Hihetetlen ​győzelem 31 csillagozás

Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1941. ​december 7-én reggel súlyos csapás érte az Egyesült Államok csendes-óceáni flottáját. Alighogy eltávoztak Washingtonból a japán kormány tárgyaló megbízottjai, amikor a japán haditengerészet egységei – elsősorban anyahajókról felszálló repülőgépek – váratlan támadást intéztek a Pearl Harbor-i támaszpont ellen, és megsemmisítették az amerikai flotta büszkeségeit. Ez volt a csendes-óceáni háborúnak az amerikaiakra nézve szomorúan végződő nyitánya.
Az amerikai flottának még arra sem volt ideje, hogy a csapásból felocsúdjon, amikor Japánban már újabb csapásra készülődtek. Yamamoto tengernagy, a híres Togo tengernagy tanítványa és a japán flotta legnagyobb tekintélyű vezetője, akinek fejében az új csapás terve megszületett, az eddig elért japán sikerektől megrészegülve most az előbbinél jóval messzemenőbb célt tűzött maga elé: az amerikai flottatámasztponttól kicsalogatja az Egyesült Államok még meglevő haditengerészeti erőit, lesállásból megsemmisíti őket, elfoglalja… (tovább)

Eredeti cím: Incredible Victory: The Battle of Midway

Eredeti megjelenés éve: 1967

Tartalomjegyzék

>!
Háttér, Budapest, 1992
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637455620 · Fordította: Auer Kálmán
>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1981
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633263026 · Fordította: Auer Kálmán
>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1980
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633262887 · Fordította: Auer Kálmán

2 további kiadás


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Nagyon sajnálom, hogy vége lett a könyvnek, és azt is, hogy a fülszöveg gyakorlatilag mindent elmesélt.
Illetve az apróbb részleteket nem, a végkifejletet meg már úgyis ismerjük.
Mindenesetre ilyen könyvet régen olvastam.
Élveztem a kódfejtéstől kezdve a csataleírásokig mindent, az első laptól az utolsóig.
Az aprólékosságba belekötve azt hihetné az ember, hogy a fantázia bőséges világa keveredett elénk, de nem feledhető a háttérben, hogy ez a komoly valóság.
Nekem ez az öldöklősdi mindig is megválaszolhatatlan kérdés marad, de ha már lennie kell, akkor legyen ilyen izgalmas, letehetetlen és gyakorlatilag megmagyarázhatatlan.
Az valóban tény, hogy a japánok elbagatellizálták az amerikaiak erejét és eszét, átgondolatlanul hajókáztak bele vesztükbe, de az is vitathatatlan, hogy ha az amerikaiak nem lettek volna felkészülve, és nem tettek volna meg mindent, nem lett volna ennyire egyértelmű a végkifejlet.
Joe Rochefort munkáját nagyon irigylem, mindig érdekelt a kódfejtés, szeretem a logikára épülő megoldásokat, amelyekben mégis mindig van nem kevés furmány.

>!
Izolde I
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Amikor, magad alatt vagy.
Amikor úgy érzed semmi nem sikerül.
Amikor a probléma nagyobb, mint amit el bírnál viselni.
Akkor vedd elő ezt a könyvet. Jobb, mint bármelyik pszichológus.

Aztán olvasd el csak úgy, a történetért. A történelemért.
Azért mert az egyik legnagyszerűbb háborús könyv.
Mert minden olvasó megtalálja benne a számára szimpatikus szereplőket.
Olvasd el újra és újra és újra és add tovább a következő generációnak.

Ó igen! Ha a végére értél szaladj le a közértbe, vásárolj és készítsd el a „Félszeműt”!

>!
SteelCurtain
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

No kérem így kell egy történelmi eseményről írni, hogy az ember egyszerre lássa át az egész eseményt – ami a résztvevők számára sem adatott meg még legfelsőbb szinten sem – és ugyanakkor karnyújtásnyira kerülni a bevetésre induló, bombázó, vagy éppen haldokló közkatonákhoz, ellesve még oly apró titkokat is, mint a „félszemű” receptje. Ebben a műfajban lehet még hasonló remekműveket alkotni, de felülmúlni nem.

>!
greg36
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Azt hiszem, egy időben ez volt az egyik 'alapmű', amit sokan megneveztek, ha háborús történelmi regényt(?) kellett keresni. Sokadszorra olvasva már fel-feltűnnek a hibák, amit a szerző alárendelt a lendületes, hősies keretnek – a magabiztos, túlerőben lévő japánok, és a hősies, találékony amerikaiak harcának. Egy történet, ahol egyik oldalon sincsenek sem gyávák, sem hitványak, és ahol filmszerűen peregve váltja egymást a nagytotál és az intim közelség.
Egy sodró, izgalmas, az eseményeket és a kronológiát követő regény, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az emberrel megszerettesse a történelemet.

>!
sunshinetrip
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Magasfoku torteneti huseggel megirt alapos mu. A csata eredeti szereploivel evekig folytatott beszelgetesek alapjan. Kotelezo.

>!
cs_szabosandor I
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

A könyv remek, de azt még ma se értem, hogy a védőborítót levéve miért egy MiG-21UM szilluetje húz el a lemenő nap előtt…

>!
Tiger205
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

két példányom van, mert az elsőt EFFEKTÍVE rongyosra olvastam.
Az „óriások csatája” és ez volt a tengeri hadviselés iránti érdeklődésem megalapozója!

Amúgy ami még hihetetlen, az a a szerkesztők felelőtlensége, hogy egy II. Vh-s amerikai-japán tengeri csatárhoz egy modern szovjet, tenger fölött nem is repülő (MiG-21) vadászgép képét nyomják a borítóra. Szerencsére nekem a rózsaszín borítós van meg (azon is jobban mutatna mondjuk egy repülőgép hordozó, mint egy csatahajó, ha már…)

>!
nyolcadikutas
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Ez a regény tényleg hihetetlen. Elképesztő történet. Teljes, valósághű rálátással.

>!
Emill
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Lebilincselő. Olyan részletességgel írja le a történteket, mintha ott lett volna. Én személy szerint nem tudtam letenni. Nagyon tetszett. Ha valaki a film után olvassa, akkor is ajánlom, de a film megnézése előtt feltétlenül.

>!
morin5
Walter Lord: Hihetetlen győzelem

Az egyik legnagyobb hatású háborús könyv, amit valaha olvatam. Rendkívül izgalmas, és számomra a legfőbb érdeme, hogy mindkét fél szemszögéből láthatjuk az eseményeket. A két szembenálló fél pedig nem az amerikai és a japán, hanem az ember és a háború.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál
Vaszilij Groszman – Antony Beevor (szerk.) – Luba Vinogradova (szerk.): Író a háborúban
Janusz L. Wisniewski: Bikini
Laurence Bergreen: Magellán a Föld körül
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Richard O' Barry: Delfinmosoly
Csákány György: Vesztegzár alatt