Marci ​és Merkúr – Űrlény az osztályban 23 csillagozás

Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban?
A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2020
92 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106623 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Az űrlény természetesen nem valódi űrlény, csak egy fura kisfiú, akit az átlagostól eltérő viselkedése miatt nehezen fogad be az osztály. A többség elfordul tőle, kivéve Marcit, aki addig sertepertél az új osztálytárs körül elsősorban kíváncsiságtól hajtva, míg apránként jobban megismeri, és kiderül, hogy egyrészt nem is űrlény, másrészt nem szándékosan okoz mindig bajt. (A kisfiú alighanem hiperaktív, bár ez így nincs leírva, hiszen ez egy gyerekkönyv.)

Életszerűen, gyereknyelven mutatja be a különösen viselkedő kisfiút, és a többiek érzéseit vele kapcsolatban. Nem erőltetett, nem azt mondja, hogy igenis fogadjuk el és vegyük tudomásul, hogy ő márpedig lerombolja a várat, és folyton zavarja a tanórát. Nem erről van szó, hanem arról, hogy ha megértjük, hogy miért viselkedik így, mindjárt máshogy fogunk rá tekinteni, és megértjük, hogy nem rosszindulatból teszi, valamint kapunk egy „megoldókulcsot” is hozzá, ha megértjük viselkedésének okát, könnyebben tudjuk majd kezelni őt. A vége a legfontosabb: jó megoldást javasol arra, hogyan integrálhatunk a közösségbe egy sajátos nevelési igényű gyereket.

krlany IP>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Ez egy nagyon jó könyv a barátságról, a segítésről, a különcségről és annak tolerálásáról, arról, hogy nem vagyunk egyformák és hogy mindenki jó valamiben.
Remek kis történet sok-sok bolygóval, csillagképpel, féregjárattal, naprendszerrel és fekete lyukkal. Azt a lombházat a féregjárattal én is szívesen kipróbálnám.

PTJulia P>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

A „Most én olvasok”-sorozatból megismert Marci és osztályának kalandjai folytatódnak. A gyerekek immár második osztályosok; de ha valaki ezzel a kötettel kapcsolódna be kalandjaikba, az sem okoz problémát, nem kell mindenáron ismerni az előzményeket.
Marci, az osztály vidámságfelelőse most két nagy problémával is meg kell küzdjön. Le kell győzze a Feketepontszörnyet – vagy valami nagyon hasonlót. A történet remekül bemutatja a kis alsósok szorongásait, és azt hiszem, Marci osztálya ismét remekül vizsgázik összetartás és jószívűség tekintetében.
A második történet viszont az egész osztály megpróbálja: új osztálytárs érkezik, aki eléggé… fura. Mi, felnőttek úgy mondanánk, hogy az autista spektrumzavar körébe tartozik, mégha enyhén is, ezért fura volt számomra, hogy ezt a tanárnéni nem ismeri fel rögtön, illetve, hogy nem tud róla előre. Merkúrt ennek megfelelően elég nehéz elviselnei, hiszen senki nem tudja hozzá a kulcsot. Az igencsak jószívű gyerekek pedig egyre inkább kiborulnak. Nos, egy átlagos iskolai osztályban kb eddig tartana a történet, szerencse, hogy legalább itt, a mesében Marci utánajár a rejtélynek, s végül megtalálja azt a bizonyos kulcsot Merkúrhoz. Ezáltal pedig az egész osztály, sőt az egész iskola sokkal gazdagabb lesz. Hogyan? Tessék elolvasni!

2 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Marci most már másodikos, hosszabb a könyv is, de még mindig jó olvasmány kezdő olvasóknak. A betűk nagyok, sok a kép, széles a margó, kényelmes olvasni. A történet is igazán remek. Problémás osztálytárs érkezik az osztályba, ahol Marci a vidámságfelelős, ezért feladatának érzi, hogy elsimítsa a konfliktusokat. Talán nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy sikerülni fog neki. Kedvességgel, humorral, találékonysággal és rengeteg érzékenységgel. Mindezt úgy, hogy a karaktere nem koravén, egy 7-8 éves gyerek bizonytalanságai és dilemmái is megjelennek, korának megfelelő megoldások jutnak az eszébe. A felnőtt szereplők is támogatók, szimpatikusak. Nem folynak bele igazán a cselekménybe de végig biztos háttérként vannak jelen. A sorozatnak ez egy igazán szuperül sikerült darabja.

Ancsúr>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Az űr, az űrutazás, a bolygók, a fekete lyukak és sok egyéb űrbéli jelenség mostanában talán az egyik legnépszerűbb érdeklődési kör az kisóvodások körében. Talán csak a dínók és a szuperhősök népszerűbbek nála. Szóval én úgy gondolom, hogy a témaválasztás már eleve megér egy böszme nagy pipát. A következő kipipálandó pont a cím. A gyerek fejében egy sor kérdés fogalmazhatódik meg, mikor azt hallja, hogy űrlény van az osztályban. Ki lehet az? Hogy néz ki egy űrlény? Vajon az én iskolámba/osztályomba is járhat egy űrlény? Vajon az űrlények szeretik a lekvár, vagy a sütit? És biztos vagyok benne, hogy még sorolhatnánk a további kérdéseket.
A könyv nyelvezetére sem lehet panaszkodni. Gyerekbarát, és apránként csepegteti a gyerekekbe az információkat mondjuk a féreglyukakról, vagy a Jupiterről és annak holdjairól. Így aztán a gyermek olvasó észrevétlenül tanulhat a történetből miközben jól szórakozik. Tehát a ismeretterjesztő tartalomnak is adok egy hatalmas pipát.
Maga a történet nagyon tetszett, bár eleinte csak pislogtam, hogy a fekete ponttól hogyan fogunk eljutni az űrlény osztálytársig, de aztán erre is fény derült. Az illusztrációk is szuperek voltak. Illettek a szöveghez.

Rózsabogár78>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

„Mindenki másban a legjobb.” Ezt már a Bogyó és Babóca sportversenye óta tudjuk, és örök és nagy igazság, és sokszor el lehet mondani ebben a versengő világban. Bizony, nem vagyunk egyformák, valaki jól számol, valaki jól sportol, valaki szépen tud szavalni, valaki kedves, és figyel másokra, valaki pedig kívülről fújja a világűr minden részletét, és betéve tudja a bolygók jellemzőit. Így van ez jól. És ha egy osztály olyan nyitott és empatikus mint Wéber Anikó könyvében a 2.a., akkor nincs nagy baj, mert a kicsit furcsa fiúnak is lehet helye, őt is el lehet fogadni, és kiderül, hogy nem is olyan furcsa. Nagyon jól esett ez a könyv, igazán szívmelengető. Jó lenne, ha sok ilyen osztály lenne igazából is.

Rita_Galló>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Egy tökéletes, kedves mese arról, hogy mindenki más es nem kell mindenben egyformának lennünk. Emellett sokat megtudhatunk az űrről és a bolygókról. A Feketepont karaktere nagyon tetszett, ahogy ő is barátra vágyik es sok-sok érdekességet rejt magában, amit azonban csak keveseknek mutat meg. Toleranciáról es megértésről szól, kiderül, hogy sokszor azért undok ember, mert fél, hogy megbántják. Na meg az is, hogy milyen fontos, hogy minden közösségben legyen egy vidámságfelelős!

Mona29 P>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Nagyon fontos dologról szól a könyv, a kisiskolások félelmeiről és a sajátos igényű gyermekekről. Kisfiam óvodás csoportjában volt egy kisfiú, aki súlyosabb problémákkal küzdött, de sem az óvónő, sem a szülők nagy része nem igazán tudta kezelni a kialakult helyzeteket. Na, most ezt a könyvet mindenkinek kötelezően a kezébe nyomnám. Emiatt szívszorítva olvastam a végéig, de megérte, végre jól végződtek a dolgok. Köszönöm, hogy elolvashattam.

lepetitlys P>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Végtelen a gyermeki fantázia, ahogy egy furán viselkedő, jól számoló gyereket űrlényként képzel el. Ez a helyzet Marcival, aki a Merkúrként bemutatkozó új osztálytársa mellé szegődik, amikor mindenki más távolságot tart. Érdekes, ahogy kibontakozik a kapcsolatuk, bár nekem a végére sem lett Merkúr annyira szimpi.

girardella>!
Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Miután végre nagy nehezen a fiamat rá tudtam venni, hogy a Marci-sorozatot (Most én olvasok!) elolvassa, ez volt a következő lépés. És láss csodát, ezt már minden rábeszélés nélkül hajlandó volt olvasni! Különben tényleg nagyon érdekes, Merkur „játszótere” pedig csúcsszuper.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Paulon Viktória: Kisrigók
Romhányi József: Szamárfül
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság
Berg Judit: Rumini kapitány
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Szabó Magda: Tündér Lala
Tittel Kinga: Mesélő Budapest