Tavak ​és erdők könyve 76 csillagozás

Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„- ​ide figyeljetek – mondotta –, én, az ember, aki szomorú voltam, és most már nem vagyok szomorú, ígéretet teszek nekte (tavi állatoknak) a magam és minden utánam következő igaz ember nevében, hogy nem bántalak és nem zavarlak benneteket semmiféle játékaitokban. Ha ti ezzel szemben megígéritek, hogy valahányszor szomorú leszek, vagy bármelyik utánam következő ember szomorú lesz, megvigasztaljátok, mint ahogyan most tettétek velem. Szólottam és az én szavam szerződés.” (Részlet a Tavak könyvéből) „Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed.Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pilanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevételnül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket s zívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a… (tovább)

Mesék – Erdők könyve / Tavak könyve címmel is megjelent.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kráter, Pomáz, 2002
154 oldal · ISBN: 9789639195790

Enciklopédia 4


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Azt éreztem ennek a könyvnek az olvasásakor, hogy csodálatosan szép. Wass Albert mesterien bánik a szavakkal, jó volt elmerülni bennük.
Fantasztikus könyv volt, mert a szépsége mellett humora is volt, és ezzel a humorral nagyon jól átadta a természet nagyszerűsége mellett a könyörtelenségét is. Ha egy állat nem úgy viselkedett, ahogy kellett, akkor a többiek simán elagyabugyálták, amiből megtanulta a leckét. Elég vicces volt, hogy legtöbbször ehhez a fegyelmezési módszerhez folyamodtak, de hát a természet törvényei sokszor kegyetlenek. Szép, megnyugtató, léleksimogató, fantáziadús, de mégis egyszerű mesék voltak, szerettem őket.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/02/wass-albert-tavak-…

>!
Adrirawia
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Gyönyörű mesék, gyönyörű történetek.
Csak lélekfájdítóan hatottak számomra, és nem tudom eldönteni melyik is tetszett igazán.
Mindegyik történet a maga módján szép. Nem kell magyarázni miért, magából értetődően szép. Hihetetlen, hogy Wass Alberttől még nem olvastam, de amilyen béke telepedett rám olvasás közben (illetve két zokogás között, ahogy olvastam), az leírhatatlan.
Mindenkinek ajánlom <3

>!
Ditke22
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Ez a könyv egy gyöngyszem! Olvastam már Wass Alberttől mély mondanivalójú könyveket, de egyik sem fogott meg annyira, mint ez a kedves, mese köntösbe bújtatott kötet. A természetismerete (legyen szó növényről, állatról), a mesevilághoz való viszonyulása, a kedves kiszólások, a rövid, tanulságos történetek, amelyek nemcsak a gyermekekhez szólnak…. Egyszerűen letehetetlen! Gyönyörű szavakba öntött valóság és képzelet, olyan idézetekkel, amik talán eljutnak a lélekig is és talán több látó-, érző ember lesz ezen a földön.

>!
borga
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Szeretnivaló, hogy a jók is emberien esendőek, a varázslények is hétköznapiak, hibákkal. És közben a tavasz/nyár illata érződik.

>!
Youditta
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Minden napra egy mese, hogy sokáig tartson. Annyira gyönyörűség van ebben a rövid könyvben, hogy ezt olvasnám rongyosra a gyerekemnek és kár,hogy én gyerekként nem olvastam. Szépséges és csodás történetek a természetről, az erdőről, a tavakról. Wass Albert jól megfigyelte a természetet és minden köré, ami megtetszett neki, írt egy gyönyörű mesét.
Kedvencem a szürke nyúl meséje, mert elképzelem a nyuszit, hogy szaladgál, körbekémlel és leskelődik az erdőben(tényleg olyan a viselkedése, mintha mindig keresne valamit,nem?). Wass Albert azt mondja nekünk okosan, hogy így is tesz, és miért ne higgyek neki? A szürke nyúl keresi a róka tarisznyáját, a sün tüskéjét, a nyest tegnapi napját és még más állatok elhagyott dolgait. Ha valakit érdekel, hogy miért keresi és megtalálja-e, olvassa el a történetet maga! :))

