A ​vezércsel 447 csillagozás

Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.
Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.
És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · ISBN: 9789635660407 · Fordította: Szabó Luca

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Beth Harmon · Benny Watts · Borgov · William Shaibel · Alma Wheatley · Harry Beltik · Jolene DeWitt


Kedvencelte 73

Most olvassa 57

Várólistára tette 420

Kívánságlistára tette 477

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Először is köszönöm @Slezi96, hogy ezzel a könyvvel ajándékoztál meg a @Minden_hétre_egy_kön… Facebook csoportjában szervezett ajándékozási eseményen! Nagyon vártam, hogy elolvassam ezt a könyvet és a Booktube Könyvklub keretében erre lehetőségem is adódott most.
A könyv bemutatja Elizabeth (Beth) Harmon gyerekkorát, tinédzserkorát, és azt, hogy hogyan érik sakkozó csodagyerekből felnőtt, saját magáért is kiállni képes nővé. Ez egy igazán izgalmas regény volt, melyben központi szerepet kapott a sakk és a sakkversenyek világa. Teljesen magával sodort a könyv, folyamatosan a történeten járt az agyam napközben is, amikor épp nem olvastam. Egy percig sem unatkoztam rajta, hiszen kaptam meglepő fordulatokat, izgalmas és feszült pillanatokat, emellett végigkövethettem egy személyiségfejlődést is és bepillantást nyerhettem egy olyan világba, ami eddig számomra ismeretlen volt. Szuper könyv, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek!

Booktube Könyvklub kibeszélő:
https://youtu.be/qn4h-rTAOLs

>!
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca
2 hozzászólás
ProKontra P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Sokat vacilláltam, hogy olvassam-e A vezércsel című könyvet, vagy sem. Nem igazán tudnám megmagyarázni, hogy miért tartottam ettől a könyvtől. Talán a sakk volt az, ami miatt kicsit szkeptikusan álltam neki, féltem, hogy nem fogom megérteni a történetet, mivel ez a sport (és mint játék) tőlem nagyon messze áll. Bár gyerekkoromban néha játszottam sakkot, ismerem a bábukat, a lépéseket, de ezzel részemről ki is fújt a téma. Ami igazán meglepetésként ért, hogy már az első oldaltól fogva, olyan mértékű érdeklődést váltott ki belőlem, amire abszolút nem számítottam. A sakkjátszmák leírása cseppet sem volt unalmas, végig követhető volt, emellett az írónak sikerült végig úgy vezetnie a történetet, hogy az az elejétől a végéig feszestempójú legyen.

Sosem gondoltam volna, hogy a sakk élet-halál játék. A győzelem iránti vágy, a siker hajszolása, a kudarctól való félelem; mindez együttes erővel gyűri le a jatékosokat, és taszítja őket a mélybe. Ez a történet nem csupán egy tábláról és harminckét báburól szól. Ez a fanatikusok kíméletlen küzdelme. Ez A vezércsel!

Egyedül a karakterek ábrázolásával nem voltam teljesen elégedett. A szerző mind a főhőst, mind a mellékszereplőket felruházta célokkal, motivációkkal, azonban nekem a háttértörténetük hiányos volt. Beth részéről mindenképpen több érzelmet vártam volna, néhol túlságosan is érzéketlen benyomást keltett, ami miatt nehéz volt megszeretni, közel engedni őt. Ugyanezt éreztem Alma Wheatley-nél. Örökbe fogadott egy kislányt, de nem tudtam meg az okot, hogy miért kellett neki egy kislány, és azt sem, miért lépett le utána a férje.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/03/25/walter-tevis-vezercsel/

