Éhség 24 csillagozás

Whitley Strieber: Éhség

Az Éhség a modern vámpírtörténetek egyik legelső és legkiválóbb darabja, amely újraértelmezte a vámpír és a vámpírtörténet fogalmát egyaránt.
A történet egy döbbenetesen gyönyörű nőről szól, Miriamról, aki több ezer éve őrzi szépségét – ugyanis halhatatlan, emberek vérével táplálkozik. Fajtája azonban kihalófélben van, és végletes, megsemmisítő magányát nem tudja enyhíteni, minden szeretett halandó kihal mellőle.
Azonban most, hogy hőn szeretett férje, akinek életét kétszáz évre sikerült elhúznia, haldoklik, Miriam úgy dönt: a modern emberi tudományt hívja segítségül, hogy ő, a halhatatlan, legyőzhesse a halált…

A regény amerikai megjelenésekor olyan zajos sikert aratott, hogy hamar kultikus mozifilm készült belőle David Bowie, Catherine Deneuve és Susan Sarandon főszereplésével, amely mind képi világában, mind mondanivalójában szintén stílust teremtett.(címe Éhség/The Hunger).

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158032 · Fordította: Császár László

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Daniella78>!
Whitley Strieber: Éhség

Tartok attól, hogy ez a könyv leginkább azok figyelmét köti le, akik leplezetlen imádattal nézik újra és újra a könyv cselekményét csak lazán követő Éhség c. Tony Scott filmet, a csodálatos Deneuve-vel a főszerepben. Mind a film, mind a könyv inkább a belső történésekre koncentrál, mint a fordulatokra, és az egész regényt áthatja az érzelmek és érzékek olykor egészen erotikus játéka, melyek fő manipulátora Miriam. Engem nagyon lekötött ennek a vonzó és erős lénynek a belső világa, aki hiába áll az emberek fölött, végtelenül függ tőlük, és nemcsak fizikálisan. Éhsége nem pusztán a vér utáni kínzó vágy, de az örök társ utáni sóvárgás is.
Kétségtelenül a könyvben vannak suta jelenetek, Tom figurája kifejezetten rosszul sikerült (talán nem véletlen, hogy a filmből teljesen kiírták), és a történet is kurtán-furcsán ér véget, mégis van valami különös, számomra szinte delejes hatása ennek a történetnek.

Rattie>!
Whitley Strieber: Éhség

Nekem speciel bejött, mivel kvázi ez a szakmám (biológia), a tudományos kifejezések nem zavartak, sőt, örültem, hogy megpróbálják logikus szempontból is követni a természetfelettit, ez nagyon is emberi. Pont ez az ellentét fogott meg (emberi – nem emberi között), bár főleg a vége felé. Először számomra is nagyon abszurd volt, aztán elkezdtem érzelmi szempontból követni, és úgy más élmény. Aláírom, hogy rá kell hangolódni, és hogy ez nem feltétlenül egyszerű, viszont utána teljesen átértékeli az ember és nagyon meg tud ragadni. Én nem láttam a filmet, így spec izgultam a végén. Gondolom azért ilyen a lezárás, mert van még rész (bár magyarul nem jelent meg a trilógia többi része) vagy mert ezzel is az öröklét állandó körforgását, unalmát kívánja szemléltetni (amihez természetesen a szenvedő alany fájdalma is társul, hiszen számos veszteséggel jár egy ilyen élet). A regény erre is helyez hangsúlyt, de tény, hogy nyersebb formában. Amiért még érdekes szerintem, az pont ez a vámpíreszmény, az unalom, az egyedüllét, az elnyomott szexualitás, és a félelem – amik miatt anno megjelentek az első vámpírmítoszok a középkor elején. Visszatér az eredeti értelmezéshez, csak modern köntösben, ezért saját véleményem szerint nem csavar akkorát a dolgon mint amekkorát a beharangozó említ. Egyébként tudományos részről egészen helytállóak a kifejezések a könyvben említett folyamatokra, ez jó pont, mert sok mű csak úgy dobálózik velük. Nekem összességében tetszett, viszont nagyon érzelmi oldalról kell olvasni, mert ha az embert nem fogják meg a belső folyamatok, a kontroll, a manipuláció, stb. akkor nem egy izgalmas regény, nagy volumenű akciókat nem tartalmaz. Aki ilyen vámpírtörténetre vágyik, vagy romantikára, azoknak én nem ezt a könyvet ajánlanám. Én sokkal inkább pszichológiai, filozófiai, ugyanakkor némileg misztikus és erotikusabb (de nem erotikus! az elején annak tűnik, de a végére átértékeli az egészet) tartalmat kedvelőknek tudom javasolni, ám nem egy konzervatív olvasmány. Részemről ez is jó pont, de teljesen megértem hogy valakiből miért vált ki erősen negatív reakciót.

rami15k>!
Whitley Strieber: Éhség

Nekem nagyon furcsa volt a könyv hangulata. Viszont az tetszett, hogy más megvilágításba helyezte a vámpír létet. Itt arra gondolok, hogy akiket átváltoztat Miriam azoknak halhatatlansága csak pár évszázadig tart. Ennek az okát boncolgatja az író és a megoldását.
A szerelmi szál nem tetszett benne, márpedig azért mert egy 13 éves kislányt akar átváltoztatni párjául Miriam. Számomra egyszer olvasható volt :)

2 hozzászólás
ancsa512>!
Whitley Strieber: Éhség

hát nem is tudom mit írjak róla…Az biztos hogy nem egy romantikus lányregény….Nekem néhol kicsit durva meg undorító volt, de lehet hogy csak a megfelelő hangulatomban kellett volna a kezembe venni.
Ami határozottan zavart benne: az orvosi kifejezések, szakszavak, főleg a vége felé.

Nos aki a kezébe veszi, az legyen vele tisztában, hogy nem a manapság elterjedt szétfolyós vámpír-szerelem témájában fog olvasni!


Népszerű idézetek

ancsa512>!

Ha két ember szereti egymást, akkor nekik kell a legfontosabbaknak lenniük egymás életében.

55. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Darren Shan: A Végzet fiai
Darren Shan: Gyilkos születik
Neil Gaiman: A temető könyve
Andrew Bates: A Vihar hírnökei
Anne Rice: Memnoch, a Sátán
Rachel Caine: Az üvegház
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Joe Hill: NOS4A2
Stephen King: Álom doktor