Cseresznyeliget ​titka 74 csillagozás

Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2019
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104520
>!
Pagony, Budapest, 2019
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634105923 · Illusztrálta: Horváth Ildi
>!
Pagony, Budapest, 2019
236 oldal · ISBN: 9789634105367

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Amióta olvasom a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat (kb. 10 hónapja), rá kell jönnöm, hogy ez bizony jó. Rengeteg tehetséges magyar szerzőnk van, és nagy hiba volt részemről, hogy korábban nem fektettem rájuk hangsúlyt olvasásaimban. Úgyhogy még mielőtt rátérnék erre a regényre, biztatok mindenkit, hogy olvasson kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat, mert nagyon tetszeni fog. :-)

Ez is egy kiváló történet volt, merem ajánlani kiskamaszoknak, mert remekül bele tudtam élni magam az eseményekbe. Persze, lehet, hogy azért, mert én is voltam általános iskolában felesleges kerék, mondhatni pótkerék, amit elviselnek, mert néha jól jön, de amúgy meg nem számít, hogy van. Szóval átéreztem a főhős kislány érzéseit.
Azt nem tudom, hogy miért, de Cseresznyeliget leírása nekem egy kisváros leírása volt, valahol messze Budapesttől, aztán folyton meglepődtem, hogy moziról van szó, meg jópár olyan dologról, ami szerintem nincsen egy kisvárosban – és persze kiderült, hogy egy budapesti külső kerület a helyszín, közel Veresegyházhoz, ami teljesen megzavarta addig elképzeléseimet, és újra kellett terveznem a helyszínt magamban. :-D
Izgalmas volt végig a mese, és az ember egy ideig hitte is, amit Kitti, és ugyanolyan csalódás volt a valóság, mint neki. Ami a felnőtteket illeti, enyhén szólva is gyerekesek voltak, talán ezért is történt annyi bonyodalom, ami elkerülhető is lett volna, hiszen sosem szerencsés saját kezünkbe venni spoiler.
Mindenesetre szerettem a regényt, és Kitti is spoiler. Ami külön jó. :-)

4 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Sajnos ez most nagyon nem tetszett.

Eddig két történetét volt szerencsém olvasni az írónőnek, és mindkettőt imádtam.
Így nagy reményekkel vettem meg ezt a kötetét, szinte rögtön ahogy megjelent.

Az első nyolcvan oldal után félre tettem és hetekig rá se bírtam nézni, ma úgy döntöttem befejezek pár megkezdett olvasásomat, így erőt vettem magamon és elolvastam.

A karakterek idegesítettek, mind az anya – lány elmélyültnek írt kapcsolat, mely számomra erőltetett volt. Az anyai önzés tűnt elő számomra, sem mint a hatalmas szeretet.
Főszereplőnk bár a maga módján egy rendkívül gazdag fantázia világgal rendelkező kislány, az erőszakossága nagyon idegesített.
A környezete, mint várni lehetett inkább negatívan kezeli a mondanivalóját és sok sok küzdés árán jut el a várt végkifejletig, ami bár pozitív, megint csak dühített.

Igen tudom, hogy nem az én korosztályomnak szól, mégis számos ifjúsági és gyermekkönyvet olvastam már, és rendre bele akadok kedvencekbe vagy amiket nagyon szeretek.
Számomra is megdöbbentő mennyire negatív érzelmeket hozott elő belőlem.

Próbáltam szeretni, de nagyon nem az én világom. Igazán sajnálom.

3 hozzászólás
Annamarie P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Volt idő, mikor a pince hűvös csendjében halk léptű tolvajok bujkáltak, a surrogó fák lombjában aggódó angyalok lesték útjainkat, és a lakás távol megreccsenő deszkái, ugrándozó, láthatatlan emberkék csintalanságáról árulkodtak. Volt idő, mikor minden reggel kalandot ígért, új játékot, boldogságot és addig soha nem látott kincsek felbukkanását. Vajon ki emlékszik arra, hogy mennyire összeért az álom és az ébredés meleg fuvallata? Hogyan kavargott bennünk a dal, a ritmus, az ismétlődés biztonsága közé beszűrődő kíváncsiság repesztő vágya? Így indulunk mindannyian; valóság és álom egymásra lapátolt avarszőnyegében, tudomást sem véve, hogy felhőelefántok nem léteznek, a szitakötők nem súgják meg titkaikat, és a bűbájos boszorkák már rég kihaltak, ha ugyan léteztek.

De Kitti még látja az ablaküvegen át megjelenő, majd hirtelen eltűnő szellemlányt. Csak ezt nem lehet megosztani az Instán, ez nem érdekel már senkit. Pedig ő még elképzeli, hogy milyen lenne zöld levéllé válni, fent lengedezni egy cseresznyefa ágán. Jó neki, színesben látja a monokróm világot. Valóban jó neki, mert, amikor végre kitör a várva várt vakáció, és kiderül, hogy nem mehet anyukájával Kanadába, ahonnan végre ő is izgalmas nyaralásról mesélhetne a többieknek, és csak rokonaihoz utazhat, Cseresznyeligetre, akkor is képes átfesteni mindent maga körül.
A sivárnak tűnő vidéki élet azonban korántsem a száműzetés helye, hiszen rögtön kiderül, hogy ez nem akármilyen falu, itt kérem rablók járkálnak az éj leple alatt. Nem is akármit keresnek! Pénzt? Dehogy pénzt! Régi kincseket, s legfőképp egy ősi gyógyfőzeteket rejtő könyvet, melyet a hajdan itt élt boszorkányok gyűjtöttek össze. Most már csak rá kell jönnie Kittinek, hogy kinél lehet a könyv, ki lehet a boszorkány leszármazottja? A hatodikos lánynak, egy falubeli ikerpár Bianka és Barnabás lesz a társa, akik benne vannak az összes kihívásban, amit egy ilyen nyomozás megkíván. Már pedig, nekik most már muszáj titkolózni, hazudni és betörni.
De ki lehet az állítólagos boszorkány? A kislány gondolatai hamarosan az ódon házban lakó Róza néni felé tekeregnek, akinek nem csak kinézete, de régiségekkel gazdagon megrakott háza is árulkodó jel Kitti számára. Akárcsak a sövénylabirintusban elrejtett betegeskedő őz. De itt van még az a titokzatos kislány is, Enikő, akit már álmában is látott, és rajta kívül még senki sem találkozott vele. Talán ő lesz az? Hiszen az ő házuk is furcsa. Letakart bútorok, kincseket rejtő padlás…
A három ifjúnak azonnal cselekedni kell, mert a rablók ismét lecsapni készülnek. Alapos, percre lebontott haditervet készítenek, órákat töltenek rejtekhelyeiken, és halált megvető bátorságról tesznek tanúságot. Az izgalmas nyomozás váratlan fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy az álmodozó kislány abban bízott meg, akiben nem kellett volna. Megesik az ilyen.
A kérdés az, hogy hogyan szerezheti vissza a becsületét, mit tehetne, hogy megoldja azt a kínos helyzetet, amibe került?

Wéber Anikó könyve most a szokásosnál kicsit könnyedebbnek látszó témát dolgoz fel, bár meg kell hagyni, hogy olykor így is összeszorult a helyét kereső kislány miatt a szívem. Barátságról, bizalomról és családról mesél nekünk Cseresznyeliget árnyas, legendákkal teli fái között a szerző. Kedves, nyári hangulatú olvasmány!

4 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Ami tetszett,
– hogy egy igazi, könnyed, nyári olvasmány.
– a könyv könnyen olvasható,pörgős.
– hogy a borítója szenzációs.
– hogy a történet egy kicsit visszarepített a saját gyermekkoromba. Hiszen én is sok vakációt töltöttem vidéken. Ezért könnyebben beletudtam érezni magam Kitti helyzetébe.
– Kitti végtelen és színes fantáziája.
– Tetszett Kitti gyermeki naivsága.
– Róza néni csodálatos kertje.
– Tetszett a gyerekek nyomozása.
– Az is tetszett, hogy menyire természetesen és könnyedén kötött Kitti az idegen testvérpárral életre szóló barátságot.
Ami nem tetszett :
– Kitti édesanyja „ kapcsolattartása”.
– A felnőttek gyerekes viselkedése.
– A könyv vége szerintem nincs kellően kidolgozva.

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

A Cseresznyeliget titka már nem mese, hanem egy könnyed, vicces, kalandos olvasmány, amely a kiskamaszok problémáinak és érdeklődési körének tökéletesen megfelel, könnyen bele tudják képzelni magukat a szereplők helyébe, ismerősek lehetnek nekik a gondjaik, talán ők is éppen hasonló napokat és helyzeteket élnek meg, mint a könyv főhősei.

A Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozatába tökéletesen beleillik Wéber Anikó könyve, mely sorozatot 9-12 éves gyerekeknek ajánl a kiadó. Fiúknak és lányoknak, sőt szülőknek is remek olvasnivaló.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/04/weber-aniko-csere…

meseanyu P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Nagyon hangulatos regény, igazi vakációs könyv izgalmakkal, kalandokkal, nyári színekkel, illatokkal. Tökéletes a helyszín, imádtam a régi házakat, az összetartó közösséget, az igazi láblógatós, forró napok leírásait. Bár a nagy fordulatra idejekorán rájöttem, de azért egy titok nekem is maradt a végére, úgyhogy végig feszülten olvastam, mint egy jó krimit.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

1 hozzászólás
sztinus>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Teljesen rendben van ez a könyv. Nagyon tetszett a főszereplő, a helyszín, a titkok, ahogy kinyílik a lelke. Egy csodálatos vidéken olvastam Somogyban, teljesen azonosulni tudtam a ligettel, a hangulattal, jó ez a vidéki lassulás. A történet épp jól pörög és épül, dícsérethegyek, mert megèrdemli.

1 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Wéber Anikó tökéletesen játszik a szavakkal, gyönyörűen fogalmaz, mégis teljesen érthető a fiatal olvasók számára. Nagyon örültem ennek a csodás fogalmazásnak, mert teljes mértékben ott voltam én is Kitti, Bianka, Barnabás társaságában, a rekkenő nyári hőségben egy nyomozás kellős közepén. Ami nem igazán tetszett az én felnőtt fejemnek az az, hogy a végét olyan összecsapottnak éreztem.
Összességében aranyos kis könyv, nyomozással, misztikummal, remek mondanivalóval és sok nyári hangulattal. A fiatalabb korosztály, akinek íródott könnyedén azonosulni tudnak a regényben fellelhető problémával, karakterekkel.

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2020/03/weber-aniko…

2 hozzászólás
Simiréka I>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Nagyon szerettem. Wéber Anikó tiszta, gördülékeny stílusa, váratlan fordulatai számomra mindig üdítően hatnak.

Niitaa P>!
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/09/weber-aniko-cse…

"A Cseresznyeliget titka című könyv, mely Wéber Anikó tollából született, az idei év Merítés-díj ifjúsági irodalom kategóriájának egyik jelöltje. Ez adta meg számomra a kellő értékű motivációt az elolvasásra, illetve az, hogy magam is megállapítsam, megfelel-e annak a korosztálynak, aki a borítón is meg van jelölve. Szerencsére ezt a részt pozitív élménnyel zártam: a könyv ténylegesen a 9-12 éves korosztály számára nyújt megfelelő szórakozást.
A történet viszonylag egyszerű. Kitti vidéken elkezd nyomozni, hogy felgöngyölítsen egy régi mendemondát. Segítségére van hatalmas képzelőereje, aminek köszönhetően minden ajtó mögött többet sejt, mint ami valójában ott lakozik. Kíváncsi kislány, kissé bizonytalan, hiszen a barátságai sem úgy köttettek, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Átlagos magyar fiatal lány, aki a korosztályára jellemző problémák foglalkoztatnak, miközben még lelkében ott lakozik a könnyed, gyermeki báj. A nyomozás sokrétű, fenntartja az olvasó figyelmét, ugyanakkor nincs túlzásba véve, így a könyv könnyen letehető bármely fejezet végén. A történet mondanivalója megfelelő, építő jelleggel bír a célcsoport számára.
Véleményem szerint a könyvnek mindössze két negatívuma van: sok fontos részlet hiányzik belőle, illetve a lezárás elferdítheti a könyv üzenetét. Sokszor éreztem úgy, hogy néhány dolog nincs kellőképp kifejtve. Ilyen például az őz története is. Nem tudjuk meg, hogyan került oda, pontosan mi baja van és a továbbiakban mi okozza a változást. Az utolsó oldalakon szereplő információk pedig újraformálják az előtte átadott tartalmat, így kellő szűrés nélkül akár a misztikum jelenlétét is erősítheti, pedig inkább az önbizalmat és a fantáziát kellene előtérbe helyezni. Az elgondolás nem rossz, ugyanakkor sok olyan kérdést felvet, ami megint csak a részletek hiányát erősíti.
Összeségében számomra pozitív élmény volt. Úgy gondolom, hogy a korosztály számára is megfelelő élményt nyújthat. A hangulata, történetvezetése néhol csökkentett üzemmódban van, ilyenkor érdemes a gyermeket ösztönözni a további olvasásra. Érdemes fenntartani az érdeklődését mondjuk a betörő személyére utaló kérdésekkel vagy esetleg az őz állapota utáni puhatolózással. "


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék, hogy én vagyok a felkelő nap?

102. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Megtudtam, hogy ha sírok, akkor csillog a világ.
Megtudtam, hogy sokféle alakot ölthetünk.
Lehetünk fűszálak a réten, vagy barackok a fán.
Lehetünk lustán elterülő felhők az égen.

227. oldal

Annamarie P>!

Titkok mindig mindenütt vannak. Csak az a kérdés, észrevesszük-e őket […]

116. oldal, Nyolcadik fejezet - Megvan a boszorkány!

Uzsonna >!

Egy hirtelen jött szélroham belekapaszkodott a rózsabokorba, megtáncoltatta az ágakat, majd temérdek szirommal távozott. A virágok megpördültek a levegőben, és lehullottak a földre, belepték a járdát és a zápor után maradt pocsolyákat.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szél
2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék,
hogy sebesült őz vagyok?
Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék,
hogy én vagyok a felkelő nap?
Ha lánnyá változnék, milyen lennék?
Ha fiúvá változnék, milyen lennék?
És Te? Te mivé változnál a legszívesebben?

7. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Nem lesz semmi gond! Eddig szuperek voltunk!

139. oldal, Tizedik fejezet - Betörés Borostyán doktorhoz

Bea_Könyvutca P>!

Milyen is lenne zöld levéllé válni?
Fent lengedezni a cseresznyefa egyik ágán?
A szellő ritmusára táncolni, és hagyni, hogy a nap átsüssön a testünkön.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Liz Kessler: A sellőlány
Sharon Creech: Anya nélkül soha
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Kathleen Duey: Lódobogás – Lara és a néma hely
Meg Cabot: Kísért a múlt
Lynne Reid Banks: Aurelia
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Thury Zsuzsa: Zalai nyár