64. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
99. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Transmetropolitan ​– A teljes gyűjtemény 1. (Transmetropolitan 1.) 103 csillagozás

Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1. Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

„Az ​igazság mindenekfelett!”

Spider Jerusalem, a legendás hírű és kolosszális sikereket elért, végletekig cinikus újságíró évekkel ezelőtt önkéntes száműzetésbe vonult, hogy megszabadulhasson a Várostól. Sorsa azonban így is utoléri: vissza kell térnie a gyűlölt metropoliszba, a munkahelyre, amit ki nem állhat. A Szó újságírójaként féktelen haraggal támadja a társadalom fonákságait, és semmi sem szent előtte. Senki sincs biztonságban, bárki és bármi a céltáblájává válhat. Azonban a láthatáron sötét fellegek gyülekeznek: közeleg az elnökválasztás, Spider pedig eltökéli, ha a fene fenét eszik is, minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt bevet egy igazságosabb világrendért. És némelyik eszköz még a legkeményebb akcióhősöket is elborzasztaná.

A cyberpunk műfaj egyik alapművének is tartott TRANSMETROPOLITAN sorozattal vált Warren Ellis az egyik legjelentősebb képregényszerzővé. Könnyed virtuozitással ötvözi a fekete humort a sodró lendületű akcióval.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2020
488 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701378 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Darick Robertson
>!
Fumax, Budapest, 2020
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701378 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Darick Robertson

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Spider Jerusalem


Kedvencelte 17

Most olvassa 8

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Solymár_András I>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Kilencvenhét, aszongya’ a könyv elején. Ekkor indult meg a sorozat. Mégis, ma reggel öt percre kellett megnyissam az internetet, hogy elküldjem a Hollónak, a Vaskóbbiknak, hogy a Transzmetro-t most éljük. Árvíz Németországban és Ausztráliában. Egy parkolóban valaki szétvert egy öregembert. Egy másik öregember lelötte a betörőt. Rendőrök point blank mellbelőttek egy tüntetőt gumilövedékkel, miközben az arra kérte felemelt kezekkel, hogy tegye le a fegyvert. A világ sz*rrá ment.

Ez egy olyan képregény, amit az egyik énem lakat alá tenne, hogy a gyermekei meg ne találhassák, míg a másik énem az orra alá dugná, hogy „Idenézz, b*****g, idenézz, ebbe a sz********t világba születtél. Készülj!”

A Transmetropolitán olyan, mint Spider Jerusalem. Magamutogató, obszcén, feleslegesen perverz, érthetetlen, hangulatingadozásokkal tűzdelt, extrém, undorító, kielégületlen, önutáló és…igaz.

A Transzmetropolitán egy olyan képregény, ami egy valamirevaló világban rendkívül nagyon minek van. De nem egy valamirevaló világban vagyunk, hanem egy olyanban, ahol erre igenis szükség van. Mert két féle ember van. Az egyik aki nem kíváncsi az igazságra, aki kirakja a mellét a Tik-Tokra és várja a következő lövést a plázában, a buliban, a Tinderen, várja a következő lájkot és fogalma sincs, hogyan fogja túlvészelni ezt a világot. A másik aki tisztában van az igazsággal, szemet huny felette és éli tovább a kispolgári életét, behúzva a fejét, remélve, hogy nem az ő életében fog a fejére szakadni az egész.
Mindakettő megérdemli a Bélzaklató Niagara beállítását, rektálisan alkalmazva.

Dühös vagyok. Dühös vagyok, mert Spider én vagyok, amikor leolvad rólam a konvenció és a jóhiszeműség. Mert az ő tehetetlenségét én is érzem, amikor felteszem magamnak a kérdést, hogy „mit tehetek?”. Semmit, hogy borulna rám egy raklap aprómajom, semmit. Mert én még csak újságíró sem vagyok, s nem rendelkezem a képregényíró anyából kipattant rettenthetetlen intellektussal, amivel embertömegeket mozgathatok, s amivel lázongásokat csitíthatok el.

Én csak egy bukott író vagyok, aki tanítaná az embereket, de nem adnak ki.
Én csak egy pitiáner pszichológus vagyok, aki egyenként próbálja összepillanatragasztózni az embereket egy olyan világban, ahol naponta töményszám törik őket darabjaira.

Nem vagyok pók, hogy hálót szőjek és nem vagyok Jeruzsálem, hogy birtokoljam az igazságot. Én csak egy Solymár vagyok, aki szárnyaszegett sólymát próbálja életben tartani. Úgy választottam ezt a nevet, hogy lelket röptetek, hogy közelebb kerüljön a teremtőhöz. Most, ennyi év után eljutottam addig, hogy feltartom fájó ízületeimmel a fejem fölé a kapaszkodó madarat, hogy ne fulladjon bele a szemétbe, behunyva a szemem, nehogy rájöjjek, hogy egy k*******tt csirkébe vetettem a hitem. Ez sok mindent megmagyarázna.

Ne olvassátok. Csak fájni fog és nyomorba dönt. Bármelyik táborba tartozol, csalódást fog okozni. Akár a vak semmirekellő, akár a megalkuvó vagy, utálni fogod magad. Mint Spider. Vagy mint én.

S mi adja jobban át ezt az életérzést, mint ahogy egyedül egy néma lakásban, bagózva, egy szál semmiben írom ezt az érzékelést, betegen, ernyedt testem és megkeseredett lelkem látványára?

Utálom az egészet.

U.I.: Különpuszi @Disznóparéj_HVP -nek a fordításért. Egy jól megcsináltad, te p*csk*****ü.

15 hozzászólás
Keiran_Rowley IP>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Hát most erre mit mondjak? Rohadtul ezt a világot éljük. Gennyes, gátlástalan, klikk-vadászó, obszcén, erkölcs- és intelligenciamentes trágyadomb. Imádtam!

makitra P>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Spider Jerusalem, you son of a b*tch, jöttél, láttál és győztél: még azt is elfelejtettem, hogy nem szoktam szeretni a cyberpunkot. No nem lebilincselő és kedves személyiségeddel nyertél meg, hanem azzal, ahogy a világról beszéltél. Nem csak a kapitalizmus és individualizmus menetrendszerű ostorozását kaptuk, nem. Hanem belenyomtad az orrunkat a saját sz… exkrementumunkba. Felhívta a figyelmet arra, mi a felelősségünk és hogyan tudunk változtatni a dolgokon. Lehet, kicsit idealista, ahogy ezt meséled, pláne az elmúlt 10 év eseményeit követően, de a 2020-as amerikai elnökválasztást követően mégis van egy kis hurráoptimizmus az emberben, ha libernyák.

De legalább ennyire szerettem, ahogy a Transmetropolitan az újságírásról beszél: persze itt is idealizál, bemutatja, hogy az újságírói ethoszt lehet komolyan is venni. De azzal is szembesít, hogy a cél mégsem kellene, hogy mindig szentesítse az eszközt. Mert Jerusalem nem példakép, csak egy fickó, aki ért ahhoz, amit csinál. Ettől persze nem feltétlenül csinál mindent jól.

Mindehhez pedig ott a világ, ami beszippantja az embert: színes és szagos, de legtöbbször nem kellemes. Tele van közönnyel és képmutatással, és nem valami visszafogott. Széplelkek nem biztos, hogy élvezik humorát és látásmódját, meg erős képeit az emberi végtermékek változatos ábrázolásával. De azért érdemes tenni vele egy próbát, mert sok gondolkodnivaló van benne. A szókimondás ne rettentsen vissza senkit.

Bővebben és talán kicsit cizelláltabban: https://tubicacezar.blogspot.com/2020/11/ellis-robertso…

pinter_bence I>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

„Furcsa érzés visszatekinteni az eredetileg 1997 és 2002 között megjelent Transmetropolitanre, amit hét éve eredetileg félig a laptopomon, félig egy Kindle fekete-fehér kijelzőjén olvastam végig – jó részét egy külügyes zsíroskenyértúrán Krakkóban, ahol útitársaim nem szétdrogozott gonzóújságírók voltak, hanem az MTI és az akkor még Simicska alatt kormánypárti Hír TV munkatársai.

Az egyik szempont az, hogy közben Warren Ellisről, a Transmetropolitanen kívül még egy és ezer fontos képregényt jegyző alkotóról éppen idén nyáron kiderült, hogy simán és gátlástalanul felhasználta rocksztár-státuszát az elmúlt évtizedekben arra, hogy folyamatosan nőket használjon ki, akár egy időben többet is, aztán gyorsan dobja őket.

Érdekelt, hogy ez a nagyon para viselkedési mintázat tetten érhető-e bárhol a képregényben, de ennek kevés nyomát látni: van persze visszatekintve egy érdekes íze annak, ahogy Spider Jerusalem az első asszisztensét próbálja figyelmeztetni arra, hogy a srác, aki vele jár, csak kihasználja.

