sorsát. Shasa-t nagyon megkedveltem, becsületes, megbízható, lehengerlő stílussal :) (még eddig legalábbis).

A Courtney család története folytatódik. Alig fejeztem be a Lángoló partot, máris belekezdtem ebbe a kolosszálisan hosszúnak látszó (de csak oldalszámban) könyvbe. Csakúgy faltam ezt is; Wilbur Smith-nek ezúttal is sikerült egy hihetetlen olvasmányos kalandregényt alkotni. 1931-48 közötti történések közül innen ismertem meg sok mindent, miközben elbűvölt a családregények klasszikus bája.

Sajnos a trilógia első részét, A lángoló partot nem olvastam, pedig a későbbi események alapjai ott történnek… ennek ellenére érteni lehetett mindent belőle, és azt gondolom, hogy „Kovács” úr ebben a regényben is zseniálisan szövi karaktereit a történelem eseményeibe, illletve maguk a szereplők is száz százalékig hitelesek.
Annak idején, amikor először olvastam a regényt, Lothar fiával, Manfreddel éreztem közeli lelki rokonságot, illetve az „Úr harsonája” Tromp bácsi a másik kedvencem, aki öklével lecsap a filiszteusokra… jól átgondolt, minden részletig kidolgozott regény, egy olyan térségről, Dél-Afrikáról, amiről az átlag ember lényegében semmit sem tud.

Az első részt nem sikerült beszerezni, akkor épp nem volt, de már nem olvasom el, mert részben kiderült, hogy mi történt. A többi Wilbur Smith regényhez hasonlóan, ez is hozta a már megszokott szintet. A történet, egy részt nagyon szomorú volt, mivel a fiúk anyja, az idősebb fiát (aki semmibe vette 1 lány szerelmét) bűntette az apja "bűne"miatt, a másik fiát meg féltette. Másrészt betekintést nyertünk egy gyémántbánya világába, majd ízelítőt kaptunk, hogy milyen volt Dél-Afrikában a II világháború.
![]() | Courtney sorozat · Összehasonlítás |