10. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
39. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Bóbita 653 csillagozás

Weöres Sándor: Bóbita Weöres Sándor: Bóbita Weöres Sándor: Bóbita Weöres Sándor: Bóbita

Nincs semminemű elfogultság abban, ha azt állítjuk, hogy a magyar gyermeklíra művészi rangra emelésében nagy része van Weöres költészetének. Ez a költészet az egészen apró miniatűrökben is képes megfogni és megidézni a teljes világot. És képes mindezt a gyermekekkel is megéreztetni, megláttatni. Ezért van kivételes fontossága a kicsik nevelésében ezeknek a verseknek, s ezért tartjuk ezt a kötetet folyton készenlétben, Hincz Gyula elragadóan szép, a lírával összeforrott színes illusztrációival.

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tagok ajánlása: 0 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2022
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154006
>!
Móra, Budapest, 2020
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154006 · Illusztrálta: Hincz Gyula
>!
Móra, Budapest, 2016
74 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154006 · Illusztrálta: Hincz Gyula

24 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 78

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Littlewood IP>!
Weöres Sándor: Bóbita

Soha nem volt, és valószínűleg soha nem lesz még egy ilyen kötet, ami ennyire nagy hatással van a kisgyerekekre. Mármint a valódi gyerekekre, nem az irodalomelméletben járatos, kritikus felnőttekre. Mert a gyerekek (szerintem) olyanok, hogy elég konzervatívak a verseket illetően. Bármennyire megragadják őket a svéd mintájú filozófiai mélységek és a keresetten gyerekes stílusú cukiságok, alapvetően arra indulnak be, ha a vers olyan, mint egy dallam nélküli dal. Lehet rá táncolni fejben.

Bóbitát több generáció tesztelte. Közben divatok és felkapott (időnként oktatási rendszer által erőltetett) költők jöttek-mentek, de Bóbita maradt. Lehet, hogy ezeknek a verseknek nincs semmiféle kimutatható tartalma vagy tanulsága, de nem is hiányzik. Szépek, és kész. És azzal, hogy kicsit álomszerűek és helyenként random elemeket tartalmaznak, hagynak elég teret a fantáziának, ami egy gyerek esetében egészen fel tudja nagyítani a hatásukat. Én még emlékszem, hogy igazi mesének láttam az illusztrációkat, és baromi mélyértelmű misztériumnak azokat a részeket, amiket nem értettem teljesen.

Nagy erénye, hogy már egészen kis kortól élvezhető, nyugodtan bevethető első verseskönyvként. A verseket könnyű megjegyezni és kiválóan skandálhatók hintázás közben. Másik nagy erénye, hogy nem ártalmas, azaz nem cseszi el a minden gyerekben meglévő irodalmi érzéket már kora gyermekkorban (bár ez valószínűleg csak az én nünükém, a szakértők meg tudnák cáfolni, hogy ez nem így megy, és máson felnőve sem Igazságos Izom Tibort találják majd a költészet csúcsának). A lényeg, hogy szerintem Weöres Sándor olyat tudott, ami egyedi: úgy írt egészen kicsi gyerekek számára is befogadható verseket, hogy a gügyögős-butuska vonalat mellőzte, és mindezt olyan formában tette, aminek a kedvéért a gyerekek hajlandók a kiscica/bogárkák/ovi/anyu slágertémákon kívül eső terepre merészkedni.

Minden háztartásba Bóbitát! :)

38 hozzászólás
eme>!
Weöres Sándor: Bóbita

Vegytiszta nosztalgia. Egyik legnagyobb kedvenc – olvasva, hallgatva, mondogatva, dúdolgatva. Annyira bennem voltak ezek a versikék, annyira a világom részét képezték kisgyerek koromban, hogy még ma is emlékszem arra, hogy a domboldalunk tetején, a bokrok (jobbról az utolsó) alatt megtaláltam a lófejszéles ibolyát. Legalább négy-ötször nagyobb volt egy átlagosnál, és egy egész bokorra való volt belőle. Akkor láttam először és utoljára, de később, évekkel azután is, mikor arra jártam, mindig kerestem, hátha… És ez a domb volt az, amelyiken túl Jancsi mosogat, és Kati az úr. A pletykáló vénasszonyok pedig mintha csak a szomszédban laktak volna (volna?).
De a fantáziát birizgáló, kevésbé realisztikus talajon mozgó versek is olyan természetességgel épültek bele ebbe a világba, hogy ma is fel-felvillannak bennem akkori képek, hangulatok. És dallamok – a Regélőt addig hallgattam, míg a tű ugrálni kezdett a lemezen.
Az olvasástól lapjaira hullt kis kötetet azóta újjal kellett pótolni – kellett, mert a Bóbita kötelező minden rendes molypolcra. Újraolvasva jön rá ismét az ember, hogy mennyire az. Nemcsak a gyermeknek, a felnőttnek is. Csupa játék a szóval, a nyelvvel, a jelentéssel, a hangzással, csupa dallam, fantasztikus zeneiség, jól elkapott hangulat, kép, helyzet. Játékra hívása a gyereknek, játékra hívása a felnőttnek – egyszerre, becsapósan.
Csilingel és zeng, reszket és izzik, játszik és álmodik – közben meg varázsol.

