A ​komornyik 18 csillagozás

A történelem szemtanúja
Wil Haygood: A komornyik

Amikor ​a Washington Post elismert újságírója, Wil Haygood először érezte úgy, hogy Obama megnyerheti a 2008-as választásokat, úgy gondolta, e pillanatot azzal teheti emlékezetessé, ha felkutat valakit, aki még abban az időben nőtt fel, amikor az etnikai megosztottság általános volt, s annyira beágyazódott a kultúrába, hogy egy fekete elnök megválasztásának még a gondolata is képtelenségnek látszott. Amikor aztán sikerült rátalálnia Eugene Allenre, aki nem kevesebb, mint nyolc elnököt szolgált végig komornyikként Harry Trumantől Ronald Reaganig, tudta, hogy megütötte a főnyereményt. „Diszkrét díszletmunkás, aki a színfalak mögött meghúzódva három évtizeden át segített a világ legfontosabb politikai színházának működtetésében” – jellemezte Allen harmincnégy éves szolgálatát az Independent.

Ám miközben teát szolgált föl, és felügyelte a büfét, Allen szemtanúja volt a történelemnek, az Amerika sorsát befolyásoló legfontosabb döntéseknek. Ott volt a Fehér Házban, amikor… (tovább)

Eredeti cím: The Butler

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
GABO, Budapest, 2013
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636897376 · Fordította: Zentai György

Enciklopédia 2


Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

WindStorm>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Igazából nem vártam túl sokat ettől a könyvtől, a százalék miatt, így nem is csalódtam benne.

Az eleje nagyon jó volt! Mindvégig mosolyt csalt az arcomra az, hogy Eugene valóban boldog, önzetlen, s mélységesen hálás volt. Persze voltak benne kifejezetten szomorú, rasszista részek, ezeken igyekeztem gyorsan túltenni magam.
A komornyikról szivesen olvastam volna még, illetve a kedves családjáról is.
A könyv közepe száraz volt, csak úgy nyüzsgött az adatoktól, nevektől és számoktól, ami kicsit zavart, hiszen sokkal jobban szerettem volna pár konkrét „kis történetet” olvasni.
A regény vége is tetszett, mert érdekel a filmek világa, de összességében felejtős.

Egynek jó volt, viszont a filmet ezerszer jobban ajánlom!

>!
GABO, Budapest, 2013
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636897376 · Fordította: Zentai György
Miyako71 P>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Erre a könyvre rá kellene írni elöl, hátul és az adatlapjára is: Az olvasók ellen elkövetett bűntett, csak saját felelősségére olvassa el! Na persze, saját felelősségre olvas mindenki… de akkor is. Ez a könyv egy bő lére eresztett PR cikk A komornyik című filmhez, de még annak is pocsék. Az első kb. 60 oldal szól magáról a komornyikról, felvillantva az életéből néhány apró eseményt, és sok-sok híres nevet. Igazából a szereplőről nem tudunk meg lényeges dolgokat, csak az ismétlődik unalomig, hogy a Fehér Ház egyik háttér-szereplőjeként látta a történelmet, a feketék osztályharcának történéseit – ahogyan az az éppen aktuális elnök életében megjelent. Na kb. pont annyi konkrétum van a könyvben, mint ebben az egyetlen mondatban.
A második rész színtiszta oldalszám szaporítás. Filmtörténeti áttekintés, aminek a „Feketék Hollywoodban” címet is adhatnánk. Tele abszolút irreleváns kapcsolódási pontokkalspoiler, erőltetett párhuzamokkal.
A harmadik rövidke rész a legjobb spoiler, a filmben megjelenő elnökök és a polgárjogi események kapcsolódásait mutatja be.
Az írói stílus egyáltalán nem élvezetes, ugrálunk ide-oda időben és térben, halomra ismétli önmagát a szerző, és képtelen 5 egymást követő mondatot figyelemfelkeltő vagy figyelemfenntartó módon megírni. Vannak benne elképesztő elírásokspoiler. Véleményem szerint a szerző, aki egyébként újságíró, szuper cikket írhatott az alapötletből, de sajnos nem állt meg itt, hanem valamilyen számomra érthetetlen és elfogadhatatlan indíttatásból könyvet is akart írni ugyanebből. Az eredmény szánalmas.
Az egyetlen, ami ebben a könyvben ér valamit, az maga az alapot jelentő sztori: a fekete komornyik, aki sok mindent láthatott, hallhatott a világ vezető hatalmát irányító elnökök közelében egy olyan időszakban, amikor folyamatosan változott az országban a saját etnikumának megítélése és sorsa. Erre a történetre kíváncsi lennék továbbra is.

Szencsike P>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Kár, hogy ennyire rövid volt, szívesebben olvastam volna többet is Eugene-ról, a családjáról, a munkájáról, az életéről a FH-ban. A filmhez kedvcsinálók jó volt, és összeszorult a szívem pár helyen, de az a rossz a könyvben, hogy túl rövid.

