Garmacor ​címere (Garmacor-ciklus 1.) 63 csillagozás

Wayne Chapman: Garmacor címere Wayne Chapman: Garmacor címere Wayne Chapman: Garmacor címere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rudrig Ves Garmacor.
A Dúlás háborújának hőse, a céltalan és véres corma-dinai hadjárat világgal meghasonlott áldozata – az élők és holtak világának mezsgyéjén járó Vadkan, aki a feledést a szeszben, a feloldozást a shadoni alvilág bugyraiban keresi… és nem hátrál meg akkor sem, ha saját démonai helyett másokéval gyűlik meg a baja.

Mikor egy volt fegyvertárs kérésére ismét csatasorba áll, úgy hiszi, nincs vesztenivalója – az első, de nem az utolsó tévedés az úton, mely a holtak légiójának ezernagyát kanyarok és buktatók során, a kísértés, a hitszegés, a gyönyör, a gyötrelem és a vezeklés megannyi stációján át vezeti vissza régi önmagához.

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
ISBN: 9786155161599
>!
Delta Vision, Budapest, 2011
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890923
>!
Tuan, Budapest, 2007
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638691354

1 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

mcgregor>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Jellemző, hogy a meggyötört, de egyébként erős lelkek gyakran cinikussá, keresetlenül keménnyé és kiégetté válnak. Ez a szabályszerűség jó alap egy érdekes karakter felépítéséhez. Garmacor, a Vadkan novellisztikusan egymásba fűződő kalandjai egy igazi antiheroikus főszereplőt rajzolnak ki, története megelőzi a grimdark mostani nagy sztárjainak felfutását, Wayne Chapman (azaz Gáspár András) pedig felveszi a versenyt a sötét tónusok és az erőszakosság szeretete, valamint a cinizmus piedesztálra emelése tekintetében Abercrombie-val, Lawrence-el vagy a Dan Abnett-Mike Lee párossal. A Vadkan magabiztos és komor, mégis esendő alakja nem egy tucatszereplő, a történet előrehaladtával pedig egyre több részlet derül ki árnyékos személyisége mélyrétegeiről. Kíváncsi vagyok a következő kötetre is. Egyúttal az olvasás némi nosztalgiázás volt az egykori M.A.G.U.S. világában.

Hanaiwa>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Ez a könyv anno elment mellettem, és de kár volt. Régebben még jobban ki voltam hegyezve az ilyen Rudrig féle antihősökre, de most elolvasva is nagyon tetszett. Klasszikus stílus, ami remélem újra felüti a fejét a zsánerben..

2 hozzászólás
ftamas>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

A MAGUS világában Chapman és Renier írásait kedvelem legjobban és mégis valahogy Garmacor kimaradt. Garmacor egy jól megírt fantasy ahol a főszerepben egy megkeseredett lovag van. Ez egy olyan kisregényeket tartalmazó kötet, ahová bele lehet ölni minden keserűséget és fájdalmat, mert a főhőse is ilyen. Mindezek ellenére nem hajol meg és valahogy mindig összekaparja magát. A klasszikus függelékre számítottam, de meglepett, hogy 3 novella van benne. A novellák még sötétebb vizekre eveznek mint Garmacor történetei és öröm volt olvasni őket. Jó kis történet ez és örülök, hogy megvan.

Allanon>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Ebben a könyvben Garmacor a Vadkan életének egy érdekes szakaszába pillanthatunk bele. Egy háborúkban megtört veterán, aki nehezen tudja feldolgozni a történteket, de nemesenszületettként emelt fővel viseli az ezutáni megpróbáltatásokat és keresi a menyugvást. Mértéktelen alkoholfogyasztása, dühkitörései és alvászavarai PTSD-re engednek következtetni. Persze a körülmények is igencsak befolyásolják sorsát, hiszen Domvik útjai kifürkészhetetlenek. A könyv végén fellelhető 3 rövid történet nagyon tetszett. Főleg a legutolsó hangulata ragadott magával.

