Anna ​Tükörképföldön 37 csillagozás

Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Anna csendes kislány. Legszívesebben az ablakban üldögél, és álmodozik. Délutánonként a parkban sé­tál apával, beszélget a fákkal, figyeli a madarakat és a té­li álomra igyekvő süniket.
Amikor az apukája elveszti a mun­káját, és felbomlik a családi harmónia, elhatározza, hogy megoldja a problémákat, ha törik, ha szakad. Ehhez azonban el kell látogatnia Tükörképföldre, ahol minden ugyanolyan, mégis kicsit más… Aki ott jár, hirtelen jobban megérti a körülötte élők bánatát, és megtalálja az utat hozzájuk.

Már tudsz olvasni? Mit gondolsz, el tudnál olvasni egyedül egy egész regényt? Próbáld meg! A Zseblámpás Könyvek egész biztosan neked valók! Nagy betűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek várnak! Készíts be a takaró alá egy zseblámpát, mert ezeket a könyveket nem fogod tudni letenni!

– varázstükör
– figyelem
– barátság

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zseblámpás könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2023
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635874019 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Enciklopédia 8


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

A teljesség igénye nélkül a következő tanulságokat tartalmazza:
– kétszer is gondoljuk át minden szavunkat, mert néha figyelmetlenségből, vagy akár jó szándékunk ellenére is bántóak lehetnek a szavaink
– a komfortzónát elhagyni nem mindig nyerő ötlet, és ha el is hagyjuk, nagyon apró lépésekben kell ezt megtenni, a magunk tempójában és módján
– nincsenek tündérek, varázslat stb, csak mi emberek vagyunk, akik segíthetünk egymáson/magunkon (Ez kiemelten fontos! A mesei elemeknek helyük van a kisebb gyermekeknek szóló könyvekben, idővel azonban el kell engedünk ezeket, és szembenézni a saját felelősségünkkel önmagunk és mások jóllétéért.)
– az anyagi nehézségek borzasztó nyomasztóak lehetnek a gyerekek számára is
– varázslat és tündérek helyett ami valóban segíthet, azok a környezeti hatások, a támogató barátok, és az, hogy a megfelelő módon segítsük egymást, mert nem mindenkinél működik ugyanaz
– az idegenekhez is pozitívan közeledjünk, ha jót akarunk magunknak (és persze nekik)
– toxikus pozitivizmus: a „legyél vidám” és társainak szajkózása sokkal többet árt, mint használ
– realitás!!! Ez a másik kiemelten fontos üzenet! Ki is mondja, hogy nem minden problémát lehet megoldani, és valóban, spoiler. Előbb-utóbb igenis ki kell lépni a mesék világából a valóságba, és elfogadni azt, hogy nem minden fog jóra fordulni, az élet pedig nem mindig igazságos.
– és végül, de nem utolsósorban a spoiler, veszteségét feldolgozni képtelen lány addig beszél mindenkinek a veszteségéről, amíg az terhessé nem válik a környezete számára, ezért távolodni kezd tőle még a családja is, és magára hagyja nehéz érzéseivel, feldolgozatlan traumájával. Azt csak Anna veszi komolyan, aki eddigre már felismeri, hogy (dióhéjban) nincs kisebb és nagyobb trauma, mindenkinek a saját vesztesége jelenti a legnagyobb nehézséget, legyen az egy eltűnt kutya, vagy a munkanélküliség, vagy az, hogy nem mehet el a táborba.

Egy szó mint száz, minden korosztály számára megkerülhetetlen üzeneteket tartalmaz. Mindenkinek ajánlom!

5 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Anna 9 éves, most kezdte a negyedik osztályt. Nem szeret úgy versenyezni és szerepelni, mint a nővérei. Leginkább otthon vagy a kertjükben tölti szabadideje nagy részét. Anyukája szerint túl csendes, túl visszahúzódó és magának való. Az első iskolai napján édesapjával tart hazafelé, amikor az utcájuk sarkán megpillantanak egy új üzletet. A tükrökkel, festményekkel és üvegtárgyakkal teli boltban megismerkednek Ili nénivel, akitől Anna egy tulipános kézi tükröt kap ajándékba. A kislányt megbabonázzák a csodálatos tárgyak, így másnap egyedül is ellátogat hozzá. Ili néni kedvességével, bátorító, bölcs megjegyzéseivel segít Annának, hogy ne érezze magát szürke egérnek a testvérei és osztálytársai között. Hogy a kedves idős hölgy varázslatos tükrei és boszorkányos terve miben segíti még Annát, az a Pagony kiadó Zseblámpás Könyvek sorozatának legújabb darabjából kiderül. Ajánlom szeretettel Horváth Ildi bűbájos rajzaival illusztrált kötetet nem csak a 7-10 éves korosztály számára! Engem teljesen kikapcsolt egy stresszes hétköznap végén.

>!
Pagony, Budapest, 2023
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635874019 · Illusztrálta: Horváth Ildi
Cs_N_Kinga P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Talán az írónőtől olvasott legjobb könyv ami a kezeim között megfordult. Nagyon szerettem. Tetszett a bolti eladó, a fejlődése Annának, a család és az összetartozásuk. Igaz néha a nővérek kicsit hisztisek voltak, de abszolút életszerű volt az egész. Hogy hogyan tudunk egymáson segíteni, milyen apróságok is elegek ahhoz, hogy boldoggá tudjuk tenni a másik embert….. Ez a szeretet könyve volt, nagyon nagyon tetszett!
https://youtu.be/Hks7g_XNb3c

dontpanic IP>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Csodálatos.

Nem olvastam még Wéber Anikótól, de ezek után biztosan fogok.

Hosszasan lehetne sorolni, miért is csodálatos ez a könyv, kezdve a szöveghű és hangulatos illusztrációktól, át a rendkívül szívmelengető és szeretetteljes (de nem bárgyú) üzeneten át, az olyan nem-is-olyan-apróságokig, mint hogy megjelenik benne, hogy bizony a veszteségeknek néha nincs feloldozásuk, de ettől még nem kell lemondani az örömről és boldogságról.

Két dolgot szeretnék külön kiemelni a könyv kapcsán:
elég rég voltam már olyan korú kislány, mint a könyv főhőse Anna, de halványan emlékeim szerint pont ilyen volt. Wéber Anikó nem felejtette el, milyen gyereknek (kislánynak – visszahúzódó kislánynak) lenni, és azt úgy tudja leírni, ahogy az van. Nem bugyután, lefelé beszélve a fiatal olvasókhoz, de nem is terhelve őket a felnőttek keszekuszaságával.

A másik:
Ez a könyv egyszerűen tökéletes átvezetés a kisebb gyerekeknek szóló mesék és a kamasztörténetek között.

Vagyis tökéletesen ötvözi az „visszameséljük a gyereknek a napját, a maga hétköznapi történéseivel” és a varázslatosabb, elvontabb, hosszabb, összetetettebb kalandos történetek műfaját. Épp annyi varázslat és mágia van benne, amennyi egy ilyen bevezető kötethez kell (jó, hát „Tükörképföldet” különösen imádtam, de többet írni már spoiler lenne), és a kis olvasók még ráismerhetnek a saját életük mindennapjaira benne.

Csodálatos, mondtam már? Csodálatos.

4 hozzászólás
csgabi P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Roppant kellemes és érdekes olvasmány volt, és ahogy már megszokhattam az írótól, most sem csak egy egyszerű történetet kapott az olvasó, hanem mondanivalót is, ha használhatom ezt a kifejezést. A Budapest egyik külső kerületében játszódó történet főszereplője Anna, aki – két nővérével ellentétben – visszahúzódóbb természet, inkább édesapjára hasonlít, mint édesanyjára. Szereti megfigyelni a környezetét, odafigyel az állatokra, a növényekre, az emberekre. A nyitottsága nem a harsány, hangos nyitottság, sokkal inkább a csendes fajta.
Amikor a család nehéz helyzetbe kerül az édesapa munkahelyvesztése miatt, a kislány szeretne segíteni édesapjának, aki nagyon nehezen viseli ezt a helyzetet, a kilátástalan munkakeresést, és egyre szomorúbb és szomorúbb lesz. A kalandok pedig itt kezdődnek a kislánnyal. Szerettem ezt a könyvet, mert felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos odafigyelnünka másikra, akr idegen emberekre is, hogy egy jó szó, a törődés milyen sokat tud jelenteni. A legfontosabb dolog nem az, ha befizetünk egy nyaralásra, ha megkapunk bármit, ami pénzen megvehető, hanem az, ha időt és odafigyelést adunk a másik embernek.
Ha olvassa az ember ezt a könyvet, igazán szétárad benne az a melegség és a szeretet, amivel a főszereplő kislány, Anna fordul környezete felé.

PTJulia P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Nagyon örülök, hogy Horányi Hanna Zelma: Most először című könyve után ismét egy introvertált főhőssel találkozhatok. Így nemcsak a nagykamaszoknak, hanem a gyerekeknek, kiskamaszoknak is van egy csendesebb, visszahúzódób hősük – jó is az, ha te magad is ilyen vagy, legalább látod, hogy veled sincs semmi gond. Sőt, Wéber Anikó egész könyve arról szól, hogy Anna és Imi semmi nagy tettet nem hajtanak végre, hanem apró kis figyelmességek sorával érnek el változást. Erre pedig tényleg bárki képes.
Az Ili néni adta (tükörkép)kerettörténet is remek ötlet.
Egy hétköznapokra is mintát adó, példaértékű történetet kaptunk most, ez talán az írónő egyik legjobb könyve.

krlany I>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Viszonylag sok Wéber Anikó könyvet olvastam már, ha jól számolom tizenhármat eddig. A Visszhangország után ez a második legjobb. A csendes lány, a maga halk és visszafogott módján, életet és színt visz mások életébe. Varázslat. Olyan varázslat, amely bármelyikünkben ott van.
(Hívhatjuk varázslatnak, de nevezhetjük a nevén is: érzelmi intelligencia. A 21. század egyik nagy kihívása ennek a fejlesztése. Pl. lehet így is.)

Kri_Anikó P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

„Figyeltél a többiekre! Meghallgattad őket. Mindig kitaláltad, mit éreznek, és mire vágynak. Ez a Te különleges képességed! A Te varázslatod … ”
Ez egy csodaszép történet! Egy kislányról szól, aki úgy érzi, hogy a nagyobb testvérei mellett neki nincs semmi „különleges” képessége, csak egy csendes, visszahúzódó kislány. Ám egyszer betéved egy varázslatos tükörboltba, ahol kiderül, hogy Tükörföldön ő is olyasmit tud, amit kevesen.
Nekünk felnőtteknek is jó érzés időnként belépni Tükörföldre, ahol „csak” meghallgatni kell másokat, „csak” figyelni kell rájuk egy kicsit! Gyertek, utazzunk együtt, próbáljuk ki a mosoly varázserejét!

Habók P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Anna csöndes gyerek, környezete szerint visszahúzódó. Pedig ő a regényben a legnyitottabb – csak éppen ő figyel és nem beszélt. Figyel a kertre, a fákra az elképzelt tündérekre, a körülötte lévő emberekre. És ha kell, segít. A szomszéd gyereken, a számára ismeretlen embereken. Látszólag nem nagy dolgokban – csak éppen ezek valójában nagyon fontosak. És jó, ha a gyerekek ilyenekről (is) olvasnak. Pláne ilyen gyönyörűen megírva. És ilyen illusztrációkkal. (Ha én is hét éves lennék, biztosan én is a takaró alatt olvasnám. Zseblámpával.)

Juca P>!
Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Magába szippantott a történet, nagyon jólesett elmerülni benne. Anna egy kedves kislány, aki rengeteget fejlődik a regényben, sokkal nyitottabbá válik mások felé. A könyv olvasása közben egyfajta nyugalmat éreztem, már régen volt ilyenben részem. Meleg szívvel ajánlom nem csupán a fiataloknak, de mindenkinek, akinek egy kis pozitív feltöltődésre van szüksége.


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

– Nem mindig lehet segíteni, kicsim. Van olyan bánat, amit nem lehet elmulasztani […]

154. oldal

csgabi P>!

– A nárciszoknak van a legjobb illatuk. Ez a kedvenc-kedvenc illatom – lelkendezett.
– Nekem a kakaó illata a kedvencem. De szeretem a dinnye illatát is – merengett Imi.
– Én meg az eperét és az új könyvekét. Mindjárt itt a szülinapom, és biztosan kapok könyveket – újságolta Anna, aki nemcsak az áprilisi virágoknak örült ennyire, hanem annak is, hogy tízéves lesz.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: április · születésnap · tavasz
csgabi P>!

A nyár fullasztó meleggel és heves zivatarokkal érkezett. Anna szeretett eső után kimenni a kertbe. Ilyenkor a fák levelein úgy csillogtak az esőcseppek, mintha parányi tükrök volnának.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eső · nyár
csgabi P>!

Elérkezett az igazi tavasz. A gyümölcsfák virágba borultak. Rózsaszín és fehér habcsókoknak és vattacukroknak tűntek Anna ablakából. A parkban az ágakon kövér rügyek nőttek.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tavasz · virágzás
csgabi P>!

Anna odanézett. Rögtön észrevette a bekeretezett festményeket és fotókat a falon.

33. oldal

csgabi P>!

Szeptember első napján sötét, szürke felhők gyülekeztek Kerekmező felett. Ömlött az eső, mintha az ég is siratná az elveszett nyarat. Anna a két nővérével, Olgával és csillával indult iskolába az első tanítási napon. Kinyitotta az esernyőjét, és megkereste a legnagyobb pocsolyát a járdán. Fölé hajolt, ls megpillantotta benne a tükörképét. A vállig érő, barna haját, pisze orrát, nagy, sötétbarna szemét és kicsi száját. Nem látta magát sem szépnek, sem csúnyának. Nem volt ő semmilyen.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: iskola · szeptember
Trudiz>!

Tudom, hogy neked is a palacsinta a kedvenced.

189. oldal

KMReni P>!

– Ne keseredj el! A mosoly van olyan erős, mint a bánat. Nekem elhiheted. Hiszen téged is a mosolygós, nevetős tükörképed szokott felvidítani igaz? Próbáld ki te is másokon a mosolyt mint varázslatot! – bátorította Ili néni.

Trudiz>!

– A gesztenyés palacsintának pedig karácsonyíze. Az almás-fahéjas palacsintának meg barátságíze – sorolta Anna.

198. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruff Orsolya: Volt egy ház
Jankó Olga: A kicsi Mit babája
Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Jessica Townsend: Kámforkór
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Maja Lunde: A Nap őrzője
Nógrádi Gábor: Alattunk a kincs
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Bessenyei Gábor: A feledés folyója