17 hozzászólás
mate55 P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Az agy folyamatos bombázása avagy „Hatvannégy mező” ahol a versengés az emberi racionalitás és az én öntudatlan törekvésével szemben a gondolat kiirtására törekszik. Vajon Beth zsenialitása érvényesül, vagy önpusztító képessége győzedelmeskedik? Számtalan réteget lehetne lehúzni a főszereplőről, de Tevis inkább, olyan komoly területeket dolgoz fel, mint a gyermekkori traumákból való felépülés, a gyógyszerektől – alkoholtól való függés, vagy a fanatikus sportolók életvitele. Őszintén, reálisan ábrázolja ezeket a betegségeket mindenfajta ítélkezés nélkül. A feminista hangvétel is beköszön, hiszen megkerülhetetlen téma akkor, amikor egy női sakkozónak kell a férfiak között helyt állnia. Ügyesen összekapcsolja a drámai elemeket, átélhetővé teszi Beth problémáit, játszmáit még akkor is, ha nem ismerjük a sakkjátszma szabályait. A sakkról szóló regények óhatatlanul bizonyos problémákat vetnek fel egy író számára. Hogyan lehet például leírni azokat a játékokat, amelyek a cselekmény részét képezik, anélkül hogy a laikusok számára érthetetlenné válna? Tekintettel Tevis írói és dramatikus képességeire, az olvasó gyorsan elkapja az egyes játékok sodrását anélkül, hogy értenie kellene a technikákat. Eredeti, intelligens.

5 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Valaki nekem azt mondja, hogy egy sakkról szóló történet fog rabul ejteni, megmosolyogtam volna. Gyerekkoromban játszottam még elég gyermeki szinten, a könyv után most úgy mondanám, annyira értek hozzá mint az űrhajózáshoz :) Miután pár nap alatt ledaráltam a sorozatot, rohantam is megvenni a könyvet, ez nem is volt kérdés.

A történet maga zseniális, a karakterek megformálása erősre sikeredett Walter Tevis által, aki nagyon jól ír, szinte faltam az oldalakat. Beth-tel teljesen azonosulni tudtam, tetszett Bennyvel és Mrs. Wheatley-vel való kapcsolata. És igen sokszor könnyeket is csalt a szemembe, főleg Mr. Shaibel :) Beth élete maga a hullámvasút, mélységek és magasságok folytonos változása, amit végigizgultam. Beth-től megtanultam, hogy akárhol is vagyunk az életben az álmainkat soha ne adjuk fel, bárkivé válhatunk. Mindenkiben ott a lehetőség, csak akarnunk kell és kitartani a sok nehézség közepette is.

A könyvben egy-két apró fordítási hiba van, de ezt eltudtam nézni :) Ritka az amikor nem tudom eldönteni a könyv vagy a sorozat a jobb, hisz nagyon jól hozta a sorozat a könyvet.
Nekem idén a TOP könyveim közé kerül :)

15 hozzászólás
Szücsi>!
Walter Tevis: A vezércsel

Ahogy mások, én is elöbb a Netflixes The queen's gambit minisorozatot láttam előbb, és úgy néztem utána a könyvnek.
A sorozat nagyon hűen követte a könyvet, ennek nagyon örültem.
Őszintén szólva, nekem a sorozatban jobban tetszett a történet. Látványosabb volt, ahogy lépkedtek a sakkbábukkal, éreztem a feszültséget olyankor. A könyvben ez az érzés nekem nem jött át annyira…sosem sakkoztam így a leírások hogy most melyik bábuval hova lépnek, milyen védelmet vagy cselt alkalmaznak a könyvben számomra nem mondott semmit. Annak azért örültem hogy ezek a játszmák nem voltak túlontúl sokáig húzva és leírva, hogy az olyan emberek mint én, nehogy megunják :D
Összességében a könyv gördülékeny volt, olvastatta magát és érdekes is volt, de most nekem a sorozat-adaptációs változat jobban bejött.

4 hozzászólás
robinson P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon emlékezetes, remek karakter, jó volt olvasni, megismerni a sorsát. A másodlagos karakterek is jól kidolgozottak, jöhet a film!
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/a-vezercsel.html

6 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Mikor nekiálltam a könyvnek, azt hittem, hogy sokkal kevésbé lesz izgalmas, tekintve, hogy a sakkozásról olvashatunk javarészt benne. De az író nagyon jól megoldotta, hogy laikusoknak is élvezhető és izgalmas módon adja át a cselekményt az olvasóknak. Beth eléggé zavaros egy karakter, spoiler De a sok gond mellett megnyugvását leli a sakkban, s nagyon gyorsan kitűnik a zsenialitása e téren. Az emberi kapcsolatok terén viszont eléggé visszamaradt, nagyon kevés ember veszi őt körül, azok sem állnak igazán közel hozzá. Engem egyetlen egy dolog zavart csak a kötetben: spoiler

Nikolett_Kapocsi P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Nagyjából én is 8 éves lehettem, amikor megismerkedtem a sakk alaplépéseivel, de ebben szerintem ki kis merül minden, ami közös bennem és Beth Harmonban. Éppen ezért kissé félve kezdtem neki az olvasásnak, de szerencsére az egyes sakkjászmák leírásai meglehetősen közérthetően, nem túl terjengősen kaptak helyet a könyvben, így laikusként is élvezhető volt. Walter Tevis regénye, bár első olvasatra nem gondolnánk rengeteg önéletrajzi elemet tartalmaz. Az író, akárcsak Beth kora gyermekkorában huzamosabb időt töltött szüleitől távol egy bentlakásos intézet falai között, ahonnan végül neki is sikerült „kiszabadulnia” és ezáltal megadatott számára a tehetsége kibontakoztatásának lehetősége is. Beth egy véletlennek köszönhetően ismerkedik meg a sakk rejtelmeivel, azonban hamar kiderül, hogy egy igazi őstehetség és a sakk tölti be az egész életét, gondolatait és álmait is. Azonban a sikerekhez vezető út korántsem egyszerű. A lány a kora gyermekkori traumáitól, gyógyszerfüggőségétől és a kötődés hiányától szenvedve nap mint nap ádáz küzdelmet folytat a céljai elérése érdekében. A kudarcok néha egészen mélyre taszítják és úgy tűnhet, hogy Beth végképp a szenvedélyei rabjává válik, azonban a versenyeken elért sikerek és az ezáltal megszerzett pénz olyan erővel és magabiztossággal vértezi fel, melyek segítségével végül még a legmélyebb gödörből is képes talpra állni. Walter Tewis, aki maga is függőségekkel küzdött minden értékítélettől mentesen tárja elénk Beth Harmon már- már mesébe illő élettörténetét. Lebilincselő, szórakoztató olvasmány, amely visszarepíti az olvasót a 60-as évek hidegháborús időszakának világába. Walter Tevis lendületes, élénk és nagyon amerikai stílusú regénye amellett, hogy egy kellemes olvasmány olyan fontos kérdésekre is felhívja a figyelmet, mint a nők sportban való elismertsége, megbecsültsége.
Sajnos azonban nem tudok szó nélkül elmenni a könyv rendkívül igénytelen tördelése mellett. Rettentően zavaró volt, hogy nagyjából minden második – harmadik oldal egy mondat, sőt gyakran egy szó kellős közepén ért véget, ami így sokszor megmosolyogtató „félszavakat” eredményezett. Jelen esetben kifejezetten örültem annak, hogy könyvtári példányt olvastam, így azért kevésbé volt bosszantó.

5 hozzászólás
Hackett IP>!
Walter Tevis: A vezércsel

Eszembe jut a regény vége felé az az alig egy oldalnyi jelenet, amikor Beth visszatér az árvaházba, ahol nyolc évesen először látott sakktáblát, és ebben a sallangmentes, látszólag egyszerű prózában annyi minden van jelen, mindenfajta, hasonlatokkal felcicomázott máz nélkül: érzések, gondolatok az életről, sorsokról, a világról, az emberi kapcsolatokról, amit ilyen erősen és tisztán kevés szövegben találni meg.
Imádom ezt a könyvet, ahogy mesél a sakkról és Bethről, a különleges, furcsa, ám különleges árva kislányról. Beth nem egyszerű személyiség, mégis önhibáján kívül folyton csak sodródik az emberi kapcsolatok között, de mindig úgy alakul, hogy újra és újra egyedül marad. Az egyetlen igazi kapcsolata így a sakkhoz és a sakkversenyek világához fűzi, ez az, ami igazán életet ad az életének.
A történet valójában klasszikus, mondhatni kiszámítható úton halad a végkifejlet felé, mégis amilyen természetességgel meg van írva, és amennyire átjön belőle a sakk iránti szenvedély, az lenyűgöző, nem beszélve arról, hogy mennyire izgalmas tud lenni egy szimpla sakkjátszma leírása is.
(A sorozatot kezdtem el nézni először, de mivel lassabban haladtunk, így a könyvvel végül beelőztem. A filmes adaptáció majdnem szuper, és nem is tudom, láttam-e már ilyet, ahol ennyire pontosan, a legtöbbször jelenet szinten egyezik a sorozat és a könyv.
Két lényeges apróságot változtattak meg mindössze, amiket szerintem kár volt: spoiler
Na, és itt van még a sorozat utolsó része, ami viszont sajnos meg sem közelítette a könyv katarzisát. Kapkodott, és míg a regényben végig belülről éltem át Beth moszkvai játszmáit, ezt a sorozat utolsó epizódja csak nagyon távolról tudta megmutatni, nem voltam ott sem a Lucsenko, sem a Borgov elleni játszmában. Így csak egy didaktikus, nem túl ügyes lezárás maradt, ami meg sem közelítette a regény csodálatos fináléját.:(

Amadea>!
Walter Tevis: A vezércsel

Igen, kommersz könyvmoly módjára engem is utolért a sorozat és igen, ennek köszönhetően a könyv is felkeltette az érdeklődésem. Valószínűleg abban is tipikus vagyok, hogy sokakhoz hasonlóan korán hamvába holt a sakk iránti érdeklődésem, de holmi dugába dőlt gyermekkori szeszélyek (melyek száma végtelen), magyarán mondva az, hogy egyáltalán nem konyítok ehhez a játékhoz, nem akadályozott meg abban, hogy élvezettel nézzem/olvassam a sorozatot/regényt. Egyébként ritkán nézek adaptációkat, ha előbb találkozom a könyvvel, akkor szinte soha, ha viszont előbb nézem, utána – bár utálom, hogy a képzeletemben automatikusan helyet foglalnak mások elképzelései – általában elolvasom a könyvet. Most is így tettem, de ezúttal hajlamos vagyok elengedni a makrancosságom, mert a forgatókönyvíróknak sikerült átmenteni, megőrizni a történet szellemiségét, habát pár változtatást eszközöltek benne.

Tulajdonképpen nem tudom, mi olyan rohadt addiktív ebben; az, hogy semmi bombasztikus, házfalat kirúgó izgalom nincs benne? Hogy jólesik egy ennyire introvertált, köldöknézegető, befelé koncentráló történettel találkozni? Hogy láthatatlan turista módjára barangolhatunk egy korabeli amerikai árvaházban, áruházban és a Szovjetunióban? Hogy élvezettel boncolgathatjuk a szereplők közötti kapcsolatok mozgatórugóit, de anélkül, hogy a lelki nyomortól fetrengenénk a padlón? Hogy egy zseniális, mégis szélsőségektől mentes, hétköznapi ember a főszereplője?

Baromi nagy lehetett a kísértés – az író és a forgatókönyvesek számára is – hogy Beth-t sokkal szélsőségesebb személyiségnek alkossák meg; megszoktuk, hogy a rendkívüli tehetség törékeny mentális egészséggel párosul és hogy a sötét lóként induló versenyző útjába egyre veszélyesebb akadályokat gördítenek; ebben az esetben nincsenek ilyenek, a hősnőt még egy jóképű szovjet kém sem akarja elrabolni. Igen, Beth alvászavarral küzd, zselés cukorka módjára csábítja az altató és van egy mély hullámvölgye az alkohollal való kacérkodásban, de magasan funkcionáló függő és az útját nem az önpusztítás szegélyezi. Ő nyerni akar. Árva kisgyermekként mások hoztak döntéseket az életéről, de a sakktáblán ő a mindenható és könyörtelenül szétrobbantja az ellenfelek védekezését. Tehetsége ösztönös, türelmetlen és egy olyan mélyről fakadó bizonyosság táplálja, amit nem tud elnyomni az, hogy a versenyeken általában ő az egyetlen nő és hogy sok újságíró számára csupán a neme miatt érdekes.

Továbbá Beth nem a klasszikus mizantróp introvertált, vágyik a társaságra, az emberi kapcsolatokra, és, habár bízik magában, a tornákon sokszor egyedül érzi magát és a rémületet is nemegyszer megtapasztalja – értelemszerűen ez a regényben jobban átjön. Ami engem nagyon elszomorított, az Alma Wheatley, az örökbefogadó anya hipergyorsan felívelő érdeklődése Beth iránt, miután kiderült, hogy a sakkal pénzt is lehet nyerni – amíg ez nem realizálódott előtte, őt sem érdekelte a lánya szenvedélye, maga Beth is egy lassan mozgó figura volt a gyógyszerektől és az alkoholtól tompán homályos háttérben. Ezt akkor sem tudtam neki megbocsátani, amikor már egy jóindulató, passzív háttérország lett Beth számára.

A regény stílusa nagyon olvasmányos, az a fajta szórakoztató könyv, amibe jó belebújni a még mindig hűvös reggeleken és egy kicsit kizárni a mostani világot és azt az elkerülhetetlen tényt, hogy menni kell dolgozni. Egyébként szokatlan érdeklődést övezte az olvasásom, a buszon többen fixírozták a borítót és egy idősebb hölgy meg is szólított miatta.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– De jó hallani a hangod! Még mindig csúnya vagy?
– Még mindig fekete vagy?

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beth Harmon · Jolene DeWitt
3 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!

– Jó viszontlátni téged. – Valójában azt szerette volna mondani: „Szeretlek.”

303. oldal

FreeAngel >!

A „talán” a vesztesek szava

329. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benny Watts · vesztes
robinson P>!

Vajon egy milligramm nyugtató hány agysejtet öl meg? Bizonyára nem annyit, mint az alkohol.

4 hozzászólás
robinson P>!

A félelem vékony, betolakodó csírájára lett figyelmes a gyomrában.

Regina_Papp>!

– Négy orosz sakkozó nagyon sok orosz sakkozó – állapította meg.

Kapcsolódó szócikkek: orosz
Barbcsie P>!

Sakk nélkül is lehet élni. Az emberek többségének sikerül.

Chöpp P>!

– Régen sokat monopolyztam.
– Azt még sosem próbáltam.
– A kapitalizmus rabszolgájává tesz. Máig nagy összegekről álmodom.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Monopoly
Phoenix67>!

– Benny, nekem nagyon tetszik a hajad.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benny Watts · Beth Harmon

Népszerű triviák

BBetti86 >!

A Netflix sorozatot készített belőle, mely 2020. október 23-án debütált a szolgáltatónál. A főszerepekben olyan fiatal tehetségek tűnnek fel, mint Anya Taylor-Joy és Thomas Brodie-Sangster. A 7 részes sorozat erős kritikákkal büszkélkedhet, pl: Imádtam a Vezércselt, az utolsó részt háromszor láttam. (Mary McNamara kritikus)

[en.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Walter Tevis: A vezércsel

Walter Tevis: A vezércsel

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Emma Cline: A lányok
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Caleb Carr: A sötétség angyala
Stephen King: A halálsoron
Colleen Hoover: Verity
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha