Csaba 78 csillagozás

Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba

'A haza elveszett!' – sóhajtanak föl Móruc kicsiny székely falucska lakói 1918 végén. Fileki Márton fia nem érti. Ugyan hogyan veszhetett volna el, hiszen minden a helyén maradt, minden a régi. Ferkó csak a kolozsvári egyetemen döbben rá a valóságra, hogy milyen sors jutott a magyarságnak saját hazájában. De azt is látja, hogy minden feszültség, mely a különböző nemzetiségűek között támad, a politika műve. Emberi sorsok, futó szerelmek, kényszerű meghajlás a hatalom előtt, dacos helytállás, összefogás a nehéz időkben – így zajlik a kis falu élete. Ferkó férfiként érti meg, hogy hiába is vár a nagyapja meséiből ismert Csaba királyfira, a szebb jövőt neki magának kell megteremtenie. A Székelyföld gyönyörű tájait bemutató leírásokban, élményszerű jelenetekben és jellemrajzban gazdag történet az emberség szép példája. Beszerzése a meglévő állomány figyelembe vételével minden nagyobb általános gyűjtőkörű könyvtárba javasolt.

Eredeti megjelenés éve: 1940

>!
Mentor / Duna International, Marosvásárhely, Budapest, 2012
288 oldal · ISBN: 9789735995300
>!
Kráter, Pomáz, 2003
242 oldal · ISBN: 9639472441
>!
Kráter, Pomáz, 2003
242 oldal · ISBN: 963947245X

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
Wass Albert: Csaba

Ez a könyv, most nagyon nem jókor talált meg. Annyira szomorú történet. Fileki Ferkóról. Móruc – székely falu – lakóinak sorsa, szerelmek, meghajlás a hatalom előtt, dacos helytállás, összefogás a nehéz időkben összességében erről szól a regény.
Nem értettem a címet, a végére rájöttem, hogy nagyapó meséire utal, melyben Csaba királyfiról – Attila kisebbik fiáról – szóló legendát mesélte, melyből kiderül, hogy nincs segítség…csak magadra számíthatsz.
„Azóta meg kellett tanulja, hogy a csillagok hideg égitestek és senki nem jön onnan át a földre segíteni.”
„S a csillagos út fent az égen azért van, hogy emlékeztesse az embereket: bajban levőkhöz a segítség magasból érkezik. A magasságot pedig magában hordozza minden ember.”

>!
Millázs
Wass Albert: Csaba

Ennek a könyvnek súlya van! Lélekemelő minden mondata, ízes szavai jól estek. Mintha eddig sótlan könyveket olvastam volna, és most laktam volna jól.
A történések lassan folytak a regényben (Fileki Ferkó segít a parasztoknak, az iskolaépítés mellett kiáll), de hiszen ilyen az élet is valójában! Mi pörgetjük fel!
Azért is érintett meg a könyv, mert hasonló dolog velem is megtörtént éppen Kolozsvárott (173-175. oldal), és mondhatom nagyon féltem, és nem értettem gyerekfejjel, hogy mi a baj, mit csináltam rosszul.
Hásze ilyen a történelem…

>!
elle
Wass Albert: Csaba

Olyan jól esett ez most, olyan jól esett a lelkemnek ilyet is olvasni. Régóta nem olvastam már Wass Albertet, s olyan jóérzéssel töltött most el. A sok „szórakoztató irodalom” után szinte felüdülést jelentett valami szépet olvasni, valami értékeset és elgondolkoztatót, olyat, amit el lehet hinni…sőt, amiben hinni kell…
Az a legjobb benne, hogy nem olyan nyomasztó és kiábrándító, mint a Wass-könyvek általában. Ez a könyv inkább arra akar rávilágítani, hogy összefogással és akarattal minden nehézségből és bajból ki lehet jutni. Csak hinnünk kell Csabában, hinnünk kell önmagunkban:)…

3 hozzászólás
>!
BoSziKa78
Wass Albert: Csaba

Nem regénynek szánták, hanem reménynek. Az is. Nem tudok én ehhez értékelést írni, el kell olvasni:)

>!
Pezy
Wass Albert: Csaba

Mély érzéseket és gondolatokat ébresztő szép regény arról, hogyan is kellene élni. Wass Albert arra tanít, az embernek soha nem szabad elcsüggednie, a romokon is építeni kell. Egy nép tragikus, nagyszerű küzdelmének regénye ez a mű, szélesen hömpölygő, robbanó erejű írás.

>!
padamak
Wass Albert: Csaba

Elvontnak tartottam a székelyek csavaros észjárásához képest. Nekem nem jött el Csaba…

1 hozzászólás
>!
robinson P
Wass Albert: Csaba

Nagyon aktuális, mostanság is. Kitartás, összefogás, hit. Erre ma megint nagy szükség lenne… Együtt, felépíthetjük azt az iskolát. Azt gondolom, ott fenn aktuális vezéreink is szakíthatnának néhány órát, hogy elolvassák, értelmezzék ezt a könyvet…. Jót tennének a kisemberrel, azt hiszem! A gyűlölettel, erőszakkal nem jutunk semmire. Talán Csaba is itt van már köztünk..

>!
László_Bencze
Wass Albert: Csaba

Első könyv tőle!
Egyszerűen kiváló, mind a karakterek (hú ilyen Bandi Úr és Fileki Ferkó ma is elkellene) mind pedig a tájleírás. Az utóbbi különösen nagyon szépre sikeredett,sokszor ott érezhettem magam az erdélyi terülteken.
Csak ajánlani tudom, főleg hogy a könyv mondanivalója ugyanúgy aktuális mint a regény idején 1918-ban.

>!
yakarinagyi
Wass Albert: Csaba

Véleményem szerint az egyik legjobb Wass Albert-könyv! A kitartást és reményt ad, és az egészet befejezést pozitív gondolkodás és hangulat lengi körül, ami a többi könyvéről nem igazán mondható el…Wass Albert itt kicsit új arcát mutatta nekem, aminek nagyon örülök!

>!
dbotyn
Wass Albert: Csaba

Van pár kevésbé izgalmas rész benne, de nagyon szép történet. A Katós rész nem értem miért kellett a végre, ráadásul olyan részletesen…
Fájdalmas Trianon és örökre az is marad.


Népszerű idézetek

>!
elle

– Merni kell! Ezen múlik minden! Ha belül félünk is néha egy kicsit, ha nem is hiszünk egészen abban, hogy sikerülni fog, akkor is merni kell! Különben végünk van, tudja meg, végünk van!… Merni, akarni!

224. oldal

>!
robinson P

A nyári szőlő érni kezdett. Kövér rigók jártak lopkodni rá és emberek is, a faluból.A rigók nappal jártak, ahogy becsületes madarakhoz illik,az emberek pedig éjszaka, ahogyan emberekhez illik.

>!
Pezy

Hogyan értené meg a gyökértelen ember azt, akit nem enged a föld, mint ahogy a fát nem engedi! Hogyan magyarázhatná meg Jonica írnok úrnak, hogy neki ez a hazája, ez a föld, és sehol másutt ezen a világon hazája nincsen. Sem Magyarország, sem Budapest nem hazája annak, akit ehhez a földhöz s ehhez a néphez hozzákötött az Isten. Ehhez a furcsa-szomorú, kedves földhöz s ehhez a furcsa, szomorú-kedves néphez, ehhez a makacs, ehhez a hanyag, ehhez az elvadult erdélyi néphez.

257. oldal (Mentor, 2012)

>!
robinson P

Lássátok, hogyan pusztul a világ? Az emberek a gonoszság útjain járnak, ravaszsággal, gyűlölettel akarnak segíteni magukon, s mind romlásba mennek. Mert csak az igazság s a jóindulat viszi előre az embert, bizony, csak az igazság, a becsület s az egymás iránti jóindulat..

>!
ritusss

Furcsa, ahogy az idő az ember fölött tovamegy. Események, emberek, gondolatok jönnek és mennek, érzések hullámzanak az ember lelkén keresztül, aztán egy idő múlva nem marad belőlük semmi. Elkallódnak szerte az életben, mint apró haszontalan holmik a házban.
Itt-ott valami leszakad az emberből, valami láthatatlan kis lelki cafat, odaakad egy ajtókilincshez, egy-egy ablakpárkányhoz, rozoga padlóhoz, keskeny sétaúthoz. Az ilyeneket emlékeknek nevezzük, tiszteljük őket hosszabb-rövidebb ideig, a szerint hogy mekkora bennünk a romantika. Aztán szépen és észrevétlenül végképpen elmaradnak mellőlünk, mint halkszavú régi barátok, vagy mint az élet, aki velünk indult s valahol egyszer lemaradt.

>!
robinson P

ÉREZNI LEHET: valahol, valami megbomlott a világban. Napról-napra a gyűlölet kerekedik felül, s az embereknek egymáshoz való természetes jóindulatát mesterségesen oltogatják fertőző csírákkal.

226. oldal

>!
robinson P

Gond embernek lenni, igaz embernek meg kettőzött gond éppen. Igaz magyar embernek lenni pedig akkora teher, hogy aki sokat viseli, megerősödik.

226. oldal

>!
neferneferuaton

Szegény Anuca, még a magyarokat is hajlandó szeretni miatta, ezt az érthetetlen konok fajtát, amelyik mindent eltűr s nem dühöng, nem acsarkodik, nem követel jogokat magának, nem rejteget fegyvert, nem dobál bombákat, nem készít lázadást, semmit sem csinál. Csak szomorú. Csak hallgat és tűr és szomorú. Akármit mondanak neki, csak szomorú. Ha arcul ütik, ha elveszik a földjét, ha porig alázzák, akkor is szomorú, mindig szomorú. Éppen úgy , mintha megsimogatják, ha kedvesek hozzá, ha úgy beszélnek vele mint egyenjogú társsal. Akkor is szomorú, egyformán szomorú.

140. oldal

1 hozzászólás
>!
elle

– Aki bölcsességgel és igazsággal halad az életben, és nem a maga hasznát nézi, hanem azt, hogy jóindulattal és belátással mit tud használni másoknak, az még sokkal tovább is élhet. Csak a ravaszság, a gyűlölet s a tökéletlenség az, ami elpusztítja az embert…

64. oldal

>!
elle

Milyen furcsa is: az ember, ha apa lesz, valakinek a szemében hosszú ideig erőt, bölcsességet, hatalmat és törvényt képvisel. Aztán lassan kiderül, hogy az erőnek gyöngeségei vannak, a bölcsességnek ballépései, hogy a hatalom s a törvény színlelt és önkényes, és fölöttük is csak más, idegen hatalmak és törvények uralkodnak. Milyen nehéz lehet vállalni a kezdetet: bírni az erőt s felelni a bölcsességért! S milyen nehéz lehet a végén lemondani róluk.

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Nyirő József: Uz Bence
Lőrincz György: Pusztulás
Tamási Áron: Bölcső és bagoly
Mikszáth Kálmán: A székelyek között
Szabó Dezső: Az elsodort falu
Benedek Elek: Az adószedő
Kahána Mózes: Hat nap és a hetedik
Kahána Mózes: Tarackos / Hat nap és a hetedik / Elbeszélések
Kós Károly: Varju-nemzetség