Elvész ​a nyom 263 csillagozás

Wass Albert: Elvész a nyom Wass Albert: Elvész a nyom Wass Albert: Elvész a nyom Wass Albert: Elvész a nyom Wass Albert: Elvész a nyom Wass Albert: Elvész a nyom

Ahány ember – annyi sors. Ezerszeresen igaz e mondás a II. Világháborút átszenvedőkre. S mégis, miért éli túl az egyik a sorsdöntő vészhelyzetet, s később a háború kiszolgáltatott hányattatásait, a világválságot – s a másik miért nem? Isten szándékai mindig érthetők-e számunkra? Mit akar Isten az életünkkel? Ezt a nagy kérdést vizsgálja megdöbbentő igazságérzettel Wass Albert ebben a rendkívüli könyvben.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Wass Albert díszkiadás

>!
Duna International / Mentor, Marosvásárhely, 2011
394 oldal · ISBN: 9789735994969
>!
Duna International, Budapest, 2011
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155013676
>!
Kráter, Pomáz, 2007
ISBN: 9789639735132 · Felolvasta: Szersén Gyula

8 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Hiribi Pál


Kedvencelte 90

Most olvassa 13

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Az a szerencse, hogy elsőként a funtineli boszorkány került a kezembe. Az máig élő kedvenc. Több könyvét is nagyon szerettem, de okozott már csalódást többször is.
Ez is csalódás volt. Az alaptörténet volt az, ami miatt végigolvastam, kíváncsivá tett, merre vezet az út, vagy inkább merre vezetnek az életutak, mielőtt elvész a nyom. Hagyja-e az Isten, hogy próbára tegyék, kutassák létét vagy nemlétét, vagy valamiképpen lesújt vagy legalább jelt ad. Ahogy aztán szálltak fel a vonatra, egyik a másik után, már előre kitaláltam a végét – legalábbis félig spoiler. De ez se lett volna probléma, jó kriminél se gond, ha az ember sejti a végkifejlet egy részét.
Sajnos, a megvalósítás módja viszont taszított. Ez is egy a pátoszos, sablonokkal, didaktikus elemekkel és demagógiával teleírt művei közül. Mindegyik szereplő körzővel meg derékszögű vonalzóval lett megszerkesztve, hogy megfeleljen az általa képviselt népcsoport, foglalkozás, származás sztereotípiáinak. És annyira kilógott a lóláb, mely fajt/osztályt tartja értékesebbnek a többinél, és melyeket alantas(abb)aknak… Én meg nem szeretem a fajozós könyveket.

6 hozzászólás
lilla_csanyi>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Egy jó könyvről mennyivel nehezebb értékelést írni!

Ez volt életem első Wass Albert könyve, igen egyszerű okokból: ha valaki Wass Albertet olvas, akkor automatikusan meg fogja kapni minimum a „jobboldali” de akár a „náci” jelzőt is, én pedig ebből köszönöm szépen, nem kérek. (Ez a tapasztalat onnan jön, hogy még amikor a Greenpeace-nél dolgoztam, egyszer őszintén elmondtam a véleményemet az atomerőművekről, és rögtön én lettem a náci…) Ezentúl nem fogok ilyen ostobaságok miatt visszakozni, mert fantasztikus élményektől fosztanám meg magam!
Ez a könyv szerintem a szeretetről, önmagunk megtalálásáról, a hit erejéről, a kirekesztés és az emberi gonoszság pusztításáról szól. Tele van szebbnél szebb gondolatokkal, melyeket egyszerű, hétköznapi embereken keresztül ismerhetünk meg.
Az első 120 oldal megtévesztő lehet, mert ott ha felületesen figyelünk, csak annyi jöhet le, hogy minden náci katona úriember, és az egyetlen zsidó karakter egy pénzsóvár szemétláda. Tovább kell olvasni, mert akkor feltárulnak előttünk mind a lágerek borzalmai, mind Potrich Gottfried érzései, múltja, története, cselekedetei…melynek hatására minimum megsajnáljuk, de valószínűleg meg is fogjuk kedvelni.

Összetett, tartalmas, könnyed kézzel megírt mű, tele igazi mély tartalommal. Öt csillag!