Diana3021_>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

A filmet még nem láttam, és így kezdtem elolvasni a könyvet. A filmet a könyv olvasása után terveztem megnézni, reméltem, hogy az majd kiegészíti az olvasottakat. Sajnos csalódnom kellett, mert a könyv nem Eugene Allenről, a komornyikról, életéről, és amit a legjobban vártam volna, nem a munkájáról szól. Szinte csak érintőlegesen ismerjük meg a történet főszereplőjét, annak családját, és csak a legfontosabbakat tudjuk meg róla. A könyv leginkább a film által felölelt korról, a színes bőrűek szegregációjáról, illetve a film előkészületeiről, forgatásáról szól, de ezt is mind szinte csak érintőlegesen, és elnagyolva. Egyszóval még meg kell néznem a filmet, hogy megismerhessem Eugene Allent, a KOMORNYIK-ot.

justagirl>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Nagyon tetszett – az eleje! De a végefelé már átment a filmes részbe és az már annyira nem jött be. De ezt leszámítva hihetetlen könyv. A könyv olvasása előtt utáltam a rasszizmust, de most egyenesen gyűlölöm… Az hogy ezt mind átélte afroamerikai ként, méghozzá úgy hogy komornyik volt a Fehér Házban elképesztő.. Akinek tulajdonában van ez a könyv az becsülje meg. És jó tudni, hogy vannak olyan emberek akik kevesebb fizetésért résztvettek ebben az egész dologban, mert részesei akartak lenni. Örülök, hogy megakadt a szemem a könyvtárban ezen a kis csodán. :)

minett>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Érdekes, dokumentarista könyv, mintha egy hosszabb cikket olvasna az ember 'a' komornyik életéről. Eugene Allan azonban ebben a könyvben is a háttérben maradt, inkább a faji megkülönböztetés 20. századi történetére, konfliktusaira világít a rá az író.
A második rész pedig egyértelműen a film készültének a hátterét mutatja be.

pazma>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Meglepődtem, mert azt hittem, ez maga egy történet, de csak adatok voltak. Ha pedig tényeket akar leírni, jobban örültem volna konkrétabb példáknak. Kíváncsi vagyok a filmre. Nya, most h láttam a filmet is… ha nem olvastam vna a könyvet, vagy a könyv ezen változatát, akkor nem biztos, hogy érteném, mi a fő mondanivaló a dolognak.Nekem túl felszínes és száraz volt az a 2 óra…

Zabothegyező I>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Ilyen meglepetés sorozatot nem okozott még könyv nekem. Azzal kezdődött, hogy milliószor szebb ez a keménytáblás tünemény, mint a webshopos fotóról látszott. Kézben tartani is egy élmény, s szerkesztésében is roppant olvasóbarát. Szinte súlytalan, könnyű olvasni a méretes betűtípusa és szellős sorközei miatt. Roppant kellemes érzés lapozni egy ilyen alkotást, a magamfajta könyvfalóknak is, kik nemcsak az olvasnivalóra, de annak külsejére is igényesek. Mondjuk ki, ez klassz!

S, hogy mi van belül? Újabb meglepetések. Az előszót a mozikban már vászonra került Komornyik című film rendezője, Lee Daniels írta, s én pislogtam értetlenül. Előbb volt a film, aztán a könyv? Bizonyára. Lapozzunk.

Az első fejezet, a komornyik találkozását mutatja be a szerzővel. Wil Haygood hosszas keresgélés után megtalálja a férfit, aki 34 éven át dolgozott a Fehér Házban, szolgálva 8 elnököt s családjaikat. Feleségével élnek szerényen kis kertes házukban, ahol szívesen fogadják a kíváncsi újságírót. Az egykori komornyik mesél élményeiről, s megmutatja a pincében őrzött dokumentumgyűjteményét is, ami fotók és levelek tömkelegéből áll, javarészt az elnököktől. Hogy mi a meglepetés? Nincs konkrét történet. Tudjuk, hogy délről, a gyapotültetvényekről indult, ahol rabszolgaként dolgozott, s felküzdötte magát a Fehér Ház főkomornyikjává, de a folyamatról mélyebben nem tudunk meg semmit.

A második rész, a Mozgókép címet kapta. Ettől résztől már nagyon vártam volna, hogy megismertesse a komornyik életét, de nem. Még mindig nem. A filmforgatás kulissza titkait tartalmazza a hozzájuk szükséges adatokkal. Itt is a szerző mesél. Wil Haygood roppant büszke rá, hogy ő maga is részt vehetett a film forgatásán, és rengeteg érdekességet oszt meg élményeiről, amit a könyv hiányában talán sosem tudhatnánk meg. Ilyen például a szereplőválogatás. A komornyik című film szereplői ragaszkodtak hozzá, hogy ők játszhassák az adott szerepet, ezáltal egy eszme képviselőivé válhattak. Többről van szó, mint a szerepért járó fizetés nyújtotta öröm, hiszen a filmnek legalább olyan vaskos mondanivalója van, mint az egyébként a könyvben is emlegetett Forest Gump-nak. Rengeteg nehézségről ecsetel Haygood, amik felmerültek a filmforgatás kapcsán, a legsúlyosabbak az anyagi problémák. Többször is leállították a forgatást, mert elfogyott a pénz.

