Gibson ​elektromos gitárok könyve 3 csillagozás

Walter Carter: Gibson elektromos gitárok könyve

Minden, ​amit a Gibson elektromos gitárokról, történetükről tudni kell.

Az 1890-es évek végén alapított, eleinte mandolinokkal foglalkozó cég az 1920-as években kezdett gitárok építésével foglalkozni; elektromos gitárokat az 1930-as évek eleje óta gyárt. Vezetői mindig tudatosan törekedtek arra, hogy a cég hangszerei a lehető legjobban megfeleljenek a zenészek által támasztott követelményeknek: az egyes modellek kialakításánál figyelembe vették az adott kor zenei kiválóságainak javaslatait, ötleteit. Ilyen együttműködés révén készültek el a Charlie Christian, majd Les Paul nevével fémjelzett gitárok, gitártípusok, később pedig az úgynevezett signature modellek.
A Gibson mára legendássá vált hangszerein a blues, a pop és a rock világának olyan kiválóságai játszottak és játszanak ma is, mint Jimi Hendrix, B.B. King, Eric Clapton, Keith Richards, Jimmy Page, Frank Zappa, Slash, Angus Young, Tony Iommi, vagy Zakk Wylde.
Az olvasmányos, mégis szakszerűen megírt, és… (tovább)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
160 oldal · ISBN: 9789632660769 · Fordította: Szántai Zsolt

Kedvencelte 4

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bolondkandúr>!
Walter Carter: Gibson elektromos gitárok könyve

A huszadik század legnagyszerűbb találmánya az elektromos gitár. Nélküle az élet sokkal sivárabb és kilátástalanabb lenne. Nincs még egy hangszer, amely ennyi érzelmet és hangulatot tudna megszólaltatni. A két humbuckerrel felszerelt Les Paul-t arra teremtették, hogy telt, dögös riffeket és szárnyaló szólókat játszanak rajta. Már az is elég lenne, ha ebben a könyvben a gitárok képei szerepelnének, de alapos áttekintést kapunk a Gibson több mint egy évszázados történetéről, sikerekről, kudarcokról, rossz döntésekről. Sokat elmond az a tény, hogy az ötvenes években kifejlesztett modellek a legnépszerűbbek a mai napig, ha újabb formákkal vagy elektronikával kísérleteztek, a zenészek akkor is ezeket a hangszereket keresték és keresik. Nem csoda, ezek a legszebbek, hihetetlen, hogy például a Flying V 1958-ban jelent meg, bőven megelőzve korát, és azt a stílust, amelynek ikonjává vált. Gitárosoknak, gitárokért és (gitár)zenéért rajongóknak alapmű.


Népszerű idézetek

Bolondkandúr>!

Hol tartana a zene a Gibson elektromos gitárok nélkül?

(első mondat)

Bolondkandúr>!

Ha a Gibson jobban odafigyel arra, hogy milyen típusokat használnak a rock'n'roll gitárosok, könnyen felfedezheti a probléma kézenfekvő megoldását, aminek a neve: Les Paul Standard.

99. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dave Hunter (szerk.): A gitár
Berki Géza: Könnyen játszható gitárakkordok a tánczenekarban / Leicht spielbare Gitarrenakkorde in der Tanzkapelle
Terry Burrows: Gitárok nagykönyve
Mark Phillis – Jon Chappell: Gitár
Tony Bacon – Barry Moorhouse: Basszusgitárok könyve
Tony Bacon: Nagy gitárkönyv
Fodor Ferenc: Koboz, lant, gitár
Muszty Bea – Dobay András: Új Gitáriskola és Daloskönyv
Phil Capone: Négyujjas pengetési technikák gitáron
Philip Toshio Sudo: A zen gitár