Hanga ​régi karácsonyai 54 csillagozás

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Hanga, a hópihe minden évben lehullik a földre karácsonykor. Azonban mindig más korba érkezik: hol Mária Valéria hercegnőhöz, azaz Erzsébet királyné udvarába, hol Szendrey Júlia otthonába, hol Andrássy Gyula intézőjének kisfiához, hol egy régi magyar faluba, hol pedig a mai Budapestre. Mindenhol összebarátkozik a gyerekekkel, akik látják őt, és közben megtudja, mi is az a karácsony, és hogyan ünnepelték különböző korokban.

Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve egyszerre mese és szórakoztató ismeretterjesztés, Keszeg Ágnes légies festményei pedig korhű környezetet teremtenek a kis hópihe időutazásához.

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2020
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106883 · Illusztrálta: Keszeg Ágnes

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Kívül-belül igényes, értékes és gyönyörű. Már az alapötlet is figyelemre méltó, hiszen a nézőpontkarakter egy hópehelykislány, az ő szemén keresztül ismerünk meg múltbeli karácsonyokat, híres történelmi személyeket, népszokásokat.

Komoly értéket képvisel azáltal, hogy felidézi a múltat, és közelebb hozza hozzánk annak néhány olyan elemét, amellyel ma már nem vagy alig találkoznak a gyerekek (pl. betlehemezés és egyéb falusi karácsonyi népszokások). Ezt segítik elő a csodaszép, békebeli illusztrációk is.

Mind szövegét, mind képi világát tekintve kiemelkedő könyv, minden karácsonykor érdemes lehet elővenni, de akár év közben is. „Csodatévő ereje” abban rejlik, hogy felkelti az érdeklődést olyan dolgok iránt, melyek a mai gyerekektől már idegenek lehetnek, közel hozza hozzánk a múltat, ezáltal az, ahogy nagyszüleink, dédszüleink éltek, már nemcsak a mesék távlatából integet felénk, hanem elérhetővé, átélhetővé válik.

Az átadott történelmi, kulturális és néprajzi tudásanyag által is komoly értéket képvisel, ráadásul mindezt olyan gyerekbarát formában közvetíti, hogy az bizton meg fogja ragadni a kisebbeket is, akik még csak a képekben gyönyörködnek, és azokat is, akik már önállóan olvasnak. Ez a könyv minden ízében olyan szép és igényes, hogy az „áldott, békés karácsony” kifejezés fizikai megtestesülése lehetne.

Bea_Könyvutca P>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Ezt a könyvet nagyon-nagyon szerettem, felnőttként is nagyon élveztem az első betűtől az utolsóig.
Azt hiszem, sosem olvastam még egy hópehely kalandjairól, pedig igazán izgalmas és érdekes volt. Megtudhatjuk, hogyan indulnak el a hópelyhek a felhőkről az útjukra, hogyan dől el, hogy hová esnek, és hogy mi történik velük.
Látják-e őket a gyerekek, és mit tud tenni egy hópehelylány a gyerekekért, tud-e velük beszélgetni és esetleg tud-e rajtuk segíteni, ha szükségük van rá. Azt a titkot is megtudhatjuk, hogyan tud egy hópehely régi karácsonyokba visszautazni, és ott élni át kalandokat. Megismerünk királylányokat, láthatunk gazdag karácsonyokat. Majd egy más alkalommal a szegények karácsonyaiba is betekinthetünk, de éjféli misére, betlehemezésre és cirkuszba is elmehetünk Hangával.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/12/karacsonyi-meseko…

Kiss_Julianna>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Csodálatos mesekönyv a régi karácsonyokról, és a végén egy mai történettel. Hanga a kis hópihe lány tér vissza a földre minden karácsonykor. Elmeséli hogyan ünnepeltek régen, kastélyokban királylányok, grófok, egyszerű házakban szegény emberek, és polgárok. Egy cseppnyi varázslattal. A rajzok bűbályosak, korhűek. Igazi karácsonykor olvasós mesekönyv!

blueviolet >!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Számomra ez A Karácsonyi Mesekönyv.
Az írónőnek tökéletesen sikerült megragadnia és átadnia azt a varázslatot, azt a csodát, amit annyira szeretek a karácsonyban.
Hangulatos történetek, gyönyörű illusztrációk, minőségi kivitelezés. A koncepció nagyon ötletes, nagyon eredeti. A mesék érdekesek, kedvesek, szívmelengetőek, tökéletesen passzolnak az ünnepi bekuckózáshoz.

2 hozzászólás
krlany I>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Kedves, bájos könyv, mely a karácsonyt mutatja be egy időutazó hópehely szemszögéből, miközben játszva megtanítja a víz körforgását is. Mesél királykisasszonyok és grófok karácsonyáról, betlehemezésről, népszokásokról és hagyományokról. Szép és nosztalgikus. Amolyan békebeli, és így elég távoli is… kezdve mondjuk onnan, hogy a mai gyerekek pl. havat is alig látnak, nemhogy épp karácsonykor. Nyilván ha nincs hó, akkor hópelyhünk sem lenne, aki meséljen. Szóval jó, hogy van hó… inkább csak az jutott eszembe, hogy a téli, karácsonyi könyveknél kötelező elem a hó, a szánkózás, hógolyózás, hóemberépítés, hóangyal készítés, korcsolyázás stb. miközben a való az, hogy jó, ha egész télen néhány napig van hó, karácsonykor meg szinte soha. És bár nyilván gyönyörű a havazás, és nagyon jó történeteket lehet köré építeni, de várom már az első olyan gyerekkönyvet, ahol télen nincs hó. Kíváncsi vagyok, hogyan és mivel lehet a havat, mint toposzt, hangulati elemet stb. helyettesíteni.

PTJulia P>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Igényes, szép mesekönyv a régi karácsonyokról. Nemcsak mese, egyben történelemkönyv is, valódi időutazás. A mesékkel pihe-puha (hó)paplan öleli körbe a kis olvasót, a könyv végi jegyzet pedig kiegészíti tudását. Az illusztrációk ugyancsak gyönyörűek.

ziara>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Igazából sokkal jobbra számítottam, de sajnos ne váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
Nálunk is a karácsony az ünnepek ünnepe, nagy a családunk, sokan vagyunk együtt, és végül is ez az életérzés átjött itt is, de valami mégis hiányzott. Vagy lehet, hogy csak ez a hópehelyke dolog volt túlságosan erőltetett nekem?
Sajnos nekem az illusztrációk se tetszettek annyira…
Wéber Anikónak nagy lelke van, ez már többször kiderült, itt is.

katen>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Különleges, egyedi hangulatot árasztó könyv. Nagyon jó, működő ötlet a régi karácsonyok szellemét egy kis hópehelylány, Hanga szemén keresztül megismerni, pár napra, órára belecsöppenve hajdanvolt gyerekek karácsonyàba. Észrevétlenül tanít, elgondolkodtat, miközben kedves, hangulatos mesékkel szórakoztat. Mi nagyon élveztük.
Kötelező karácsony környékén olvasni!
És már alig várjuk az első havazást, hogy egy hópehely Panni tenyerére szálljon!

Lobelin P>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

„…és Hanga újra meg újra azt a melegséget érezte, amit karácsonykor. A meleget, ami simogatja belülről, mégsem olvasztja el.”

Csodás, szívmelengető történet(ek) a szeretetről, arról a melegségről, amit belül érzünk és amitől még Hanga hópihe sem olvad el.❤

bagie P>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Nekem nagyon tetszett – Hanga a hópehely különböző korszakokba repített el, és mutatta be a karácsonyok hangulatát: kastélyban, kis házban, gazdagságban, szegénységben, városban, vidéken… szívet melengető.


Népszerű idézetek

molylily>!

Nagyon sötét volt az éjszaka. A hajnal is. Csak a hó hullott titokban, hogy reggelre meglepetést szerezzen az embereknek.

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Takács Viktória: Betlehemi mese
Bakos Tímea: Téli örömök múltunk emlékeivel
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tótfalusi István: Operamesék
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza
Bartos Erika: Pest szíve
Berkes Péter – Csukás István: Űrhajó az Orrbolygóról 1–2.
Szabó Borbála – Varró Dániel: Líra és Epika
Bartos Erika: Balaton-felvidék