A ​keresztes háborúk története 13 csillagozás

Walter Zöllner: A keresztes háborúk története

    A ​"Népszerű történelem" sorozat e könyvével most a középkorba kalauzolja az olvasót. A keresztes hadjáratok a 11-13. században a pápaság hódító háborúiként indultak. Céljukul a „Szentföldnek” – Jeruzsálem vidékének, Palesztinának – a mohamedánok uralma alóli visszaszerzését jelölték meg. A hadjárat gondolatát II. Orbán pápa vetette fel. Az uralkodók a növekvő társadalmi feszültségek levezetését is remélték tőle.
    A szerző megismerteti az olvasóval e háborúk gazdasági és politikai okait. Hitelesen leírja, milyen volt Nyugat- és Közép-Európának, továbbá a bizánci birodalomnak, valamint az arab kalifátusnak és utódállamainak gazdasági és politikai helyzete a 11. század végén, a keresztes háborúk megindulása előtt. A bevezető fejezetek után az események elbeszélése következik. Megismerkedhetünk a clermont-i zsinattal, a szegények vállalkozásával, a keresztes lovagok harcaival, győzelmeivel, kudarcaival, a keresztesek és ellenfeleik államainak szerkezetével, kudarcaival, a… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népszerű történelem Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 1980
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630916274 · Fordította: Jólesz László

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Olympia_Chavez P>!
Walter Zöllner: A keresztes háborúk története

A könyv előszavában az alábbi szöveg olvasható: ” …e mű nem a szakemberek igényeit kívánja kielégíteni, hanem a történelem iránt érdeklődők széles körének szól.” Nos, nekem nem ez volt a tapasztalatom az elején. Illetve a későbbiekben is okozott nehézségeket a száraz sűrített információdömpingekkel. Igen nagy lépésekben halad, sokszor magyarázat nélkül, feltételezve némi előzetes, frissen tartott ismeretanyagot spoiler, valamint a háborúk hátterének és résztvevőinek felsorolása kicsit szárazra és nehezen követhetőre sikerült.
Ezekkel az óriáslépésekkel vázolja föl a keresztesháborúkat kiváltó MINDEN előzményt. Néhány oldalba belesűrítve megkapjuk a feudális Nyugat-, és Kelet-Európa, valamint az arab területek részletesen megfestett társadalmi, politikai, vallási és gazdasági portréját, összefüggésekkel, függőségi viszonyokkal és ellentétekkel együtt. De szerencsére a sebes vágta ellenére nem hanyagolja el az esetleges párhuzamokra felhívni az olvasó figyelmét.

Ami külön szórakoztató volt, hogy alaposan körbejárja a háborúk indítása mögött rejlő ideológiát és propagandát, ennek fejlődési útját, hatását a különböző rétegekre és az agitációs eszközöket. Bemutatja a résztvevők különböző motivációját. „Kicsit” hajlik abba az iránya, hogy inkább az anyagi előnyöket, a politikát állítsa be fő mozgatórugónak, a vallást pedig csak kozmetikának. spoiler

Alapos részletességgel ismerteti a keresztesek útvonalait, csatáit, sikereit és kudarcait, legnagyobb alakjait, tökéletes összhangban Amin Maalouf könyvével, annak tükörképét adva, semmit meg nem szépítve. Figyelme kiterjed a hátországokban végbement gazdasági és politikai változásokra is. Hibája azonban, hogy kicsit kapkodva sorolja föl a Közel-Kelet szereplőit, nem hagyva időt a megismerésükre, rokonsági kapcsolataikra, így felejthetővé válnak és nehezen követhetővé a cselekedeteik. Pedig minden kezdeményezést sorra vesz. Még az erőlködésnek tűnő, bukott közel-keleti utazásokat is, amiket nem tudok külön hadjáratoknak tekinteni.

Az utolsó háborúk végeztével pedig, hogy egy szemernyi hiányérzetünk se maradjon, rengeteg további ismeretet sűrít bele a könyvbe, melyek szervesen kapcsolódnak ezen korhoz és eseményekhez. Ilyen például a szentföldi feudális államok hierarchiája, kereskedelme, a virágzó turizmus, a keresztes hadászat, a különböző lovagrendek ismertetése, a keresztesek irodalma, a háborúk következményei és utórezgései, melyek századok múlva is éreztették hatásukat. Igazán itt érezhető, hogy mennyire töményen, felsorolva, száraz tényszerűséggel hadarja az ismereteket az olvasóknak. Én magam is csak sorolni tudom azt a rengeteg információt, amit elénk tár a szerző, és még így is csak töredékét említettem a leírtaknak. Nem különösebben olvasmányos, inkább tankönyv, annak viszont legalább az alaposabbik fajtából, még ha nem is minden ideológiától mentes.

2 hozzászólás
robcsy>!
Walter Zöllner: A keresztes háborúk története

Alapos, kicsit szemléletében maradi, de hát nem most írta a professzor úr. Tetszett, a téma iránt érdeklődőknek kötelező.

molnarcs>!
Walter Zöllner: A keresztes háborúk története

Nagyon lehúzta számomra a szocialista világnézet jelenléte a könyvben. Egy ilyen könyvben ennek nincs semmi keresnivalója, de az is tény hogy nem ma íródott, és ha ez nincs benne, akkor talán a könyvet ki se adták volna….


Hasonló könyvek címkék alapján

Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel
Steven Runciman: A keresztes hadjáratok története
Malcolm Billing: A keresztes hadjáratok
Claude Cahen: Az iszlám
Louis Bréhier: Bizánc tündöklése és hanyatlása I-III.
Benkő Mihály: Csata Nikápolynál
Rázsó Gyula: A lovagkor csatái
Terplán Zoltán: A keresztes hadjáratok és az Árpád-kori Magyar Királyság
Erdődy János: Keresztes lobogók alatt
Pósán László: Magyarország és a Német Lovagrend a középkorban