6 hozzászólás
Bla IP>!
Weöres Sándor: Bóbita

Olvasom Weöres Bóbitáját:
Trilláznak a rímek,
pontosak az ütemek,
gyermeki üdeség,
s árad az üzenet.
Nosztalgiázva gondolok az ÉPÜL AZ ORSZÁG, vagy az ÉPÍTŐK című versek tiszta, őszinte, igaz hangulatára. Tudom, hogy „kétszer nem léphetek ugyanabba folyóba”, s ilyen már soha nem lesz. Mert ma is épülnek stadionok, uszodák, lőterek, kisvasút, na meg a multik és csókosok beruházásai, – s ezekben nem mindig van köszönet –, de a kettészakított ország öröme, boldog, építő hangulata végleg oda. Csak a gyermeki álmok maradtak és hatnak tisztán ma is. S hogy Weöres mennyire előrelátó volt, abból látszik, hogy Orbánról is megemlékezett – tudott nagyot álmodni…(https://moly.hu/karcok/998156)

1 hozzászólás
Tünde1>!
Weöres Sándor: Bóbita

A magyar gyermeklíra kiemelkedő alakja Weöres Sándor.Költészetére jellemző,hogy az egészen apró dolgokban is képes megfogni és átadni a teljes világot.
Kivételes mű,gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt.

pannik>!
Weöres Sándor: Bóbita

Készítettem egy listát a 100 legolvasottabb magyar könyvről link és ez a lista tartalmazza a Bóbitát. Így jutottam el az újra olvasásáig (gyerekként biztosan találkoztam vele, mert sok ismerős rész van benne).
Weöres Sándor nagymestere a gyermekverseknek és a rímeknek. Szinte minden verse fülbemászó, mondatja magát (némelyiknek a megzenésített változata énekeltetni is magát :)).
A témáit főként a természetből, az állatvilágból és a mindennapokból meríti. Egy-egy versike teljesen elvarázsolt, a mondanivaló és a megfogalmazás csodás összhangban van. Lebilincselő olvasmány kicsiknek és nagyoknak.
A versek némelyike vicces, szinte mindegyik dallamos, az ismétlődések jó lehetőséget nyújtanak a kicsiknek, hogy megjegyezzék a sorokat, együtt ismételgessék az olvasóval. Szépen tanít munkára, az állatok, növények szeretetére, az évszakok változására stb.
Nem csodálkozom, hogy a legolvasottabb 100 magyar könyvben helye van, megérdemli és örülök, hogy sokan, sokat forgatják.
Halkan jegyzem meg, nekem az illusztrációk nem annyira tetszenek benne. A rajzokat sem szépnek, sem aranyosnak nem tudom nevezni, olyan mintha egy 8 éves gyerek rajzolta volna rajzórán feladatként. Sokkal szebb illusztrációt érdemelne!

Slyder13 P>!
Weöres Sándor: Bóbita

A minap, éjszaka a gyermekkönyvek között válogattam és kezembe akadt az én gyermekkori Bóbitám. Újraolvastam és persze rámtört a sok szép emlék: az én gyermekkoromból, a gyerekek kisgyermekkorából. Szerintem ehhez az ikonikus gyermekvers-kötethez mindenkinek szép emlékek kapcsolódnak, nem is ragoznám a dicséretét.
Azonban ezen a csendes éjszakán új gondolat is szöget ütött a fejemben, ami korábban elkerülte a figyelmemet. Az, hogy ezt a verseskötetet Weöres nemcsak a világ dolgairól, a gyermekekről írta gyermekeknek, illetve felnőttekről gyermekeknek, hanem felnőttekről felnőtteknek is. :-)
Hiszen oly sok gondolat van benne, amelyet ugyan „elritmizál” a gyermek, de meg még igazán nem érthet. A felnőttek azonban csendesen hümmögnek egy nagyot és pontosan érzik, tudják, „mire gondolt a költő”. <3
Láss példát:

ÍGY MEG ÚGY

Furcsa ember az irígy,
Torkán mérges a mirígy,
Egyszer úgy, egyszer így,
Az irígynek sohse higgy.

Furcsa ember a hazúg,
Nyelve csípős, mint a lúg,
Egyszer így, egyszer úgy,
Hogy igazat sose tudj.

PLETYKÁZÓ ASSZONYOK
Juli néni, Kati néni
– Letye-petye-lepetye! –
Üldögélnek a sarokba,
Jár a nyelvük, mint a rokka
– Letye-petye-lepetye! –

Bárki inge, rokolyája
– Letye-petye-lepetye! –
Lyukat vágnak közepébe,
Kitűzik a ház elébe
– Letye-petye-lepetye! –

*
Végezetül egy csodálatos versszak, ami sokáig visszhangzott még bennem:
„Csiribiri csiribiri
Bojtorján –
Lélek lép a
Lajtorján.”

2 hozzászólás
Tiger205>!
Weöres Sándor: Bóbita

Szerintem matematikai képletet lehet felállítani (a nem minden rovar bogár mintájára).
„Nem minden szépre, jó könyvre nyitott gyereknek olvastak Weöres verseket kiskorában, de minden gyerek, akinek Weöres verseket olvastak kiskorában a szépre, könyvre nyitottá vált.”
Egyetérteket, ugye?

8 hozzászólás
konyvolvaso>!
Weöres Sándor: Bóbita

Gyermekkoromban több verset is megtanultunk ünnepségre vagy csak úgy. Még most is tudom némelyeket. Sok verset megzenésítettek, előadóktól is hallottam, azoknak a dallama még bennem van, ahogy olvastam dúdoltam magamban. Tetszettek a versek, most hogy ismét előkerültek. Némelyikről nem is tudtam, hogy benne van a könyvben.

Joó_Katalin_Kata >!
Weöres Sándor: Bóbita

Weöres Sándorról mindig Szabó T. Anna jut eszembe, aki sokszor méltatja a példakép írót, így én is újraolvastam a Bóbita című kötetét, amely után én sem tudok másképp tenni.

Megóvják és átölelik az embert a sorba tett betűi, amik nem is csupán mondatokká válnak, inkább amolyan mondat-kristályokká, amik a rájuk figyelők szemében kacsintó fénysugárként a szemünk tükrében kacagnak: olvass tovább.

Regélő, rímes történetek, „róka rege róka”, pettyes katicát megszólaltató dallamok, egy rigó bőrébe bújt gondolatok.

Úgy írta le a kánikula pillanatát, ahogyan előtte még senki. Izzott a galagonya a sorait követve, s felhőpuha takaróba terítette a tehetség kávéscsésze törékenységű porcelánját, ami gőzölgő teával megtöltve ragyogott, ahogy egy gyermek szeme ragyog, édesanyja szemét fürkészve.

Gezemice-lángost „süt a pék, süt a pék", fut a szél, fut a szél és Weöres versként újra él.

„Csiribiri, csiribiri zabszalma", tartsd a polcon, olvasd ma! Din don diridongó.

Joó Katalin

GTM>!
Weöres Sándor: Bóbita

Ismét egy rongyossá olvasott, féltve őrzött klasszikus gyermekkötet. Nemzedékek nőttek fel Weöres Sándor versein. Óvodában, iskolában, a szerencsésebbek otthon is mondogatták, ritmizálták ezeket a végtelenül egyszerű formájú, tartalmukban mégis gazdag, gyakran felnőttekhez is szóló verseket. Játékosság, derű, életszeretet sugárzik belőlük. Bemásznak ez ember fülébe, akár egy dallam. A hajdani gyermekmondókákat emelte általuk a költő a szépirodalmba.
Én igazából kamaszkoromban fedeztem fel őket, akkor, amikor Sebő és a Kaláka kezdte megzenésíteni. Weöres Sándor-kultuszt teremtettek az országban, és számomra is kultikus jelentőségűek lettek a Rongyszőnyeg és a Magyar etűdök versei. Ezek vezettek el Weöres Sándor nagy, filozofikus műveihez.

Szomorúan szembesültem azzal, hogy a valaha kívülről fújt versek emléke megkopott, már nem mindig tudom magamtól felidézni őket. A ritmus azonban ott van a fejemben, az nem veszett el, az belém ivódott kitörölhetetlenül! Szerencsére, elég volt egyszer elolvasni őket, és gyorsan elő tudtam hívni emlékezetem mélyéről az elfeledettnek hitt sorokat. És megint van kinek olvasni őket: unokák érkeznek sorban (a legkisebb épp egy hete), ők majd nem engedik elfeledni a megtalált verseket.
Mert Weöres Sándor örök klasszikussá vált, remélem még sok nemzedéket fog bevezetni a költészet rejtelmeibe.


Népszerű idézetek

Tíci>!

A tündér

Bóbita Bóbita táncol,
körben az angyalok ülnek,
béka-hadak fuvoláznak,
sáska-hadak hegedülnek.

Bóbita Bóbita játszik,
szárnyat igéz a malacra,
ráül, igér neki csókot,
röpteti és kikacagja.

Bóbita Bóbita épít,
hajnali köd-fal a vára,
termeiben sok a vendég,
törpe-király fia-lánya.

Bóbita Bóbita álmos,
elpihen őszi levélen,
két csiga őrzi az álmát,
szunnyad az ág sürüjében.

6 hozzászólás
Tíci>!

A galagonya

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Kapcsolódó szócikkek: galagonya
6 hozzászólás
Tíci>!

Csiribiri

Csiribiri csiribiri
zabszalma –
négy csillag közt
alszom ma.
Csiribiri csiribiri
bojtorján –
lélek lép a
lajtorján.
Csiribiri csiribiri
szellő-lány –
szikrát lobbant,
lángot hány.
Csiribiri csiribiri
fült katlan –
szárnyatlan szállj,
sült kappan!
Csiribiri csiribiri
lágy paplan –
ágyad forró,
lázad van.
Csiribiri csiribiri
zabszalma –
engem hívj ma
álmodba.

8 hozzászólás
eriksa>!

Ó ha cinke volnék,
Útra kelnék,
Hömpölygő sugárban
Énekelnék –
Minden este
Morzsára, buzára
Visszaszállnék
Anyám ablakára.

Buba éneke (részlet)

eriksa>!

SZÁNCSENGŐ

Éj-mélyből fölzengő
– Csing-ling-ling – száncsengő.
Száncsengő – csing-ling-ling –
Tél öblén halkan ring.

Földobban két nagy ló
– Kop-kop-kop – nyolc patkó.
Nyolc patkó – kop-kop-kop –
Csönd-zsákból hangot lop.

Szétmálló hangerdő
– Csing-ling-ling – száncsengő.
Száncsengő – csing-ling-ling –
Tél öblén távol ring.

danaida>!

Olvadás

Csipp,
Csepp,
Egy csepp,
Öt csepp
Meg tíz;
Olvad a jégcsap,
Csepereg a víz.

Tíci>!

A Kutya-tár

Harap-utca három alatt
megnyílott a kutya-tár,
síppal-dobbal megnyitotta
Kutyafülű Aladár.
Kutya-tár! kutya-tár!
Kutyafülű Aladár!

Húsz forintért tarka kutya,
tízért fehér kutya jár,
törzs-vevőknek öt forintért
kapható a kutya már.
Kutya-tár! kutya-tár!
Kutyafülű Aladár!

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Tíci>!

Haragosi

Fut, robog a kicsi kocsi,
rajta ül a Haragosi,
din don diridongó.
Ha kiborul az a kocsi,
leröpül a Haragosi,
din don diridongó.

Fut a havon a fakutya,
vele fut a retyerutya,
din don diridongó.
Ha kiborul a fakutya,
lepotyog a retyerutya,
din don diridongó.

danaida>!

Tűzben fa parazsa volnék,
Vízben puha moha volnék,
Szélben jegenyefa volnék,
Földön apám fia volnék.

Mi volnék?

Kapcsolódó szócikkek: jegenyefa · moha · parázs
1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

TAVASZKÖSZÖNTŐ

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltünik a szél,
Zsákban Benedek
Hoz majd meleget,
Nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
Minden kislány férjhez adatik,
Szőkék legelébb,
Aztán feketék,
Végül barnák és a maradék.

21 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

József Attila: Altató
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Gazdag Erzsi: Mesebolt
Gazdag Erzsi: Volt egyszer egy mesebolt
Varga Katalin: Mosó Masa mosodája
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon
Dr. Seuss: A Grincs
Babits Mihály: Itt van az alkony, jó takaró
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Jean de La Fontaine: A tücsök és a hangya