Zuhanórepülés 31 csillagozás

Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Te mennyire szeretsz döntéshelyzetben lenni? Mennyire szeretsz felelősséget vállalni?
Ádám imád a háztetők szélén egyensúlyozni. Olyankor mindenki őt figyeli, mégis elrejtőzhet a mutatvány mögé. A vakmerősége eltakarja előle az igazi félelmeit. Mert dönteni nehéz. Ha döntesz, akkor lépned kell. Hátra vagy előre. Zuhanni vagy láthatatlanná válni. Pedig olyan jó lenne tudni, hogy mi lett volna, ha a másik lehetőséget választod!
Ádám különleges gyerek és egy különleges, zárt iskolában, az Erődben tanulja meg, hogyan nézhet szembe önmagával.
Wéber Anikó könyvében az olvasó is dönthet: a könyv közepén a történet kettéágazik, és választhatunk, hogy melyik úton követjük Ádámot. A rejtélyes Erőd minden titkát azonban csak akkor ismerjük meg, ha Ádámot mindkét útján végigkísérjük…

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2018
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103851

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Ez megint egy hihetetlenül izgalmas, zseniálisan megírt történet Wéber Anikótól. Alig tudtam letenni, annyira lekötött. Remekül megalkotott világ, végig láttam magam előtt filmszerűen az egészet, a szereplők mintha le akartak volna sétálni a lapokról, fúúú, nagyon bejött. Először idegenkedtem a kétféle befejezéstől, de az is érdekes volt végül. Messze a legjobb a 2018-as mezőnyben.

Annamarie P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Meglepő, de mind ez, mind a tavaly megjelent El fogsz tűnni című kötet megosztja az olvasótábort. Én minden esetre abba a csapatba tartozom, akiknek tetszik az a hangszín, amit Wéber Anikó választ a kiskamasz korosztály megszólításához. Ugyanakkor értem én, hogy sokaknak ez a nyerseség nem találó. Mert mi is történik most is?

A hetedik osztályos Ádám, – aki egy ideje az apjával él, mivel édesanyja elköltözött tőlük, és új családja is van azóta-, elég furcsa szokást vett fel mostanság, imád háztetőkön sétálgatni. Egyik nap a tetőre indul, de azután nem emlékszik mi történt vele. Állítólag leesett, de ahogy szkeptikus osztálytársai is megjegyzik, semmi baja, ahhoz képest, hogy leesett. Akkor mi is játszódott le valójában? Mivel nincsenek emlékei, nincs miben keresgélnie. Azok után, hogy az iskola tetejére is felmászott az apja megelégeli a helyzetet és befizeti egy bentlakásos iskolába. Egy rendkívül „bentlakásos” iskolába. Egyik reggel egy autó jön elé és elviszi az új sulijába. Nem kell semmi neki, zoknitól a fogkeféig mindent a Matula az Erőd ad. Habár szabadon járhatnak kelhetnek az iskolában, ha akarnak nem kell órára menniük és hasonló izgalmas dolog, mégis elszeparáltan a világtól élik életüket az Erődnek nevezett iskolában.
Ádám nem hajlandó behódolni az elvárt életnek, és meg akarja tudni, mi is az Erőd? Az sem hagyja nyugodni, hogy hol van négyes és nyolcvannyolcas. Az iskolában ugyanis nem tarthatják meg a lakók a neveiket, számot kapnak. De a számsorból hiányzik pár ember.
Ádám barátságot köt egy kislánnyal Krizantémmal, aki neveket ajándékoz az bentlakóknak. Ádámnak spoiler és szobatársának, Álarcosnak van egy terve hogyan fedjék fel a titkokat. Szűk kis csapatukhoz társul még két fiú, így négyesben minden könnyebbnek látszik. De csak látszik, mert valaki mintha szabotálná tetteiket. Kitervelnek egy szökést. Ádám viszont képtelen dönteni. Elmenjen, és hagyja maga mögött a kérdéseket, ki az a négyes, hol van nyolcvannyolcas? Hagyja itt Krizantémot, a csodálatos szívű kislányt? A szerző sem tudta eldönteni, hogyan fejezze be regényét, ezért azt az olvasójára bízta. No nem a megírást, hanem hogy mi magunk válasszuk ki, merre kanyarodjon tovább Ádám. Aki a szökés mellett döntött volna, az olvassa tovább a regényt, aki nem, az lapozzon a 261. oldalra.
Először furcsa volt nekem az ötlet, sőt kicsit haragudtam a szerzőre, aki ilyen butaságot talált ki, de be kell vallanom, hogy utólag mégis élveztem, sőt a másik verziót is elolvastam. Akinek meséltem erről az osztott befejezésről, látatlanban mind jó ötletnek tartották. Nekem azért annyira nem szimpatikus ez a megoldási forma, de egy kísérletet mondjuk megér.
Aki tehát végig ott marad az Erődben, az végül megtudja mi is ez félelmetes titkolódzás a ház körül.
Nekem izgalmas, ötletes olvasás volt.
Ötödik osztály körüli évfolyamnak ajánlanám a kötetet.

