Flipped 13 csillagozás

Wendelin Van Draanen: Flipped Wendelin Van Draanen: Flipped

An ​unputdownable novel about questioning what you believe in and believing in what you feel. Bryce has always known how he feels about Juli. She is weird. And dangerous. She has a certain way of looking at him which has freaked him out since the first time she hurled herself into his life. Juli has a tendency to do that. She throws herself into things she believes in, whether they're people or projects. Or trees. Juli has always known how she feels about Bryce. He has been walking around with her first kiss for years. It's those bright blue eyes. She would love it if he ever reciprocated with even a tiny echo of her enthusiasm. Luckily she's always busy anyway – raising chickens, trying to protect a tree, visiting her uncle, cleaning up her yard. But then Juli discovers Bryce has betrayed her trust and is a coward. A chicken. She is forced to re-consider her feelings. Is he really that great a guy? Meanwhile, everything Bryce thought he believed is slowly being turned on its head.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ember, 2010
212 oldal · ISBN: 9780375863479
>!
Ember, 2003
212 oldal · ISBN: 9780375825446

Kedvencelte 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rise>!
Wendelin Van Draanen: Flipped

Szerintem mindenki életében van/lesz/volt egy Bryce Loski. Akinek gyönyörű szeme van, és olyan mosolya, amitől a gyomrodban pillangók táncolnak. Akit nem tudsz kiverni a pici fejedből, akiről álmodozol, akinek odaadnád az első csókod.

Juli Baker viszont akad, mégha csak elvétve is, és csak arra vár, hogy kinyisd a szép szed és lásd.

Ez egy nagyon szép, aranyos történet, ami ráadásnak el is gondolkodtat. Mert eljön az a pont az életedben, amikor rájössz, ha valaki szép szeme vagy mosolya nem minden, az egész képet nézned kell ahhoz, hogy igazán láss.

Ami a legjobban tetszett a könyvben, hogy Bryce és Juli szemszögéből is olvashatjuk a történteket, hogy Juli családja mennyire összetartó és szerető, valamint Chet karaktere is szívszaggatóan aranyos. Az, hogy idővel a két gyerkőc rájön a környezetében élők hibáira. Az, hogy szembesülnek a saját hibáikkal.

Egyszerűen imádom, a róla készült film majdnem szóról szóra ugyan az, mint a könyv, és tündéri az egész. :)

Szyszyyy I>!
Wendelin Van Draanen: Flipped

Hmmmm *-* Pont annyira édes, mint a film.
Már régóta húztam ennek a könyvnek az elolvasását. A filmet imádom, már vagy ezerszer láttam és amikor megláttam, hogy könyv alapján készült tudtam, hogy el kell olvasnom. Viszont én nem nagyon szeretek angolul olvasni, szóval sokáig húztam.
Egyébként nem is értem, hogy ezt a gyöngyszemet miért nem fordítja le egyik kiadó se. Ráadásul filmes borítóval tuti sokak érdeklődését felkeltené, mivel az szemet gyönyörködtető. :)
Ráadásul a sztori nagyon tanulságos. Mivel a gyerekek életében is eljön ez a bizonyos pillanat, amikor a rajongás és az ártatlanság már nem játszik. Fel kell nőni és meg kell látni, hogy egy szép pofi nem minden. Vagy, hogy egy gazos udvar rejthet igazi kincseket.
Mivel Juli családja egy kincs. :)
Imádni valóak a szereplők és szépen van felépítve. Én nagyon szerettem a váltott szemszöget. (Bár ezt már a filmben is imádtam) Tetszik, hogy mennyire másképpen élték meg a dolgokat.
Szerettem ^^
Tényleg igazán sajnálom, hogy nem adják ki magyarul.

