A ​vezércsel 759 csillagozás

Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.
Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.
És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Eredeti megjelenés éve: 1983

384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca
384 oldal · ISBN: 9789635660407 · Fordította: Szabó Luca

Beth Harmon · Benny Watts · Borgov · D. L. Townes · Harry Beltik · Jolene DeWitt · William Shaibel · Alma Wheatley

Atlanta · Szovjetunió · Charleston · Miami

Suba_Csaba P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Először is köszönöm @Slezi96, hogy ezzel a könyvvel ajándékoztál meg a @Minden_hétre_egy_kön… Facebook csoportjában szervezett ajándékozási eseményen! Nagyon vártam, hogy elolvassam ezt a könyvet és a Booktube Könyvklub keretében erre lehetőségem is adódott most.
A könyv bemutatja Elizabeth (Beth) Harmon gyerekkorát, tinédzserkorát, és azt, hogy hogyan érik sakkozó csodagyerekből felnőtt, saját magáért is kiállni képes nővé. Ez egy igazán izgalmas regény volt, melyben központi szerepet kapott a sakk és a sakkversenyek világa. Teljesen magával sodort a könyv, folyamatosan a történeten járt az agyam napközben is, amikor épp nem olvastam. Egy percig sem unatkoztam rajta, hiszen kaptam meglepő fordulatokat, izgalmas és feszült pillanatokat, emellett végigkövethettem egy személyiségfejlődést is és bepillantást nyerhettem egy olyan világba, ami eddig számomra ismeretlen volt. Szuper könyv, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek!

Booktube Könyvklub kibeszélő:

384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca
ProKontra>!
Walter Tevis: A vezércsel

Sokat vacilláltam, hogy olvassam-e A vezércsel című könyvet, vagy sem. Nem igazán tudnám megmagyarázni, hogy miért tartottam ettől a könyvtől. Talán a sakk volt az, ami miatt kicsit szkeptikusan álltam neki, féltem, hogy nem fogom megérteni a történetet, mivel ez a sport (és mint játék) tőlem nagyon messze áll. Bár gyerekkoromban néha játszottam sakkot, ismerem a bábukat, a lépéseket, de ezzel részemről ki is fújt a téma. Ami igazán meglepetésként ért, hogy már az első oldaltól fogva, olyan mértékű érdeklődést váltott ki belőlem, amire abszolút nem számítottam. A sakkjátszmák leírása cseppet sem volt unalmas, végig követhető volt, emellett az írónak sikerült végig úgy vezetnie a történetet, hogy az az elejétől a végéig feszestempójú legyen.

Sosem gondoltam volna, hogy a sakk élet-halál játék. A győzelem iránti vágy, a siker hajszolása, a kudarctól való félelem; mindez együttes erővel gyűri le a jatékosokat, és taszítja őket a mélybe. Ez a történet nem csupán egy tábláról és harminckét báburól szól. Ez a fanatikusok kíméletlen küzdelme. Ez A vezércsel!

Egyedül a karakterek ábrázolásával nem voltam teljesen elégedett. A szerző mind a főhőst, mind a mellékszereplőket felruházta célokkal, motivációkkal, azonban nekem a háttértörténetük hiányos volt. Beth részéről mindenképpen több érzelmet vártam volna, néhol túlságosan is érzéketlen benyomást keltett, ami miatt nehéz volt megszeretni, közel engedni őt. Ugyanezt éreztem Alma Wheatley-nél. Örökbe fogadott egy kislányt, de nem tudtam meg az okot, hogy miért kellett neki egy kislány, és azt sem, miért lépett le utána a férje.
Teljes értékelés:

MissFortune>!
Walter Tevis: A vezércsel

Régóta a várólistámon hevert már ez a könyv. Megfogadtam, hogy addig nem nézem meg a sorozatot, míg el nem olvasom.
Az elején még nagyon jól haladtam vele, kifejezetten érdekes volt végigkövetni Beth gyermekkorát. A sakkhoz nem értek, soha nem is játszottam még, mégis teljesen jól le tudott kötni.
Aztán a könyv háromnegyedénél már sajnos nem. Onnan kezdve szinte az egész cselekmény arról szólt, hogy ki milyen bábuval lép, így számomra élvezhetetlenné vált. Ezután már alig vártam a végét.
Emiatt a malőr miatt értékelem 4 csillagra. Az első 50 oldalban azt hittem kedvencet fogok avatni, de ez az érzés egyre jobban halt el bennem. Még így sem bánom azonban, hogy végigkövettem Beth életét, hisz izgalmas volt figyelni, ahogy megküzd a saját démonjaival.

Csilla‿ P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Beth nyolc évesen egyedül maradt. Otthonba került. Elég hamar kiderült, hogy egyszerűen nem illik bele a környezetébe. Nincsenek kapcsolatai, kötődései. Nincs, akivel igazán megérthetné magát. Egyedül a sakk az, ami a megtört életű kislány számára erőt adott. Belekapaszkodott és győzőtt.
Ez a könyv nagyon tetszett! Szeretem azokat a könyveket, amelyek ennyire tudnak motiválni! :)
U.i: Megnéztem a könyvből készült filmet is és az is zseniális!

mate55 >!
Walter Tevis: A vezércsel

Az agy folyamatos bombázása avagy „Hatvannégy mező” ahol a versengés az emberi racionalitás és az én öntudatlan törekvésével szemben a gondolat kiirtására törekszik. Vajon Beth zsenialitása érvényesül, vagy önpusztító képessége győzedelmeskedik? Számtalan réteget lehetne lehúzni a főszereplőről, de Tevis inkább, olyan komoly területeket dolgoz fel, mint a gyermekkori traumákból való felépülés, a gyógyszerektől – alkoholtól való függés, vagy a fanatikus sportolók életvitele. Őszintén, reálisan ábrázolja ezeket a betegségeket mindenfajta ítélkezés nélkül. A feminista hangvétel is beköszön, hiszen megkerülhetetlen téma akkor, amikor egy női sakkozónak kell a férfiak között helyt állnia. Ügyesen összekapcsolja a drámai elemeket, átélhetővé teszi Beth problémáit, játszmáit még akkor is, ha nem ismerjük a sakkjátszma szabályait. A sakkról szóló regények óhatatlanul bizonyos problémákat vetnek fel egy író számára. Hogyan lehet például leírni azokat a játékokat, amelyek a cselekmény részét képezik, anélkül hogy a laikusok számára érthetetlenné válna? Tekintettel Tevis írói és dramatikus képességeire, az olvasó gyorsan elkapja az egyes játékok sodrását anélkül, hogy értenie kellene a technikákat. Eredeti, intelligens.

Kriszta_89 P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Valaki nekem azt mondja, hogy egy sakkról szóló történet fog rabul ejteni, megmosolyogtam volna. Gyerekkoromban játszottam még elég gyermeki szinten, a könyv után most úgy mondanám, annyira értek hozzá mint az űrhajózáshoz :) Miután pár nap alatt ledaráltam a sorozatot, rohantam is megvenni a könyvet, ez nem is volt kérdés.

A történet maga zseniális, a karakterek megformálása erősre sikeredett Walter Tevis által, aki nagyon jól ír, szinte faltam az oldalakat. Beth-tel teljesen azonosulni tudtam, tetszett Bennyvel és Mrs. Wheatley-vel való kapcsolata. És igen sokszor könnyeket is csalt a szemembe, főleg Mr. Shaibel :) Beth élete maga a hullámvasút, mélységek és magasságok folytonos változása, amit végigizgultam. Beth-től megtanultam, hogy akárhol is vagyunk az életben az álmainkat soha ne adjuk fel, bárkivé válhatunk. Mindenkiben ott a lehetőség, csak akarnunk kell és kitartani a sok nehézség közepette is.

A könyvben egy-két apró fordítási hiba van, de ezt eltudtam nézni :) Ritka az amikor nem tudom eldönteni a könyv vagy a sorozat a jobb, hisz nagyon jól hozta a sorozat a könyvet.
Nekem idén a TOP könyveim közé kerül :)

Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon emlékezetes, remek karakter, jó volt olvasni, megismerni a sorsát. A másodlagos karakterek is jól kidolgozottak, jöhet a film!

Ibanez P>!
Walter Tevis: A vezércsel

A moly ráhibázott a százalékra, nagyon tetszett ez a könyv, pedig olvasás előtt picit megijedtem, mert több ismerősöm is fanyalgott, féltem, hogy majd nagyon unalmas lesz. Szerencsére erről szó sem volt, szinte egyhuzamban befaltam a könyvet. Nagyon tetszett, hogy a sakkon kívül más szállal, a függőséggel is szembenéz a főhős, s megmutatja, milyen erősen hat egy életre a gyerekkorban átélt időszak. A sakkozós részekben persze én sem tudtam igazán követni a lépéseket, gyerekkoromban sakkoztam, de valószínűleg a gondnok engem is megvert volna pár lépésben :-D Ennek ellenére élveztem, ha nem is láttam fejben a táblát, hogy mit hogy oldott meg (amit sajnálok, gondolom, ehhez a filmet kellene néznem), mégis izgalmas volt, főleg a nagymesterekkel való küzdelmek. Tetszett az is, hogy Beth hűvös személyisége mennyire megmutatkozik a magánéletében is, kapcsolataiban mennyire nem tud érzelmet felmutatni, mennyire a sakk és a racionalitás irányítja az életét. Két dolgot bántam a könyvben: egyrészt, mennyire elfeledkezett első mentoráról, ráadásul úgy, hogy spoiler. A másik az, hogy spoiler. Összességében egy élvezetes könyv volt, a lezárás is szép kerekre sikeredett.

Ui: valaki magyarázza már meg, hogy ez a könyv mitől thriller? :-O Hát nekem ahhoz kicsit több borzongás kell, akkor az „izgulás” miatt éppúgy thriller lehet A Pál utcai fiúk is vagy bármelyik kalandregény… :-O

Ferger_Jolcsi P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Mikor nekiálltam a könyvnek, azt hittem, hogy sokkal kevésbé lesz izgalmas, tekintve, hogy a sakkozásról olvashatunk javarészt benne. De az író nagyon jól megoldotta, hogy laikusoknak is élvezhető és izgalmas módon adja át a cselekményt az olvasóknak. Beth eléggé zavaros egy karakter, spoiler De a sok gond mellett megnyugvását leli a sakkban, s nagyon gyorsan kitűnik a zsenialitása e téren. Az emberi kapcsolatok terén viszont eléggé visszamaradt, nagyon kevés ember veszi őt körül, azok sem állnak igazán közel hozzá. Engem egyetlen egy dolog zavart csak a kötetben: spoiler

Nikolett_Kapocsi P>!
Walter Tevis: A vezércsel

Nagyjából én is 8 éves lehettem, amikor megismerkedtem a sakk alaplépéseivel, de ebben szerintem ki kis merül minden, ami közös bennem és Beth Harmonban.

Éppen ezért kissé félve kezdtem neki az olvasásnak, de szerencsére az egyes sakkjászmák leírásai meglehetősen közérthetően, nem túl terjengősen kaptak helyet a könyvben, így laikusként is élvezhető volt.

Walter Tevis regénye, bár első olvasatra nem gondolnánk rengeteg önéletrajzi elemet tartalmaz. Az író, akárcsak Beth kora gyermekkorában huzamosabb időt töltött szüleitől távol egy bentlakásos intézet falai között, ahonnan végül neki is sikerült „kiszabadulnia” és ezáltal megadatott számára a tehetsége kibontakoztatásának lehetősége is. Beth egy véletlennek köszönhetően ismerkedik meg a sakk rejtelmeivel, azonban hamar kiderül, hogy egy igazi őstehetség és a sakk tölti be az egész életét, gondolatait és álmait is. Azonban a sikerekhez vezető út korántsem egyszerű. A lány a kora gyermekkori traumáitól, gyógyszerfüggőségétől és a kötődés hiányától szenvedve nap mint nap ádáz küzdelmet folytat a céljai elérése érdekében. A kudarcok néha egészen mélyre taszítják és úgy tűnhet, hogy Beth végképp a szenvedélyei rabjává válik, azonban a versenyeken elért sikerek és az ezáltal megszerzett pénz olyan erővel és magabiztossággal vértezi fel, melyek segítségével végül még a legmélyebb gödörből is képes talpra állni. Walter Tewis, aki maga is függőségekkel küzdött minden értékítélettől mentesen tárja elénk Beth Harmon már- már mesébe illő élettörténetét.

Lebilincselő, szórakoztató olvasmány, amely visszarepíti az olvasót a 60-as évek hidegháborús időszakának világába. Walter Tevis lendületes, élénk és nagyon amerikai stílusú regénye amellett, hogy egy kellemes olvasmány olyan fontos kérdésekre is felhívja a figyelmet, mint a nők sportban való elismertsége, megbecsültsége.

Sajnos azonban nem tudok szó nélkül elmenni a könyv rendkívül igénytelen tördelése mellett. Rettentően zavaró volt, hogy nagyjából minden második – harmadik oldal egy mondat, sőt gyakran egy szó kellős közepén ért véget, ami így sokszor megmosolyogtató „félszavakat” eredményezett. Jelen esetben kifejezetten örültem annak, hogy könyvtári példányt olvastam, így azért kevésbé volt bosszantó.

robinson P>!

– De jó hallani a hangod! Még mindig csúnya vagy?
– Még mindig fekete vagy?

Kapcsolódó szócikkek: Beth Harmon · Jolene DeWitt
FreeAngel>!

A „talán” a vesztesek szava

Kapcsolódó szócikkek: Benny Watts · vesztes
Nikolett_Kapocsi P>!

– Jó viszontlátni téged. – Valójában azt szerette volna mondani: „Szeretlek.”

robinson P>!

Vajon egy milligramm nyugtató hány agysejtet öl meg? Bizonyára nem annyit, mint az alkohol.

Regina_Papp>!

– Négy orosz sakkozó nagyon sok orosz sakkozó – állapította meg.

Kapcsolódó szócikkek: orosz
Phoenix67>!

– Benny, nekem nagyon tetszik a hajad.

Kapcsolódó szócikkek: Benny Watts · Beth Harmon
robinson P>!

A félelem vékony, betolakodó csírájára lett figyelmes a gyomrában.

Barbcsie P>!

Sakk nélkül is lehet élni. Az emberek többségének sikerül.

Kapcsolódó szócikkek: sakk
Chöpp >!

– Régen sokat monopolyztam.
– Azt még sosem próbáltam.
– A kapitalizmus rabszolgájává tesz. Máig nagy összegekről álmodom.

Kapcsolódó szócikkek: Monopoly

Népszerű triviák

BBetti86 >!

A Netflix sorozatot készített belőle, mely 2020. október 23-án debütált a szolgáltatónál. A főszerepekben olyan fiatal tehetségek tűnnek fel, mint Anya Taylor-Joy és Thomas Brodie-Sangster. A 7 részes sorozat erős kritikákkal büszkélkedhet, pl: Imádtam a Vezércselt, az utolsó részt háromszor láttam. (Mary McNamara kritikus)

[en.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Walter Tevis: A vezércsel