dtk8 P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Annyira más ez a könyv, mint egy szokásos ifjúsági regény!
Most is izgultam, de nem féltem, és a gyenge szívemnek ez így jó is volt az előző, nekem nagyon félelmetes könyv után.
Jó a téma, nem mindennapos, de elgondolkodtató.
Tetszett az Erőd, a szereplők, a magyarázatok, és hogy az egyik befejezés a másikban feltett kérdésekre válaszol, és fordítva.
Nem minden tűnt teljesen kereknek, ezért egy picike levonás, de így is hű meg ha, és kíváncsi vagyok az írónő következő könyvére, mert szerintem nagyon klassz ötletei vannak.

Hintafa P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Dönteni nehéz, megbocsátani -főleg magunknak- még nehezebb. Nehéz témát dolgozott fel, ügyesen, titokzatosan, izgalmasan. Nekem nagyon tetszett, bár az elején kicsit aggódtam, hogy mi lesz belőle, de jó lett és izgalmas.

bagie P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Nekem ez Az osztály vesztese és az El fogsz tűnni után kevés volt; valamiért nem volt hiteles, pedig nagyon jó kérdéskört (döntések, felelősség, félelmek) feszeget, de nem érzem a feloldást – egyik megoldás esetén sem.

spoiler

Jesper_Olsen>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Azért szeretem olvasni az általam tavaly felfedezett szerző műveit, mert mindig valami újat talál ki,. Ezúttal egy kétfelé ágazó történet mindkét ágát követhetjük a regényben, eljátszva a sokat emlegetett „mi lett volna, ha…” két lehetőségével. Mindezek alatt pedig mi is megpróbálhattuk megfejteni az „Erőd” titkát, akár elvont, akár valódi értelemben.

PTJulia P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Nagyon izgalmas, fordulatos, idegtépő kamaszregényt olvashatunk, ha kezünkbe vesszük ezt a kötetet. Határozottan minőségi ugrást vettem észre Wéber Anikó előző kötetei és e között; kezd kiforrni az írói stílusa, és a megoldásai is fejlődnek. Személy szerint csak gratulálni tudok ehhez a kötethez!
Én a tíz körmöm lerágtam olvasás közben, annyira izgultam. Valamiért nekem nem tűnt fel, hogy ez egy kétvégződésű történet lesz; így nagyon meglepődtem, amikor elkezdődött a B részt. De megörültem neki, hiszen kíváncsian vártam volna még pár magyarázatot. A történetek végül így sem lettek százszázalékosan lezárva, de ez jelen esetben teljesen elfogadható megoldás.
Hogy mi is az Erőd, és jó-e ez a fajta megoldási kísérlet? Nem vagyok róla teljesen meggyőződve: mindenesetre lehet egy segítő szándékú fura megoldás, meg egy kísérleti javítóintézet is… Ki tudja?… A történelembe pedig eddig sajnos ez is, az is belefért. Attól tartok, ezután is így lesz.

Szimirza P>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Hát…nem tudom, hogy mire számítottam, de nem erre..számomra elég lehangoló volt.

kisboszorka>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Nagyon érdekes és érzékeny témával foglalkozik a könyv, amiről többet nem árulnék el, mert szerintem nagyon jó így, hogy csak később esik le, miért és kiért is van az Erőd.
A könyv szerkezete, hogy a felénél ketté ágazik: igazán ötletes. A nő kétszer c. film óta vágyom rá, hogy az én életem is néha két síkon fusson és a végén a kedvezőbben mehessek tovább :)
Egy csillagot azért vontam le, mert a könyvben szereplő gyerekek problémájának megoldásából nem tudom, hogy zárhatóak ki a szülők és a szülői szeretet.

zöldmedve>!
Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Az osztály vesztese és az El fogsz tűnni után érdeklődve vártam a szerző újabb regényét. Volt bennem némi félelem, hogy az első, igen erős kötet után az általam némiképp gyengébbnek érzett második után milyen lesz a folytatás. Ahogy haladtam előre az olvasásban, elmúlt a félelem – ugyanis igen különös, sok kérdést fölvető történet bontakozott ki. Valami bizonytalanságot végig éreztem, de mindez a regény előnyére válik. Hiszen nincsenek egyértelmű válaszok. Mindenkinek magának kell megtalálnia – s magában –, mit is jelent számára az Erőd (amely szimbolikus jelentésű is egyben). Lehetnénk akár mi is Zuhanórepülés vagy Álarcos helyében, keresve a kiutat a szorosan körülölelő, nem biztos, hogy biztonságot nyújtó falak közül… – Ha Wéber Anikó három kötetét rangsorolni kellene, nálam a Zuhanórepülés az első.


Népszerű idézetek

Olya>!

Ezen a helyen olyan erővel és elszántsággal takarítottak, mintha nemcsak a koszt, a port és a rendetlenséget, de a bentlakók emlékeit is el akarnák törölni. De vajon sikerülhet nekik?

50. oldal

Olya>!

Az időt nem lehetett visszatartani sem erővel, sem szép szóval.

150. oldal

Jesper_Olsen>!

Egy barátom, Krizantém szerint a szabadság olyan, mint a lapozgatós könyvek, ahol több befejezést is megírtak előre. És attól, hogy te az egyiket választod, még a másik is létezik. Ezért sosincs rossz döntés. Bár Krizantém gyakran mond furcsákat, én szeretnék hinni neki.

341-342. oldal

Jesper_Olsen>!

Néha eljátszom a gondolattal: milyen lenne, ha azokat az utakat is bejárhatnánk, amelyeket elutasítottunk. Ha megtudnánk, mi lett volna velünk, ha másképp döntünk. Ha annyi befejezés létezne, amennyit csak akarunk! Gondolod, hogy lehetséges?

260. oldal

Jesper_Olsen>!

[…] nem szabad mást rákényszeríteni az emlékezésre, ha még nem készült fel rá.

323. oldal

Basset>!

korábban azt hittem, minden vágyam, hogy anyával élhessek. Csak most jöttem rá, hogy tévedtem. Valójában mindig is azt akartam, hogy anya jöjjön haza hozzánk

Jesper_Olsen>!

Itt az Erődben még a könyvtár sem poros és sötét. A fehér, plafonig érő polcokon védőfóliában, pormentesen várták olvasóikat a könyvek. A labirintusszerű polcrendszer egy-egy zsákutcájában pedig fotelek hívogatták a tanulni vágyókat.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
1 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Igazi levelet százszor nehezebb megírni, mint képzeletbelit.

257. oldal

Jesper_Olsen>!

Az igazi szabadság az, ha nem muszáj visszatérned a földre. Ha van választási lehetőséged, és minden döntésed után elkezdődik egy új befejezés.

259. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Helena Silence: Ezüsthíd
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Mészöly Ágnes: Szabadlábon