A ​lammermoori nász 44 csillagozás

Walter Scott: A lammermoori nász Walter Scott: A lammermoori nász

A lammermoori nász (1819) főhősei: Edgar Ravenswood úrfi, a tönkrement ifjú nemes, és menyasszonya – egyben halálos ellenségének leánya –, a dúsgazdag Lucy Ashton kisasszony. Egy ősi átokkal sújtott csodaforrás mellett találkoznak, itt pecsételődik meg végzetes szerelmük. Történetük omladozó vártoronyba és fényes palotaterembe, csapszékbe és temetőbe egyaránt elvezeti az olvasót, hogy a filmszerű gyorsasággal és változatossággal pergő helyzetekben hol csipkés-parókás, gonosz főurakkal, hol nevetnivalóan jámbor öreg szolgákkal, félelmetes skót boszorkányokkal, kísértetekkel ismertesse össze. A XVIII. századi Skócia tarka képei, a tiszta szenvedély, a tiszta romantika zenéje: ez a regény volt ihletője Donizetti híres operájának, a Lammermoori Luciá-nak.

Eredeti cím: The Bride of Lammermoor

Eredeti megjelenés éve: 1819

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa

>!
Európa, Budapest, 1977
410 oldal · keménytáblás · Fordította: Kulin Ilona
>!
Európa, Budapest, 1967
344 oldal · keménytáblás · Fordította: Kulin Ilona, Tandori Dezső

Kedvencelte 7

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Walter Scott szokásos szereplőit vonultatja fel ebben a regényében: délceg, harcias és büszke, ám meglehetősen ostoba ifjú hősszerelmes, hozzá gyöngéd lelkű, szépséges, s nem kevésbé buta szíve hölgye. A sótlan központi alakok köré felsorakoznak a jóval színesebb mellékalakok: esetünkben a papucsférj-intrikus lányos apa, az úrhatnám, despota családanya, az ifjú Ravenswood hűséges öreg szolgája, Caleb, s mellette a hazai népszínművek figuráira emlékeztető egyszerű skót vidéki népek menazsériája. Akad még (hátborzongatás céljából) egy közepesen tudálékos sírásó, meg néhány baljóslatúan huhogó, a gótikus rémregények kelléktárából kölcsönzött, levitézlett boszi.

A három történet-fonál (romantikus-szerelmi, politikai-intrikus, meg a népi-komikus-hejehujás) itt nem sodródik szerencsésen egybe: ha tűbe akarnánk fűzni, valamelyik mindig kilógna. A tragikus végkifejlet ellenére számomra a legemlékezetesebbek a falusi életképek, Calebnek a nemesi kastély csóróságát leplezni kívánó mesterkedéseivel színesítve – Scott más regényeiben is a népi figurák mentik meg a történetet a romantikus klisék unalmától. Az Ivanhoe Wamba bohócának fanyar, filozofikus jelleménél ugyan sokkal egysíkúbb, ám Caleb még így is a legérdekesebb figura ebben a véres eseményeket is felvonultató, mégis vértelen történetben.

Scottnak vannak ennél sokkal jobban megkomponált, érdekesebb regényei (a Puritánok utódai vagy az Ivanhoe). Ez a történet csupán arra alkalmas, ami végeredményben lett is belőle: opera-librettónak.

SzaMóczi>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Különleges, borzongató, baljós történet a romantika hőskorából. Érdekes volt, és ijesztő is. A környezet súlyos és vészjósló, olykor nevetséges, humoros elemekkel. A történet kerek volt, minden úgy történt, ahogy kellett lennie, de a legfeszültebb pillanatokban is szerettem volna, ha jóra fordul minden. De persze, nem lehetett. Ez egyértelmű volt minden mozzanatában.

Aeryn>!
Walter Scott: A lammermoori nász

A lammermoori nász keserédes románc a XVIII. századi Skóciában. Scott hűen ábrázolja a kort, valamint szereplőit. Az nem tetszett benne, hogy már az előszóban elmondja a történetet, így nemigen izgulhattam, mi lesz a szerelmesek sorsa. Viszont pozitívumként meg kell említeni Caleb-et, akinek találékonysága igazán szórakoztató volt. Ez volt az 1. regény, amit Scott-tól olvastam, de kedvet kaptam a többi regényéhez is.

sznorr88>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Jó kis olvasmány, csak már jó előre beharangozzák, hogy mi lesz a vége, így nem kell nagy katarzisra vagy fordulatokra számítani… Az első fejezetet kihagynám, ha újra olvasnám, nem tartozik a sztorihoz.

Zsuzsanna_Sinka>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Huhh, ezt a könyvet nehéz volt anno elolvasni, de szerintem megérte.

Greta_Green>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Nem lett volna ez rossz könyv, ha az író nem lőtte volna le a bevezetésben gyakorlatilag a teljes sztorit… Még soha nem találkoztam ilyen könyvvel, és ha nem egy kihívás miatt olvastam volna, biztos, hogy félreteszem, mert annyira felidegesített. Tényleg egy az egyben le volt írva az előszóban a könyv teljes cselekménye. Kár érte!

valdav>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Egy a történelmi köntösbe bújtatott romantikus lányregények közül. Szerencsére nem olyan dagályos, mint Thackeray, ugyanakkor nem tudom, miért lett ilyen híres mű. Nem az én világom…

faist>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Túl legalább négy Walter Scott regényen, olyan történt, ami még soha: meg kellett hosszabbítani a könyvtárban a könyv kölcsönzését. Mintha nem akartak volna fogyni az oldalak. Pedig a maga helyén kezelve minden rendben van vele. A történet jó, a szereplők nagyon élőek, a kor leírása is megkapó. De valahogy ebben a művében nagyon körülményesen fogalmaz. Helyenként kicsit sablonosnak éreztem a történet vezetését. Egy zenei példával lehet érzékeltetni: minden Vivaldi hegedűverseny ugyanolyan, de mégis mindegyik hallgatható. Most úgy érzem, hogy minden Scott regény ugyan azokból az elemekből építkezik, de mindnek meg van a maga erénye. Csak jókor kell kézbe venni!

anni_olvas>!
Walter Scott: A lammermoori nász

Kevéssé emlékszem erre a könyvre, csak a hangulata maradt meg: egészen elvarázsolt….


Népszerű idézetek

Aida89>!

Ha valaki egyszer a fejébe vette, hogy új ismerőse csakis kellemes ember lehet, az még a hibát is erénynek, s a tökéletlenséget is tökélynek látja…legalábbis eleinte.

newsroommate>!

– Pattieson úr, egy időben azt hittem, hogy van önnek szeme!
Bizonygattam, hogy változatlanul rendelkezem a látószervek közönségesnek mondható adományával.

35. oldal

Szelén>!

A jó kifogás még a jó dolgoknál is jobb, mert azok idővel elrepednek, megkopnak, elfogynak, a jó kibúvó meg, okosan és hihetően alkalmazva, Isten tudja, meddig lehet hasznára egy nemesúrnak és családjának.

Huszonhatodik fejezet

Nandi>!

Ha egyforma súly nyomja le a mérleg két tányérját, egy tollpihe is könnyen felbillentheti az egyensúlyt.

Nandi>!

…élete legnagyobb szerencsétlensége abból fakadt,hogy egy pillanatra érzelmei uralkodtak önzésén.

Nandi>!

Szenvedélye ellobban majd, mint a lámpa, ha nincs mi táplálja fényét.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: A fekete nyíl
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vérvörösben
Robert Louis Stevenson: John Nicholson csodálatos kalandjai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes feltámadása
J. M. Barrie: Pán Péter
Robert Louis Stevenson: Emberrablók
Robert Louis Stevenson: John Nicholson viszontagságai
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ
Arthur Conan Doyle: Utazás a halál torkába
A. J. Cronin: A mennyország kulcsa