Egek ​ura 46 csillagozás

Walter Kirn: Egek ura

Ryan ​Bingham a nagyvállalati leépítések szakembere, folyamatosan úton van, és tömegével rúgja ki az embereket. Élete nagy részét szállodákban és repülőkön tölti, legközelebbi barátai az alkalmi utastársak és a légiutas-kísérők. Nincs lakása, mindene, amije van belefér egy kézitáskába, amit örökké magával hordoz. Bőszen gyűjti a kilométereket, és egyetlen szenvedélyének él, hogy elérje az egymillió mérföldes álomhatárt. Ám ahogy egyre közelebb jut hozzá, különös dolgok kezdenek történni körülötte, és a jól megszokott, biztonságos élete hirtelen a feje tetejére áll. Az utolsó utazására készül: nyolc város hat nap alatt, hogy végül valahol Dél-Dakota felett egy utasszállító gép első osztályú, folyosó melletti ülésén ülve végre értelmet nyerjen az élete.

„Walter Kirn stílusa olyan szikrázó és éles, mint az égbolt egy jumbo jet ablakából nézve.” Chicago Tribune

Waltern Kirn négy nagysikerű regény szerzője, az Egek ura a második könyve, ami magyarul is olvasható.… (tovább)

>!
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639725997 · Fordította: Sullivan Ferenc

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

hársvirág>!
Walter Kirn: Egek ura

Ismét egy olyan könyv, amit másképp ítélek meg, mint az itteni többség. Szerintem ugyanis ez egy jó könyv. Persze, ha izgalmas, pergő eseményekre vágysz, akkor csalódni fogsz, de ha csak hagyod, hogy egy kicsit elgondolkodtasson, akkor élvezni fogod.
Tetszett, ahogy a főhős az egész életét arra teszi fel, hogy összegyűjtse az egymillió légi-mérföldet. Vajon nem olyan egy kicsit, mint mikor az emberek mindenféle ostobaságot kitalálnak, amivel kitűnhetnek a tömegből és bekerülhetnek a Guiness-rekordok könyvébe? Mert mennyivel értelmesebb például az, hogy heteken át hullámvasutazok, vagy napokon át csókolózok, annál, hogy mérföldeket gyűjtögetek? Érdekes és fura lelkivilágot, életszemléletet, újfajta problémákat világított meg nekem ez a könyv.
Csak egy kérdésem maradt: hogyan lehetett ebből filmet csinálni? Merthogy alapvetően azért nem a cselekményessége volt a legjellemzőbb.

2 hozzászólás
ritamatuska>!
Walter Kirn: Egek ura

van egy kis hiányérzetem a történettel kapcsolatban, egyenlőre nem tudom mi. annyira várta a főhős az egymilliomodik mérföldjét de végül alig írt róla a szerző. bár azt is el kell ismerni, h bizony van az úgy életben, h valamit nagyunk várunk és szinte nem is fogjuk fel miután bekövetkezik. csak később értjük meg igazán a jelentőségét, pontosan ez a helyzet ezzel a könyvel is. kifejezetten tetszett, ahogy megismerhettük Ryan életét, igazából csak elképzelni tudom, mivel csak morzsákat kaptunk de még így is pontosan tudom milyen ember is lehet, milyen élete lehet bár a jövőjét illetően vannak homályos pontok. lehet, h pont emiatt van hiányérzetem:)

Dominik_Blasir>!
Walter Kirn: Egek ura

Közel sem olyan jó, mint a film, de talán kár is volt összehasonlítani. De mivel a mozgókép verzió miatt vettem meg, óhatatlanul is megteszem, s így alulmarad. Másról szól, más a hangulata és a világa. A könyv inkább csak egy hosszú elmélkedés a világról, a minket és környezetünket iránytó erőkről, s így nem tud igazán jó lenni. Egyszeri olvasmánynak elment, talán a strandon kellett volna olvasnom, nem így tél közepén.

1 hozzászólás
Szencsike P>!
Walter Kirn: Egek ura

A film után olvastam, így ahhoz képest más volt. A stílusa kicsit száraz, tényszerű volt, de maga a főszereplő is ilyen forma, szóval illett hozzá. Itt nem volt meg a hűha érzés, azután, ahogy a főszereplő a filmben jellemfejlődik egy kicsit, alapvetően egy szerethető történet, szerethető karakterrel.

arpes>!
Walter Kirn: Egek ura

A film nagy szerelmem. Tulajdonképpen a könyvnek csak az egyik alapgondolatát dolgozta fel a rendező. Sokan írjátok, hogy nem adott semmit a könyv, nem érthető, hogy miről szól. És tényleg! :-) Nekem személy szerint egy életérzést jelent, a főszereplő szemszögéből szemlélni a világot, a maga kis világának „bölcsességeivel”. Limonádé könyv dolgos hétköznapokra.

korkata>!
Walter Kirn: Egek ura

Előbb láttam a filmet, mint ahogy a könyvet olvastam. Szerencsére. A könyv után biztos nem néztem volna meg. Pedig a film nagyon tetszett. A könyvet unalmasnak találtam. Néha azt sem tudtam éppen mirről van szó. Nem adta vissza azt az érzést amit a film adott.

Joeymano>!
Walter Kirn: Egek ura

Más, mint amit vártam. Talán kicsi vok hozzá, talán mégis jól értelmeztem, talán nincs is jó értelmezés. Talán bővebben válasz a linkek között.

Viktoria0312>!
Walter Kirn: Egek ura

Nekem tetszett job, mint a film!
Mélyebb, emberibb, drámaibb, abszolút jó szmepontól.

1 hozzászólás
eeszter>!
Walter Kirn: Egek ura

Hogy én mennyit vártam arra, hogy az „Ujjszopó” után végre olvashassak valami mást is Kirn-től! S csak eljött ez az idő is! Nekem tetszett a fent említett annak idején, tehát elvárásom az volt! S igazából nem is csalódtam, noha tudom, nem lehet megírni kétszer ugyanazt – nem is kell… A lényeg: magával tudott ragadni a gondolatmenete. A végét viszont szerintem lecsapta. Valahogy mást vártam volna… A filmről viszont nem tudok nyilatkozni, mert nem láttam, de itt annyi jót olvastam róla, hogy lehet, hogy érdemes lenne megnéznem…


Népszerű idézetek

Natasha>!

– […] Lehet, hogy egy évig a megtakarításaimból fogok élni. Klasszikusokat olvasok.
– A klasszikusoktól csak depressziós lesz. Klasszikusokon nevelkedett országból [Magyarországról] menekültem el, ott mindenki vagy részeg, vagy öngyilkos hajlamú volt. Foglalja el magát! Dolgozzon! Keressen pénzt! Segítsen másoknak pénzt keresni! A legjobb, ha elfelejti a klasszikusokat.

349. oldal

15 hozzászólás
eeszter>!

– Ha olyasvalaki mellett ül az ember, aki tetszik neki, cselekedni kell. Az emberek gyorsan mozognak. Eltávolodnak egymástól.

142. oldal

hársvirág>!

A magunk alkotta szabályok tesznek bennünket azzá, akik vagyunk. Ezekről nem szabad vitába bocsátkozni, mert bizonyos értelemben képtelenség megvédeni az álláspontunkat…Bocsánatot kérni személyes tulajdonságainkért egyet jelent önmagunk feladásával.

Natasha>!

A mobilom megint rezeg. […]
– Halló? – A kapcsolat bizonytalan. Statikus zörej.
– Linda vagyok. Végre! Hol vagy most?
A nők mindig felteszik ezt a kérdést. A férfiak nem. A férfiak beérik annyival, hogy élsz, és valahol vagy. Tudják, hogy minden más csak részletkérdés.

252. oldal

Natasha>!

Régebben érdekes próbáltam lenni. De ez már a múlté; mostanában csak a kellemességgel és a pontossággal próbálkozom.

96. oldal

s_l_m>!

Hogy megismerhess, együtt kell repülnöd velem.

(első mondat)

2 hozzászólás
Natasha>!

[…] senki sem lehet annyira érdekes, hogy ne tehetné még érdekesebbé azzal, hogy időnként retardáltnak tetteti magát.

167. oldal

Natasha>!

Azokra az emberekre vagyok a legkíváncsibb, akikkel sohasem fogok megismerkedni.

67. oldal

Natasha>!

Régen vidéki gyerek voltam. Sapkát hordtam. Egy Polk Center Gouda reklám szerepelt rajta, „Legjobb harapnivaló a világon” felirattal. A városban lakó lányok szüzek voltak, csak nem tudtak róla, mert azt hitték, az már szex, ha valaki megérinti a mellüket.

186. oldal

ccherry91>!

A magunk alkotta szabályok tesznek bennünket azzá, akik vagyunk.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Stephen King: A halálsoron
Kathryn Stockett: A Segítség
Kristin Hannah: Fülemüle
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Jeannette Walls: Az üvegvár
Mario Puzo: A Keresztapa
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek