Priapos 17 csillagozás

Pajzán versek
Weöres Sándor: Priapos Weöres Sándor: Priapos Weöres Sándor: Priapos

Mind illetlen versezet,s ládd, mégsem ledér dalok.

Weöres Sándor máig a legkisebbeknek szóló csengő-bongó verseiről ismert, igazi próteuszi költő volt, aki minden hangnemben és versformában képes volt ugyanolyan remekműveket alkotni. A sorból természetesen a pajzán, főként a népköltészeti rigmusok modorában írt versikék, sikamlós szonettek és epigrammák sem maradhattak ki. A 2001-ben először kéziratos hasonmás kiadásban megjelent Weöres-kötetben a magyar néphagyományok mellett remekül megférnek az antik költészeti formák is, hiszen az ókori görögök a kötet címét adó Priapos személyében a termékenység istenét tisztelték: kertjeikben a férfitermékenység buzdítására előszeretettek állították föl karó alakú faszobrait. Az 1950 őszén lejegyzett 40 vers a politikai cenzúra időszakára esett, sokáig a kutatók sem tudtak létezéséről.
Az erotikus versgyűjteményt Orosz István készített különleges rajzokat.

>!
Helikon, Budapest, 2014
80 oldal · ISBN: 9789632275451 · Illusztrálta: Orosz István
>!
Helikon, Budapest, 2001
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632087356

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

nyerw>!
Weöres Sándor: Priapos

Weöres Sándor: Priapos Pajzán versek

A Priapos egy évtizedekig elhallgatott és kiadatlan versciklus, melyben, mint ahogy a címből is kiderül, a körítés és finomkodás nélküli szexualitásé a főszerep. Hosszabb és rövidebb, stilisztikai és ritmikai értelemben Weörestől szokatlanul nyers és kimunkálatlan szövegek alkotják. A fülszöveg szerint epigrammák, szonettek – nos, a nyitóvers valóban szonett, epigrammát én nem találtam.

Irodalmi hagyomány tekintetében nem nehéz elhelyezni ezeket a verseket. Benne vannak a görögök, rómaiak, benne van a népdalok pajzánsága, benne van Rabelais, Boccaccio és a többiek. Nyelvileg pontosan annyira alpári, mint amennyire alpári lenne mondjuk Janus Pannonius, ha a 20. századba születik.

Példaként itt a Fürdő című vers:

Nyáron strandra járt a Kata
ott jött gyenge pillanata:
"Jankó, bújj a kabinomba,
én utánad jövök nyomba.”

Kipattant a kabin-ajtó,
állva kefélt Kati, Jankó.
Igy lett kurva-hírű Kata,
mert volt egy rossz pillanata.

Hiba lenne magasztos irodalmiságot vagy mély szimbolikát keresni a versekben. Nagy eséllyel Weöres is „belső használatra” írta ezeket – nem véletlenül a feleségének szól a dedikáció. Mondjuk Károlyi Amyt elég nehéz e versek mellé képzelni. Kultúr- és irodalomtörténeti érdekességként, az erotikus költészet rajongóinak és gyűjtőinek erősen ajánlott könyvecske, de ennél sokkal többet ne várjunk tőle.

1 hozzászólás
Iustitia>!
Weöres Sándor: Priapos

Weöres Sándor: Priapos Pajzán versek

Egyre sokszínűbbnek tűnik Weöres Sándor.
Nyilvánvalóan ezek nem olyan mélységű versek, mint a komolyabbak, általában semmi másodlagos jelentésük nincs, gyorsan papírra vetett kis szösszenetek.
Bár talán a Psychével szívesen hasonlítják, valójában teljesen eltérő színvonalú attól. Míg a Psyché komolyan szerkesztett, ezen nyoma sincs a jól kidolgozottságnak, azonban ettől még nem rossz.
Ugyanakkor bizonyára a világot sem ez váltja meg.

Vaszilij>!
Weöres Sándor: Priapos

Weöres Sándor: Priapos Pajzán versek

Aki ettől a kötettől a Bóbitához hasonló verseket vár, az egyrészt csalódni fog, másrészt viszont megtalálja a számítását. Csalódni fog a témát illetően, mert a Priapos című kötet Weöres Sándor pajzán költeményeit tartalmazza, sikamlós témákkal és néhol meglehetősen vulgáris szóhasználattal. Ugyanakkor ezek a versek – néha csak versikék, mert egyáltalán nem jellemzőek a kötetre a hosszú írások – játékosak és humorosak, amitől az embernek néha az az érzése, hogy mégiscsak gyerekverseket olvas. Vagy legalábbis kiskamaszoknak szólókat, mintegy felvilágosítás jelleggel, ezt egyébként néhány vers témája is alátámasztja (Legény-avatás, Kamasz-álom).

Összességében tetszett a könyv, bátran ajánlom mindenkinek, akit nem botránkoztat meg a téma, és szívesen olvas frappáns, a nyelvvel játszadozó (jó, néha szó szerint) verseket.

RandomSky>!
Weöres Sándor: Priapos

Weöres Sándor: Priapos Pajzán versek

Weöres nyelvi leleményei ezekben a pajzán versekben is fel-felbukkannak, de azért ezek a költemények talán nem csak alpáriságuk miatt maradtak fiókban. Mert bizony, egyik-másik vers még talán a gengszter rapperek orcáját is pirulásra késztetné.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-12-03+…


Hasonló könyvek címkék alapján

Ágens: Kúrós versek
Faludy György: Test és lélek
Várady Szabolcs (szerk.): Magyar badar
Havasi Attila: Trifladisznó
Camilo José Cela: Az archidoniai bájdorong páratlan és dicsőséges hőstette
Kicune: Az ágyas
Janus Pannonius: Pajzán epigrammák
Vadász Géza: A legfőbb tudomány