24 hozzászólás
KBCsilla P>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Eddig is nagyon szerettem Wass Albertet, de már azt is tudom, hogy nem szabad szoros egymásutánban olvasni a könyveit.
Mert egyébként lehet csak azt érezni, amit én most érzek.
Újra és újra fel kell fedezni azt a sok-sok csodát, amit az írótól kaphatunk.
A gyönyörű természeti képeket, amikor érzem is a hideget, az állatok illatát, a természet ezernyi csodáját, nem csak tudom, hogy ott vannak valahol a messzi tájakon.
Nem beszélve az emberi lélek gyönyörűségeiről, mélységes gonoszságáról, a megbocsájtásról. A csontig hatoló fájdalomról, a gyomrot tezegtető szeretetről, és még hosszasan sorolhatnám.
Tanulhatnánk tőle, hogyan tehetnénk rendbe testünket, lelkünket, hogyan kellene viselkednünk egymás iránt, egymás mellett, és hogyan lehetne leküzdeni az egymás iránt érzett mélységes gyűlöletet.
Aki már szintén megtalálta magának Wass Albertet, az örülhet, hogy mindezeket megtapasztalhatja, mert általa csak gazdagabbak lehetünk.

emotive>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Annyira jó, de annyira! Nagyon régen olvastam ennyire lebilincselő, szép, tanulságos, érdekes regényt. Szomorúságot is okozott, mert mai napig annyira igaz. (sajnos)

Update (2013)
Még mindig elszomorított, ugyanakkor sokkal jobban elgondolkodtatott. Vajon igaz lehet, amit Wass az öreg papon keresztül sugall? Tényleg van valamiféle küldetése az embernek, amit be kell teljesítenie, ami elől nem tud kitérni? Hogy azok az emberek, akiknek találkozni kell,azok valóban összekerülnek valamikor az életben? És hogyan? Tényleg meg lehet ez előre írva. Tele van nyitott kérdésekkel ez a regény, fájdalommal, szenvedéssel, mindazzal amit a jón felülkerekedő gonosz, a hazugságok, az önzés, okoz. A szemét, ami felkavarodik, ahogyan az író is fogalmaz. De tényleg el lehet takarítani a szemetet? És ki tudja eldönteni, mi a rossz, és mi a jó? Nagyon fontos könyv ez, azt hiszem. Érdemes többször olvasni, mert mindig egy kicsit mást mond, egy kicsit többet.

icu79 P>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Eddig nem kifejezetten éreztem késztetést arra, hogy olvassak Wass Alberttől, de ezt a könyvet már többen ajánlották nekem, köztük olyanok, akiknek az eddigi ajánlásai mindig telibe találtak nálam. Most is így történt. Ez a regény csodálatos, lenyűgöző, magával ragadó és nagyon-nagyon elgondolkodtató. A szereplők élete egyenként is egy-egy kis regény, akiket összeköt a közös múlt és közös jövő. Mindegyikük tehetséges valamiben, de a háború gátat szab a fejlődésnek.
A vége számomra megdöbbentő volt!
Ez volt az első igazi olvasásom (pár éve próbálkoztam már, de akkor egy befejezetlen regénye akadt a kezembe) az írótól és mivel összességében nagyon tetszett a könyv, így valószínűleg máskor is fogok tőle olvasni.

4 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Nehéz már Wass Albertről újat mondani. Merthogy mindig lenyűgöz. Viszont ő nekem most újat mondott és másként. Nagyon tetszett a történetvezetése, ahogy hat ember életén keresztül mutatja meg a háborút, az emberséget, az igazságot és kegyetlenséget, azt, ahogy az emberek így-úgy-amúgy alkalmazkodnak a történelem által rájuk szabott szerephez. Vagy éppenhogy nem alkalmazkodnak, és ebben áll a nagyságuk. Wass Albert tiszta, világos gondolatait most is jó érzéssel fogadtam be. És vitatkozom azokkal, hogy Wass Albert egysíkúan írna. Tény, hogy mindig ugyanazt az embert „ismerem meg” belőle, mert nem tud másként írni, mint amilyen ő maga lehetett. De szerintem ettől hiteles.

arnold86>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Többen megjegyezték, hogy ez egy antiszemita írás. Nekik minden bizonnyal gondot okoz a szövegértelmezés. De hány magyar szépirodalmi írónkat lehetne így (ok nélkül) megbélyegezni!

Aki ezt kifogásolja, az talán maga is zsidó származású és a belé sulykolt öntudat vagy önértékelés miatt magára veszi, vagy egyszerűen annyira naiv és ostoba, hogy hitelt ad a liberális sajtónban olvasott véleményeknek és még ha el is olvassa, nem tud objektív véleményt alkotni. Sajnálom, ennél diplomatikusabban nem tudok fogalmazni, mert ez a sárdobálás már dühítő!

Wasst folyamatosan támadja a liberális és zsidó „értelmiség”. Mikszáth Kálmánt miért hagyják ki ugyan ezen az alapon? Számos alkalommal feltűnik műveiben a zsidó kereskedő, aki a főhőst kifosztja, megcsalja.

Egy kortárs írót idézve: „Egyes szövegekből semmiképp nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, életművek vizsgálatával lehet kiszűrni az ismétlődő gondolatokat, eszméket.” Márpedig Wass Albert a leghumánusabb írók egyike!

Ez talán úgy működik, mint a pszichológiában a Szondi-teszt. Ha valaki képes belelátni bármilyen negatív (jelen esetben antiszemita) nézetet, az csupán saját lelkivilágának rávetítése. Viszont egy jóérzésű ember ezeket a lapokat forgatva nem így gondolkodik.

4 hozzászólás
Pezy>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Az egyik legjobb könyv Wass Alberttől. Fordulatos, leköti az embert, érdekes, izgalmas. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Wolfgang>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Sokáig gondolkoztam, hogy mit is tudnék írni erről a könyvről…
És egyszerűen annyi minden jutott eszembe, annyi érdekes és fontos üzenet, amit a könyv hordoz, hogy üres maradt a papírom.
És ahogy bámultam ezt a vakító, szép és egyben bosszantó fehérséget, hirtelen ötlettől vezérelve, az egészet beszíneztem feketére.
Mert ilyen ez a könyv. Bár a lapom egyik oldala fekete lett, a másik oldal ugyanúgy megmaradt annak a fehérségnek ami volt. És az Elvész a nyom legnagyobb bravúrja szerintem az, hogy egyszerre tudja láttatni „az érme két oldalát”.
Számomra hatalmas élmény volt ez a könyv, és biztos vagyok benne, hogy újra fogom olvasni alkalomadtán.

Mmsatone>!
Wass Albert: Elvész a nyom

Rettentő jó könyv , engem nagyon elgondolkoztatott , hogy és rá világított hogy az emberiségnek tényleg meg kell változnia , és jó értelemben :) És ez igaz mára is .
Rettentő jó történet , melyet bemutat több ember életével és szemszögükből .
Nekem ami nem tetszett hogy a pap meghalt a legvégén , nagyon kár :(

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

elle>!

Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk.

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Némely ember mérföldeket halad téves irányba, anélkül, hogy elfáradna. Aztán mikor csak néhány lépést kell tenie, hogy jó ösvényre jusson, akkor sokallja. Hiába, ilyenek vagyunk mi, emberek…

robinson P>!

Szomorú, ha az ember jót akar, de elkésik vele.

387. oldal

robinson P>!

Európa nagyot változott azóta, s akinek honvágya van a régi Európa után, az ne térjen vissza az újba.

22. oldal

robinson P>!

De Drágffy Gergely csak megrázta a fejét.
– Nem lesz jó vége – mondta csendesen és elgondolkozva – , gyűlölettel nem lehet békességet csinálni, s békesség nélkül nincs fejlődés, nincs élet, nincs semmi.

39. oldal

Tigrincs P>!

Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben – kötelességen belül, vagy azon felül is talán –, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be… Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való.

6. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

A politika csupa ravaszkodás, színlelés, csupa tekervény. Az ember mondja ezt és teszi azt, hogy a végén amaz legyen belőle.

elle>!

„Itt nyugszik
Hiribi Pál
halász
élt 66 évet
s belehalt
Istenbe
akit nem hitt
de megtalált”.

Kapcsolódó szócikkek: Hiribi Pál
robinson P>!

A barátság egyetlen árnyoldala az volt, hogy Kazimirnak gyakran kellett pénz.

215. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Az ember hű kell maradjon önmagához és a múltjához akkor, amikor a hűség már csak a múzeumokban található.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Szabó Magda: Abigél
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Bálint Tibor: Zokogó majom
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Fekete István: Téli berek
Rideg Sándor: Indul a bakterház
Jókai Anna: Ne féljetek!
Ottlik Géza: Iskola a határon
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai