87. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​teljesség felé 439 csillagozás

Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé Weöres Sándor: A teljesség felé

„Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát. E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. Az itt következők nem újak, nem is régiek: megfogalmazásuk egy kor jegyeit viseli, de lényegük nem keletkezett és nem múló. Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyanez virágokból szedi csokrát.” (A szerző)
A teljes idő: 158 perc.
Rátóti Zoltán előadásában.

Eredeti megjelenés éve: 1945

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker csoport

>!
Helikon, Budapest, 2020
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632276984 · Illusztrálta: Orosz István
>!
Sztalker csoport, Budapest, 2019
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155822179
>!
Helikon, Budapest, 2019
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632276984 · Illusztrálta: Orosz István

8 további kiadás


Enciklopédia 12


Kedvencelte 170

Most olvassa 72

Várólistára tette 186

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

enigmapanda>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

sose felejtem el, ahogy találkoztam ezzel a könyvel; tizenévesen (!) épp lekéstem egy vonatot, és ültem vácon a peron szélén, ahol várni próbáltam a következőre; sose volt erősségem a várás, akkoriban meg pláne. a padon ült mellettem egy baszott nagy táskás figura, és ezt a könyvet olvasta, akkor viszont ezt még nem tudtam, csak azt, hogy az én életem is baszott nagy táskákban vándorol, tehát belenéztem a könyvébe, és egy majdnem üres lapot láttam, amire ez volt írva; gyere velem repülni, szól a darázs a virágnak / gyere tapadj ide mellém, szól a virág a darázsnak. jókor voltam jó helyen, mert ez a félig üres lap kibillentett az akkori baszott nagy táskás önmagamból, valahogy úgy, hogy most itt ülök, és többek között nagyon szeretem ezt a könyvet.

5 hozzászólás
lzoltán IP>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Felé. Sokkal fontosabbnak tartom e szónak a megjelenését – a címben –, mint a teljességét. Azt a mozgást jelöli meg amely szükséges ahhoz hogy az egyén elinduljon, haladjon, megtegye a lépéseket, irányába, azért hogy azzá legyen. Fontos cselekvés a valami felé haladás (igen, a lesüllyedés is az, ha éppen az az út van kijelölve és azt kell megjárni), de valójában kikerülhetetlen, hogy ez ne a teljesség felé történjen. Az idő nem számít, sem az hogy hány életen keresztül, és milyen formában – ez mindenkinek a saját vallási, filozófiai és gondolati képe alapján kerül eldöntésre. Az idő nem számít.
     Olvasatomban a szétesést, szétbomlást vélem felfedezni, mint azt az ösztönző mozgatórugót, amely lebontja az emberi természetet – szinte végtelen számú – vékony papírcsíkokra és egy hatalmas fa ágaira felaggatva őket engedve a szél játékának hol összecsavarodnak egymásba, hol külön-külön alakítanak kisebb-nagyobb csomókat, hol pedig egymagukban, nyugalomban függenek. Szétbomlás, amelyet az újra összeállás követ, és így tovább ki tudja meddig folytatva ezt a sorozatot, számtalan eshetőséget építve és ismét szétesve megadva a lehetőségét egy újabb, egy talán teljesebb összefonódás eléréséhez.
     Vajon mikor érhető el a teljesség? Az irány, a felé, meghatároztatott, a lehetőség, esély ott fekszik, „csak” mellé kell bújni és átölelni. Szétbontani a lényt személyiségének morzsáira és mint az asztalterítőn landolt darabkákat egy szemetesbe összegyűjteni, hogy valahol odakint egy szemétdombon a jelentéktelenség elfogadásába ölelkezve merüljön el és abból szülessen újjá. Vajon mi lehet az ami oda elvezet, ami biztosan, nem elárulva a felé visz. Nincs olyan, mert minden az, mivel semmit sem lehet kizárni.

Weöres Sándor saját szája ízére formálva adja elő „receptjét”, amely a nagy ősi termőföldből kinövő növényekből kínál elkészítésre egy életre szóló táplálékot. Nagyszerű dolog, hogy többen is papírra vetik ez irányú gondolataikat még akkor is, ha mindegyikük ugyanazt mondja. Sokat számít a sajátságos nézőpont, az egyéni hangvétel, az a plusz, amit ő észrevesz, és az a mínusz, ami felett valamiért elsiklott. Ez így teljes, ez az ő teljessége, és ezt mindenkinek saját magának érdemes megfogalmaznia.

>!
Tericum, Budapest, 1994
140 oldal · ISBN: 9638453095
11 hozzászólás
somoly>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Nem annyira korábbi, mint inkább folyamatos olvasás. Ez a könyvecske szerintem kötelezően választandó (vagy választható? – nem emlékszem pontosan, valahogy így hívták a „B” jelzésű tárgyakat az egyetemen, mindenesetre sem egyiknek, sem másiknak nincs sok értelme) azoknak akik
1) érdeklődnek az élet dolgai és a spiritualitás iránt
2) válaszút előtt állnak, vagy nagy öröm, bánat érte őket
illetve bónuszként azoknak, akik esetleg úgy gondolják, hogy Paulo Coelho író (bocs :)).
Viccen kívül, szerintem minden betűszerető embernek alapmű. Minden benne van.

5 hozzászólás
Roszka>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Véletlenül találtam erre a könyvre. Érdekes olvasmány, a szerző gondolataival, ahogy halad, haladhatunk a teljesség felé. Talán mindannyian arra igyekszünk. Talán mindenki megírhatná a gondolatait e téren, de nem hiszem, hogy így sikerülne. Okos és figyelemre méltó gondolatok vannak benne, bölcsességek. Lélekemelő az olvasása.

Milli88 P>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Attól függetlenül, hogy az eredeti mű 1945-ben született némelyik írás akár mai is lehetne. Ez a tény egyszerre döbbenetes, elszomorító és nagyon elgondolkodtató. Nem túl jó érzés párhuzamot vonni a háborús időkkel és a most ugyan országunkban háború mentes, de olyan amilyen jelen helyzettel.

A kedvenceim:
– Tíz lépcső
– A vágyak idomítása
– A visszautasító érzelmekről
– Az emberismeretről
– Természetes igények (!!!)
– Az érzékfeletti érzékelés

Zzsófi>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Február 21. óta olvasási válságban szenvedek, azóta ez volt az első könyv, amit kiolvastam.
Csodálatos volt. Mintha nekem írták volna, igazi lélek-eősítőként hatott. Nem nagyon tudok mit mondani, ezt a könyvet olvasni, érezni kell.

Mariann_Czenema P>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Én ezt a könyvet ajándékba kaptam, azzal a megjegyzéssel, hogy bár lehet, hogy elsőre nem fog tetszeni, de ehhez a kötethez, Weöres tanításaihoz fel kell nőni a léleknek, hogy be tudja fogadni azt. Azt hiszem, hogy rögtöni nekifutásra egyetértettem ezzel a megállapítással, de most többedik alkalom után, csak szívből ajánlani tudom.
Idén januárban már olvastam egyszer, amikor valami megzavarta a lelkemet, de egyébként karácsony előtt szoktam végigmormolni a sorokat, rímeket, mintegy adventi lelki megtisztulásként.
Update, sokadik olvasásnál:
Szerintem még nem volt olyan alkalom, amikor ugyanaz a rész tetszett volna, illett volna az életemhez. És szintén sokadik olvasáskor értettem meg, hogy a vallás meg a sztoikus filozófia nem is áll olyan távol egymástól.

Oláh_Zita P>!
Weöres Sándor: A teljesség felé

Csodálatos könyv, egy részével egyetértek és teszem, követem. Van olyan része, ami nem az én világom része. És van egy olyan része, amivel egyetértek, és törekszem rájuk. Nagyon jól esett ez a kötet a lelkemnek, biztos elő fogom még venni.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Tíz lépcső

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erõ legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.

10. oldal

1 hozzászólás
Almost_Zed>!

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

11. oldal, Szembe-fordított tükrök (Tericum, 2000)

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e, vagy sötétet; mert amit gondoltál megteremtetted.

A gondolatok visszája és színe

8 hozzászólás
Rea P>!

KÉTFÉLE ÓHAJ
„Gyere velem repülni” – szól a darázs a virágnak.
„Tapadj az ágra mellém” – szól a virág a darázsnak.

82. oldal (Tericum, 2000)

Jaumijau>!

A hullámokat az számlálja, aki sötétben hallgatja a hullámverést, és nem az, aki látja a tengert.

123

Melinka>!

Mindenki csak a saját sorsát bírja elviselni; a másé alatt összeesne.

2 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

A gondolat összetett és kimondható, az igazság egyszerű és kimondhatatlan.

aezs>!

Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni.

105. oldal

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle.

A vágyak idomítása

Jaumijau>!

Tested nem te vagy, hiszen csak anyag, mely folyton cserélődik: negyvenéves korodban húszéveskori testedből egyetlen parány sincsen. De érzelemvilágod és értelmed sem te vagy, hiszen még nem volt, mikor te már a bölcsőből nézegettél. Ki vagy? a határtalan, mely fogantatásodkor a határok közt megjelent.

29. oldal, Ki vagy te?


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok
Böjte Csaba: Arra születtél, hogy ajándék legyél
Szabó Magda: Abigél
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / Kire ütött ez a gyerek?
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Janikovszky Éva: Ráadás