Az ​Alhambra meséi 5 csillagozás

Washington Irving: Az Alhambra meséi

Ha az olvasók képesek átérezni valamit a hely bűvös szépségéből, akkor nem fognak panaszkodni azért, hogy egy évszaknyi időt töltöttek velem az Alhambra legendás termeiben. Ezekkel a szavakkal hívja Washington Irving kalandozásra az olvasót a spanyolországi Granada csodás építményében, az Alhambrában. Az út során nemcsak az egyes épületrészek, termek történetével, a környék történelmével és legendáival ismerkedhetünk meg, hanem betekintést nyerünk a 19. századi Alhambra mindennapjaiba is. Összeolvad múlt és jelen: az amerikai író fordulatosan mutatja be a vidékre jellemző sokféleséget, valamint a mór uralom alatti legfontosabb eseményeket, ádáz csatákat, uralkodók felemelkedését és bukását, amelyek természetesen elválaszthatatlanok az Alhambra fantasztikus, még napjainkban is lenyűgöző épületegyüttesétől.

Eredeti megjelenés éve: 1832

>!
OlvasóSarok, Budapest, 2011
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639912212 · Fordította: Pintér Károly

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

alaurent P>!
Washington Irving: Az Alhambra meséi

Már nem tudom, hol olvastam erről a könyvről, de egyből kívánságlistára tettem. Meglepően vaskos kötet egy múlt századi amerikaitól, aki hosszú időt töltött Granadában, és megragadta őt – az akkor még romos, de lakott – Alhambra. Elmeséli nekünk a történelmét, a látnivalóit, beszél a palotarészek csodáiról, építőiről és lakóiról, és a környék tudnivalóit. Majd jönnek a legendák Irving-módra, az elfeledett mór kincsekről, mindenen győzedelmeskedő szerelmekről, és a keresztény királyokról. Minden szobáról, kertről, toronyról van történet, vagy ha arról nem jut eszébe rögtön valami, hát a mór hercegekről vagy királylányokról kerül egy. Az egyik lebilincselő, a másik szórakoztató, a harmadik – más köntösben, tán az ezeregyéjszakából? – már ismerős, de Irving mesélőkedve ezen is átlendít. Feltárul a múlt, a mórok hódításai, a keresztény királyok harcai és győzelmei. Intrikák, mohóság, kegyetlenség, szerelem, hűség és árulás. Történetek a spanyol földről, lakóiról, romantikus stílusban, részletes leírásokkal, ismertetőkkel, akár utazás előtt is használható.
A könyv tisztelgés a spanyol nemzeti kultúra előtt, a sokszínűség, a hagyományok továbbélésének dicsérete. A hősiességé, a lovagiasságé, főhajtás a történelem neves és névtelen szereplői előtt,legyenek azok mórok, arabok vagy spanyolok, grandok vagy pórok, kedélyesen, anekdotázva, érdekesen.
Jó kis utazás volt.

milegyenanevem>!
Washington Irving: Az Alhambra meséi

Nagyon élvezetes olvasmány az egykori mór palotáról, az Alhambráról. Az író a XIX. század derekán látogat el Granadába, és tölt el ott néhány hónapot. Ennek az utazásnak az emlékei elevenednek meg a könyv lapjain felidézve a 150 évvel ezelőtti Spanyolország mindennapjait. Mindezekkel ügyesen összefonva a letűnt mór világ meséit, mondáit, és történelmi eseményeit is megismerhetjük. Külön említést érdemel a fordító, aki igényes nyelvezettel, az archaizálásokat mellőzve tolmácsolja számunkra Irving „sikerkönyvét”. A szerző volt ugyanis az első amerikai író, aki meg tudott élni az írásból, és hazája határain kívül az Alhambra meséi aratta a legnagyobb sikert.
Azoknak, akik voltak már Cordobában és azoknak akik szeretnének elmenni, kötelező olvasmány.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

pwz IP>!

A szomjas ember szökőkútról vagy rohanó folyóról álmodik, az éhes lakomáról, a szegény egy rakás elrejtett aranyról; a koldus képzeleténél bizonyára semmi sem gazdagabb.

25. oldal, Az utazás (OlvasóSarok, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: álom · arany · koldus
alaurent P>!

Kétféle ember létezik, akinek az élet egyetlen hosszú ünnepnek tűnik – a nagyon gazdag és a nagyon szegény; az egyik, mert nincs hiánya semmiben, a másik pedig, mert nincs semmi dolga. Senki sem érti jobban a semmittevés és a semmiből élés módját, mint Spanyolország szegényebb néposztályainak tagjai. Felét az éghajlatnak köszönhetik, a többit meg a temperamentumuknak. Adj a spanyolnak árnyat a nyárban, napfényt a télben, no meg egy kis kenyeret, fokhagymát, olajat, némi csicseriborsót, egy öreg barna kabátot és egy gitárt, s hagyd, hogy kedve szerint forogjon a világ! Nem számít illetlenségnek a szegénységről beszélni vele, ugyanolyan nagystílűen viseli, mint rongyos kabátját. Ő a rongyokban is hidalgo.

57. oldal

alaurent P>!

Váratlanul a katedrális harangjának mély hangjai áradtak felémk a hegyszorosokból, hirdetve az oration, azaz az ájtatosság idejét. Erre válaszoltak a templomok harangtornyai és a hegyek között meghúzódó kolostorik dallamos harangjai. A pásztor megállt a hegyoldalban, az öszvérhajcsár az út közepén; levették kalapjukat, és egy ideig mozdulatlanul álltak, elmormolva esti imájukat. Ebben a szokásban valami különlegesen kellemes ünnepélyesség rejlik, mikor egyetlen jelre a környék minden emberi lénye egyesül, hogy hálát adjon Istennek az aznapi könyörületért. Mindez gyorsan tovatűnő áhítattal vonja be a tájat, s az ünnepélyességben nem kis szerepet játszik a teljes dicsfényében lenyugvó nap látványa, s a táj kietlen, elhagyatott volta is fokozta ezt a hangulatot. A kísérteties Nap-hegy csúcsán voltunk, ahol a romos medencék és ciszternák, a hatalmas épületek omladozó talapzatai egykor népes lakosságról tanúskodtak, de ahol most minden csendes és kihalt volt.

200. oldal

No_és_mi>!

A spanyolok olyan született talentummal vagy inkább érzékkel rendelkeznek, ami intelligens és megértő társalkodóvá teszi őket, függetlenül életkörülményeiktől és műveltségük esetleg hiányos voltától, ráadásul sohasem közönségesek; a természet örökletes szellemi méltósággal áldotta meg őket.

52. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: Vidám írások I-II.
Jókai Mór: A tábornok és az asztrálszellem
Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio
Ernest Hemingway: Karácsony a világ tetején
Joszif Brodszkij: Velence vízjele
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Csak árnyékok
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Edgar Allan Poe: A holló
Edgar Allan Poe: Rémtörténetek