A másik érdekes változás, hogy 2013-ban, amikor először olvastam, még csak épp elkezdtem újságot írni. Olyankor az ember még idealistább, és el is hiszi, hogyha valaki tényleg igyekszik tűzön-vízen az igazság feltárására, akkor azzal eredményeket érhet el az életben – a Transmetropolitan világában Spider Jerusalem tényleg ügyeket képes fél kézzel gépelve, a másikkal pedig lövöldözve eldönteni.

2020-ból, egyrészt több évnyi tapasztalattal a hátam mögött, másrészt ránézve a mai valóságra a helyzet ennél nyilván jóval bonyolultabb, ráadásul ez az idealizált kép 1997-ben sem volt igaz. Manapság azonban már a nyilvánvaló igazságok sem érdekelnek senkit, hiába vannak leírva világosan és tisztán; miközben a nyilvánvaló hazugságokkal sincs senkinek különösebb problémája.

Bár az újraolvasáskor is élveztem, hogy egy újságíró a főhősünk, maradjunk annyiban: jóval szkeptikusabban olvastam, hogy mit képes elérni.

Egy dolog biztos: a sztori még mindig tanulságos, és üt, ahol ütnie kell, ehhez Holló-Vaskó Péter fordítása is hozzátesz: Jerusalem minden káromkodása és egysorosa ül magyarul.”

A teljes ajánló az Azonnali Könyves Kálmán rovatában: link

basa>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Aztaqrva!Egy szájbavert alapmű.Véresen(hugyosan,szarosan izzadtan)komoly mondanivalóval,Gratulálok Péter a fordításhoz,a rengeteg nyelvi leleményhez és a Fumaxnak természetesen!Szívesen az arcába tolnám pár politikusnak, milyen ha az emberi hullámvasút kivágja a biztosítékot.Az év legfontosabb és legjobb képregény megjelenése hazánkban.véleményem szerint.

7 hozzászólás
johnjsherwood I>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Újraolvasás, angol után jó pár évvel magyarul (hogy támogassam a kiadót :-). A trágársághoz hozzá kellett szokni – furcsa, hogy anyanyelvén mennyire érzékenyebb rá az ember, mert angolul a mai napig fel sem tűnik, de magyarul alighanem bejátszik a „csúnyán beszélsz” gyermekkori tréning –, de úgy a negyedétől-harmadától már az is csak mulattatott. A többi pedig maga a show. Mert egy showműsor az egész, Spider Jerusalem magánszáma, rendkívül változatos kusza összevisszaság, szélesvásznú-stand up-neopunk-szociokritika, ami akkor jó, amikor szívből szól, és ebben jó igazán, mert minden máz és manír (mert a káromkodás itt sokszor manír) bizony jóval több szívet tartalmaz, mint a legtöbb képregény. Persze legtöbbször őszinte felháborodást, de akkor is. (A fél csillag levonás csak azért, mert a későbbi részek emlékeim szerint még rátesznek egy lapáttal, szóval azokra tartogatom.)

András_Bozsoki>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Spider, spider te őrült zseni. Hihetetlen figura …. Annyira őszinte, annyira velejéig szókimondó, olykor alpári, hogy legszívesebben egy 2 hónapja döglött csukával törölnéd képen legtöbbször. „Az igazság mindenek felett” – tartja a hitvallása, és ezért bármit meg is teszi.

BBetti86 >!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Elég nagy a felhajtás a kötet körül, kíváncsi lettem, miért. Még vívódom is, milyen viszonyom legyen Spiderrel és az ügyeivel.

Ez egy gyűjteményes kötet, és ezt érezni is. Megvannak a blokkok, amelyekben egy-egy cselekményszálat bontanak ki. Általában Spider Jerusalem rákattan egy témára, és annak a mélyére ás. Van, amikor csak közvetít: mint a lázadáskor a tetőről, máskor elég komolyan beleavatkozik az eseményekbe. (A politikai szálban.)

Sokféle eseményt kapunk, így a változatosságra nem lehet panaszkodni. Kettő, ami jobban megragadt bennem a többinél. Az egyik az embereké, akik űrlény DNS-sel módosították magukat. Az felvetett egy érdekes kérdést: spoiler Hatásos is, ahogy Spider megírja a cikket és világosan, durván az olvasók képébe vágja az igazságát.
A másik, a választások és a Fenevad. A különféle választási stiklik, az emberek megvezetése felső fokon. Spider elkötelezi magát, hogy a Fenevad ellen lép fel, de újfent spoiler

Komor igazságokat mond ki a kötet, és nagyon aktuális tud lenni ma is. A szegregáció, ahogy az emberek egymással bánnak, a politika, a kapcsolatok kiüresedése. Elvileg a jövőben játszódik, de sok szegmense lehetne mai is.

