Az ​Antikrisztus és a pásztorok 68 csillagozás

Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

„Nem volt puszta véletlen, ami azzal a bányával történt, mivel véletlenül soha nem történik semmi. Viszont, ami az Úristent illeti… hát megmondom azt is, miképpen gondolkozok én erről. Ha az Úristen csudát akarna tenni mivelünk, emberekkel, megtehette volna azt a bánya nélkül is. Már azelőtt, mikor az első katonák megérkeztek azzal a zsidó fiúval. Elpusztíthatta volna őket abban a pillanatban, amikor fölértek volt oda a hágóra, és sok emberélet megkímélődött volna, sok nyomorúságtól megmentődhetett volna ez a falu…” – Wass Albert egyetlen falu orosz katonai megszállásának történetébe sűrítette az erdélyi nép találkozását a bolseviki diktatúrával.

Eredeti megjelenés éve: 1958

>!
Duna International, Budapest, 2011
278 oldal · ISBN: 9786155013690
>!
Kráter, Pomáz, 2003
228 oldal · ISBN: 9639472336
>!
Kráter, Pomáz, 2001
228 oldal · ISBN: 9639195596

1 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
KissCsillag_Mackólány P
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Régóta kerülgetem Wass Albertet, szégyellem is, hogy eddig nem vettem a kezembe.
Bevallom, féltem tőle.
Annyian dicsőítik, hogy megijedtem, mi lesz, ha nekem nem tetszik.
Belevágtam, gondoltam, nyárra jó lesz.
Aztán beleszerettem, már az első oldalba. Egyszerűen használhatatlan voltam olvasás közben, nem volt körülöttem világ, megszűnt minden létezni.
Csak én voltam, és Wass Albert.
Azaz Wass Albert és én.
Illetve Emanuel, a falu és én.
Ennyi bölcsesség egyetlen könyvben, életöröm és gyász, szomorúság és elmúlás, Egyszerűen napok óta a lelkemben kavarog, nem tudok szabadulni.
Igaz, nem is akarok.
Elállt a szavam, pedig nem nagyon szoktam így járni. De azt hiszem, még több idő kell, hogy igazán ki tudjak bontakozni gondolatilag, lelkileg kicsit összerakjam magam, aztán folytatom.
De addig is, javaslom, vegye kezébe, aki jót szeretne olvasni.

>!
Youditta
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Azért szeretem Wass Albertet, mert hat rám. Nem azzal hat, hogy történelmi és politikai sérelmeinket írja meg gyakran, hanem a stílusával.
Azért szeretem Wass Albertet, mert gyönyörűen ír az egyszerű élet szépségeiről, arról, hogy nem attól leszel gazdag, boldog mert nagy házad van, sok pénzed, tele vagy elektronikai kütyükkel, hanem azért mert ember maradsz, adsz magadból és tisztelsz.

Ebben a történetben egy falu életét mutatja meg az orosz megszállás előtt, közben és után. Mi volt, mi van, mi lett. Nagyon kedves a szívemnek ez a történet is,akkor is, ha nagyon megrázó is egyben. A pásztorok megmutatják nekünk az igazi egyszerű ember életét, akikkel csak a vak lány elbeszélésein keresztül találkozunk. A faluban élők pedig egy igazi Wass Albertos erdélyi közösség. És hozzákapjuk az orosz kapitányt, aki jön a maga elképzeléseivel meg az orosz utasításokkal. Kész is a regény váza, a többit tudni akarjátok, olvassátok el! :-)
Wass Albertet nem azért kell olvasni, hogy politikailag igazat adjunk magunknak, hogy mi mekkora királyok vagyunk magyarok, és az oroszok/németek/franciák/románok stb. mind hülyék. Azért érdemes a kezünkbe venni a könyveit, mert annyira fantasztikus stílussal ír, és nem a történelmi hitelességet kell keresni.

Aki kedveli Wass Albertet nekik mindenképpen ajánlott, aki pedig ízelítőt szeretne tőle, kezdheti ezzel is, mert benne van ízig-vérig ebben a műben, amit ő tud és képvisel.

2 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir 
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Szomorúsággal teli példabeszéd Isten népéről. Wass Albert stílusa -most is- lenyűgözött, mind az élettel teli, valóságos karakterei, mind az érzelmes mesélése. Hihetetlen erejű könyv gyönyörűen megírva.

>!
nyolcadikutas
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Szerintem Wass egyik legjobbja. Ízlések és pofonok. Húsz könyvét olvastam, de ez vitte mind között a prímet. A magyarságtudat, az erkölcsi tisztaság és az igazság regénye. Kötelezővé tenném a közoktatásban.

1 hozzászólás
>!
mohapapa I
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Ha van két eszmerendszernek, a kommunizmusnak és a kereszténység ököl- és torokszorítóbb, tömörebb leírása, ha van, ami ennél plasztikusabban kifejezi mindkettő leglényegét, szóljatok, legyetek szívesek!

>!
AkosAkos
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Milyen volt a kommunizmus valójában? Ilyen.
Milyen amikor egy jó szándékú ember nincs eléggé informálva, nem képes beismerni a hibáit? Ilyen
Milyenek az igazi emberek…amilyenek ma talán már nincsenek is? Ilyenek.
Milyenek a legszebb tájak a világon? Ilyenek.
Gyönyörű könyv.

