Szerintem, ​szerinted 104 csillagozás

Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Amikor Juli először pillantja meg Bryce-ot, még a lélegzete is eláll a ragyogó kék szemek láttán. Amikor Bryce először néz Julira, minden porcikája ugyanazt súgja neki: menekülj! Így veszi kezdetét az a hat évig tartó különös viszony, amely Bryce számára szociális száműzöttséget, míg Julinak az első csók utáni állandó sóhajtozást jelenti. Aztán szép lassan minden megváltozik egy platánfának, hat kiscsibének és David bácsinak köszönhetően

A könyv alapján készült a A változó szerelem című film.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Harmat, Budapest, 2015
240 oldal · ISBN: 9789632883281 · Fordította: Győri Katalin
>!
Harmat, Budapest, 2015
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632882949 · Fordította: Győri Katalin

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Julianna Baker · Bryce Loski · Chester Duncan · Matt Baker · Mike Baker · Robert Baker · Trina Baker


Kedvencelte 25

Most olvassa 1

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Ez a könyv számomra maga volt a nagybetűs SZERELEM: minden, amiért érdemes kézbe venni egy történetet, olvasni, spórolni, eltűnni a szeretteink elől, órákat tölteni a könyvesboltban, nem enni és nem aludni, sírni és nevetni, megszállottnak lenni, gyűjtögetni és egy más világban élni.
Olyan fajta könyv volt ez, ami a sorok között finoman megbújó egyszerűségével, tisztaságával, mélységével és mondanivalójával megérintette a lelkemet.
Elmondhatatlanul nagy kedvenc lett!

20 hozzászólás
Málnika >!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

“(…) a szomorú igazság az, hogy a legtöbb ember egyszerűen nem akar a felszín alá látni, csak amikor már túl késő.”

Ez a regény a gyerekkori szerelem tökéletes megragadása és szavakba öntése. Juli rögtön belehabarodik az új szomszéd kisfiúba, Bryce-ba, akinek viszont kifejezetten kellemetlen a ragadós lány kitüntetett figyelme. Ahogy az lenni szokott, ő csak évek múltán veszi igazán észre, hogy milyen csodás is a lány, akkor, amikor Juli már jelentősen kiábrándul a gyávának mutatkozó, kék szemű srácból. A váltott szemszögnek itt kiemelt jelentősége van, hiszen nagyon jól érzékelteti, hogy ugyanazt a szituációt mennyire másképp értelmezik ők ketten. A könnyed, humoros történet komoly mondanivalókkal is telített, többek között a fogyatékosság elfogadása, a saját vélemény vállalásának fontossága és a felszín mögött rejlő lényeg jelentősége is megjelenik benne. Felüdítő olvasmány első szerelemről, fiataloknak és nosztalgiázóknak egyaránt.

4 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

„– Néhányan közülünk matt borítást kaptak az élettől, mások selyemfényt, megint mások pedig csillogót… – odafordul hozzám. – Nagyon ritkán aztán rátalálsz valakire, aki gyöngyházfényű, és ilyenkor rádöbbensz, hogy ez semmi máshoz nem fogható”.

    Igazából tömör cukibombára számítottam, de jól félrevezettek. Még jó, hogy ezt az értékelést nem rögtön az olvasás után írom, mert akkor tuti tele lenne negatívval az értékelés. Kicsit ülepedett, így talán össze tudok hozni egy normális értékelést.
    Az eleje még az általam várt kategóriába esett, aranyos volt, a félreértések a két főszereplő között már olyan nevetségesek voltak, hogy már az is aranyos volt. Majd ahogy a főszereplők nőttek, a történet is kezdett komolyodni – mondjuk. Mert a fiú szemszögén nem lehet észrevenni ezt a komolyodást csak a végén, de azt most hagyjuk, a csaj meg Dalai lámává alakult. Esküszöm, ilyen filozofikus 10-12, max 14 évest én még sosem láttam, szerintem még embert sem, aki még bölcsességet is tüsszent.
„- Az egész több, mint részeinek összessége.”
Egészségedre.
    A srác meg normális 10-12 éves szinten van, és talán az idegesített benne ennyire :D Komolyan ilyen idegesítőek az átlag gondolkodású 10 éves srácok? :D Bár egyébként a legtöbb vicces helyzetet ő idézte elő Folyton azt mondogatja, hogy Nők…. Ugyan, édes fiam, mit tudsz te a nőkről? :D
    A történetnek kell tehát összetartania a tűz és víz szerepelőt. És sikerül neki?
Nem mondanám. A lány teljesen elviszi a sztorit egy agyalós, annyi-bölcsesség-van-itt,-mit-egy-szerencsesütigyárban vonalra, szegény srác meg a sarokban áll és még mindig elégedetlenül sóhajtozik. Nők!.
És ezen a mellékszereplők se segítenek, csak tolják előre a filós vonalat. Én szeretem az ilyen történetmesélést, voltak ebben is finomságok, de ez, ami ebben volt túl sok ilyen kis lehetelni könyvbe. Nem nagyon sikerült zöld ágra vergődnünk, a végéről nem is beszélek – nem tetszett. Mert persze a férfiaknak az kell, amit nem kaphatnak meg.

„De ha egyetlen dolgot is megtanultam Juli Bakertől, az az, hogy teljes szívemet és lelkemet beleadva legalább meg kell próbálnom.

    Összességében megér egy misét, vannak itt olyan dolgok, amiken érdemes rágódni, de ajánlani nem tudom nyugodt szívvel. Ha érdekel, elolvashatod, hátráltatni se foglak, rövid, gyors olvasmány, ha esetleg nem is tetszik, nem pocsékoltál el rá sok időt.

„– Nem érdemes azon görcsölni, Bryce, hogy mi lett volna, ha… – Aztán, mintha gondolatolvasó lenne, hozzátette: – És nem szép dolog valakit elítélni azért, amit meg sem tett.”

10 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

„…az egész több, mint részeinek összessége…”

Bizony több, akár csak ez a könyv.
Az utóbbi időben valahogy rámtalálnak ezek a történetek. Történetek, melyek megmelengetik a szívemet és boldogsággal töltenek el. Ez a könyv többször is megajándékozott ezekkel az érzésekkel, egyszerűen levett a lábamról és elvarázsolt.

Nono_ P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

A belőle készült film, a Változó szerelem az egyik kedvencem. És a könyv után azt hiszem, újra meg fogom nézni.
Bryce és Juli története annyira magával ragadó. És talán a hétköznapi témaja adja meg a könyvnek ezt a varázslatos hangulatot, ami arra késztetett, hogy olvassam és olvassam tovább. Pedig tudtam, mi lesz a vége, mert a filmet előbb láttam.
Aki szeretné újraélni az első szerelemre való rádöbbenést, miközben olyan értékekre tanít, amiket felnőtt fejjel is fontos megszívlelnünk, annak szeretettel ajánlom.

2 hozzászólás
Katicabogárka>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Nehezem olvastam az elején a könyvet, nem tetszett ez a rajongás Juli részéről…
Gyorsan belelapoztam a közepébe, hogy később tetszeni fog e ez nekem? Igen, de még mennyire!
Csodálatos történetet kaptam!
Csak ajánlani tudom!
A befejezést sem tudnám máshogy elképzelni.
Máskor szeretem, ha biztosít az író a befejezés kimeteléről, de ez nem az a fajta könyv, amelynek erre szüksége van. (Ha értitek mire utalok.)

meseanyu P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Nagyon helyes történet arról, hogy ne ítélj elsőre, nézz a dolgok mögé, légy bátor, és légy ember. Nem csak kamaszoknak ajánlott.

ggizi P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Helyes kis történet volt, több évet is felölelt és bár nem voltak benne nagyobb történések, mégsem éreztem unalmasnak. Érdekes volt gyerekkoruktól végigkövetni, hogyan éli meg Juli és Bryce a közös világukat (ami néha mintha nem is ugyanaz lenne), miket gondolnak egymásról, milyen változások mennek végbe bennük és a folyton változó ilyen-olyan érzelmeket milyen zavarral és értetlenséggel próbálják feldolgozni. Néhány komolyabb családi helyzettől eltekintve ez egy könnyed, kiskamaszos történet volt tele félreértett, máshogy értelmezett pillanattal.

moonchristal P>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Aranyos könyv. Itt az az eset állt fent, hogy előbb láttam a filmet, és csak utána tudtam meg, hogy könyvadaptációról van szó. Egyébként, a filmet jó régen láttam, de emlékeim szerint abszolút hasonló élmény, mint most a könyv volt. Két fiatal a felnőtté válás útján, ahol meg kell tanulniuk, hogy nem mindig minden az, aminek látszik. Remek, gördülékeny írásmód, aranyos jelenetek, és kedves szereplők. Nagyon élveztem!

konnyufanni>!
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Oh egeekkk!!
Azt hiszem már megtaláltam a 2019es kedvenc könyvemet, amit nagyon megszerettem.
Ez a könyv nyerte meg azt a méltó helyet nálam. Mindenkinek el kell olvasnia ezt a nagyon aranyos könyvet, ez a könyv képes összes érzelmet kihozni az olvasóból.
Bryce személyisége fejlődését olvashattunk ebben a könyvben. Mivel a könyv azt mutatja ki, hogy gyerekek is képesek nagyon rövid idő alatt megváltozni. Jó irányban, vagy rossz irányban akár.
Annyira tetszett, hogy két szemszögből va leírva a történet. Így megismerhettünk két szemszögből a történéseket.
Juli Baker még a neve is kiráz, ahogy gondolt rá Bryce a könyv elején, majd könyv befejezésénél végül megszerettem Julit és a tyúkjait is.
Öregem, még ilyen se történt velem.
Nagyon ajánlom hogy olvassatok el ezt a könyvet!


Népszerű idézetek

DoreenShitQ>!

                            ITT NYUGSZIK A TITKOS HUGYOS!
                                        Hugyozz békében!

89. oldal, Juli

4 hozzászólás
DoreenShitQ>!

– Tapasztalatom szerint a séta segít abban, hogy kitisztuljon az agy.

109. oldal, Bryce

Nono_ P>!

Semmi sem hozza belőled elő az élet szeretetét annyira, mint egy makacs asszony.

97. oldal

4 hozzászólás
mrsp>!

A szomorú igazság az, hogy a legtöbb ember egyszerűen nem akar a felszín alá látni, csak amikor már túl késő.

128. oldal

DoreenShitQ>!

– A sok magolás könnyen az ember agyára mehet.

170. oldal, Bryce

DoreenShitQ>!

De ha egyetlen dolgot is megtanultam Juli Bakertől, az az, hogy teljes szívemet és lelkemet beleadva legalább meg kell próbálnom.

209. oldal, Bryce

DoreenShitQ>!

Hogy mennyire nagyot tévedhetnek néha az emberek!

162. oldal, Juli

DoreenShitQ>!

Az anyukák néha annyira nincsenek képben.

191. oldal, Bryce


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Goldberg Sloan: 7esével
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Rick Riordan: A vörös piramis
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Sara Pennypacker: Pax
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Christopher Paolini: Eragon
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert