Megkövült ​napvilág 12 csillagozás

Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Wayne ​Chapman* pozíciója több szempontból is egyedi Ynev kristályégboltjának tartóoszlopai közt. Egyfelől azért, mert ő áll a legrégebben a helyén: a burokba zárt világot regényei, A Halál havában (1990) és az Észak lángjai (1991) teremtették meg, a M.A.G.U.S. alapkönyve (1993) ezek alapján, az ő irányításával rendezte be a játékosok számára Ynev színpadát. Másfelől azért, mert oszlop létére sem hajlandó középen megmaradni. A renieri homály mezsgyéjétől a boomeni költőiség magaslataiig bárhol megállja a helyét – e kettő vegyüléke teszi olyan hatékonnyá és emlékezetessé novelláit, melyekkel világát máig alakítja.

Gyűjteményes kiadásuk első kötetében a kalandozóké és a cselekményé a főszerep. A hetedkor alkonyának háborúk és intrikák dúlta Ynevén járunk, ahol mindennek ára van az istenek hamis aranyán, a napvilágon kívül, a valódi bűbája alól pedig egyetlen teremtett lény – legyen az ilanori bárd, elf kuplerájos vagy kahrei orvlövész – sem vonhatja ki… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
324 oldal · ISBN: 9786155314629
>!
Delta Vision, 2013
368 oldal · ISBN: 9786155314551

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Ismét egy szórakoztató válogatás W. Chapman Yneven játszódó novellái közül, amelyek zömében egy atipikus erioni „kalandozócsapat” mindennapjait elevenítik meg. Meggyőződésem egyébként, hogy Gáspár András annak idején ezeket a novellákat félig-meddig útmutatásnak szánta, hogy milyen irányban képzeli el a XXI. században a M.A.G.U.S. irodalom jövőjét. És ha megfelelő lendület és kiadói-szerkesztői háttér is meglett volna, akkor talán ez a franchise sem itt tartana…

Megkövült napvilág 4/5
Közel kisregénnyi terjedelem ellenére néha kicsit összecsapottnak érzett Gorduin történet. A neves bárdot erősen az orránál fogva vezetik egy kissé túlbonyolított intrikázós/nyomozós kalandmodulra emlékeztető történetben. A megkeseredett kettős ügynökök, a morális mondanivaló és a visszafogott chapmanizmus miatt ennek ellenére élvezhető darab, még ha nem is igazán maradandó élmény.

Odalent 5/5
Ez az egyik kedvencem Chapman M.A.G.U.S. novellái közül, főleg az egészet átható ironikus önreflexiója, és az ynevi kliséborogatás miatt. Az elején kissé értetlen olvasót talán akkor éri az első pofon, amikor az első fejezet végén rádöbben, hogy ki is az a kalandozó, akinek erioni élet-halál harcáról nagyon plasztikus képet kaphattunk. Ezt követően hangosan röhögtem a fantasy irodalom legbizarrabb csuklyás megbízóján, majd azon is, ahogy és akikből szép lassan mégiscsak összeáll a csapat, ami képes elvégezni az elsőre egészen lehetetlennek tűnő küldetést.
A társaság tagjai pedig a M.A.G.U.S. szerepjátékban bevett sztereotípiák szerintem tudatos megfricskázásaként kozmopolita, nagyvárosi figurák, sajátos erkölcsi tartással rendelkező, de azért egyértelműen többé, mint kevésbé alvilági testvérisége, amelyet egy kuplerájossá avanzsált elf, az Ékes Tegezek Házának tulajdonosa vezet, aki merőben szokatlan módon akar bosszút állni azon a hatalmasságon, aki ellen a narrátor is szervezkedik.
Ez a novella a maga idején (1998) meglepően újszerű és modern Ynev képet vetített előre, és szerintem még most is üde színfolt a szerepjátékirodalom klisékkel terhes egén.

Rejtőző hold, éji szem 4.5/5
Az egyik kedvenc Chapman mellékszereplőm, a kharei származású spoiler ismét feltűnik: ezúttal Erion városában, ahol próbál hétköznapi életet élni. Mikor azonban kiderül, hogy az őt alkalmazó családot valaki csúnyán manipulálja az egyetlen életben maradt fiú unokán keresztül, ismét elővesz egy rég használt eszközt és leszámol a csalóval. Kesernyés felhangú történet, ami valahol a törődésről és a valódi hősiességről is szól.

Holtszezon 4/5
Az Odalentből megismert erioni atipikus kalandozó társaság új története, amelyben két szemben álló sötét mágikus praktikákat is űző alvilági banda próbálja meg őket kihasználni, de rá kell jönniük, hogy rossz lóra tetettek. Olyanra, amely egyenest a temetőbe tart. Ujjgyakorlat jellegű gyorsan pörgő eseményekkel teli novella, mely sztorijának bonyolultságát tekintve nem túl erős darab, de a jó párbeszédek és a fanyar humor miatt még mindig magasan veri a M.A.G.U.S-hoz írt novellák többségét. Egyébként meggyőződésem, hogy a címben rejlő szójáték volt az egész sztori ihletője.

Mallior mosolya 4/5
A vegyes fogadtatású Bíborgyöngyök antológia-trilógia egyik jobban sikerült novellája. Nem gondoltam, hogy meglehet írni az Ynev kompatibilis deszantos-fantasyt, de itt valójában nagyjából ezt olvashatjuk. A kötet novellái közül ez a legsötétebb hangulatú írás, amelyben a korábban megismert banda néhány tagja egy tisztességtelen zsarolás spoiler áldozataként kénytelen elvállalni egy olyan feladatot, ami nem csak Eriontól szólítja őket messze, de belekeveri őket egy városállam hatalmi harcaiba is.

+ Hamu és parázs 3.50/5.00
Az előző novella kvázi lezárása és átvezetés a következő Bíborgyöngyös novellához. Ebben az írásban Kornya Zsolt is közreműködött, de szerintem nem csak ettől lett kissé túl dark és nagyon pozőr az írás. Hiába kapunk képszerű leírásokat az eseményekről, de nekem határozottan túl sok volt az acsargás és a videójátékokból ismerős fatality a sztoriban. Aki pedig tisztában van a M.A.G.US. jogok körül zajló hajcihővel, szerintem sejti, hogy Enoszukénak miért is kellett lángba borulnia…

11 hozzászólás
ftamas>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Gáspár Andrást, jó, nemzetközi szintű írónak tartom. Kár, hogy csak hébe hóba írogat. Ez egy nagyszerű válogatás, igaz a novellái egytől egyig megjelentek már más kötetekben
Megkövült napvilág[A bárd és a démonok][Halál hét arca]
Ez a kötet kakukktojása. Főszereplői: Gorduin és Graum, kiknek egy rövid kalandját ismerhetjük meg. A bárd ezúttal nem tűnik félistennek benne, persze azért nem is adja olcsón a bőrét. Van benne Thar démon, fejvadász és egyéb finomságok. Megérte elolvasni.

Az ezt követő novellák összetartoznak. Egy Erioni kalandozócsapat történetét mesélik el, ahogy szépen lassan terjeszkednek és viszik az üzletüket Erionban. A vetélytársakkal leszámolnak. Ha megtámadják őket visszaütnek. Ha feladatot kapnak elvállalják ( ha haszonnal jár ) Érdekesség, hogy az egyik karakter az első novellában „Odalent”-ben még főszereplőnek indult, a többiben mégis mellékszereplőként szerepel. Ez a csapat a „Mallior Mosolya”-ban már nagyot harap egy bizonyos Dorani nekromata segítségével. Itt már bekapcsolódunk a bíborgyöngyökért folyó harcba, de nem az első kötetben leírt brutális módon, hanem Gáspár András könnyedebb stílusában. Az utolsó novellában már nem az eddigi szereplők története van,de még mindig a bíborgyöngy van a középpontban.
Odalent[A bárd és a démonok][Átkozott esküvések]
Rejtőző hold, éji szem[A bárd és a démonok][Átkozott esküvések]
Holtszezon[A bárd és a démonok][Halál hét arca]
Mallior Mosolya[Ármányok és álcák]
Renier & Chapman: Utójáték – Hamu és parázs[Ármányok és álcák (Ifin néven)]

megérte elolvasni!

NewL P>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Az utolsó kettő kívételével a többi novellát már ismertem. Az első kettő már régóta nagy kedvencem. A kötetben az tetszett igazán, hogy időrendbe szedte az általam már ismert történeteket.

lyra>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Újraolvasás volt,egy kihívás keretein belül.Nem bántam meg.A novellák laza füzért alkotnak,időben követik egymást,de mindegyik külön történet.Végül a „Mallior mosolya” és az „Utójáték” kapcsolja őket a „Bíborgyöngyök” könyvekhez.
Tier nan Gorduin csak az első novellában főszereplő,aztán már csak felbukkan,majd eltűnik,helyét az Ékes Tegzek Házának tulajdonosa,az elf kuplerájos,és csapata veszi át.Kedvelem őket,Olwent,Köpenyt az alakváltót,Argh-ot az udvari orkot,Eyfertet a -túl- fiatal felhajtót,az elűzött kahrei mindentudót,Pokrócot,a halászmacskát és a többieket.
Árulás, bosszú, barátság, szerelem, gondosan kitervelt rajtaütések, harcok, démonok, boszorkányok …mi kell még?
Kiválóan megírt,igazi high fantasy,csavaros,váratlan fordulatokkal teli,sokszor életszagú,mégis varázslatos,magával ragadó novellák.
Ynev behálóz,és nem enged.De talán nem is akarok még egy darabig távozni róla…

Andru>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Összességében nem volt rossz. A Gorduinos rész az elején jó volt.

Utána végül is egy szálon futottak a novellák, amik szerintem olvashatóak voltak. Csak az elsőn kellett átesnem, mert az olyannyira unalmas volt, hogy majdnem átlapoztam. Egy csapat kalandozó történetét mesélik el, akik a semmiből már-már valakik lesznek Erionban, ami nem rossz :) Szerintem egyszer olvasósnak mindenképpen elment.
Azért többször nem biztos, hogy belefogok, de ez nem ezeknek a novelláknak a hibája. Alapvetően nem rajongok az író történeteiért. Nekem mind olyanok, hogy egyszer elolvasom őket, de többször már nem szeretem. Kivételt néhány Gorduin-regény jelent csak. Sorry.

péter86>!
Wayne Chapman: Megkövült napvilág

Amennyire kedvelem Chapman regényeit, főleg melyekben Gorduin a főszereplő, annyira nem tetszett ez a novellás könyv. Az irományok elnagyoltak, zavarosak és némelyik nem szól semmiről.


Népszerű idézetek

NewL P>!

Mihelyt tudtam, feltápászkodtam és elindultam, hogy tegyem, amit errefelé tenni szokás; amit tenni kell, ha valaki társak és pártfogók híján boldogulni akar: olyanokat kerestem, akik védtelenebbek nálam, és rájuk lelve lelkifurdalás nélkül forgattam ki őket mindenükből. A vér látványa újabb, minden eddiginél fájdalmasabb emlékeket élesztgetett. A sajátjaim voltak, mégis idegenek, s én, ahogy visszahúzódtam az árnyak közé, megint magamon éreztem az istenek tekintetét. Rég beletörődtem, hogy nincs hová rejtőznöm előlük. Annál jobban gyötört a tudat, hogy amíg nincs igazság, ítélet sincs, a bizonyosság, hogy az időmet vesztegetem… az érzés, hogy lelkem útja változatlanul lefelé, irtóztató mélységekbe vezet.

90. oldal, Odalent (Delta Vision, 2013)

NewL P>!

– Akinek ismertelek – sziszegtem –, olvasni, érvelni és gondolkodni tanított. Ráébresztett, hogy a cselekedeteknek ára, a döntéseknek súlya van, hogy az igazságot, mely az istenektől való, egyikünknek sincs joga felebarátjától megtagadni. Miért hiszed, hogy épp itt, épp most érem be kevesebbel?

99. oldal, Odalent (Delta Vision, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Gáspár András (szerk.): A Kos és a Kobra éve
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei
Jan van den Boomen: Fekete vizek
Kornya Zsolt (szerk.): A fogadás
Jan van den Boomen: Ladyr árnyai
Pálinkás Imre (szerk.): Lobogók hajnala
Jan van den Boomen: Toroni krónikák
Jan van den Boomen: Kyr históriák
Galántai János (szerk.): A világ közepe