Csaba 97 csillagozás

Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba Wass Albert: Csaba

'A haza elveszett!' – sóhajtanak föl Móruc kicsiny székely falucska lakói 1918 végén. Fileki Márton fia nem érti. Ugyan hogyan veszhetett volna el, hiszen minden a helyén maradt, minden a régi. Ferkó csak a kolozsvári egyetemen döbben rá a valóságra, hogy milyen sors jutott a magyarságnak saját hazájában. De azt is látja, hogy minden feszültség, mely a különböző nemzetiségűek között támad, a politika műve. Emberi sorsok, futó szerelmek, kényszerű meghajlás a hatalom előtt, dacos helytállás, összefogás a nehéz időkben – így zajlik a kis falu élete. Ferkó férfiként érti meg, hogy hiába is vár a nagyapja meséiből ismert Csaba királyfira, a szebb jövőt neki magának kell megteremtenie. A Székelyföld gyönyörű tájait bemutató leírásokban, élményszerű jelenetekben és jellemrajzban gazdag történet az emberség szép példája. Beszerzése a meglévő állomány figyelembe vételével minden nagyobb általános gyűjtőkörű könyvtárba javasolt.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Wass Albert díszkiadás

>!
Duna International / Mentor, Marosvásárhely, Budapest, 2012
288 oldal · ISBN: 9789735995300
>!
Kráter, Pomáz, 2003
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639472441
>!
Kráter, Pomáz, 2003
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 963947245X

3 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

jagoka1984 P>!
Wass Albert: Csaba

Több Wass Albert kötetet olvastam már ez előtt a mű előtt. Úgy érzem azok magasra tették ama bizonyos mércét, és meg kell mondanom ez most nem „ugrotta át”.
Persze a leírások, elmesélések itt is fantasztikusak, de mégis hiányzott belőle valami…

Trudiz>!
Wass Albert: Csaba

Az eleje nagyon tetszett… majd újra az iskolaépítés hozta vissza ezt az érzést bennem. Most sokkal több tájleíró részt adott, mely akaratlanul is, de Fekete István írásait juttatta eszembe. „Természetesen” elmaradhatatlan volt a sok, igaz gondolat, melynek minden szava mélyen érinti az érző embert.

>!
Kráter, Pomáz, 2000
242 oldal · ISBN: 9639195324
nagy_anikó >!
Wass Albert: Csaba

„S akkor egyszerre csak nagy fényesség támadt az égen, fényes út támadt rajta, lovak patkója szikrázott, s ott volt Csaba királyfi ezer vitézével! Szétverték az ellenséget, rendet csináltak s már fent vágtattak újra az égen. Vissza, amerről jöttek. Így volt ez. S azóta van ott az az út, amit mi úgy nevezünk: Hadak Útja. Mert azóta is, elhidd, valahányszor igazán nagy bajban volt az itten maradt nemzet, megjött Csaba királyfi s megsegítette. Onnan jött fentről, mert ami jó, az mind fentről jön…”
Ferkónak is sajnos fel kellett nőnie és megtanulni, hogy a remény fentről jön, de a tett csakis lentről, tőlünk, belőlünk emberekből. És ezt évtizedek alatt megtanultuk mind mi a „határon túli” magyarok. Csak akkor maradhatunk meg déd-, nagy- és szüleink nemzetiségében, ha összefogunk és segítjük egymást, ápoljuk a nyelvet és a hagyományokat. Megtanítjuk a történelmet gyerekeinknek, unokáinknak.
Ez is olyan könyv volt, amit végig pityeregtem. Hiába az eltelt száz év a trianoni békeszerződéstől szomorú borongós napokon sok minden fáj és esik rosszul.

Szédültnapraforgó>!
Wass Albert: Csaba

Ez a könyv, most nagyon nem jókor talált meg. Annyira szomorú történet. Fileki Ferkóról. Móruc – székely falu – lakóinak sorsa, szerelmek, meghajlás a hatalom előtt, dacos helytállás, összefogás a nehéz időkben összességében erről szól a regény.
Nem értettem a címet, a végére rájöttem, hogy nagyapó meséire utal, melyben Csaba királyfiról – Attila kisebbik fiáról – szóló legendát mesélte, melyből kiderül, hogy nincs segítség…csak magadra számíthatsz.
„Azóta meg kellett tanulja, hogy a csillagok hideg égitestek és senki nem jön onnan át a földre segíteni.”
„S a csillagos út fent az égen azért van, hogy emlékeztesse az embereket: bajban levőkhöz a segítség magasból érkezik. A magasságot pedig magában hordozza minden ember.”