Viki55>!
Wendelin Van Draanen: Flipped

Imádom a könyvből készült filmet (Változó szerelem a magyar címe), minden évben megnézem, de eddig még sosem jöttem rá, hogy könyv alapján készült. Véletlenül akadtam rá goodreads-en, és rögtön neki is kezdtem.
A film pontosan követi a könyv minden történését, hihetetlen, mennyire közel áll a kettő. Néhol szó szerint azt mondják a filmben, ami a könyvben van. Az egyetlen különbség Bryce haja volt, de igazából ez nem olyan fontos változtatás.
Annyira aranyos volt az egész könyv, nagyon megkedveltem Brycet és Julit.
Juli családja fantasztikus, annyira szeretik egymást.
Egyszerűen imádom az egész történetet, biztos, hogy még többször el fogom olvasni, és akarok egy platán fát!!! Akárhányszor látok egyet mindig ez a történet jut az eszembe.
Nem értem miért nem fordították le magyarra, hiszen film is van belőle, és sok mindenki tanulhatna a könyv mondanivalójából.

dorkabuba>!
Wendelin Van Draanen: Flipped

Könyv- és filmértékelés (ld. lejjebb)

Könyv (értékelés moly.hu-n: 4/5 csillag)

    Ez a könyv borzasztóan cuki volt. Kis túlzással azt mondhatnám, hogy Wendelin Van Draanen a 21. század amerikai Burnettje (holland szülők már az USA-ban született gyermeke), már legalábbis ez alapján a könyv alapján. Bár nem üli meg az angol-szászok kicsit nehéz, patinás levegője, abban az értelemben mégis hasonlít, hogy kiskamaszoknak egyfajta alap érzékenységet, emberséget akar tanítani. És egészen jól is csinálja.
    Váltott szemszögben olvashatjuk a történéseket. Ez a forma abszolút veszélyeket rejt magában, hiszen ugyanazt a cselekményt mondatja el az író(nő) két szemszögből, ami könnyen válik önismétlővé, unalmassá. Ezt szinte teljesen sikerül elkerülnie Van Draanennek, sőt nagyon érzékenyen mutatja azt be, hogy egyrészt hogy mesél és mire emlékszik egy fiú vs. egy lány, illetve hogy ezek az emlékek néha homlokegyenest ellenkezők, de legalábbis csak nyomokban emlékeztetnek egymásra.
    A jelenben a két főszereplőnk, Juli és Bryce 13 évesek. 6 évvel azelőtt találkoztak először, amit mindkettejük elmondásából megismerhetünk, aztán idővel a jelen történéseivel folytatja a kötet. Bryce-ot a történet elején kifejezetten nem szerettem. Nem volt igazán mélysége, minden Julival kapcsolatos dolgot egy elég primitív szűrőn keresztül értelmezett, és egy pillanatra sem fordult érdeklődéssel vagy megértéssel a lány felé. Az elején próbáltam mentegetni, hogy de hát kisfiú, de a torzításai néha ijesztő mértéket öltöttek. Viszont az a jellemfejlődés, amin keresztül megy, kifejezetten tetszett. Lépésről lépésre volt megírva, és az egész mozgatórugója az apafigura volt. spoiler Egy szó mint száz, Bryce is végül belopta magát a szívembe. Akit abból a családból rögtön nagyon szerettem, az a nagypapa volt. Díjaztam, hogy csak azért nem dobott hátast senkitől, mert a családjába tartoztak, még az unokájának bizonyítania kellett, hogy jó ember.
    Julinak is van karakterfejlődése, de neki általánosabb abban az értelemben, hogy az ő gyermeki tiszta lelkét nem mérgezte egy romlott apa. Neki egyszerűen csak szépen fel kell nőnie. Így jön rá szépen lassan, hogy az őszinte rajongása, ami egyébként joggal lehetett ijesztő a 7-12 éves Bryce-nak, csupán külsőségeken alapszik, és igazából még barátok sem voltak soha a fiúval, nem is ismeri őt egyáltalán. Nagyon általános, mégis örökérvényű üzenet ez. Vannak olyanok, akik nem érik el ezt az érettségi szintet, és nem tudnak, nem is akarnak a felszín mögé nézni. Juli tesóit is szerettem, bár ők inkább csak vázlatok voltak. Valamiért a Harry Potter Weasley-ikrei jutottak róluk eszembe, bár őszintén szólva nem a konkrét tények miatt, inkább csak érzetre.
    Szerettem ebben a könyvben, hogy mélyen emberi mind a karaktereit, mind a szituációkat nézve. És annak ellenére, hogy a legtöbb karakter részletes kidolgozására nincs sem idő, sem hely, Van Draanen mégis képes pár mondatokkal is teljes embereket festeni. Biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó könyvem tőle.

