Az ​osztály vesztese 260 csillagozás

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Az éjszaka leple alatt furcsa kép kerül az osztály facebook oldalára: esetlen alak minionjelmezben, felette a falra írt felirat: Az osztály vesztese!
Az osztályfőnök tombol, a diákok gyanakodva méregetik egymást. Tettesnek se jó lenni, de áldozatnak még rosszabb. Gyerekek életét ismerjük meg mindenestül, miközben velük izguljuk és szorongjuk végig ugyanazt a pár napot a felkeléstől a feleltetéseken át a napköziig. Vajon ki tette és miért?

Korosztály: 11+

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2022
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635872527
>!
Pagony, Budapest, 2021
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635870028 · Illusztrálta: Horváth Ildi
>!
Pagony, Budapest, 2020
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106234

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Anti · Áron · Feri


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Milyenek ma az ötödik osztályosok? Körülbelül olyanok, mint amilyennek Wéber Anikó lefesti a könyvében. Sokfélék. Van itt szerelmes, erőszakos, visszahúzódó, cigány, álmodozó, büdös, stb. Ráadásul mindegyik diák hoz magával valamit otthonról: bizonytalanságot, bántást, sérüléseket. De egy dolog közös bennük, nem tudják mit kezdjenek a kialakult helyzettel, egy társuk ugyanis megalázó helyzetbe hozott egy másik diákot. Egymást méregetik és találgatják, hogy ki lehetett az elkövető és az áldozat.
Vajon eléggé figyelünk a gyerekeinkre? Fel tudjuk mérni szülőként az iskolában zajló események súlyosságát? Tudunk őszintén beszélni a fizikai és lelki bántalmazásról a gyerekeinkkel? Ezek a kérdések kavarogtak a fejemben, miközben olvastam a több nézőpontból bemutatott iskolai helyzetet. Bízom benne, hogy ez a könyv eljut azokhoz is, akik félnek megszólalni, félnek segítséget kérni, ha bántalmazás éri őket. Nem szabad hagynunk sem tanárként, sem szülőként, hogy a beszólogatások elfajuljanak és olyan helyzetek alakuljanak ki, mint ebben a könyvben!

>!
Pagony, Budapest, 2020
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106234
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Ez a könyv nagyon közelről érintett engem. Mégpedig azért, mert én is egy 5. osztályos fiú édesanyja vagyok. Aki, amikor meglátta a könyv címét, nevetve mondta, hogy „ez a könyv akkor rólam szól.” Ő csak nevetett, nekem pedig összefacsarodott a szívem. És eszembe jutott, hogy minek van nap mint nap kitéve az iskolában. Ha játszik a többiekkel, akkor sokszor szándékosan fellökik, ha nem játszik, hanem olvas a szünetben, akkor előfordul, hogy kinevetik, csupán azért mert olvas. Ha fellökik és elszakad a nadrágja, akkor sem kel senki a védelmére, még az iskola pedagógusai sem, mert legtöbbször ők a szünetekben beszélgetnek egymással. Ha ő védené meg saját magát, akkor szerencsétlenségére azt éppen észrevenné egy tanár, és akkor még ő kapna fejmosást. Ha nem vesz részt a durva fiújátékokban, akkor kiközösítik, ha részt vesz, akkor esetleg alul marad, mert se nem egy verekedős, se nem egy harcias gyerek. Ha éppen ezért a lányokkal beszélget, akkor ismét előfordul, hogy nevetség tárgya lesz a fiúk körében.

Kemény könyv volt ez, arra hívja fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk, hogy gyermekünk áldozattá váljon. Ne intsük le, ne bagatellizáljuk el, ha panaszkodik valamilyen őt ért sérelemről. Hallgassuk meg, találjuk meg a megfelelő vigasztalást, erősítsük meg és segítsünk neki, tudja, hogy ránk mindig, mindenben számíthat. Ajánlott olvasmány minden pedagógusnak, minden szülőnek és hasonló korú gyereknek!
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/weber-aniko-az-osz…

meseanyu P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Most, hogy én is napköziben dolgozom, tanúsíthatom, hogy tényleg ilyen ez a közeg. A tanárnak legalábbis nagyon kemény, de a gyerekeknek se egy üdülés. Fárasztó, frusztráló, az egyébként is gyenge oktatási rendszer egyik leggyengébb pontja szerintem. És én még egy elit iskolában vagyok. Wéber Anikó nagyon jól bemutatja ezt a világot, látszik hogy saját tapasztalatai alapján írta a regényt. Olvasmányos is, érdemes vele foglalkozni, elolvastatni a gyerekekkel, beszélgetni róla. Egy bajom van csak, hogy a felépítésében nincs meg az a svung, ami igazán irodalmilag szórakoztatóvá tenné. Bár itt a közös sztori azért összeköti a különböző gyerekek szemszögéből írt fejezeteket, de nekem mégis kicsit olyan volt, mint az Ez egy ilyen nap, valahogy több kellett volna, hogy igazán összeálljon és íve legyen a dolognak. Tudom, hogy mindig ezzel jövök, de a régi pöttyösök, pl. Szabó Magda ifjúsági regényei szintén nagyon valós problémákkal foglalkoztak, valahogy mégis regényesebben, izgalmasabban.

