Macskaszerenád 23 csillagozás

Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Károlyi Amy és Weöres Sándor számtalan verse bizonyítja, hogy a természet minden jelensége, titokzatossága, szépsége és tragédiája erősen foglalkoztatta őket. Az állatok viselkedésében is a létezés örök törvényszerűségeit kutatták, az élet sokszínűségében gyönyörködtek. Közös életük végén otthonukat mindig megosztották egy-egy befogadott macskával. A költő házaspár egykori szerkesztője, egyben – Károlyi Amy szavaival élve – „cicapásztoruk”, Steinert Ágota Weöres és Károlyi macskákról szóló verseit gyűjtötte össze a szerzők és cicáik emlékére és a macskabarátok örömére. A kötetet Orosz István remek grafikái illusztrálják.

>!
Helikon, Budapest, 2017
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278407 · Illusztrálta: Orosz István

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

A kötet teljesen véletlenül akadt a kezembe, amikor is @viharmacska meglátogatott a munkában és kölcsönadta. Így elsőre csak arra számítottam, hogy macskás versek lesznek benne, és ezt az elvárást hozta is a kötet.
A két két szerző verseit tartalmazza és ez nagyjából jól elkülöníthető egymástól. Weöres Sándor nagyon jó ritmusú, sokszor gyerekek számára kántálható, szavakkal, kifejezésekkel, szóalakokkal játszó verseket írt, amelyek terjedelemben változóak. Rövidebb, tömörebb írásai is vannak benne, de hosszabb versei is, mindegyik picit másmilyen, de közben ugyanolyan cicás. Ami meglepett, hogy ezek a versek nagyon tetszettek, pedig Weöres nem az a költő, akit alapvetően szeretek.
Károlyi Amy Weöreshez képest sokkal líraibb (ez nagyon furcsán hangzik, ha versekről van szó, és nem is tudom értelmesen megfogalmazni, mi miatt érzek így.), egyszerűbb, könnyen olvasható. Nem annyira ritmus a fontos a verseiben, mint inkább a kifejezések, az életérzést átadó szavak, szókapcsolatok. Kellemes olvasni, hiszen egészen más, mint Weöres, de közben hozzám sokkal közelebbi.
A versek (nem meglepő módon) cicákról szólnak. Nagyon jól átérezhető jelentek vannak benne, pillanatok, életérzések, ami macskatartással, szerető gazdiként átél az ember. Szinte mindegyik verset nagyon szerettem, és kiemelném valamiért: van, amelyiket a nyelvezete miatt, mást az érzelmek átadása miatt, megint mást a cica szép leírása miatt. Mindegyik közel került hozzám, és ennek nagyon örültem :)
Az illusztrációkra külön ki kell térjek, amely eszméletlenül gyönyörű. Ez a stílust alapvetően nem biztos, hogy szeretném, hiszen sokszor aránytalanságot mutatott, és picit érdekesen mutatta meg a macskák valóját.Ellenben talán két illusztrációt kivéve mindegyiket gyönyörűnek tartottam. nem csak azért, mert cica (méghozzá cirmos, ezzel a cirmossággal is játszik az illusztrátor), hanem azért is, mert egyszerűek, stilizáltak, mégis nagyon szépen átjön belőle minden apró jellegzetesség, rezdülés. Egyszerűen csodálatos. Ami számomra még különlegesség, hogy megjelenik több képen a könyv is. A könyvmoly macskabolondok minden bizonnyal jobban átérzik ezt, mint mások, de ezek az illusztrációk témájukat tekintve számomra csak akkor lennének szebbek, ha egy csésze tea is lenne mellettük.
Mindenképpen csak ajánlani tudom a kötetet. Macskaszeretőknek mindenféleképpen, de akik nem szeretik a macskákat, azoknak is ajánlom legalább egy-egy vers erejéig. Nagyon kellemes volt olvasni, a hangulatos versek és mesés illusztrációk harmonikusak, szemkápráztatóak, csodálatosak.

