A ​vezércsel 11 csillagozás

Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.
Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.
És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · ISBN: 9789635660407 · Fordította: Szabó Luca

Kedvencelte 1

Most olvassa 11

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 140


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon emlékezetes, remek karakter, jó volt olvasni, megismerni a sorsát. A másodlagos karakterek is jól kidolgozottak, jöhet a film!
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/a-vezercsel.html

5 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Valaki nekem azt mondja, hogy egy sakkról szóló történet fog rabul ejteni, megmosolyogtam volna. Gyerekkoromban játszottam még elég gyermeki szinten, a könyv után most úgy mondanám, annyira értek hozzá mint az űrhajózáshoz :) Miután pár nap alatt ledaráltam a sorozatot, rohantam is megvenni a könyvet, ez nem is volt kérdés.

A történet maga zseniális, a karakterek megformálása erősre sikeredett Walter Tevis által, aki nagyon jól ír, szinte faltam az oldalakat. Beth-tel teljesen azonosulni tudtam, tetszett Bennyvel és Mrs. Wheatley-vel való kapcsolata. És igen sokszor könnyeket is csalt a szemembe, főleg Mr. Shaibel :) Beth élete maga a hullámvasút, mélységek és magasságok folytonos változása, amit végigizgultam. Beth-től megtanultam, hogy akárhol is vagyunk az életben az álmainkat soha ne adjuk fel, bárkivé válhatunk. Mindenkiben ott a lehetőség, csak akarnunk kell és kitartani a sok nehézség közepette is.

A könyvben egy-két apró fordítási hiba van, de ezt eltudtam nézni :) Ritka az amikor nem tudom eldönteni a könyv vagy a sorozat a jobb, hisz nagyon jól hozta a sorozat a könyvet.
Nekem idén a TOP könyveim közé kerül :)

3 hozzászólás
Kovaxka P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Az azonos című minisorozat pillanatok alatt behúzott, le is kellett lassítanom, hogy ne daráljam le pár nap alatt. Közben megláttam a könyvet, és az is letehetetlennek bizonyult. Mondom én, aki nem tudok sakkozni és matekból sem voltam soha jó. Lehet, hogy nem tökéletes, de biztos nem véletlen, hogy sokunkat megvett kilóra. Ki ne szeretne látni egy kibontakozó tehetséget, egy zseniális árva kislányt egyedül a világ ellen? Jó sztori, jól megírva, ajánlom. És szerencsére még van pár rész, amit megnézhetek.

7 hozzászólás
kicsi_Coco P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Azt hiszem, az idei év legnagyobb meglepetése és slágere a netflixes The Queen's Gambit volt sokak számára, köztük számomra is.
Úgy kezdtem bele a sorozatba, hogy csak nagyon minimális ismeretem volt róla, tulajdonképpen csak annyit tudtam, hogy sakkról szól.

Én régebben sakkozgattam, így nem volt számomra ez a téma ijesztő vagy unalmas, de azért látom, hogy a legtöbb embert ez így önmagában nem csigázná fel.
Mindenesetre a sorozat annyira komolyan és durván berántott már az első résztől kezdve, hogy úgy izgultam egy-egy sakkmeccs alatt, mint mások a blockbuster szuperhősös filmek alatt.

Azért tettem ezt a kis kitérőt a sorozatra, mert elég ritka nálam, hogy a sorozat megnézése után a kezembe vegyem a könyvet, hiába jobb általában a könyv, mint a sorozat. (Mondjuk ebben az esetben szerintem a sorozat már-már veri a könyvet)
Egyszerűen a szükséges információ már nálam van az adott történetről, így már nem hoz izgalomba.
Na, hát A vezércsellel nem így volt, úgy éreztem, hogy még többet akarok Bethből, Bennyből, Beltikből és a többiekből.

A történet könyvben legalább olyan jó volt, mint a sorozat, az első pillanattól magával ragadt. Walter Tevis nagyon jól ír, engem megvett kilóra, valószínűleg a többi regényével is teszek majd egy próbát. Pörgős, jól megírt, izgalmas történet, az író megszeretteti az olvasóval a sakkot.
Nincs is nagyon róla mit mondani, olvassátok, mert kiváló!

Sajnos a magyar fordításról ugyanez már nem mondható el, kissé bosszantó volt, hogy a három nagy játékból, ahol lépésenként le volt írva a meccs, mindegyiket sikerült elrontani, és ezen kívül is voltak a könyvben akadozó, logikailag hibás részek, amik az angolt elolvasva értelmet nyertek.
off
Ettől függetlenül csak ajánlani tudom a könyvet, nálam az év kedvence ez a történet!
Imádtam Benny és Beth dinamikáját, és azt, hogy milyen jól megtalálta az író az egyensúlyt a sakk és Beth mindennapi élete között.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– De jó hallani a hangod! Még mindig csúnya vagy?
– Még mindig fekete vagy?

3 hozzászólás
robinson >!

Vajon egy milligramm nyugtató hány agysejtet öl meg? Bizonyára nem annyit, mint az alkohol.

4 hozzászólás
robinson P>!

A félelem vékony, betolakodó csírájára lett figyelmes a gyomrában.

robinson >!

Három hét volt hátra az amerikai bajnokságig, és legfőbb ideje volt, hogy egy nő nyerje meg.
Legfőbb ideje volt, hogy Beth nyerje meg.

robinson >!

Beth egy csipeszes írótáblát szorongató nőtől értesült édesanyja haláláról.

(első mondat)

robinson >!

Betht elöntötte a düh. Megértette, hogy az emberek szeretik megtartani a titkaikat, hiszen ő is megtartotta a sajátjait.

robinson >!

Éjjel be kellett volna venni egy zöld pirulát, hogy el tudjon aludni.

robinson >!

Egy szót sem szóltak egymáshoz, csak a bábukat mozgatták. Beth feszült volt, de élvezte ezt az érzést.

robinson >!

Péntekenként mindenki halat evett, akár katolikus volt, akár nem. Négyzet alakúra vágva, sötétbarna, száraz bundában, sűrű, narancssárga, francia öntethez hasonló szósszal leöntve kapták. A szósz édes volt és szörnyű, de a hal még rosszabb.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Irving: Árvák hercege
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
Caleb Carr: A sötétség angyala
Stephen King: Lisey története
Stephen King: A halálsoron