8 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

„ A tanárnő gyanakodva fürkészte, de nem szólt semmit.
Ahogy mások sem. Tulajdonképpen évek óta senki sem mondta a szemébe, hogy cigány. Mégis mindig ott volt a levegőben. A mondat végén elharapott szavakban és abban a körülményeskedésben, ahogy egy-egy tanár vagy diák hozzá szólt, ha valami történt. Mert ha Lili hazudott, ha Domi verekedett, ha Balázs beszólt, akkor rosszak voltak. Ha ő tette valamelyiket, akkor cigány volt. És míg a rosszaságot abba lehetett hagyni, ezt nem.”

Mostanában egyre többször akad olyan kötet a kezembe, amit alapvetően nem vennék meg, de mivel utazókönyvként „kölcsönkapom ” így mindenképpen elolvasom.
Ami alapvetően nem könnyű, mert egyáltalán nem biztos, hogy pont olyan lelkiállapotban vagyok, hogy az adott történetet megfelelően élvezni tudjam, vagy átérezzem, értékeljem.
Ami fontos, hogy a komfortzónámon kívül esett eddig a gyermek – és ifjúsági irodalom azon része, melyek ennyire fiatal korosztályról szóljanak.
És még az is igen csak fontos volt tudatosítani, hogy még nincs gyermekem, de van egy hasonló korosztályú Öcsém.
És most, hogy túl vagyok ezen történeten, teljesen kivagyok akadva. A szívem a torkomban dobog és nem is olyan régen fel is hívtam a testvéremet, hogy, hogy van.
Nevetséges tudom, hisz nyári szünet van, és nálunk ez a fiúcska az osztály menő gyerekeinek egyike, mégis teljesen a könyv hatása alatt állok és aggódom.

Maga a kötet rendkívüli.
Nagyon érdekes volt végig követni ugyan azon eseményeket, ennyi gyermek látásszögén keresztül.
Sokszor félre vezetettnek éreztem magam, és amikor már biztos voltam az úgynevezett „vesztes” kilétében, minduntalan rá kellett jöjjek teljesen máshol keresgélek.
Ennek tudatában igen is meglepet a végkifejlet és bár „szépen” elsimítottnak hatot az írónő megoldása, én nem éreztem annak.
Teljesen felháborított, hogy az én időmben is ment ez a „csata” menő és kevésbé népszerű diákok között, de, ez nem, hogy nem enyhült, de a mai világunkban teljesen eldurvult a helyzet.
Nyilván nem fogok belemenni, hogy nekem milyen volt, vagy milyen nem.
De annyit leírhatok voltam vesztes és nyertes is, ahogy mindenki.
Az ember nem több, mint az általunk oly lenézett állatvilág tagjai, az erős életben marad és vezet, a gyenge elhullik többnyire sajnos.

Azt hiszem ezt a könyvet, érdemes lenne elolvastatni minél több fiatal gyerekkel, hogy egy kicsit átérezze, hol is helyezkedik el azon a bizonyos osztályranglétrán, és vajon mit tehet, vagy esetleg ne tegyen.
A világ kegyetlen. Én ezt értem, de elég szánalmas, hogy aki bánt és üt, azt otthon hasonlóképpen fogadják, aki pedig elszenvedi meg sem kérdezik, hogy otthon szeretik e, vagy hasonlóan fogadják, mint a bántalmazóját…

A történet nagyon ott van a toppon nála, igen is tetszett. Pedig valószínűleg nem a legjobb öt csillagra értékelni egy ilyen témájú könyvet, de erről is beszélni kell. És ha ezt egy olvasmányos történeten keresztül ismerjük meg még jobb.

Tehát kedvenc és igen is ajánlom.

Ami pedig a szokásomat illeti, nagyon szépen köszönöm, hogy volt lehetőségem utazókönyvként kézbe venni és elolvasni.

Kedvenc , ajánlom!

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Szíven ütött, mert nagyon eltérő személyiségű és helyzetű fiatalok problémáit, gondjait ismerjük meg első kézből. Szíven ütött, mert én is voltam magányos, hallgatag, néha erőszakos, néha álmodozó vagy rajzolgató diák. Éreztem azt, hogy „A világ tele van fölösleges hangokkal.” és hogy teljesen egyedül vagyok…

Elképesztő és megdöbbentő könyv.