Hamlet>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Gáspár András legendás regényhősei – Tier-Nan Gorduin, Tad Newport és Vogel Zsigmond – valahol mind egy (illetve kettő) közös őstől származnak: a cinikus James Bond-típusú macsó akcióhőstől, és a mindenből kiábrándult, de a lelke mélyén még mindig végletesen idealista szerzőből.

Gáspár a Garmacorral igazi írói bravúrt vitt végbe: sikeresen leszámolt a lőporos-sárkányrepülős-naftavetős környezettel eladott high fantasy klisékkel, és csukafejest ugrott a hard fantasy műfajba. Rudrig ves Garmacor már nem egy ynevi James Bond, sokkal inkább Conan, vagy Solomon Kane: a Pokol tornácán sem alkuszik meg vagy fordul vissza, és szó nélkül lekaszabolja az összes démonimádót, még akkor is, ha szeretve tisztelt királya pingálja a barlangfalra Ranagol, vagy valami sokkal komiszabb földöntúli rémség pentagrammáit.

Nagy kár, hogy Gáspár 2003 óta csak ígérgeti, és nem írja a folyatást, a Garmacor-történet ugyanis hamarabb véget ér, mint hogy igazán elkezdődött volna.

Jaime>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Ez nem egy regény, hanem novellák gyűjteménye, amit a főhős köt össze, illetve az utolsó három történetet az egyik mellékszereplő munkássága kapcsolja a könyv történetéhez.
Az első novella a Holtak légiója. Nagyon régen olvastam, még amikor megjelent a Legendák és Enigmák első kötetében. Ez a történet tökéletesen alapozza meg Garmacor karakterét, és végig le is köti az embert.
Sajnos a további három Garmacor történet nem hozza ezt a színvonalat. A Miasszonyunk még elmegy, de nem érzem kiemelkedőnek, sablonosnak tartom a mellékszereplőket a Holtak légiójához képest, ráadásul újra elsüti a „végzet asszonya” kártyát, két novella alatt immár harmadszor. Az utolsó kettő kifejezetten gyenge történet, jár az agyam,de még a címük sem ugrik be. Sajnos kicsit csalódott vagyok, mert nem erre számítottam a gyerekkori emlékeim alapján.
Az utolsó három rövid történet, ami kvázi függelékként jelent meg, azonban visszaadja a reményt, mert szerintem jobban sikerültek, mint a Garmacor novellák. Talán itt hiányzott a görcsölés, hogy „kellene írni még valamit Garmacorról”, ezek inkább jöhettek szívből, mint szükségből.

Dominik_Blasir>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Egyre jobban megkedvelem a M.A.G.U.S. világát, de Gáspár András stílusa különösen tetszik. Jól megírt történetek szerepelnek a kötetben, de az izgalmas, mozgalmas és élvezetes sztorik mellett inkább a főszereplőn van a hangsúly. Folyamatosan megismerjük a Vadkan karakterét, s még szimpátiát is érzünk a nagydarab, részeges alak iránt, miközben a történet is leköt, nincs lejtmenet vagy különösebb üresjárat.
Egyedül a Függelék elbeszélései nem győztek igazán meg, főleg az első kettő volt az, amit gyengébb minőségűnek éreztem – vagy csak a Garmacor-történetek után voltak egyszerűbbek. A félbehagyottság kicsit zavaró, az újabb könyv felvezetését ki lehetett volna hagyni, még ha fel is keltette az érdeklődésemet a folytatás iránt.

Gazdag_Rudolf>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

A nagy antihős, a mindig részeg k*rvapecér.Aki mindig mindenre tesz rá, de magasról.Aztán ez mindig vissza is üt rá.Imádtam anno amikor először olvastam, és imádtam most is.Sajnos mivel az író nemrég elment közülünk , így már soha nem lesz alkalmam befezejzi az egyik kedvenc hősöm történetét.Nagyon nagyon nagyon nagy kár.

sicano>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Kevés olyan ynewes kötet van ami tényleg tetszik, és nem Raoul Renier írta, ez a mostani azonban valóban jó. Chapman másik nagy karakterével Tier-Nan Gorduinnal ellentétben ez a szereplő már nem egy mindenkit legyőző, minden akadályt leküzdő, kétséget és bizonytalanságot nem ismerő, nők bálványa típus, egyfajta félistenszerű valaki, hanem egy sokkal emberibb és hihetőbb, kemény de megkeseredett katona. Számomra még így is túl macsó sokszor, de ez még bocsánatos, a történetek izgalmasak, fordulatosak, még ha itt sem világos minden egy kezdő ynewesnek, azonban a pergő sztorik, és az érdekes főhős itt ezt bőven ellensúlyozni tudja. Egy kettő novella azért itt is kicsit középszerű, kiszámítható, és amolyan high fantasy-s de itt már nagyon eredeti befejezésekkel és történet vezetéssel is találkoztam. Nem vettettem magam a folytatásra, de ez kicsit annak is köszönhető, hogy a befejezés még várat magára…
A könyv végén található három novella pedig bizonyos értelemben még jobban meg is ragadt bennem mint a címadó novellafüzér (ami mintha egy nagy regény különböző fejezetei is lehetnének akár.) Nagyszerű, komor írások ezek, sajnáltam, hogy olyan rövidek, egy hosszabb válogatást is szívesen olvastam volna belőlük.

Anonymusx>!
Wayne Chapman: Garmacor címere

Nem èrtem hogy a 200. oldal körül Maquesta miért ment vissza abba a városba ahol elkezdtèk üldözni. Nem tudja valaki ?


Népszerű idézetek

Disznóparéj_HVP IP>!

A macska – az a csupaszőr pyarroni fajta – nem volt szívbajos: miután a vadkanlándzsával elhibáztam, utánam jött a hálószobába, és akkor sem fújt visszavonulót, mikor számszeríjat fogtam rá.

(első mondat)

1 hozzászólás
Allanon>!

Néha igenis hasznos, ha valakinek nincsenek érzelmei.

mcgregor>!

Még láttam, hogy a klán harcosai térdre borulnak, hogy Celestius aranyfénytől övezve, ősi imát mormolva közelít a lépcső felől, aztán azt tettem, amit hasonló helyzetben tenni szokás: elveszítettem az eszméletemet.

231. oldal

mcgregor>!

– Megbocsáss, amiért indítékaidat kétségbe vontam – szólt rekedten. – Kitüntetés lesz, ha megölhetlek, vagy ha a kezedből vehetem el a halált.

227. oldal

Allanon>!

háborúban nem kifizetődő rendes fickónak lenni.

Laszlo_Tarnok>!

Olyan embernek tűnt, aki esztendőkig vár, ha kell… de a megfelelő időben és helyen kamatostul törleszt minden sérelemért.

1 hozzászólás
mcgregor>!

…tartásom, egész valóm a befagyott folyók álságos nyugalmát árasztotta.

236. oldal

Könyvbubus>!

Az alkalomhoz illő öltözék a dokkokban elkoszlott rongyokat jelent – tudom, hisz egy darabig a teherhordók közt dolgoztam, miután a szél másodszor is hazafújt. Akkoriban azt reméltem, a fáradtság enyhíti majd a lélek kínjait, s bár enyhülést nem találtam, tanulni sokat tanultam odakint. Például azt, hogy kussolni arany, és hogy ami fénylik, többnyire acélnak bizonyul errefelé.

Könyvbubus>!

– A legokosabb, ha szerzetbe lépsz. Az önvizsgálat megtisztítja, könnyűvé teszi a lelket, Domvik fényéből pedig bőséggel jut a magadfajta kotorékoknak is.


A sorozat következő kötete

Garmacor-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Körtvélyes Ákos: Sziréndal
Bayer Tibor (szerk.): Gro-Ugon farkasai
Eric Van Dien: Bábjáték és más elbeszélések
Raoul Renier: Az exorcista
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Peter S. Beagle: A karakoszki varázsló
Lidia Amejko: A telepi szentek élete
Mary Janice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
Soren Ward: Feketepart