Két ​hold 74 csillagozás

Wayne Chapman: Két hold Wayne Chapman: Két hold Wayne Chapman: Két hold

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Égi Fény 3696. esztendejének legvadabb mendemondái a szép kalandornőről, Lirian vil Sineasról szólnak. Egyesek úgy tudják, máris halott… mások szerint átvészelte ugyan a corlani hajtóvadászatot, de napjai megszámláltattak: gonosz lélek kerítette hatalmába, és Ediomad szörnyetegek lakta röghegyei felé, a biztos pusztulásba vezeti.

A veszedelemmel Lirian is tisztában van, és küzdelem helyett alkut ajánl kéretlen utitársának: segítséget a férfi ellen, aki mindenéből kiforgatta. Nem sejti még, kivel állnak szembe – hogy a diadalhoz köznapi bűbájosság helyett igazi csodára lesz szükség…

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
ISBN: 9789633950074
>!
Delta Vision, 2013
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155314841
>!
Ronin, Kaposvár, 2002
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638193174

1 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Wayne Chapman: Két hold

Kíváncsi lennék, vajon átdolgozták-e az új kiadást? A befejező részek felett, amiket én csak „az ediomadi pikniknek” hívok, eléggé elszállt az idő vasfoga, és a poszt-summariumos nemzedéknek nem biztos, hogy bejön ez a „könnyített pálya”.
Amikor először olvastam (1994-ben), komolyan felvillant bennem a gondolat, hogy a nyomda összekevert két könyvet, mivel a fülszövegben még véletlenül sem volt szó arról, hogy egyes fejezetek a Földön játszódnának, urban fantasy jelleggel. (A magus egyébként maga is urbánus fantasy, csak nem a kifejezés közkeletű értelmében. De ez most mindegy.) Aztán amikor elolvastam még egyszer-kétszer, rájöttem, hogy ezek a „tévedésből belekevert” részek sokkal jobbak, mint az Yneven játszódóak, és nélkülük aligha lehetne a könyvet a magus-klasszikusok között emlegetni.
Talán még a Vincze Lilla kazetta is megvan valahol… :D

2 hozzászólás
Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!
Wayne Chapman: Két hold

Elolvastam megint, ahogy korábban is, pár évenként megteszem. Sajnálom, hogy most ilyen szomorú apropóból. Akciókönyv súgja a borító, és egész biztosan az is, engem legalábbis újra és újra alaposan elsodor. Mégis, mint igazi varázskönyv, sebességben is, minden alkalommal kicsit más gondolatokkal kínál meg, én pedig ismét megajándékozottnak érzem magam tőle. Most azt duruzsolta a fülembe, hogy még a legrátermettebb, kifejezetten hírhedten magának való kalandozókra is rátör, legalább időlegesen a valahová tartozás vágya. És megint képes volt olyan rálátást nyújtani az élet és halál szakadatlan körforgására, ami csökkentette kissé az egyszerű, lepillantó halandó tériszonyát.
"…noha ilyesmit utoljára kölyökkorában művelt – térdre ereszkedett mellettük.
– Nincs vég – suttogta rekedten. – Nincs vég, csak örök újrakezdés, nincs fájdalom, csak feloldozás – és nincs elmúlás, csak emlékezés. – Megköszörülte torkát, fújt egyet: a Hálózat ősi credoja vésetként, latin nyelven nem tűnt ennyire patetikusnak. Az égre pillantott, kézfejével égő szemét dörzsölgette. – Ámen…?" (230.oldal)

kte P>!
Wayne Chapman: Két hold

Hálás vagyok, hogy már a 90-es évek első felében, a M.A.G.U.S. kezdetén, tinédzser éveimben született egy épkézláb női főhős. Erős, harcedzett szereplő, aki emellett emberi és esendő, hiszen érzelmei őt is befolyásolják.
Felnőtt fejjel kellemes volt újraolvasni a regényt, mindkét helyszínen játszódó részek tetszettek, azonban mégse értékelem jónál, 4 csillagnál többre. Nehezen tudom megfogalmazni, hogy miért nem tetszett jobban. Valószínűleg a két csapat, spoiler, pedig mindkét részben jó fordulatok, szövegek voltak, amikre hónapok után is emlékszem. A kezdő mondat is ütős. Ha jól tudom, akkor ezt a részt Gáspár András még Novák Csanáddal együtt írta, talán a két írói stílust nem sikerült tökéletesen összedolgozni.
spoiler
Mindent figyelembe véve jól megállja a helyét negyed századdal a megjelenése után is.
Sajnos Vincze Lilla nagyon távol áll az általam elképzelt Lirian-tól.

Aylah>!
Wayne Chapman: Két hold

Régen olvastam már MAGUS regényt, jó volt kicsit visszatérni a világba, a párhuzamos-alternatív világok pedig még jobbá tették. Bár először kicsit furcsa volt egymás mellett olvasni őket :) Az ynev-i szál kissé túlzsúfolt volt talán, túl sok minden történik benne, a Földön játszódó részek viszont nagyon jók, kíváncsi lennék a Hálózat-szál kibontására, de sajnos úgy látom rendszeresen belefutok a be-nem-fejezett magyar fantasy projektekbe.

Reyres>!
Wayne Chapman: Két hold

Mindig is imádtam a Wayne Chapman által íródott könyveket, nem hazudtolja meg magát, izgalmas, bonyodalmakkal tűzdelt. Nála sosem egyszerű semmi sem.

Wyndua>!
Wayne Chapman: Két hold

Imádom, de nekem is inkább a földi szál jött be belőle. A Hálózat zseniális, szívesen olvasnék róluk bármikor.

Traclon>!
Wayne Chapman: Két hold

Remek ötlet volt, hogy egy könyvben „összeboronáljuk” Ynev létsíkját a mi saját világunkkal, mintegy bizonyítva, hogy amaz velünk párhuzamosan létezik, tehát nemhiába írjuk a történelmét lassan 20 éve országszerte. A kivitelezés is egész jó lett, az ynevi szál nagyon izgalmas, jó fantasy történet. A földi sem rossz, de valamiért nem olvastatta magát annyira, kicsit nyögvenyelősen haladtam vele, ezért nem adok a könyvre maximumot.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353554
Hamlet>!
Wayne Chapman: Két hold

Magus-regényként vettem meg, így a mágikusan aktív Földön játszódó fejezeteket mindig átugrottam. Azóta persze rájöttem, hogy azok a részek sokkal jobbak, mert a főszereplő illuzionista titkosügynök, Tad Newport vagányabb, mint James Bond, és cinikusabb, mint Tier Nan Gorduin. A könyvet Gáspár András írta, azokban az időkben, amikor még elhittük, hogy Wayne Chapman a svájci Luganóból küldözgeti Magyarországra a fantasy regényeit. A dolog ott lett gyanús, hogy a címlapon – egy akkori mércével zseniális árukapcsolással – Vincze Lilla szerepel, és ugyanez a kép volt a 94-es lemezének elején is, bár abba soha nem hallgattam bele (ismeri amúgy valaki?).

1 hozzászólás
lilijan>!
Wayne Chapman: Két hold

maradjunk annyiban, hogy csak az első felét csillagoztam. a másodikat egyszerűen nem értem, hogy akkor most ez mi.

4 hozzászólás
arsenal0522>!
Wayne Chapman: Két hold

Fantasy kategóriában messze a MAGUS könyvek voltak a kedvenceim, ezért vettem elő ezt a könyvet is a kihivás kapcsán. A két síkon játszódó történet talán az egyik legegyedibb a Chapman könyvek közül, és a mi világunkban zajló részei annyira jók, hogy szinte jobbak az Yneven játszódó részeknél.Kíváncsi lennék, hogy mit tudna a szerző egy mai világban játszódó misztikus regényből/urban fantasy-ból kihozni.
A fantasy részekben nem mindig tudtam követni a lényeget, de a végére összeállt a kép.
Ja, és én is sűrűn szoktam Enigma-t hallgatni :-)


Népszerű idézetek

arsenal0522>!

Élete legnagyobb vadászata volt, s mert ezúttal vadásztak, minden bizonnyal az utolsó is.

(első mondat)

arsenal0522>!

Különös bestia a történelem: ha egyszer rádöbbentél, hogy benne létezel, nem szabadulsz tőle soha többé; bárhová mégy , veled marad. Valódi arcát a beavatottaknak tartogatja, mindenki más számára száraz tudománynak tűnik, melybe a regények, a filmek csempésznek csak némi romantikát – a legnagyobb ámítás mind közül. Titkait makacsul őrzi.

135. oldal (VP 1994-es kiadás)

Cicu>!

Szeszélyes fajzat az emlékezet. Képeket ragad ki az időből a maga örömére. Elraktározza, újrarendezi őket, ahogy neki tetszik; sosem ad vissza mást, csak az élmények árnyait, melyek gyakorta halványabbak a hozzájuk társuló érzelmeknél…

162. oldal, Tűztörvényszék (2002-es kiadás)

nevermind>!

-A fáradtság teszi. Mikor aludtál utoljára?
-Csak úgy, vagy rendesen?
-A „csak úgy” húsz felett szart se számít.

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!

Szokása volt egy-egy epigrammát firkantani a könyvjelzőként használt katalóguscédulára minden küldetés előtt – mint rendesen, most is csak az első szó látszott a táblaborító felett. Ha jól emlékszik a folytatásra, épelméjű maradt. Ha nem…Nos, ha nem, akkor a szertartás túlélőihez hasonlóan hosszú pihenőnek néz elébe.
A CIVILIZÁCIÓ
– …hibrid patkány – vágta rá nyomban. – A világ összes mérge sem elég ahhoz, hogy kikészítse.

146. oldal

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!

…noha ilyesmit utoljára kölyökkorában művelt – térdre ereszkedett mellettük.
– Nincs vég – suttogta rekedten. – Nincs vég, csak örök újrakezdés, nincs fájdalom, csak feloldozás – és nincs elmúlás, csak emlékezés. – Megköszörülte torkát, fújt egyet: a Hálózat ősi credoja vésetként, latin nyelven nem tűnt ennyire patetikusnak. Az égre pillantott, kézfejével égő szemét dörzsölgette. – Ámen…?

230. oldal

Cicu>!

Tizenegy óra után erősödni kezdett a szél, a hold fényudvara fenséges-fenyegetőn tündökölt: glória egy isteneitől elrugaszkodott világ egén. Az élő mágia korában misztikus jelkép, bölcsek és szerelmesek reménysége volt, az egzakt tudományok századai objektummá alacsonyították; porszeme lett a határtalan kozmosznak, melyben sem véletleneknek, sem csodáknak nem jutott hely többé. Ereje óceánok vizét hozta mozgásba, különös embereknek sugallt különös parancsokat – kétarcú maradt, a bolygó lakói közül azonban évről évre kevesebben ismerték misztikus ábrázatát.

131. oldal, Tűztörvényszék (2002-es kiadás)

Cicu>!

A körötte elterülő vidék nem hasonlított a kontinens egyetlen általa ismert tájához sem, és nem csupán a környék tűnt ismeretlennek, idegen volt maga a valóság is.
A világ a zöld világos árnyalataiban tobzódott. Smaragdszínben tündököltek a távolban égre törő tornyok, noha a szó igazi értelmében sem ég, sem föld nem létezett: az értelem hasztalan keresett kapaszkodót a tárgyak, a helyek, és a létezés fogalmán.

80. oldal, Együttállás (2002-es kiadás)

lyra>!

– Fújd el a lány tüzét, Jahrn, aztán gyerünk!
A Szabad Ember mosolyogva lépett el a boszorkány mellett, aki homlokráncolva pillantott rá.
– Ez mit jelent?
– Pontosan azt, amire gondolsz – mormolta a férfi. Tarinban a szerelmesek jelzik így, ha elmúlt a szavak ideje. Rajta!

lyra>!

– A mágia visszatér?
– Igazában sosem távozik el. A kor, amelyben élünk, az apály időszaka, a tudást és a hatalmat is szűken mérik az égiek; természetes hogy megriadunk, ha a messzeségben meglátjuk a tengert.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete
Colleen Houck: A tigris küldetése
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Arwen Elys Dayton: Seeker
Dale Avery: A renegát
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal
Jan van den Boomen: Tűzön, vízen, árnyékban
Luis Saul: Boszorkányhadúr
Ian Russel: Egyezség
Indira Myles: Shajaran – Sorsvető