Nem rossz, de valahogy nem volt kerek nekem. Jól kitalált és nagyon érdekesen felépített történetről van szó, valahogy a vége mégsem klappolt. Élvezetes volt olvasni és keresni a bűnöst, de azért hozzátenném, hogy ez az egyik legenyhébb bullying sztori, amit valaha olvastam.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/weber-anik…

>!
Pagony, Budapest, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101895
Kelemen_Hanna>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Nem vagyok ötödikes (pláne nem fiú), soha nem voltam napközis, annak idején nem ért szinte semmilyen bántás az iskolában, de ezt a könyvet majdnem végigbőgtem, annyira átéreztem ezeknek a gyerekeknek a hátborzongatóan sivár és félelmetes mindennapjait. Ha ezt kell átélniük nap mint nap, én nem tudom, hogy bírják ki. És Wéber Anikónak elhiszem, hogy amit leírt, az az igazság. És hogy az a kiút belőle, hogy ha a gyerekek és a tanárok elolvasnák ezt a könyvet, és nagyon-nagyon sokat beszélnének róla és azokról a témákról, amiket ez a könyv felvet.
Annyira letaglózó, amiről szól, hogy nehéz megfigyelni azt a virtuóz szerkesztést, amit az író véghezvisz: egy igazi, jól összerakott krimit tartunk a kezünkben. Ki mit látott, ki mit tud és mit vél tudni, és főleg: mi történt valójában. Fantasztikus, meglepő, feszült és lebilincselő.

Csoszi>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Olvasmányos, lendületes, megdöbbentő. Tíz gyerek szemszögén követhetjük végig a történéseket. Sok újdonságot nem adott, hiszen már szinte az óvodában meg kell vívnia egy gyermeknek a saját harcát, és ez az évek múlásával csak súlyosbodik. Szörnyű belegondolni, hogy miket tapasztalhatnak meg, és személyiségtől, hozzáállástól függően ki hogyan dolgozza fel a negatív élményeket. Ez egy olyan könyv, amivel érdemes lenne az iskolákban is foglalkozni.

>!
Pagony, Budapest, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634101895
Ibanez P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Az elején kicsit összezavart a rengeteg név és hogy az osztályba járó gyerekek mindegyike valami súlyos lelki sérüléssel (ha lehet ezt mondani) él együtt: szegény szülők, elvált szülők, kövér, félős, büdös, szegény, cigány… Szinte azt lehet mondani, nem volt ebben az osztályban egy boldog gyerek se, problémák nélkül. Persze jól tagozódott, az agresszív gyerekek életének hátterében lapult általában családi probléma, míg a nyugodtabb életkörülmények között élők kerültek általában az „áldozat” szerepkörébe. Ami nagyon meglepő volt, az a nagyon csúnya beszéd, most komoly, hogy a mostani 5-esek már így beszélnek? Ráadásul ami negatívan érintett, az a tanárok, sajnos nem valami pozitív a megjelenésük ebben a történetben, szinte csak „megfélemlíteni” tudnak ők is, szerintem az igazgatói irodába bármelyik gyereket behívhatták volna, az rábólintott volna, hogy ő követte el ha így nekiesnek a felnőttek. A legszomorúbb Anti esete volt, amikor az édesanyja bement, nagyon sajnáltam a füllentés ellenére.. a vége szépen zárult, megmutatja, hogy néha a fekete a fehér és a fehér a fekete és hogy nem is olyan nehéz ezt a kettőt szürkévé varázsolni. Ja igen, tetszett az is, hogy volt egy olyan diák is, akit pont az zavart, hogy ő mennyire „hétköznapi”, s szinte irigyelte a „rosszakat” és az „áldozatokat”, csak ne kelljen szürke kisegérnek lennie… A könyv mondanivalója fontos és szükséges (főleg, ha tényleg így viselkednek a mai ötödikesek, mi azért ennyire nem voltunk rosszak szerintem, nálunk is akadtak cikizések időszakosan, de az osztályunk sokkal összetartóbb volt (ötödikes 1990-ben voltam, no igen, egészen más világ volt).

Jagika P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

– Szeretném tudni, mi az igazság.
Nagyon nehéz témát dolgoz fel a regény: az iskolai agresszió számtalan formáját. Rendkívül hitelesen olvashatunk a tanulók lelki életéről, traumáiról, családi hátteréről, az osztályban betöltött szerepéről. Az értékeléseket átfutva két dolog maradt meg bennem. Egyrészt, hogy túl sok gyerek sorsáról lehet olvasni, de nincs elvarrva a szál, másrészt, hogy a pedagógusoknak is ajánlják a könyvet. Az első felvetés teljesen valóságos: igen, egy osztályban több tanuló küzd különböző problémákkal, amelyet nem tud megoldani a tanár, hiába is várják tőle. Úgy látom, hogy a tanárok tisztában vannak a problémákkal, de a különböző helyzetek megoldásához ez a könyv sem ad segítséget.
Azt különösen szomorúnak tartom, hogy a regényben leírva láttam, hogy hülye a tanár. Az ilyen kijelentések borzasztóan veszélyesek: ha a tisztelet így tűnik el, nem sok kell hozzá, hogy a szülőkről is így nyilatkozzanak…

4 hozzászólás
Kovaxka P>!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Fontos téma, fontos könyv. Érezhető, hogy a szerző nagyon benne van ebben a világban, hiteles. Nagyon sajnálom a mostani ötödikeseket, és szeretném remélni, hogy nem mindegyikük érzi magát ilyen rosszul a bőrében. Jó a szerkezete, ugyanannak a napnak több szemszögből történő bemutatása, de a végére azért eluntam. Nekem valami kicsi még hiányzott ahhoz, hogy emlékezetes maradjon.


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

    A tanárnő gyanakodva fürkészte, de nem szólt semmit.
    Ahogy mások sem. Tulajdonképpen évek óta senki sem mondta a szemébe, hogy cigány. Mégis mindig ott volt a levegőben. A mondat végén elharapott szavakban és abban a körülményeskedésben, ahogy egy-egy tanár vagy diák hozzá szólt, ha valami történt. Mert ha Lili hazudott, ha Domi verekedett, ha Balázs beszólt, akkor rosszak voltak. Ha ő tette valamelyiket, akkor cigány volt. És míg a rosszaságot abba lehetett hagyni, ezt nem.

126. oldal, 8. A hazugság

Kapcsolódó szócikkek: Áron · cigány
Sicc>!

– Kiszínezzem? – kérdezte Mária néni.
– Sse-semmiképp – rázta a fejét Anti.
– Miért? – csodálkozott Mária néni.
– Mert nem szeretem a színeket. O-o-olyanok, mint a szavak – magyarázta Anti.
– Hogyhogy? – értetlenkedett tovább Mária néni.
– Fölöslegesek – felelte magabiztosan Anti.
– Fölöslegesek? – méltatlankodott Mária néni.
– Igen. Gon-gon-gondoljon csak Mária néni a némafilmekre! A-a-azokban sem voltak színek. Fe-fe-fekete-fe-fe-fehérek voltak. És nem véletlenül – tette hozzá titokzatosan Anti.

170. oldal

AniTiger P>!

    Egyedül a dolgozatos napokat szerette. Olyankor ő volt a sztár. Mindenki mellé akart ülni, hogy leshessen. Aztán irigykedve nézték, amikor ötöst kapott. Pedig bárkivel cserélt volna. Hamar rájött ugyanis: okosnak lenni veszélyes. Kicsinek és gyengének lenni szintén. De okosnak és kicsinek is lenni: ez a legrosszabb kombináció, amit a hátán hordott a föld! Ő pedig alacsony volt, kisfiús arcú és jó tanuló. Tehát rettegett.

45. oldal, 4. Az életre kelt tablókép

Kapcsolódó szócikkek: Feri
AniTiger P>!

A világ tele van fölösleges hangokkal.

155. oldal, 10. A néma varázsló

Kapcsolódó szócikkek: hang
Citrompor>!

– Ha teszünk valamit, annak csak akkor van érteleme, ha vállaljuk is.

198. oldal

Jagika P>!

– Szeretném tudni, mi az igazság.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Jesper_Olsen >!

Csaba mindig csodálta, hogy a tanárok milyen tökéletesen birtokában vannak a szemöldökmozgatás művészetének.

140. oldal

tmezo P>!

– Anti, gondold végig, hogy azzal, amit mondasz, megbántasz-e valakit. Aztán gondold végig, hogy ha nem mondod el, azzal kit bántasz meg. És végül gondold meg azt is, miért fontos, hogy kiderüljön az igazság.

170-171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
dianna76 P>!

Csak egyet kell aludni, és új nap lesz. Új esély. Csak legyen szerencséje – könyörgött magában, és észre sem vette, hogy automatikusan kikerüli az utcai lámpákat. Úgy járt a sötétben, mint aki soha többé nem akar kilépni a fényre.

_Katie_ P>!

Ha teszünk valamit, annak csak akkor van értelme, ha vállaljuk is.

Kapcsolódó szócikkek: tett

Hasonló könyvek címkék alapján

Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Majoros Nóra: A néma táltos
Paola Peretti: Én és a cseresznyefa
Kertész Erzsi: A párduc hazatér
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Molnár T. Eszter: Stand up!
Jeff Kinney: Pechszéria
Szabó Borbála: A János vitéz-kód
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka