El ​fogsz tűnni 23 csillagozás

Wéber Anikó: El fogsz tűnni

„El fogsz tűnni. Mint Anna macskája. Elrabolnak vagy köddé válsz. Melyiknek örülnél jobban?” Végre nem kell suliba járni, mert kirándulni megy az osztály! Ám a hatodikból páran egy ártatlannak tűnő tréfára készülnek: kiszöknek éjszaka az erdőbe, és lepedőbeöltözve, kísértetként huhogva megijesztik két osztálytársukat. Egy „igazi” kísértet közbelépésével azonban a kaland komolyra fordul, és három gyereknek valóban nyoma vész az egykori remeteségben. A diákok nem mernek szólni a kísérőtanároknak, hiszen tilosban járnak, inkább maguk derítik ki, hova tűntek a többiek. Az osztályban leosztott szerepek átértékelődnek, mert a sikerhez mindenkire szükség van. Az izgalmas éjszakai kaland során azonban nemcsak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is.

>!
Pagony, Budapest, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102779

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ati · Levi · Zsuzsi


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Nagy várakozással tekintettem ennek a könyvnek az olvasása elé, a fülszöveg ismét egy osztályközösséget ígért, amelyben ezúttal is vannak olyan gyerekek, akiket a többiek kiközösítenek, vagy inkább csak nem fogadnak be a közösségbe, a hangadók zaklatják őket, mert a gyengéket, a kicsit másabb gyerekeket, vagy azokat, akik kilógnak a sorból, ezáltal elszigetelődnek könnyebb bántani.

Ez a történet kalandosabbra sikerült, mint Az osztály vesztese, egy valaha volt remeteséget látogatott meg napközben az osztály, ahol kalandjaik éjszaka is folytatódtak. Időnként éreztem az izgalmat és várakoztam valami igazán meglepőre, de sajnos nekem ez most nem annyira adta meg azokat az érzéseket és élményeket, mint vártam.

Kicsit zavaros volt, megválaszolatlanul maradtak bennem kérdések.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/weber-aniko-el-fo…

>!
meseanyu MP
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

A szerző előző köteténél még fanyalogtam egy kicsit, de ez most nagyon ott van a szeren. Mondjuk kérdés, hogy a célközönségnek nem lesz-e túl félelemetes, de valószínűleg magasabb már sokkal az ingerküszöbük, mint az enyém. Nekem mindenesetre roppant izgalmas volt, és tetszett, hogy a jól felépített thriller mellett megint ott volt az iskolai közösség, a kiközösítés témája is, amihez egyre inkább látom, hogy nagyon ért Wéber Anikó.

>!
AniTiger MP
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Nincsenek időben ide-oda ugrálások, egyenesen haladunk előre és csak akkor váltunk nézőpontot / központi karaktert, amikor a tovább haladáshoz szükséges. Nagyon ötletesnek tartom ezt a megoldást – levett a lábamról –, mert lehetőségünk van több gyereket megismerni ez által és nem akadunk el a történetben sem. Tetszett, hogy a könyv vége felé haladva egyre borzongatóbb volt a csuklyás szellem miatt a könyv! A befejezése kicsit lehetett volna jobb vagy izgalmasabb, ugyanis elég semmilyenre sikerült egy ilyen frenetikus sztorihoz képest.

Különösen tetszett, hogy nagyon értékes gondolatokat fogalmaz meg szépen és/vagy szomorúan. (Ld.: az idézeteket.)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/11/weber-anik…

>!
Pagony, Budapest, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634102779
>!
ggizi P
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Kicsit zavarban vagyok, mert így ebben a felállásban, ahová végül is kifutott a dolog, nemigazán tetszett a történet. Mondjuk azzal is voltak fenntartásaim, amit először gondoltam az ügyről, spoiler, de a lényeg az, hogy nekem ez így nem állt össze. Mint oly sokszor, most sem érvényes, hogy a cél szentesíti az eszközt, hiába jelentett a végeredmény sokak (főleg Levi) számára fordulópontot az iskolai kapcsolatrendszerben, de bőven maradtak bennem kérdések. Az osztályközösség pocsék volt. Értetlenül álltam afölött, hogy megtehették azt, hogy Anna kismacskáját eltüntetik. Semmi részlet nem derült ki az ügyről (az se, hogy visszakerült-e a gazdájához később – bár Zsuzsi leveléből azt gondolom, hogy nem, akkor meg mi lett vele?), a szankciók meg pláne nem, és nem hinném, hogy következmények nélkül maradt az ügy, de arról már nem kaptunk infót. Emiatt erős hiányérzetem volt, ami a felszínesség érzetét keltette. Aztán ott volt maga az osztálykirándulás. Kívülállóként azt gondolom, hogy igazán ráfért arra a nagyszájú és bunkó bagázsra, hogy egy kicsit a gatyájukba csináljanak és átértékeljék a kapcsolataikat, de szülőként biztos nagyon kiakadnék. spoiler Mondjuk az egész eléggé homályos volt. A két kísérő tanár viselkedésével sem vagyok kibékülve. spoiler
Vagyis a történet most messze nem tetszett annyira, mint a másik könyv.
Ja, és ami még zavart: tudom, hogy piszlicsáré dolog, de a kölykök folyton sikítoztak. Nem csak akkor, amikor hirtelen valamitől megijedtek, hanem teljesen oda nem illő szitukban is. Amikor a visítás, hangoskodás, felkiáltás vagy felordítás életszerűbb lett volna (pláne fiútól)… Hát…

U.I.: Mivel nem én vagyok a célközönség, fontosnak tartom idemásolni az egyik lenti hozzászólásom: „ A lányom előttem olvasta (ő is 11) és bár értelmes véleményt nem tudtam kihúzni belőle, neki tetszett (bár neki sem annyira, mint a másik). Én szülőként olvasva mást láttam benne, mint ő.”

7 hozzászólás
>!
tmezo P
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Osztálykirándulásnak indult, de több lett belőle. A gyerekek olyan helyzetben találták magukat, ahol össze kellett fogniuk egy nagyon érdekes és félelmetes rejtély megoldásában. Azokkal is együtt kellett működni, akiket nem szerettek, piszkáltak, csúfoltak. Többek is átláttak a helyzeten, rájöttek a saját hibáikra, felismerték, hogy min kell változtatniuk.
Tanulságos, de a szituáció, a körülmények nem tetszettek.
spoiler

>!
Sicc
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Érdekes történet, feszes tempójú cselekmény több nézőpontból. Nagyon olvasmányos és izgalmas, csak a vége nem volt teljesen meggyőző. Értem én, hogy nyitva hagyta az írónő, de nekem akkor már jobban tetszett volna, ha spoiler De ez lehet, hogy gyerekaggyal nem jutott volna eszembe.
Szóval azért tuti, hogy ajánlani fogom…:)

>!
ginny13 
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Hűha! Hát ez aztán szuper volt! A szülinapomra kaptam a könyvet,az írónőről hallottam már,de ezt a könyvet nem ismertem,így nagyon kíváncsi voltam rá. A történet egy kicsit lassan kezdődött,de amikor elindult,akkor hihetetlenül izgalmas és magávalragadó lett. Belemerültem és olvastam,amíg egyszercsak észrevettem,hogy már elmúlt éjfél és befelyeztem a könyvet. A sztori egyszerre volt izgalmas,rémisztő és humoros. Az osztály nagyon valósághű volt:voltak a nagymenők (pl.Márk),a szemlélődők (pl.Virág),meg a „nyomik” (pl.Levi). De amint a nyomozni kezdek,nem törődtek már ezekkel a csoportokkal,mindenki együtt agyalt a megoldáson. Az én kedvenc szereplőm Virág volt,de Atit és Tomit is megkedveltem. Márkot viszont nagyon nem,sőtt egyre jobban idegesített az önelégültsége. Voltak olyan dolgok amiket én előre sejtettem,például valamiért én az elejétől azt gondoltam,hogy spoiler az áruló,és igazam is lett,de azt is gyanítottam,hogy spoiler. Azt nem értettem,hogy miért nem tűnik fel senkinek még Virágnak meg Zsuzsinak se ,hogy spoiler Én azonnal kiszúrtam. Hiszen ebből rájöhettek volna,hogy spoiler. Ettől függetlenül,a sztori nagyon jól ki volt találva,elérte,hogy izguljak a szereplőkért,megborzongjak egy-egy résznél,vagy hangosan felnevessek egy beszóláson. A vége is jó volt,tetszett,hogy nem zárta le teljesen,hagyta az olvasót elgondolkodni. Szeretem az olyan könyveket ahol nem rágják a szádba a választ. Összeségében ez egy nagyon jó kis könyv,a borító pedig szintén nagyon szép. Melegen ajánlom mindenkinek!

>!
csobi SP
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Azért ez a maga módján elég paráztatós, 11 éves kortól ajánlja a kiadó, de olyan gyereknek nem adnám semmiképp a kezébe, aki most ismerkedik az irodalommal, csak olyannak, aki már túl van pár olvasmányon, már csak azért is, mert nem lineáris a történet, zavaró lehet.

Mókás az utalgatás az online szerepjátékos kockákra, látszik, hogy az írónő gyerekek között mozog és saját bőrén tapasztalhatta mennyire be tudja szippantani őket az ilyesmi, a nyelvezet is rendben van, a végéhez meg csak annyit, hogy én is a kerekebb lezárásban bíztam, de így sem volt rossz.

>!
Basset
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

A regény egyértelműen kicsiknek íródott, 9-12 éves gyerekeknek, ezért nekem kicsit gyerekes volt és kicsit sok volt a tanítócélzattal beletett elem (videojáték, telefon). Többször is azt hittem, lelőtte a poént, de aztán kiderült, hogy nem, viszont nem mert konkrétan utalni rá, hogy a megoldás egyértelmű (és unalmas) vagy nem egyértelmű (és félelmetes – legalábbis egy kilencévesnek). Kár… A jó pár klisé mellett azért volt egy-két kellemes meglepetés is (Móni története), ez sokat dobott a regényen, mint ahogy a valóságban is létező helyek, a Mars (a gánti bauxitbánya) és a kolostor is. Nem annyira olvastatja magát, elég nehéz volt átrágnom magam rajta. Azon túl, hogy kicsinek írta és ehhez igazodott a nyelvezete, volt egy-két jól eltalált mondat benne, pl. „a hold olyan, mint egy uzsonnára kapott zsömle, melybe már valaki beleharapott”, viszont amikor megláttam a „megpördült a tengelye körül”-t KÉTSZER IS, azt hittem, a sarokba hajítom!

>!
Bódizs_Boróka
Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Ez a könyv egyszerre mutatja be a tinik érzésvilágát, hívogat minket a remeteségbe, és (ami nekem a legjobban tetszett) izgalmas. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a titkokat.


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

Pedig délután még örömmel játszott el a gondolattal: milyen lehetett a remetéknek egyetlen szó nélkül kibírni? De akkor még nem jött rá arra, hogy a némaságban nem az a legrosszabb, hogy te nem beszélhetsz. Annál sokkal-sokkal szörnyűbb, hogy mások sem szólnak hozzád. Mintha nem is léteznél. Mintha eltűntél volna.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ati
>!
Jesper_Olsen

Róla mindenki azt gondolta, hogy magának való. És aki magának való, az igazából nem való senkinek…

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Levi
>!
Jesper_Olsen

Akár léteznek az energiavonalak, akár nem, a remeteség megváltoztatja a belépőt. Lecsupaszítja, mint a kórház. Fölösleges megjátszani a bátrat és a magabiztost.

192. oldal

>!
AniTiger MP

Hirtelen jött a gondolat, hogy eltűnni talán mégsem lesz annyira rossz. Aki köddé válik, azt nem lehet kinevetni többé.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Levi
>!
ginny13 

Megtörtént már, hogy a világot felkapták, és a feje tetejére állították, mint egy hógömböt?

117. oldal

>!
tmezo P

Senki sem szólt hozzá. Talán ilyen az eltűnés?

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Levi
>!
AniTiger MP

Döntött. Nem megy vissza a szállásra. El fog tűnni. Mint múlt héten a sajtos pogácsák a menzáról. Mint Anna macskája. És soha senki nem fogja többé anyámasszony katonájának nevezni. Sem Márk, sem Ati, sem Zsiga bácsi. És apa sem.

27. oldal

>!
ginny13 

– Virág mehetne. Ő bátor. Meg igazságos is.
– Mint Mátyás király – vigyorgott Roland,Timi viszont figyelmen kívül hagyta.

153. oldal

>!
ginny13 

Némasággal takarózzál,
Csuklya fedje arcodat,
légy bátor vagy félénk,
de most maradj hallgatag!

Vajon kísértet vagyok?
Csak egy rejtélyes alak?
Márk sem látott, Levi sem,
Homály fedi kilétem.

Hogy mi történt, nem titok,
a fák közt mindent láttatok.
Emlékezzetek!
És meglesznek a többiek.

67-68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Marissa Meyer: Cinder
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
E. Lockhart: A hazudósok
Lauren DeStefano: Hervadás
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Charles Gilman: Démon tanár úr
Stephenie Meyer: A Vegyész
Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja