Hihetetlen ​győzelem 38 csillagozás

Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1941. ​december 7-én reggel súlyos csapás érte az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját. Alighogy eltávoztak Washingtonból a japán kormány tárgyaló megbízottjai, amikor a japán haditengerészet egységei – elsősorban anyahajókról felszálló repülőgépek – váratlan támadást intéztek a Pearl Harbor-i támaszpont ellen, és megsemmisítették az amerikai flotta büszkeségeit. Ez volt a csendes-óceáni háborúnak az amerikaiakra nézve szomorúan végződő nyitánya.
Az amerikai flottának még arra sem volt ideje, hogy a csapásból felocsúdjon, amikor Japánban már újabb csapásra készülődtek. Yamamoto tengernagy, a híres Togo tengernagy tanítványa és a japán flotta legnagyobb tekintélyű vezetője, akinek fejében az új csapás terve megszületett, az eddig elért japán sikerektől megrészegülve most az előbbinél jóval messzemenőbb célt tűzött maga elé: az amerikai flottatámasztponttól kicsalogatja az Egyesült Államok még meglevő haditengerészeti erőit, lesállásból megsemmisíti őket, elfoglalja… (tovább)

Eredeti cím: Incredible Victory: The Battle of Midway

Eredeti megjelenés éve: 1967

Tartalomjegyzék

>!
Háttér, Budapest, 1992
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637455620 · Fordította: Auer Kálmán
>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1981
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633263026 · Fordította: Auer Kálmán
>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1980
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633262887 · Fordította: Auer Kálmán

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Matthew Bouterse


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Nagyon sajnálom, hogy vége lett a könyvnek, és azt is, hogy a fülszöveg gyakorlatilag mindent elmesélt.
Illetve az apróbb részleteket nem, a végkifejletet meg már úgyis ismerjük.
Mindenesetre ilyen könyvet régen olvastam.
Élveztem a kódfejtéstől kezdve a csataleírásokig mindent, az első laptól az utolsóig.
Az aprólékosságba belekötve azt hihetné az ember, hogy a fantázia bőséges világa keveredett elénk, de nem feledhető a háttérben, hogy ez a komoly valóság.
Nekem ez az öldöklősdi mindig is megválaszolhatatlan kérdés marad, de ha már lennie kell, akkor legyen ilyen izgalmas, letehetetlen és gyakorlatilag megmagyarázhatatlan.
Az valóban tény, hogy a japánok elbagatellizálták az amerikaiak erejét és eszét, átgondolatlanul hajókáztak bele vesztükbe, de az is vitathatatlan, hogy ha az amerikaiak nem lettek volna felkészülve, és nem tettek volna meg mindent, nem lett volna ennyire egyértelmű a végkifejlet.
Joe Rochefort munkáját nagyon irigylem, mindig érdekelt a kódfejtés, szeretem a logikára épülő megoldásokat, amelyekben mégis mindig van nem kevés furmány.

apetyov>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Érdekes volt ilyen közelről megnézni ezt a híres csatát. Eleinte a leírás alapján olyan szervezetlennek tűnt az amerikai ellentámadás, mint amikor feldühödött nők papucsokat és egyéb kéznél levő tárgyakat dobálnak. Valahogy így nézett ki a repülők támadása, rárepültek a hajóra, és a japók leszedték őket, közben azt gondolták, milyen bénák ezek az amerikaiak.
Akkor mégis hogy győztek? Egyrészt mázli, pont jókor értek a zuhanóbombázók a célhoz, tele volt a fedélzet felszállásra készülő gépekkel, az ellenség éppen támadni készült, nem védekezni, és végre betaláltak a bombák. Állítólag a hírszerzés fölénye segített a legtöbbet, az információ többet ért, mint a japánok nyers katonai ereje. Az amerikai anyahajóké volt az első csapás lehetősége, és ez döntő volt.
Egy nemezpapucsos hírszerzőtiszt volt a csata első számú hőse. Hypo-nak nevezett pincéjében papírkupacok között folyt a munka. Ő és a kódfejtő csapat derítette fel a japánok terveit. Ha ők nem lettek volna, a japánok lehet, hogy beteszik a lábukat a nyugati partra, és akkor a japánoknak lett volna Hawaii.

SteelCurtain>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

No kérem így kell egy történelmi eseményről írni, hogy az ember egyszerre lássa át az egész eseményt – ami a résztvevők számára sem adatott meg még legfelsőbb szinten sem – és ugyanakkor karnyújtásnyira kerülni a bevetésre induló, bombázó, vagy éppen haldokló közkatonákhoz, ellesve még oly apró titkokat is, mint a „félszemű” receptje. Ebben a műfajban lehet még hasonló remekműveket alkotni, de felülmúlni nem.

greg36>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Azt hiszem, egy időben ez volt az egyik 'alapmű', amit sokan megneveztek, ha háborús történelmi regényt(?) kellett keresni. Sokadszorra olvasva már fel-feltűnnek a hibák, amit a szerző alárendelt a lendületes, hősies keretnek – a magabiztos, túlerőben lévő japánok, és a hősies, találékony amerikaiak harcának. Egy történet, ahol egyik oldalon sincsenek sem gyávák, sem hitványak, és ahol filmszerűen peregve váltja egymást a nagytotál és az intim közelség.
Egy sodró, izgalmas, az eseményeket és a kronológiát követő regény, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az emberrel megszerettesse a történelemet.

sunshinetrip>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Magasfoku torteneti huseggel megirt alapos mu. A csata eredeti szereploivel evekig folytatott beszelgetesek alapjan. Kotelezo.

cs_szabosandor I>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

A könyv remek, de azt még ma se értem, hogy a védőborítót levéve miért egy MiG-21UM szilluetje húz el a lemenő nap előtt…

nyolcadikutas>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Ez a regény tényleg hihetetlen. Elképesztő történet. Teljes, valósághű rálátással.

Emill>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Lebilincselő. Olyan részletességgel írja le a történteket, mintha ott lett volna. Én személy szerint nem tudtam letenni. Nagyon tetszett. Ha valaki a film után olvassa, akkor is ajánlom, de a film megnézése előtt feltétlenül.

morin5>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Az egyik legnagyobb hatású háborús könyv, amit valaha olvatam. Rendkívül izgalmas, és számomra a legfőbb érdeme, hogy mindkét fél szemszögéből láthatjuk az eseményeket. A két szembenálló fél pedig nem az amerikai és a japán, hanem az ember és a háború.

Gábor1>!
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Történelmileg hiteles, mégis egyben kiolvasós könyv. Maugham írásaihoz tudnám hasonlítani a stílusát, az is érdeklődni kezd a téma iránt, akitől korábban távol álltak a második világháborúval foglalkozó regények.


Népszerű idézetek

apetyov>!

A Sand–szigeten levő földalatti kórházban E. B. Miller gyógyszerész-segéd kávét készült főzni egy főzőlapon. A kávé ihatatlanul erős volt; „Murphy–csepp” készítéséhez főzte; ez egy régimódi szer volt, amelyet végbélen keresztül adtak be sokk ellen.

apetyov>!

A repülők parancsnoki harcál­láspontján Kawaguchi korvettkapitány éppen akkor dugott a szájába egy rizsgombócot …
Pontosan 5 óra 3 perc volt, amikor egy megdöbbent figyelő elkiáltotta a legrettegettebb szavakat: „Ellenséges zuhanó­bombázók közvetlenül felettünk!”

Inimma>!

Matthew Bouterse lelkész lőszerrakaszokat cipelt a hátsó eligazító szobába. Egy lelkésztől talán különös, hogy ilyet cselekszik, de Pearl Harborra és Forgy lelkész híres szavaira gondolt: „Dicsérd az urat és hordd a lő­szert.”

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lőszer · Matthew Bouterse · Pearl Harbor
2 hozzászólás
apetyov>!

Hatalmas, a hídnál kétszer magasabb mocskos vízoszlop emelkedett a magasba, és visszahulltában elárasztotta az ott meghúzódó tiszteket. Sasabe fregattkapitány, Nagumo navigációs tisztje egy rövid, szörnyű pillanatig rámeredt erre a vízoszlopra, és azt hitte, hogy anyja arcát látja.

apetyov>!

Normális körülmények között harc előtt csak bevetési adagot kaptak – de most megkapták az egész kiszabatot: rizst, szója­mártást, savanyúságot, mindent. És mindennek a tetejében ott volt a szárított gesztenye és a hideg sake – ez a hagyomá­nyos együttes, amelyet ősidők óta felszolgáltak a csatába in­duló japán katonának.

Kapcsolódó szócikkek: japánok · szaké

Hasonló könyvek címkék alapján

Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál
Vaszilij Groszman – Antony Beevor (szerk.) – Luba Vinogradova (szerk.): Író a háborúban
Janusz L. Wisniewski: Bikini
Laurence Bergreen: Magellán a Föld körül
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Richard O' Barry: Delfinmosoly
Csákány György: Vesztegzár alatt