Millázs>!
Wass Albert: Csaba

Ennek a könyvnek súlya van! Lélekemelő minden mondata, ízes szavai jól estek. Mintha eddig sótlan könyveket olvastam volna, és most laktam volna jól.
A történések lassan folytak a regényben (Fileki Ferkó segít a parasztoknak, az iskolaépítés mellett kiáll), de hiszen ilyen az élet is valójában! Mi pörgetjük fel!
Azért is érintett meg a könyv, mert hasonló dolog velem is megtörtént éppen Kolozsvárott (173-175. oldal), és mondhatom nagyon féltem, és nem értettem gyerekfejjel, hogy mi a baj, mit csináltam rosszul.
Hásze ilyen a történelem…

nagybettina IP>!
Wass Albert: Csaba

Bajban vagyok kicsit, mert szerettem volna több csillagot adni, de úgy látszik egy-két korábbi olvasmányom az írótól annyira magasra tette a lécet, hogy ezúttal nem sikerült azt megugrani.
Rendre visszatér a központi téma, mindig kicsit gyászos, kicsit elveszett a világban, szomorúan magyar. Közben pedig ott van az a szelídség meg a jóság, ami miatt mindig jó kézbe venni egy-egy Wass kötetet, mert megnyugtat.
(…) hordod a mindennapi gondot s bölcs türelemmel tudod a tavaszt, ami eljön mindig, mert úgy teremtette Isten a világot. Reggel és este tehenet fejsz, eteted az állataidat, rendet tartasz az udvarodon, őrölni jársz a malomba és az erdőre fáért, mert ez az élet. Ez az élet és nem a jelszavak és nem a sokszínű ingek és nem a sokszínű zászlók."
Ezúttal a történetvezetés számomra gyengébb, nem varázsolt el annyira, mint máskor. Az üzenete annál erősebb. Sok gondolatot indított el bennem.
Csaba királyfi mondája – ami a kötetben a remény motívumaként van jelen – mindig is kedves lesz a szívemnek. Ezek az évezredes legendák nem véletlen maradtak fenn napjainkban is. Jó néha erőt meríteni belőlük, amikor cudar időket élünk.
„(…) igazsággal pedig nem lehet utcát kövezni, mert az embereknek felsérti a lábát.”
Egy nap talán, mind képesek leszünk rálépni ezekre a kövekre. Amíg ezt várjuk, addig pedig marad a legendákba vetett hit.

mohapapa I>!
Wass Albert: Csaba

A funtineli boszorkány volt az első Wass Albert-könyv, amit olvastam. Örök Sógorom (testvérpárt vettünk el, de mindketten váltunk) adta a kezembe, ő Németországban, akkor ott dolgozott, kapta egy kollégájától, hogy ezt mindenképpen el kell olvasnia. ÖS amint elolvasta, azonnal adta nekem, hogy ezt mindenképpen el kell olvasnom, nekem biztosan tetszeni fog. S mi az hogy! Elfogult is lettem Wass Alberttel, mert akkor rákaptam Wass Albertre. Nagyszerű írónak tartom. Több igazán pompás, élvezetes, gyönyörű szavú, gunyoros, vidám, tragikus regénye van. Pár vonással jellemezte hőseit és Fekete Istvánéval vetekedett a tájleíró készsége. Szerette Erdélyt, Magyarországot, szerette az Embereket (direkt nagy e-vel), de megvette az emberszerű bioplazmákat. Nyíltan, egyenesen fogalmazott. Akkor is, ha a román területfoglalásról volt szó, akkor is ha a kommunisták mocsokságairól. Voltak, lettek is ellenségei.

Wass Albert 1908-ban született, 1928-ban jelet meg az első kötete (verseskötet volt) és 1940-ben a második regénye, a Csaba.
Ahogy egyre több regényét olvastam, az elfogultságom múlni kezdett. Van néhány igazán zseniális regénye (pl.: Tizenhárom almafa, Mire a fák megnőnek, Az Antikrisztus és a pásztorok), van néhány jól megírt, de csak nagyon jó, nem zseniális (mint pl.: Átoksori kísértetek, Eliza), meg van néhány nem sikerült darabja. Ezek közül én most csak a Csabá-val foglalkoznék.

Mint mondtam, a Csaba Wass Albert második regénye. Az első jobb volt (Farkasverem). 1918-ban kezdődik a regény cselekménye. Benne van mindaz, ami később, sokkal kidolgozottabban egyéb más regényeiben is megjelenik Erdély Romániához csatolásával kapcsolatban. De valahogy úgy van benne, mintha a Csaba egyfajta bemutatója (sampler-e) lenne a későbbi, ilyen témájú írásainak: fel-felvillannak események, arcok, sorsok, de valahogy nekem nem állt össze teljes egésszé. Annyira nem, hogy több nap szenvedés után feladtam. Én! Egy Wass Albertet!
Nem éreztem a regényben a koherenciát. Mintha csak arra próbált volna egy eseménysort felfűzni, hogy Csaba királyfi visszajön az égen az övéiért, de valahogy túl didaktikusra sikerült az alapgondolat.

Az események ráadásul folydogálnak, de nagyon hiányzik belőlük a wassalbertes drámaiság, feszesség és izgalom. Ami nagyobb baj, hogy a főhőst, Ferkót képtelen voltam megkedvelni, de még nagyobb baj, hogy egyáltalán nem fogott meg a sorsa. Legyőzött az érdektelenség.

Szóval fogcsikorgatva, de az mondom: 2/5.

elle>!
Wass Albert: Csaba

Olyan jól esett ez most, olyan jól esett a lelkemnek ilyet is olvasni. Régóta nem olvastam már Wass Albertet, s olyan jóérzéssel töltött most el. A sok „szórakoztató irodalom” után szinte felüdülést jelentett valami szépet olvasni, valami értékeset és elgondolkoztatót, olyat, amit el lehet hinni…sőt, amiben hinni kell…
Az a legjobb benne, hogy nem olyan nyomasztó és kiábrándító, mint a Wass-könyvek általában. Ez a könyv inkább arra akar rávilágítani, hogy összefogással és akarattal minden nehézségből és bajból ki lehet jutni. Csak hinnünk kell Csabában, hinnünk kell önmagunkban:)…

3 hozzászólás
BoSziKa78>!
Wass Albert: Csaba

Nem regénynek szánták, hanem reménynek. Az is. Nem tudok én ehhez értékelést írni, el kell olvasni:)

Pezy>!
Wass Albert: Csaba

Mély érzéseket és gondolatokat ébresztő szép regény arról, hogyan is kellene élni. Wass Albert arra tanít, az embernek soha nem szabad elcsüggednie, a romokon is építeni kell. Egy nép tragikus, nagyszerű küzdelmének regénye ez a mű, szélesen hömpölygő, robbanó erejű írás.


Népszerű idézetek

Csancs>!

Szélvész nem űzheti el olyan sebesen a felhőket, mint a gondokat egyetlen mosoly.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mosoly
1 hozzászólás
Trudiz>!

A sport nagyszerű dolog, felfrissíti az embert.

101. oldal

elle>!

– Merni kell! Ezen múlik minden! Ha belül félünk is néha egy kicsit, ha nem is hiszünk egészen abban, hogy sikerülni fog, akkor is merni kell! Különben végünk van, tudja meg, végünk van!… Merni, akarni!

224. oldal

robinson >!

A nyári szőlő érni kezdett. Kövér rigók jártak lopkodni rá és emberek is, a faluból.A rigók nappal jártak, ahogy becsületes madarakhoz illik,az emberek pedig éjszaka, ahogyan emberekhez illik.

elle>!

– Aki bölcsességgel és igazsággal halad az életben, és nem a maga hasznát nézi, hanem azt, hogy jóindulattal és belátással mit tud használni másoknak, az még sokkal tovább is élhet. Csak a ravaszság, a gyűlölet s a tökéletlenség az, ami elpusztítja az embert…

64. oldal

BoSziKa78>!

Az ember mindig egyedül van s ki-ki egymagában viseli a maga gondját. Éppen csak az örömét szükséges, hogy megossza másokkal.

Mentor / Duna International, Marosvásárhely, Budapest, 2012

Trudiz>!

– Merni kell! Ezen múlik minden!

188. oldal

Trudiz>!

Gond embernek lenni, igaz embernek meg kettőzött gond (…)

226. oldal

Trudiz>!

Az igazságot el lehet dugni egy időre, de csak megkerül egyszer.

235. oldal

kriszti100>!

Milyen furcsa is: az ember, ha apa lesz, valakinek a szemében hosszú ideig erőt, bölcsességet, hatalmat és törvényt képvisel. Aztán lassan kiderül, hogy az erőnek gyöngeségei vannak, a bölcsességnek ballépései, hogy a hatalom s a törvény színlelt és önkényes, és fölöttük is csak más, idegen hatalmak és törvények uralkodnak. Milyen nehéz lehet vállalni a kezdetet: bírni az erőt s felelni a bölcsességért! S milyen nehéz lehet a végén lemondani róluk.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Nyirő József: Halhatatlan élet
Tamási Áron: Bölcső és bagoly
Nyirő József: Madéfalvi veszedelem
Z. Tábori Piroska: Új utak
Nyirő József: Uz Bence
Tamási Áron: Szűzmáriás királyfi
Tamási Gáspár: Vadon nőtt gyöngyvirág
Nyirő József: Jézusfaragó ember
Nyirő József: Havasok könyve