Van humora, bár egy sötétebb fajta. Spider maga is nehéz alak, hangulatember, mocskos szájú, képes brutális tettekre, de valahol még szív is dobog benne. Csak a macskáját nézve: elfajzott módon humor, ahogy a macska kinéz, amilyen a viselkedése. Ugyanakkor van abban valami mélyebb is, hogy Spider megmenti és befogadja, és a macska egyes személyiségjegyei visszatükrözik a gazdájáét.

Durva a nyelvezete, és a grafikájára is rámondanám, hogy nyersnek hat. De a tartalomhoz mindkettő nagyon illik. Így erre sincs panasz.

Folytatása van még, úgyhogy lesz még időm merengeni, hogy Spider hős vagy antihős. Az biztos, hogy karakteres.

Action P>!
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Nem ismertem ezt a képregényt. Olvastam, hogy egy cyberpunk alapmű, de nagyjából ennyit tudtam róla. Megvettem, elolvastam, szórakoztató volt, de annyira nem fogott meg. A rajzok szépek, a történetek érdekesek, a főszereplő, Spider egy igazi vadbarom, de valószínűleg ez a mű a megjelenésekor jobban ütött, mint most, mert nagyjából már ebben a világban élünk, amit Warren Ellis és alkotótársai megjósoltak. Jó képregény, de nem tudom még, hogy a folytatást beszerezzem-e.


Népszerű idézetek

Disznóparéj_HVP IP>!

Aránylag paranoiás napom volt, javarészt annak köszönhetően, hogy az a fura papnő a folyón túlról megint nekiállt hódokat szögelni az ajtómra.

8. oldal, Az év nyara

Kapcsolódó szócikkek: Spider Jerusalem
7 hozzászólás
Fumax KU>!

Volt idő, amikor odavoltam egy jó kis zavargásért.
Felvettem valami vén, vaskos utcai göncöt, ami bírta, ha feltörölték velem a betont, belőttem magam valami jó kis fertőző cuccal, aztán irány zsarukat taposni.
Milyen szép is volt kilenc évesnek lenni!

Kapcsolódó szócikkek: Spider Jerusalem
Fumax KU>!

Veszélyes vagy telefonnal. Emlékezz, amikor Prágában egyedül maradtál egy telefonnal! Hányan is haltak meg?

Kapcsolódó szócikkek: Spider Jerusalem
luke19>!

– Nem jössz el velem vacsorázni valamikor?
– Bocs, nem. Most házasodtam, hét ismeretlen kór gyötör, leszbikus vagyok, terhes egy gyíktól, és klinikailag halott.
– Egy sima „bocs nem” is elég lett volna.
– Biztosra megyek.

9.rész: Vidéki vadulás

Kapcsolódó szócikkek: Spider Jerusalem
Fumax KU>!

Nyomorultul érzed magad, ideges vagy és fáradt. Tökéletes hangulat az újságíráshoz.

Deidra_Nicthea I>!

– Á, Spider mocsok gazember és egy erkölcsi nulla, de jobb barátot nem találhat.

(A pasim egy vírus)

Kapcsolódó szócikkek: Spider Jerusalem
Deidra_Nicthea I>!

– Ja, és adj valamit, ami egy ifjú vérfarkas erejét, egy sámán látását, egy sorozatgyilkos agyát és egy éhes vámpírdenevér gyengédségét kölcsönzi nekem.

(A rohadék éve, 1. rész)

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Transmetropolitan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Harsányi Tamás – Dense T. Harding – C. Martens: Bloodlust – Cryweni történetek
Alan Moore: A teljes Watchmen
Chris Claremont: Kitty Pryde és Rozsomák
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
George Orwell – Fido Nesti: 1984
Rick Remender: Tokyo Ghost – Tokió szelleme
Kieron Gillen – Cullen Bunn: Star Wars 9. – Múló remény
Chris Claremont: A Fantasztikus Négyes az X-Men ellen
John Wagner: Judge Dredd: Dredd bíró – Eredet
Kieron Gillen: Star Wars: Doktor Aphra 2. – Doktor Aphra és az óriási profit