B_Tünde P>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Rövid kis kötet néhány verssel, válogatás két szerző, Weöres Sándor és Károlyi Amy tollából. A versek témája azonos: a macskák, ahogy azt a cím és a borító is ígéri. Kedves kis versek kerültek a kötetbe, vegyesen vidám és szomorúbb hangvételű írások, és az is kiderül, hogy a szerzők jól ismerték a macskákat és volt alkalmuk megfigyelni őket. Hamar véget ért, szívesen olvastam volna még.

TiaRengia I>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Tipikusan „a polcomon kell lennie, hogy bármikor levehessem és szemezgethessek belőle”-típusú könyv. Csodálatosan igényes kiadás, Orosz István linómetszetei ízlésesen keretezik be a költő házaspár macskákról írt verseinek gyűjteményét.
Ennek ellenére muszáj voltam egy csillagot levonni, ez pedig a versek hullámzó minőségének szól. A macska csodás verstéma, mindannyiunk így vagy úgy, de viszonyul ezekhez az állatokhoz, az irodalomban sok helyütt megjelennek szimbólumként is. Némely versben ezek kiaknázását mulasztották el a szerzők, emiatt a vers lett inkább bugyuta, vagy afféle „teljenek a lapok”-töltelék. Ez különösen annak fényében bosszantó, hogy voltak nagyon is jól sikerült darabok a kötetben, elég megnézni a kiírt idézeteket.

annasimple>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Nagyon kedves, szerethető verseskötet a cicákról, ahogy azt a cím és a borító is ígéri. Találhatók benne dallamosabb, játékosabb szösszenetek, illetve kicsit komolyabb hangvételű versek is. Nagyon igényes kötetet tarthatunk a kezünkben, az illusztrációk pedig még egy kis pluszt is adnak, arról nem is beszélve, hogy hihetetlenül aranyosak.

Iustitia>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Weöres Sándor műveivel már többször találkoztam, felesége munkásságával még sosem.
A verseik nincsenek elkülönítve, vegyesen, inkább téma szerint válogatottak. Magamban szerettem megtippelni, hogy melyik melyikükhöz tartozik, legtöbbször sikerült is. Weöres jellegzetes stílusa szinte összekeverhetetlen. Ez a kötet közelít a gyerekversekhez, sok a szójáték, a hangutánzó szó. Weöres versei játékosak, Amy versei általában komolyabbak. Ő él a szabad verssel is, férjénél ez elképzelhetetlen, a ritmus is mindig klappol.
Az utószóban a közös életükről, házasságukról és természetesen a macskáikról is tájékozódhatunk.

Zofié>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Amikor macskákról olvasok – vagy ne adj isten, hagyom magam alámerülni az internet cicavideós-bugyraiba –, mindig megállapítom, hogy mások cirmosai pontosan olyan rafináltan imádnivalóak vagy épp imádnivalóan rafináltak, akár az én egykori kedvencem volt. Weöres Sándor és Károlyi Amy verseskötete tovább erősítette a meggyőződésemet: teljesen mindegy, hogy a múlt, a jelen, vagy a jövő macskáiról van szó, ők akkor is szét forgják túrni a szobádat nappal, és odagömbölyödnek az öledbe este, mert ha nem így történne, felborulna a világ rendje.
A versek néha bohókásak, néha elmerengenek ember és macska kapcsolatán, máskor egészen szívbemarkolóak, ahogy szembesítenek az elkerülhetetlen elmúlással és a hatalmas szeretettel, amit egy ilyen lény iránt érezni lehet. Szerettem a nyelvi játékokat és Orosz István csodálatos grafikáit, számomra ez egy nagyon jól sikerült válogatás-kötet volt.

