Madaras ​történetek 2 csillagozás

Warvasovszky Emil: Madaras történetek

Kiből ​lesz a jó madarász? Hát bizony abból, akit már gyerekkorában letisztelt valamelyik madarunk… Legalábbis ez derül ki Warvasovszky Emil új könyvéből, mely nem más, mint érdekes találkozások, anekdoták, történetek gyűjteménye. A főszereplő mindig kettő: a kíváncsi ember és az élőhelyén megfigyelt madár. Hogy miként alakul ki ez a kíváncsiság? Valószínű, a szűkebb környezetből, a családból öröklődik, túl az eredendő vonzódáson a tollas jószágok iránt. A Warvasovszky-családban megvolt a madarak kedvelésének hagyománya, az apa fiának megvette Mukit, a törött szárnyú gólyát, s a mátyás madár, a szajkó is otthonra lelt náluk. A kis-, majd nagyfiú is hamar megtalálta azokat a személyeket – bizonyos értelemben tanító mestereit –, akik a korai madárgyűrűzés szenvedélyének hódoltak, itt Fehérvár és a Velencei-tó környékén a magyar ornitológia nagyobb dicsőségére. Erről is érzékletes képet kapunk a kötetben. Ahhoz már valóban nemcsak tudományos érdeklődés, hanem érzék kell, hogy az ember… (tovább)

>!
Árgus / Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár, 2001
84 oldal · ISBN: 9639102377 · Illusztrálta: König Róbert

Enciklopédia 1


Kiemelt értékelések

Amrita I>!
Warvasovszky Emil: Madaras történetek

Néhol szomorkásabb, mint Schmidt Egon írásai, de általában ugyanolyan békés és derűs. Kicsit más témákat választ, kevesebb a séta története, és több, maga nevelte madár és lokális fehérvári emlék bukkan fel. Más korosztályhoz is tartozik a szerző, ettől is érdekes a könyv, más időkről ír a gyerekkori visszaemlékezésekben.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

A februári télutóban, amikor az esti szürkületben tavaszi áramlatokat és illatokat hajszol a szél, sétálj ki egy tölgyerdő közelébe – messziről rövid strófájú, dallamos, lágy rigófüttyben gyönyörködhetsz! Ha szerencséd van, egyszerre többen is dicsérik a közeledő kikeletet. Megkapóbb, lélekbemarkolóbb élményben aligha volt részed. Ezek azok a pillanatok, melyeket elfelejteni többé soha nem lehet. Ilyenkor érzem, hogy az élet értelmét nem feltétlen a jelentős, földet rengető eseményekben kell keresni, arra kellene törekedni, hogy az apró, másoknak talán jelentéktelen dolgoknak is tudjunk örülni. Ha így lenne, sokkal több boldog ember élhetne a világon.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Amiket az útleíró elhallgat
Eötvös Károly: Balatoni utazás
Tóth Béla: A dervis kilenc egere
Tóth Béla (szerk.): A magyar anekdotakincs
Kun Erzsébet: A végén minden kiderül
Róka Sándor: A matematika humora
Ráth-Végh István: Anekdoták – Furcsaságok
Móra Ferenc: Hoztam-e spanyolviaszkot?
Békés Itala: Égi játszótársak
Mikszáth Kálmán: Vidám írások I-II.