>!
Aquarius
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Márai Sándor könyve után valami könnyed olvasmányt kerestem, és megtaláltam. Igazi felüdülést nyújtottak a mesék, melyből még egy-két felnőtt is tanulhatna. Megtudtam, hogy a legkisebb gonosz manó, hogyan bolydítja fel a tavi és parti állatok életét, megismerkedtem Csupafejjel, aki az eszét gondolkodásra használja. Kiderül, hogyan lett Balámbukból – a nagy, fekete szarvasállatból szarvasbogár… és még sorolhatnám. Nagyon színvonalas mindegyik mese, de van kettő, számomra kiemelkedő történet, amit nagyon megszerettem. A fehér kócsag története, és a Mese az éjjeli pávaszemről című történet nagyon a szívemhez nőtt. Wass Albert könyve egy csoda, mint az a világ, ahol elidőzhettem pár órát.

>!
terembura
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Esti meseolvasás a gyermeknek. Mi is legyen… mi is legyen? Vegyük elő Wass Albert bácsi meséit.
Gyerek hallgatta, hallgatta… valószínűleg tetszett neki, mert csendben volt közben (bár szerintem még elég kicsi hozzá), aztán aránylag hamar el is aludt… én meg nem tudtam abbahagyni. :)
Ez a könyv … hogy is mondjam … nincs rá szó – A kedvencek kedvence.

>!
erabig
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Mindig meglepődök, hogy mennyire jól megírt meséi vannak Wass Albertnek. Szépek, bölcsek, tanulságosak…
Talán a néha szomorkás hangulat nem tetszett annyira,de ez csak apróság a többi jó dolog mellett.

>!
Dominik_Blasir 
Wass Albert: Tavak és erdők könyve

Nagyon szép mesék, remek gondolatokkal és úgy tanít, hogy észre sem veszem :)
Wass Albert jó mesélő.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Háromféle ember él a világon: a rontó-ember, a gyűjtő-ember és a látó-ember. Te látó-ember leszel, ugye?
Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett.
(…)
Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé.
(…)
Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe.
A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.

82-83. oldal, Mese az erdőről (Kráter, 2002)

>!
BR3D

„Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed.Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pilanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevételnül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket s zívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” (Részlet az Erdők könyvéből)

>!
Aquarius

Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak.

Erdők könyve, Mese az erdőről

>!
Aquarius

Valahányszor valaki jót cselekszik ezen a világon, egy új pillangó száll föl a levegőbe. (…) Mert a pillangót az Erdő Jó Szelleme teremtette, s teremti azóta is, hogy nyoma maradjon a jóságnak. Bizony ezen a világon sok a csalán és a gyom. De láthatod azért: pillangók is vannak. Fehérek, sárgák, mindenféle színűek. Mert van jóság is az emberekben, s a sok kicsi pillangó sok kicsi jótett hírét hordozza. És vannak szép, nagy, ritkaszépségű pillangók is: ezek a ritka nagy jócselekedetek emlékei. Minél szebb és nagyobb jót teszel: annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl tetted nyomán.

Erdők könyve, Mese az éjjeli pávaszemről

>!
Cheril

Nézz körül a világban. Ami hibát találsz benne, az mind az emberek rosszaságának a nyoma. Ami csúnyát látsz benne, az is mind az emberek rosszaságának a nyoma. Az emberek rosszasága néha embertelenül megnövekszik, és ilyenkor csúnya lesz a világ a városokban és mindenütt, olyan borzalmasan csúnya, hogy ha nem lennének erdők a világon, nem is lehetne azt a rengeteg csúnyaságot elviselni.

97. oldal, Mese az éjjeli pávaszemről (Kráter, 2002)

>!
Aquarius

A Jóisten, mikor ezeket a mi furcsa kis tavainkat megteremtette, egy egészen kicsit szomorú volt. Tudod, a Jóisten is szokott szomorú lenni, ha valami csúnya és rossz dolgot lát, és lehet, hogy éppen abban a percben valami olyasmit látott, ami nem tetszett neki. (…) Azért lettek ezek a tavak is olyan furcsák és olyan álmodozók, hogy aki látja őket, önkéntelenül valami szépet és kicsit szomorút kell érezzen.

Tavak könyve, Első mese

>!
Snow_Cat

S ha Te is egyszer-másszor szomorú leszel, s hasztalanul jársz-kelsz az emberek között, a szomorúságodon nem segít senki, és úgy érzed, mintha valami nagy-nagy súly ülne a lelkeden, és napról napra jobban belefáradsz, s talán már azt is hiszed, hogy nem bírod tovább: egy este szökj le titokban a tóhoz. (…) Ha szomorúságoddal a tó partján megállsz: olyan kék lesz a víz, mint még sohase volt. A legcsöndesebb szellő indulását meghallhatod, akkora lesz a csend, s ameddig ér a nádas: minden nádszál csak neked muzsikál akkor. (…) Hunyd be a szemed, ha látásod már nagyon gyönge lesz, akkor és egyszeribe látni fogod a madarak táncát bent a tocsogóban. És akkor, azon a csöndes estén maga a tó mesél neked tovább, folytatja ott, ahol én abbahagytam. És akkor a csöndes estén, Te elfelejted, egészen biztosan elfelejted, hogy szomorú voltál.

>!
szuzii

A falu szélén, ahol a nádas a réttel találkozott, egy ember állt, puskával a kezében. Haragos ember volt, rossz ember, tele irigységgel, gonoszsággal és egyéb csúnya dolgokkal. Az ember meglátta a fehér madarat, fölkapta a puskát és rálőtt. A kócsag megbillent a levegőben, fájdalmasan fölkiáltott, aztán zuhanni kezdett. Szegény kis bakcsó rémülten keringett körülötte, de nem tudott segíteni. A kócsag lezuhant a földre, szép fehér tollait, melyekre az angyalok üzenete volt ráírva, piros vér festette be. Sóhajtva még fölemelte egyszer a fejét és fölnézett a kis rémült bakcsóra. – Eridj… mondd meg az angyaloknak… fogadjanak új postást helyettem…
Aztán lehajtotta a fejét az angyalok szép fehér postása és meghalt.

66. oldal

>!
Cheril

– Ki vagy te, csodálatos rokon, és honnan jössz, hogy sohasem láttunk eddig?
– Kócsagnak neveznek – felelte az idegen madár –, és az angyalok madara vagyok. Velem küldik el a jóságot és a békességet, amit összegyűjtögetnek az égben a világ számára.
– Azért vagy hát olyan fehér! – lelkesedtek a madarak.
– Azért vagyok olyan fehér – felelte szerényen a kócsag.

65. oldal, Nyolcadik mese (Kráter, 2002)

>!
Cheril

Hát egyszerre meglát egy nagy madarat ülni a sűrűségben, egy alacsony ágon. Buhu volt az, a nagy fülesbagoly, aki várta, hogy jöjjön az este.
– Hát uraságod mit csinál itt? – kérdezte tőle a szemtelen rucafiú.
– Gondolkozom, fiacskám – felelte Buhu komolyan –, éspedig azon gondolkozom éppen, hogy megegyelek, vagy ne egyelek meg?…
Több se kellett szegény Csámpásnak! Olyan futást vitt véghez, hogy a fülesbagoly majd ledőlt az ágról kacagtában.

49. oldal, Ötödik mese (Kráter, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: bagoly

Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Angi: Ez egy susogó levél
Máté Angi: Kapitány és Narancshal
Máté Angi: Az emlékfoltozók
Hervay Gizella: Kobak második könyve
Benedek Elek: A kínai császár leánya
Demény Péter: Hóbucka Hugó a mókusoknál
Burus János Botond (szerk.): Mért nem tudnak a fák járni?
Burus János Botond (szerk.): Csihán királyúrfi
Burus János Botond (szerk.): Királylány a lángpalotában
Szőcs Margit: Az összecsukható nagymama