Film (értékelés IMDb-n: 8/10 csillag)

    A film szinte pontról pontra leköveti a könyvet. A kisebb változtatások pedig érthetőek, sőt volt, ahol kicsit még hozzá is tett. Annak örültem, hogy a váltott narrációt megtartotta a film is, bár voltak kétségeim, hogy ez működhet dinamikusan, de abszolút működött. A könyv hangulatát is remekül sikerült megragadnia. Azért jó, amikor ennyire hű egy film a könyvhöz, mert amikor vissza akarunk térni ehhez a történethez később, választhatunk, hogy melyik médiumot választjuk, a könyvet vagy a mozgóképet. Az élmény nagyjából ugyanaz lesz. :)

lostgab>!
Wendelin Van Draanen: Flipped

Érdekes módon, jobban tetszett a film, mint a könyv – talán azért mert már kétszer is láttam. Lehet, hogy csak azért gondolom így, mert nagyjából ugyanazt láttam, mint amit olvastam, így a vizuális élmény jobban hatott rám.
Egy hihetetlenül aranyos történet, két kisgyerek, akik épp arra ébrednek rá, hogy az emberek akiket az ismerőseiknek hittek, mennyire idegenek valójában, és közben arra is ráébrednek, hogy a „hihetetlen kék szempár” még nem minden.
Tökéletes szórakozás nyárra, tulajdonképpen bármikorra, ha valaki egy szívmelengető történetet szeretne olvasni. :)


Népszerű idézetek

lostgab>!

All I've ever wanted is for Juli Baker to leave me alone.

(első mondat)

Viki55>!

A painting is more than the sum of its parts,' he would tell me, and then go on to explain how the cow by itself is just a cow, and the meadow by itself is just grass and flowers, and the sun peeking through the trees is just a beam of light, but put them all together and you've got magic.

Viki55>!

All of a sudden I didn't fit in anywhere. Not at school, not at home…and every time I turned around, another person I'd known forever felt like a stranger to me. Even I felt like a stranger to me.

Viki55>!

I'd scale that monster sycamore if I could. Right to the top. And I'd yell her name across the rooftops for the whole world to hear.

lostgab>!

It's his eyes. Something in his eyes. They're blue, and framed in the blackness of his lashes, they're dazzling. Absolutely breathtaking.

8. oldald

lostgab>!

My heart stopped. It just stopped beating. And for the first time in my life, I had that feeling. You know, like the world is moving all around you, all beneath you, all inside you, and you're floating. Floating in midair. And the only thing keeping you from drifting away is the other person's eyes. They're connected to yours by some invisible physical force and they hold you fast while the rest of the world swirls and twirls and falls completely away.

148. oldal

lostgab>!

[…]chaos is a necessary step in the organization of one's universe[…]

79. oldal

lostgab>!

What he did to my heart was sheer, inexplicable magic.

82. oldal

lostgab>!

[…]as I read down the list of over one hundred and fifty eight-grade boys, I realized that to me, there had only ever been one boy.

142. oldal

lostgab>!

He wanted to know more about the sycamore tree and seemed to understand exactly what I meant when I told about the whole being greater than the sum of its parts.
– It's that way with people, too, – he said, – only with people it's sometimes that the whole is less than the sum of the parts.

82. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Goldberg Sloan: Counting by 7s
Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Lois Lowry: Number the Stars
Kate Douglas Wiggin: Rebecca of Sunnybrook Farm
Rick Riordan: The Red Pyramid
Rick Riordan: The Last Olympian
Holly Black – Cassandra Clare: The Silver Mask
Sara Pennypacker: Pax (angol)
Jeff Kinney: Diary of a Wimpy Kid
Christopher Paolini: Eragon (angol)