Bring ​the Jubilee 2 csillagozás

Ward Moore: Bring the Jubilee Ward Moore: Bring the Jubilee Ward Moore: Bring the Jubilee Ward Moore: Bring the Jubilee Ward Moore: Bring the Jubilee

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The United States never recovered from The War for Southern Independence. While the neighboring Confederacy enjoyed the prosperity of the victor, the U.S. struggled through poverty, violence, and a nationwide depression.
The Industrial Revolution never occurred here, and so, well into the 1950s, the nation remained one of horse-drawn wagons, gaslight, highwaymen, and secret armies. This was home for Hodgins McCormick Backmaker, whose sole desire was the pursuit of knowledge. This, he felt, would spirit him away from the squalor and violence.
Disastrously, Hodgins became embroiled in the clandestine schemes of the outlaw Grand Army, from which he fled in search of a haven. But he was to discover that no place could fully protect him from the world and its dangerous realities…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Wildside, 2009
224 oldal · ISBN: 9781434478535
>!
Avon, New York, 1972

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro P>!
Ward Moore: Bring the Jubilee

Az alternatív történelem egyik klasszikusnak tekintett regénye. Hodgins Backmaker egy olyan világban él, ahol az USA – miután vereséget szenvedett a polgárháborúban – a Föld legelmaradottabb országai közé tartozik. Hatalmas szegénység, idegengyűlölet és kulturális hanyatlás veszi körül egész gyermekkorában. Moore egy durva disztópiát mutat be, amelyhez alighanem az 1929-es világválságból (amit átélt) is sokat meríthetett. Backmaker visszahúzódó figura, akit nem érdekelnek a hétköznapi ambíciók: ha már nem válthatja meg a világot, akkor egyszerűen csak tanulmányozni szeretné. Nem illik a világba, niggerekkel (sic) barátkozik és művelődni akar egy olyan országban, ahol az oktatás maga is haldoklik.
A könyv stílusa némiképp hullámzó: a rendkívül tényszerű és informatív bevezető után egyre személyesebbé válik, ahogy hősünk boldogulni próbál a világban. Sajnos egy idő után már nem tud újat mondani, ezért örömmel üdvözöltem a fordulatot, amikor Hodgins végre rátalál a neki való közösségre, egy tudományos kommunára. Itt azonban egy mellékszál teljesen elvonja a figyelmet, és a főszereplő ábrázolásához sem ad hozzá túl sokat. Az utolsó néhány fejezet azonban zseniális: a történészből lett időutazó élményei, és az utolsó csavar a történetben megéri, hogy átvergődjünk az előző pár tucat oldalon.
Backmaker viszonya a világhoz egyébként rendkívül érdekes: érzi, hogy Amerika hibásan működik, tudja, hogy nem illik bele, időutazóként mégis retteg attól, hogy valamit megváltoztasson. Mintha biztos volna abban, hogy bármilyen alternatíva csak rosszabb lehet. Idealista létére szinte abszurd módon ragaszkodik az ismerős rosszhoz. Nem bízik abban, hogy hazája a gettysburgi csatát megnyerve össze tudja szedni magát, lenézi az új találmányokat, amelyek pedig felülmúlják saját világának csúcstechnikáját.
Bár a regényből ki lehetett volna hagyni egy-két fejezetet, vájtfülű olvasóknak egyszer érdemes elolvasni.

1 hozzászólás
csiripelek>!
Ward Moore: Bring the Jubilee

Amikor először a kezembe vettem két oldal után le is raktam, mondván, hogy ez engem nem érdekel. Ez bizony hiba volt. Érdekes, hogy habár a Függetlenségi Háború áll a középpontban, mégsem „benne” vagyunk, hanem utána. Noha ír a háború történéseiről, mégis inkább az utóhatása, az emberek élete, viselkedése, alkalmazkodása a történtekhez – ez az, ami igazából fontos. De vannak benne filozófiai (pszichológiai, metafizikai?) elmélkedések is, a vége felé „igazibb, tudományosabb” sci-fi lesz belőle, és aztán egy naaagy csavar (amit bizonyos szinten lehet sejteni, de azért nem egészen erre számítottam). Szerintem nem szokványos egy könyv.


Népszerű idézetek

Noro P>!

Although I am writing this in the year 1877, I was not born until 1921.

(első mondat)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: 11/22/63 (angol)
Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
George R. R. Martin (szerk.): Inside Straight
David Burr Gerrard: The Epiphany Machine
Hughes Cooper: Sexmax
Max Ehrlich: The Edict
M. G. Wheaton: Emily Eternal
Ian St. Martin: Lucius
Dan Abnett: Titanicus (angol)
Norman Spinrad: The Iron Dream