A ​sivatag lányai 20 csillagozás

Waris Dirie: A sivatag lányai

Az egykori topmodell neve íróként is ismert Magyarországon. Nálunk megjelent harmadik, A sivatag lányai című könyvében a nők szexuális megcsonkítása ellen emel szót. Becslések szerint 500 ezerre tehető azoknak a nőknek a száma, akik vagy már átestek a durva műtéten, vagy annak veszélye fenyegeti őket. Waris évek óta harcol a női körülmetélés afrikai tradíciója ellen, de sokáig abban a hiszemben élt, hogy az Angliában született leánygyermekeknek „távol nagymamájuktól” nem eshet bántódásuk.
Ma már tisztában van vele, hogy Afrikán kívül, Európában is vannak nők, akik érintettek, de az embereknek nincs tudomásuk a bevándorló közösségek sötét titkairól. Arra figyelmeztet, hogy a tolerancia nevében nem hunyhatunk szemet bizonyos kegyetlen tradicionális szokások fölött. Ebben a könyvében lányok és asszonyok szólalnak meg, akiknek semmi szavuk sem lehet saját közösségükön belül, és akik Waris Dirie elszántságából merítenek bátorságot.

>!
Partvonal, Budapest, 2006
216 oldal · ISBN: 9789639644137

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Waris Dirie: A sivatag lányai

Nagyon megrázó témáról ír a szerző, amiről én sem tudtam, főleg nem azt, hogy ez ennyire elterjedt még Európában is. A hagyomány nagy ereje és megváltoztathatatlansága, a vallás szerepe. Miért nem akarnak ezen változtatni az érintettek?
Milyen megoldások vannak a változtatásra?
– Propaganda, főleg az érintett nők felvilágosítása. Persze ez is nehéz ügy, mert ehhez egy afrikai nő kell, fehér embertől nehezen fogadják el.
– Törvény betartatása. Hiába tiltják a törvények a csonkítást, ha azt nem tartatják be. A liberalizmus hátrányai itt is megmutatkoznak.
– Bírósági ügy. Sajnos ezt kevesen vállalják.
– A vallási vezetők bevonása az ügybe, sajnos ők nagyon tájékozatlanok, rosszabb esetben közömbösek.
– Anyaországba való utazás előtt és után is megvizsgálni a lányokat, és büntetni az Afrikában végzett csonkítást.

Megdöbbentem, hogy gazdag nyugati nők is plasztikai célból önként alávetik magukat.
Megterhelő volt olvasni e kötetet.

tgorsy>!
Waris Dirie: A sivatag lányai

Döbbenet és sötétség.
(Gondolom nem illik megkérdezni vagy biológiai butaságomat árulom el, de én akkor sem értem, h. akiket összevarrtak, h. csak egy gyufafej nagyságú nyílás maradt, azok hogy estek teherbe és egyáltalán hogyan éltek szexuális életet? És mitől jó ez a férjnek?)
Egy szerkesztő segítsége sem ártott volna a könyv kiadása előtt.

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Waris Dirie: A sivatag lányai

Megdöbbentő könyv. A hideg rázott helyenként tőle. Borzasztó, hogy ma is vannak elmaradott közösségek, ahol él a női körülmetélés. Bár valahol, fejlettebb országokban is ragaszkodnak hozzá a népi kultúra fenntartása miatt, de már kórházi körülmények között végzik. Nekik ez szokás-hagyomány-tradíció, szerintem meg kínzás, nem beszélve arról, hogy ezzel a megcsonkítással elveszik a nőktől a lehetőséget a szexuális örömre. Az ember azt gondolná, hogy csak a férfiak ragaszkodnak lányaik körülmetéléséhez, „ tisztelve” ezzel az ősi rituálét, és nem törődve, -átérezve mi következményei vannak ennek. Azt gondolják, ha ők átesnek ezen, akkor essenek át a nők is, csak hogy irtó nagy a különbség!! Mondjuk a fájdalomcsillapítás nélküli körülmetélés a fiúknál is elég durva …. , na de ebbe itt most inkább ne menjünk bele!!!
Szóval arra szeretnék kilyukadni, hogy meglepő módon sokszor az asszonyok is ragaszkodnak a hagyomány őrzéséhez, nem csak a férfiak. Pedig ugye ők maguk is átélték ezt a borzalmat, és hordozzák a következményeit.
Hálát adok a sorsnak, hogy nem oda születtem!!


Népszerű idézetek

Hymnia>!

Az emberek nyilvánvalóan félnek minden olyan dologtól, ami egyértelműen egy nő érettségét jelzi, és ha képes uralni saját szexualitását.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
Vujity Tvrtko: Menekülés a pokolból
Ryszard Kapuściński: Ében
Besenyő János: Magyar békefenntartók Afrikában
Marsai Viktor – Hettyey András: Szomália
Mirko Pašek: Gyöngyhalászok
Ayaan Hirsi Ali: Az engedetlen
Bíró Lajos: Szerelem: Isten
Lipp Tamás: A nagy titok
Kuti Veronika: Vágyvirágzás