>!
madóri
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Megrázó, letehetetlen, felkavaró, egy falu szomorú krónikája.
Az általam eddig olvasott Wass Albert-regények közül a legsötétebb árnyalattal megrajzolt munka. Történet egy félrevezetett, alapvetően nem rossz szándékú ifjúról, Emánuelről, szorgos szénégetőkről és pásztorokról, egy vak leányról.
A könyv az Isten-keresés példája, s Rozi, a vak lány adja a titkok titkát a kezünkbe: Isten a lelkünkben, a szívünkben él; a minket körülölelő természet, az emberek valamennyien a Mindenható érzékelhető nyomát őrzik.

>!
borbolya3
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Ahogy egy jó barátom mondaná: magyar nemzeti giccs. Sajnos.

>!
szallosas
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Nagyon szeretem Wass Albert írói stílusát. Gyönyörűen ír, és ez ebben a könyvben egy felkavaró történettel párosul.

>!
Samedi_Nuit_Mort
Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok

Szomorú történet arról, hogy hogyan tettek tönkre, romboltak le egy kis falut az Új Krisztus nevében.


Népszerű idézetek

>!
Zsolt_Vakon

„Amikor meghalljuk a harangot, mindenki abbahagyja azt, amit éppen végez, s elindul haza az éjszakai szállásra. A harang szava olyan, mintha Isten mondaná: – Vége a napnak, gyerekek, adjatok számot magatokról! – Emberek, asszonyok, gyerekek ott gyűlnek össze mind a nagy tisztáson, s mire az utolsók is megérkeznek, már este van. Mindenki elújságolja aznapi örömét, hogy hol lelte meg az eldugott mannát, s mi volt az. (…) Mire mindenki eldicsekszik a magáéval, már sötét is van, s az öregek meggyújtják a Jó Szándék tüzét ott a tisztás közepén. És ekkor kezdődik a második öröm és a második meglepetés, mely lezárja a napot. Mindenki odaviszi a tűzhöz az ajándékot, amit hozott. (…) Mindenki hoz valamit. Kosár gombát, vödör szedret, ezerjófű gyökerét… ha egyebet nem, hát virágot. S télen, amikor virág sincs, egy jávorfából faragott kicsi bárányt vagy egyebet. Ha nem mást, egy zöld, illatos fenyőágat. Még a legkisebb gyerek is, ha már járni tud. Megáll a tűznél, kezében az ajándékkal, s végignéz az embereken, s azt mondja: – Neked hoztam, Feri. – Vagy: – Neked hoztam, Marcsa, mert rosszat gondoltam rólad a reggel. – Vagy: – Mert haragudtam rád, amikor ezt meg ezt mondtad ma. – Vagy: – Mert megbántottalak durva szóval. – Ezt Lukács bácsi így nevezte el, hogy mindennapi karácsony, mert ajándékot adunk egymásnak, s mert beismerjük a magunk vétkét, s megbocsájtjuk a másét. Minden reggel húsvét van odafönt, s minden este karácsony, Emánuel.”

190. oldal (Kráter Műhely Egyesület, 2001)

>!
Jesper_Olsen 

Ha mindig csak az Isten az egyedüli, ki jóval fizet a rosszért, az emberek világában nem lesz békesség soha!

171. oldal

>!
zsakai_peter

Istent keresi, s eltévedt közben. Mert maga akarta kijelölni az utat, ahol keresni kell.

>!
Messi91

– Más országokban szép házaik vannak az embereknek – mondta a vándor keserűen –, rádiók, mosógépjeik és sok minden egyebük, amiről mi nem is tudunk.
– S boldogabbak? – kérdezte csöndesen az asszony. – Többet nevetnek? Hangosabban énekelnek? Gyermekeik vidámabban játszanak?

>!
zsakai_peter

a rossz gondolatok olyanok a világban, mint amikor valaki mérges gomba levét keveri az ivóvízbe…

>!
h_istvan87

…ötéves tervek mindig lesznek, s ha az ember ügyesen kormányozza a maga hajóját a rendeletek között, egy féltucatot megél közülük amire hurokba kerül a nyaka,

116. oldal

>!
Biró_Krisztina

Akik a bajban megfeledkeznek arról, ami fontos, miképpen várhatják, hogy elmúljék a baj?

130. oldal

>!
h_istvan87

…Ezeknek a madárkáknak már gonosz eszük van, akár az embereknek. Nem dolgoznak semmit, csak az estét várják éhes belükkel. Lesik, hogy mikor lakhatnak jól a másén, akár az emberek.

250. oldal

>!
madóri

– Hogyan tudsz virágot szedni, ha nem látsz? – kérdezte hirtelen a fiatalember. A vak leány halkan elnevette magát.
– Butákat kérdezel – felelte –, látok én, csak a szemeimmel van baj. De látom a virágok illatát, és az ujjaim is látják őket a fű között. És azt is látom, amit az emberek gondolnak. Néha.
Majd kis szünet után csöndesen hozzátette:
– Szeretném, ha ez nem így lenne, Emánuel.
– Miért?
– Sok a rossz gondolat az emberek között – felelte halkan a leány, és abbahagyta a virágszedést –, s a rossz gondolatok olyanok a világban, mint amikor valaki mérges gomba levét keveri az ivóvízbe…

Mentor Kiadó, 2000 10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mályusz Elemér: A vörös emigráció
Brenzovics Marianna: Hasadás
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Hervay Gizella: Kobak könyve
Kemény János: Víziboszorkány
Kós Károly: Varju-nemzetség
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Máté Angi: Volt egyszer egy
Máté Angi: Mamó
Máté Angi: Az emlékfoltozók