Marci ​a várkastélyban (Marci 4.) 16 csillagozás

Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

A legvidámabb osztály kirándulni megy a kastélyba, ahol különböző feladatokat megoldva kell végigmenniük a termeken. Ám Marci, Bálint és Csenge elszakadnak a többiektől, és sokkal nehezebb rejtélyeket megoldva jutnak el a kijárathoz…

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Most én olvasok!

>!
Pagony, Budapest, 2019
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104971 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

Szülőnek lenni azért jó, mert ismét gyerek lehet az ember, s hasonló hatás érhető el gyerekkönyvek olvasása által is. Másodikosként még minden buli, izgalom és kaland, aztán kamaszként ez sajnos megváltozik, Marciék még az endorfindömping netovábbjaként élik meg a várlátogatást, míg egy csapat tizenéves már azt sem tudná, hogy fanyalogjon kínjában. (Idekívánkozik a kilencedikes, nyomdamúzeumi osztálykirándulásunk, csak sajnos az a sztori nem teljesen molykompatibilis.)
Elviszik Marciékat kirándulni a (fraknói?) várba, ahol csapatépítés gyanánt rejtvényfejtős feladatsort kell megoldaniuk, ámde ahogy az már csak a csapatépítős játékoknál lenni szokott, különösen ha a résztvevők gyerekek, egykettőre kipattan a személyes ellentéteken alapuló konfliktus, s a közlendőjét kevéssé differenciáltan kifejező vagány gyerek úgy a lelkébe gázol az önérzetes okosnak, hogy az búskomorságba süllyed. (Kéne egy kötet az ő szemszögéből is, azaz hogyan is él meg egy osztálykirándulást az a gyerek, aki hajlamos a dolgok túlreagálására.)
Feri bánatában elkóborol a csapattól, Marciék meg a keresésére indulnak, s ennek apropóján többrendbeli illetéktelen behatolásnak szánják oda magukat. A sztori realitása némiképp csorbát szenved a gondnoknál, aki meglepően pozitívan reagál a várnak a látogatók elől lezárt részében kavirnyáló gyerekcsoportra – de se baj, egyszer másodikos az ember (többnyire).

A gyermeki életérzést maximálisan átadó, derűs, gyerekkompatibilis könyvecske, melyet a célközönség is bizonyára imádni fog, hiszen van benne kincskeresés, és még számos más olyan elem, mely ennek a korosztálynak még csuda izgalmas. Igazán kár, hogy később már ezek a többség szemében megszűnnek érdekesnek lenni. Rá kéne csodálkoznunk újra meg újra a világ érdekességeire, szépségeire felnőtt fejjel is, nem eltompult, siker- és karrierorientált, érzelmeiket, őszinteségüket és gyermeki lelkivilágukat elvesztett zombikként kolbászolnunk itt fel s alá, anyagi vágyaink és testi ösztöneink szolgáiként. Legyünk gyerekek, tanuljunk meg ismét szívből örülni az apróságoknak, egymásnak, mindennek! Enélkül egyszerűen semminek sincs értelme. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire ajánlom ezt a sorozatot mindenkinek, akinek ilyen korú gyereke van. Az ovisoknak a Kicsi Mimi a non plus ultra, az elsős-másodikosoknak meg ez. Verhetetlen.

4 hozzászólás
>!
csgabi MP
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

Cuki és aranyos mese az egymásra való odafigyelésről és törődésről. Meg arról, hogy közösen meg lehet oldani a leglehetetlenebbnek látszó feladványokat is. :-) Tetszett a történet, az meg külön mosolyogtató volt, hogy vonatúton tipikus magyarként viselkedtek: ahogy elindult a vonat, elkezdtek enni. :-D Jó, a tanárnő mondta, hogy akkor most reggelizzenek meg, de akkor is. :-D

8 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

Összességében nem egy rossz sorozat ez, bár nem annyira jó, mint Igaz Dóra első béje, de ezt a részt, kincskeresés ide vagy oda, sajnos untam. Nekem inkább ismeretterjesztő jellegű volt. (Egyébként miért kapták fel ennyire a fraknói várat? Nem az első könyv, ahol olvasok róla.) Lehetett volna benne egy kicsit több is, mint hogy járkálnak körbe-körbe a várban és rejtvényeket fejtenek meg.

>!
Bea_Könyvutca P
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

A történet kerete egy várlátogatás az osztállyal, ahol szervezett programként kincset lehet keresni. Marci és barátai, Csenge és Feri elszakadnak véletlenül az osztálytól és egy másik kincset találnak meg. Van még osztálykonfliktus, ami a végén rendeződik, kaland és izgalom, szóval minden olyasmi, ami egy ilyen korú gyereknek érdekes és figyelemre méltó lehet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/01/gyerekeknek.html

>!
bagie P
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

Azt hiszem kedvelem Marcit, aki az osztály vidámságfelelőse lett – és rendszeresen végre is hajtja a feladatát: nem hagyja, hogy osztálytársai szomorúak legyenek.
Most Feri szomorúsága viszi barátaival együtt az osztálytól eltérő utakra – de nagyon ügyesen, együtt, jóbarátként megoldják a feladatokat, megszerzik a kincset…
Szeretnék ebben a kastélyban én is barangolni, rejtvényeket megfejteni, kincset lelni :D

>!
sztinus P
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

A gondom csupán annyi, hogy nem tudom, ezt 8 évesek meg tudnák- e csinálni. De összességében tetszett minden.

>!
krlany I+SMP
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

A várlátogatás, a kincskeresős, rejtvényfejtős rész teljesen rendben van, de a gyerekek közötti kapcsolatok kicsit kuszák, pedig azokat kellene úgy igazán rendbe tenni. spoiler

>!
PTJulia MP
Wéber Anikó: Marci a várkastélyban

Ki ne szeretne rejtekajtós várban kincset keresni? Ugye, hogy mindenki! Marciék a fraknói várhoz valami nagyon hasonló helyre mennek osztálykirándulásra, és naná, hogy kincset keresnek! Keressük velük mi is!


A sorozat következő kötete

Marci sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – A radírpók
Berg Judit: Rumini kapitány
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Berg Judit: A Nádtenger télen
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok
Kormos István: Vackor az első bében
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Csukás István: Mirr-Murr kalandjai
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)