Chapter>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Ez a kis kötet pont olyan, mint a macskák: lenyűgözően elegáns. A költőházaspár játékos vagy elgondolkodtató, vidám vagy szomorkás verseit tartalmazó kis könyvecske Orosz István illusztrációival tárgyi mivoltában is egy műalkotás.

lutza>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Kétszer is elolvastam egymás után, mert az utószó után teljesen másképp láttam a verseket. Nagyon aranyos kis kötet.

Léczfalvy_Lili>!
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Macskaszerenád

Ez egy ilyen kis awww. kötet. ^^~

Csudahelyes macskák illusztrációkkal és jól összeválogatott versekkel. A könyvespolc dísze.


Népszerű idézetek

B_Tünde P>!

Hajlós testű, fényes szemű,
a macska mindig nő-szerű.

WS

14. oldal (Helikon, 2017)

TiaRengia I>!

IZZÓ TEKINTET

A sötétségből állat-szem mered rám,
nem világít, de kettősen ragyog,
mint üveg-fényü por a messzi pusztán,
vagy fekete mennybolton csillagok.

WS

62. oldal

Carmilla >!

A KÓBOR MACSKA

illedelmes, rá nem lépne a fűre,
csak a kerti úton jár.
Egy gyengéd „sicc”-re megsértődik,
megáll, leül, visszanéz.
Kihívó szemrehányással.
Detronizált királylány.

KA

17. oldal (Helikon, 2017)

TiaRengia I>!

[WS és KA cicája] Bár kegyesen elfogadta, sőt elvárta a kényeztetést, leginkább kóborolni akart, élni a maga titokzatos, macskahölgyek után koslató, szuverén életét. Az állatorvosok szerint kasztráltatni kellett volna, hogy ne menjen el sokszor napokra a hetedik határba, Sándor azonban nem engedte, mondván: „Az ember nem herélteti ki a barátait.”

71. oldal Steinert Ágota: Weöres Sándor és Károlyi Amy macskáiról

chhaya P>!

Mi a boldogság?

Ha a rigó nem fél a macskától,
ha a macska nem fél a kutyától,
a kutya nem fél a sintértől.
És az ember?
Az ember akkor boldog,
ha rigóként nem fél a macskától,
ha macskaként nem fél a kutyától
és kutyaként nem fél az embertől.

KA

44. oldal - Mi a boldogság?

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
TiaRengia I>!

FÉNYKÉP MODELLEK

Hölgy ül cicával
a ház előtt,
ajtókeretben.
Az utókor számára
meredten.

Hölgy cicával.
Vigaszt találva,
ő az állatnál,
az állat nála.

KA

16. oldal

Hópihe>!

Mit tanulok a cicától,
mit tanul a cica tőlem,
nézünk egymásra merően.
Tükördarabok két világból.

60. oldal

Farkas_Szonja>!

A teremtmények közül

Legjobban talán az állatokat.
A csavargókat, éheseket,
a kerekszemű ártatlanokat,
kik istennek nézik az embert,
hogy csalódjanak.

Mert meg nem mented őket
csak napokig tart étel, az ól.
Csak napokig tart, míg gondoskodol.
Aztán fagy, éhség, csikorgó hideg
mond majd végső ítéletet.
S hagyja, hogy hideg csillagok felé
irgalomért üvöltsenek.
KA

Szeretni (66. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: állat
TiaRengia I>!

KŐKERÍTÉS SZÉLINÉL…

Kőkerítés szélinél
tarka macska üldögél,
hogyha meglát egy kutyát,
megmássza az almafát.

WS

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom
Kálmán Jenő: Sicc és Hápi
Boros Györgyi: Barátaink az állatok
Gyárfás Endre: Cirmoskalandok
Pósa Lajos: Cicaiskola
Somlyó György: A macska tízezer létezésmódja
Buda Ferenc: Doromboló
Petőcz András: Cicaszobor áll a téren
Miklya Zsolt: Marci Kandúr hazatér
Csorba Győző: Négy kicsi cica