Bár a komornyik története nem került a bele a könyvbe, remek „előzetest” tartalmaz a filmhez: „Ez egy fekete komornyikról szól, meg néhány harcos fekete srácról a polgárjogi mozgalom idején. Arról szól, amit ők maguk tettek, arra késztetve a mindenkori amerikai elnököket, hogy sorakozzanak fel mellettük.” Oprah Winfrey, aki a komornyik feleségét játssza, így vall az elnökök szolgálójáról és nejéről: „Ők testesítik meg az egész fekete középosztályt, és senki sem ismeri őket. Csodálatos történet.”

Végül azt mondanám, hogy ez a könyv egy remek kedvcsináló a filmhez. Azon ritka esetek egyike, amikor a film a könyv nélkül létezhet, de a könyvnek a film nélkül aligha van értelme. Szóval, akit érdekel egy komornyik szemszöge, aki évtizedeken át néma szemtanú volt a világ legbefolyásosabb otthonában, vegye meg ezt a kötetet, mosolyogja végig, aztán üljön be a filmre. Én így fogok tenni.

illanopillango>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Ez a könyv csalódás volt számomra. A cím alapján azt vártam, hogy tényleg megismerhetjük Eugene Allan életét, a születésétől fogva, hogy hogyan is jutott el a Fehér Házig. Oké, volt az elején a beszélgetés, de az gyors volt, nem részletekbe menő, egyszerűen… nem könyvbe illő. Elhiszem, hogy cikket akart csak róla írni, de akkor miért lett belőle könyv? Vagy ha már könyv lett belőle, akkor miért ez a címe? Lehetett volna az alcímbe belebiggyeszteni, hogy 'Így készült a film', mert végülis a száraz adatok mellett, erről szól még, hogy milyen nehézségek árán jutottak el odáig, míg befejezték a történet moziváltozatát.
Három csillag, mert maga a történet tetszett volna, érdekes lett volna… bővebben kifejtve.

Ad3lka>!
Wil Haygood: A komornyik

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Nagyon élveztem ezt az olvasást, meglepett, megmosolyogtatott, de nem igazán tudom megfogalmazni, mit szerettem benne annyira. A történet megható, a történelmi vonatkozások nagyon érdekesek voltak, de azt, amiért a szívemhez nőtt, nem a leírásokban találja az ember. Picit kifacsarva éreztem magam, spoiler, amikor teát szolgált fel a Kennedy gyerekeknek, vagy amikor láttam róla a fényképet, amin két tonna sálba van bugyolálva a 2008-as választásokon. Eugene Allen egész egyszerűen az az öreg bácsi a buszon, akire ha nem mosolyogsz rá, úgy érzed, kihagytál valamit. Akin látod, hogy tud valamit, amit te nem. Bennem ezt az érzést hagyta a könyv. Mindezek ellenére van az az idegesítő tulajdonsága, hogy nagyrészt azért íródott, hogy megnézd a filmet, és ha hagyod, ez háttérbe szorít minden mást. Szerintem ne hagyd.
Történet: 5/4,5
Borító: 5/5*


Népszerű idézetek

Diana3021_>!

Az elnökké választott Barack Obama tűnt fel a színen. A komornyik boldogan fordult hozzám:
– Én mondom, ez már valami. Látni őt, ahogy ott áll, ez mindennél többet ér.

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Diana3021_>!

Eugene Allen munkás évei alatt – harmincnégy év, nyolc elnöki ciklus – egyetlen napot sem hiányzott. Még az 1960-as évek zavargásai idején, amikor csak nehezen lehetett autóval végighaladni Washington utcáin, akkor is beért a munkába; ha másként nem, hát gyalog.

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

taylor95>!

Milyen ódivatú és ankronisztikus elnevezés: komornyik. Egy ember, aki nem leskelődik, de mégis mindent lát; aki képes olvasni feljebbvalói hangulatából. Aki mindig meghúzódik az árnyékban.

13. oldal; A komornyik utazása (GABO, 2013)

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Kapcsolódó szócikkek: komornyik
taylor95>!

Legutóbb a nagy sikerű Downton Abbey című tévésorozat tette népszerűvé a komornyik alakját más szolgálókéval együtt.

13. oldal; A komornyik utazása (GABO, 2013)

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Kapcsolódó szócikkek: Downton Abbey
taylor95>!

Az állomásról kilépve a helyzet A sáska napja című film egyik jelenetére emlékeztetett: mindenütt emberek, ammerre csak a szem ellát.

56. oldal (GABO, 2013)

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja

Diana3021_>!

Azon az estén Eugene Allen a hátsó személyzeti bejáró helyett a főkapun léphetett be a Fehér Házba.

Wil Haygood: A komornyik A történelem szemtanúja


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip Roth: Amerikai pasztorál
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Robert Dallek: Befejezetlen élet
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Lincoln
David Talbot: A két Kennedy
Jimmy Carter: Teljes élet
Hal Brands: Amerika nagystratégiája a Trump-korszakban
Frank Tibor: Amerika világai
Ortutay Lovas Gyula: A tűzhányók gerillái
Ronald Reagan: Egy amerikai élet