Steve ​Jobs életrajza 90 csillagozás

Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

iPod. ​iPhone. iPad. iTunes. Mac. És egy név mindezek mögött: Steve Jobs. Az Apple-vezér és Pixar társalapító első hivatalos életrajza egy nem mindennapi ember életébe enged betekintést.

A könyv írója az elmúlt két év során több, mint negyven alkalommal beszélgetett Steve Jobsszal. Ezek a beszélgetések szolgáltak a könyv gerincéül, amit tovább színesített vagy éppen árnyalt a több, mint 100 – családtagokkal, barátokkal, ellenségekkel, versenytársakkal és kollégákkal készített – interjú. Ezekből bontakozik ki Steve Jobs eseményekben gazdag élete. Egy olyan emberé, akinek páratlan kreativitása, tökéletesség iránti szenvedélye és fékezhetetlen lelkesedése 6 ágazatot forradalmasított: személyi számítógép, animációs film, zene, telefon, táblaszámítógép és a digitális könyvkiadás.
Egy olyan világban, amelyben a társadalmak a digitális kor gazdaságát építik, Jobs a legnagyobb példakép. Felismerte, hogy a XXI. században az értékteremtés igazán hatékony módja a kreativitás és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2011
642 oldal · ISBN: 9789633040652 · Fordította: Garamvölgyi Andrea, Igaz Katalin, Somogyi Ágnes, Stern Gábor, Szalai Virág, Takács Zoltán

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Edwin Land · John Lasseter · Steve Jobs


Kedvencelte 10

Most olvassa 21

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

moonchristal P>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Nem volt könnyű olvasmány, de nagyon-nagyon tetszett. Érdekes és izgalmas volt megismerni (legalább részben) egy olyan zseniális ember életét, amilyen ritkán születik a világtörténelemben.
Furcsa, talán ellentmondásos személyiség volt, sőt, de ennek ellenére sikerült elérnie, amit szeretett volna: megváltoztatta a világot. Ezt lehet elismerni vagy nem elismerni, lehet szeretni,a mit csinált, vagy nem szeretni. De az tény, hogy olyat mert megtenni, ami senki más, és akárhogy is, egy egész világ ismeri a nevét.
A könyv felépítése rendben volt, egyes részeket kevésbé értettem, ami túl technológiai volt, de amúgy olvasmányos, lendületes volt, és csak azért tartott ennyi ideig, mert kevesebb időm volt rá, mint szerettem volna.
Élmény volt.

bat79>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Soha nem értettem, hogy egy vállalatvezetőnek – csúnya szóval: vállalkozónak – mi is a dolga valójában: a pénzügyeket a könyvelője, a szerződéses feltételeket a jogásza, műszaki kérdéseket a mérnöke stb. magyarázza el neki, mit hogyan kell csinálni, ő pedig csak lefejeli a hasznot, és nem ért semmihez, érdemben nem tesz semmit.

Ezzel a könyvvel közelebb kerültem hozzá, hogy megértsem, mi egy jó menedzser, irányító-ember dolga, mi az a többlet, amit hozzátesz más emberek munkájához. Hogy valójában őrajta múlik, hogy egy adott társaság fejlődik-e vagy bedől.

Azt hiszem, a korábbi értetlenkedésem oka éppen az lehetett, hogy nálunk Magyarországon még mindig nem fejlődött ki teljesen a piacon versengő vállalatoknak az a kultúrája, ahol egy vállalkozó nemcsak pénzt akar keresni minél kevesebb munkával.

Steve Jobs egy nagyon érdekes figura volt, valóban volt benne valami nagyság és kisszerűség is, mint a legtöbb érdekes emberben. Életútjában csak a bizonyítékot látom abban, amit mindig is hittem, amit a legnagyobb elméktől tanultam – hogy az élet leginkább és elsősorban: szenvedély, amivel megélhetjük a legnagyobb boldogságot és szomorúságot, nagyszerű dolgokat alkothatunk, és teljessé tehetjük.

A könyv a maga nemében elég jó – de az igazi könyvek, a szellemóriások könyveihez nem lehet hasonlítani. Csak ezért csillagoztam le.

3 hozzászólás
Hammer>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Nagyon jó könyv. Steve egy zseni seggfej volt. Sokan tekintik példaképnek, de legtöbben csak a seggfejig jutnak el.

kharoon>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Walter Isaacson egy ripacs.
ugyan nem olvastam más könyvét, így csak ez alapján mondok véleményt, de több olyan tényező volt az olvasás során, ami eléggé irritált. természetesen tisztában vagyok vele, hogy a téma fő része egy erősen specifikus iparágról (is) szól, de azért ha már beszél valamiről nem ártana nem keverni a fogalmakat.
aztán értem én, hogy több nézőpont, meg rengeteg interjú, eredménye a mű, de egy kicsit jobban a háttérbe szorulhatna a kedves szerző, nekem baromira nem jöttek be azok a csúsztatások, hogy az egyik kontextusban helyesel valamit, aztán pár fejezettel később már egész más hangsúllyal utal vissza rá.
másfelől viszont az volt a cél, hogy emberközelbe hozzon egy olyan ikont, akit amúgy szupersztároknak, halhatatlan művészeknek kijáró tisztelet övez. megmutassa, hogy ő is élt, lélegzett, járt a világban, mint mindenki más. neki is voltak jó és rossz pillanatai. hogy nem egy elérhetetlen mítosz, hanem egy ember, aki alárendelte magát, életét, kapcsolatait, még egészségét is egy célnak, egy eszmének amiben hitt.
ebből a szempontból a könyv elérte célját. nagyon inspiráló, egészen a hatása alá kerültem. Steve varázsa még így, írott formán keresztül is hat, és őszintén hiszek benne, hogy ez a példa, és ezek az értékek az egész emberiséget egy új irányba viszik.

1 hozzászólás
Haenilion>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Sokan leírták már előttem, hogy seggfej, szociopata, nárcisztikus ember volt Steve, Meg hogy Walter Isaascon egy ripacs. Mindezek nem halványítják el annak jelentőségét, hogy aki elolvassa ezt a könyvet, az rádöbben: LEHET MÁSKÉPP élni, dolgozni, mint a megszokott magyar mentalitás. Erre a másra kellene törekedni mindenkinek, és akkor nem lenne gond. És nem a drogokra meg a diktatórikus módszerekre gondolok. Hanem az elhivatottságra, a megalkuvást nem tűrésre, a maximalizmusra és a kreativitásra.

szangi P>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Mennyire ironikus, hogy Steve Jobs a „Nem állok be a sorba” hozzáállásával olyan termékeket teremtett, amik miatt (gyakorlati és átvitt értelemben is) hatalmas sorok keletkeztek.

labe>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

„Olyan hátborzongatóan karizmatikus, hogy szinte úgy érzed, agymosáson estél át, miután beszéltél vele.” Nekem olvasva is hatott.
Technika- és kütyüfan lévén izgalmas volt végigbábáskodni kezdetektől napjainkig az Apple legismertebb termékeinek születését, illetve megismerni azt, mi állt ezek hátterében, hogyan hatottak például Jobs lakóhelyének épületei, ez egyetem egy fakultatívan választott szemináriuma ezekre vagy a rajtuk futó programokra.
Minden produktumnak, helyszínnek, személynek, említett filmnek utánanéztem, sokat tanultam és így még jobban megismertem azt a környezetet, amelyben felnőtt és alkotott.
Nem minden vonása, személyiségjegye tiszteletreméltó, de küzdelme önmagával, múltjával mindenképp.
Technika és művészet – igazad van Steve…

Rocketdog >!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Nincs itt semmi csodálnivaló!
Jobs nem zseni volt, hanem egy makacs sznob, aki minden jó és rossz ötletét érvényesítette. Egy olyan korba született, amikor az IT cégek könnyedén sütögethették a pecsenyéjüket, az Apple csak egy közülük. Nincs tehát miért leborulni előtte.

Mint életrajzi mű, szerintem színvonalas. Jobs egész életét végigkövethetjük, még a rá ható társadalmi tényezők is szerepelnek. Sok élményét másodpercről másodpercre izgulhatjuk végig. Műszaki témákról is esik szó, de csak amennyi szükséges. Időnként azért unalmas, önismétlő és olyan információk is szerepelnek, ami semmit nem ad hozzá a könyvhöz pl. ki mit rendelt egy étteremben, miután már legalább 50 oldal szólt Jobs étkezési szokásairól.

kiscsillag0310>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Régen volt már könyv, ami ennyi gondolatot ébresztett bennem, és arra késztetett, hogy írjak róla egy néhány mondatnál hosszabb értékelést. Pedig esküszöm, a ~600 oldalból legalább 200-at végigunatkoztam.

Bővebben: http://kiscsillagoseg.blogspot.hu/2016/01/steve-jobs.html

Mentavirág P>!
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Már régóta szemeztem ezzel a könyvvel, ám most is csak egy véletlen folytán olvastam el: a menedzsment órámon ugyanis egy egészen hosszú listából választhattunk magunknak kötelező olvasmányt, így erre esett a választásom. Az animációs filmek iránti rajongásomból adódóan is nagyon érdekelt Steve Jobs, hiszen fontos szerepet játszott a Pixar életében. Így tehát nekiláttam egy könyvnek, ami olyan hosszú, mint a vonatfütty, csak hogy a végén kialakíthassam a saját véleményemet Steve Jobsról. Nekem tetszett. Szerintem legalább egyszer érdemes mindenkinek elolvasnia. Számomra néhol inspiráló volt, máskor megdöbbentő, ugyanakkor jó volt belátni a „kulisszák mögé”. :)


Népszerű idézetek

Rits>!

Megértettem a zen mondás igazságát, mely szerint, ha körbe akarnád utazni a világot, hogy találj egy tanítót, megjelenik a szomszédban.

Rits>!

Útban hazafelé folyamatosan ötleteltek. Felvetődtek olyan tipikusan műszaki kifejezések, mint például Mátrix, vagy olyan új szavak, mint Executek, de olyan igazán unalmas nevek is, mint a Personal Computers Inc. Másnapra dönteniük kellett, mert Jobs már ki akarta tölteni a szükséges papírokat. Végül Jobs javasolta az Apple Computer nevet. „Éppen megint gyümölcsdiétán voltam – magyarázta –, és egy almaültetvényről tartottam hazafelé. Ez a név pedig vicces volt, szellemes. Nem volt benne semmi félelmetes, az alma szó elvette a számítógép szó élét. Ráadásul, ezzel a névvel előrébb kerültünk a telefonkönyvben, mint az Atari.” Megmondta Wozniaknak, hogy ha másnap délutánig nem jut eszükbe ennél ütősebb név, akkor az Apple-nél maradnak. Így is lett.

6 hozzászólás
labe>!

Azt gondolom, hogy a különféle vallások különféle ajtók ugyanazon a házon.

Kapcsolódó szócikkek: vallás
Rits>!

Amikor Jobs, úgy, ahogy volt, szandálosan belépett az Atari előcsarnokába és munkát követelt, Alcornt hívták segítségül. „Szóltak nekem, hogy »Itt van egy hippi gyerek az előcsarnokban. Azt mondja, addig nem megy innen, amíg fel nem vesszük. Hívjuk a rendőrséget, vagy engedjük be?« Kértem, hogy hozzák be hozzám!”
Így lett Jobs az első ötven Atari-alkalmazott egyike, és dolgozhatott 5 dolláros órabérért technikusként. „Visszagondolva, furcsa volt egy kibukott bölcsészhallgatót alkalmazni – mondta Alcorn –, de láttam benne valamit. Nagyon intelligens volt, nagyon lelkes és izgatta a technika.” Alcorn egy szigorú erkölcsű mérnök, Don Lang mellé osztotta be munkára. Másnap Lang így panaszkodott: „Ez a fickó egy istenverte hippi, egy büdösbogár. Miért teszed ezt velem? Nem lehet megmaradni mellette.” Jobsnak meggyőződése volt, hogy a főként gyümölcsökből álló vegetáriánus étrend nem csak a nyálka kialakulását előzi meg, de a testszagot is, így aztán nem kell dezodort használnia vagy rendszeresen zuhanyoznia. Ám ez hibás elméletnek bizonyult.

Kapcsolódó szócikkek: dezodor · Steve Jobs
2 hozzászólás
cassiesdream>!

Akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék, meg tudják változtatni a világot – azok tényleg meg is teszik.

(első mondat)

Risus P>!

„Élvezetes dolog megvalósítani a lehetetlent"- mondta egyszer Walt Disney.

303. oldal

Rits>!

[Steve Wozniak, Apple társalapító]
Tizenkettedikben épített egy metronómot – egy olyan ketyegő szerkezetet, amely a zeneórán segít tartani a ritmust –, és észrevette, hogy olyan a hangja, mint egy bombának. Levette a címkét néhány nagyobb elemről, ragasztószalaggal összefogta azokat, a szerkezetet pedig betette az egyik iskolai szekrénybe. Úgy állította be, hogy a „bomba” a szekrény kinyitásakor gyorsabban kezdjen ketyegni.
Amikor megtalálták a ketyegő szerkezetet, hívták az igazgatót, aki bátran megragadta azt és a melléhez szorítva kiszaladt vele a futballpályára, ahol kitépte belőle a huzalokat. Woz próbálta ugyan visszafojtani a nevetését, de nem sikerült. Még aznap behívatták az igazgatói irodába. Azt hitte, azért mert már megint ő nyerte az iskolai matekversenyt, ám ehelyett rendőrök vártak rá.
Az éjszakát a fiatalkorúak börtönében töltötte. Emlékezetes élmény volt ez számára. Megtanította a többi rabnak, hogyan kell a plafonon forgó ventilátorok villanyvezetékét úgy a rácshoz vezetni, hogy az áram megcsapja azt, aki megfogja.

1 hozzászólás
Rits>!

Egyszer Jobs letámadta Atkinson egyik mérnökét, és a szokásos „ez szar” szavakkal illette, amit csinált. Atkinson így emlékezett vissza a történtekre: „A fickó azt válaszolta: »Nem, ez nem szar. Sőt éppen a legjobb megoldás.« Majd elmagyarázta Steve-nek azokat a műszaki megoldásokat, amiket alkalmazott.” Jobs megint csak visszakozott. Atkinson képzeletbeli szótárat készített Jobshoz. „Megtanultuk, hogy például az »Ez szar!« kijelentés igazából egy kérdés, ami annyit tesz: »Miért ez a legjobb megoldás?«" De Atkinson fontosnak tartotta kiemelni a történet tanulságos csattanóját is. Az előbb említett mérnök végül ugyanis talált a Jobs által kritizáltnál jobb megoldást a problémára. „Jobban teljesített, mert Steve megkérdőjelezte, amit csinált" – mondta Atkinson.

Rits>!

Folyamatosan fejlődtek, igyekeztek és csiszolták a művészetüket. Én is pont ezt akartam tenni – folyamatosan fejlődni. Ha nem így teszel, akkor – ahogy Dylan is mondta – nem azzal foglalkozol, hogy élsz, hanem azzal, mikor halsz meg.

Kapcsolódó szócikkek: Bob Dylan
kiscsillag0310>!

Vannak, akik nem öregszenek jól már fiatalkorukban sem.

434. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Lowe: Bill Gates mondja
Bradányi Iván: Ismerlek, szép baszk
Bradányi Iván: Fehér karácsony
Kevin Lynch: Steve Jobs
Satya Nadella: Hit Refresh
Kovács Győző: Válogatott kalandozásaim Informatikában
George Beahm (szerk.): iSteve – Steve Jobs egy az egyben
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Robert Meeropol – Michael Meeropol: A fiaitok vagyunk