Walt ​Disney – Boldog karácsonyt 48 csillagozás

Walt Disney – Boldog karácsonyt

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Egmont-Hungary / Pannónia, Budapest, 1990
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630287161 · Fordította: Gergely Erzsébet

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás


Kedvencelte 3

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Citrompor >!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyerekkorom egyik kedvenc, agyonlapozott mesekönyve ez, amelyben kilenc történetet olvashatunk a karácsony témája köré szervezve. Mindegyik történetben vendégszerepel Télapó, a főszerepeket pedig ismert Disney figurák játsszák (Miki egér, Pán Péter, Donald kacsa, stb.).

Télapó műhelye
Rövid kis bevezetés, amelyben találkozunk Télapóval, aki a magas észak megszámlálhatatlanul sok gleccsere között rendezte be műhelyét, ahol a szelíd sarki fény az örök messzeségbe vész. Minden gyerek szeme felcsillan a zöld egyenruhába bújt manók szorgoskodását látva, a saját hőn vágyott ajándékairól ábrándozva. Télapó ajándékot kézbesít ebben az egyszerű bevezetőben.
4,5/5 pont

A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya
Donald kacsa kompániájával és a fukar Dagobert bácsival találkozunk. Meglepett a fordításban Kacsa papa, zavarba ejtett, hogy vajon kiről is van szó? Még az internetet* is segítségül hívtam, de nem találtam a szereplők között. A rajz alapján Donald kacsáról volt szó. Amikor ezt eldöntöttem magamban, még inkább összezavart, hogy egy humoros jelenetben, a következő idézetben nyilván összetévesztették „Kacsa papát” a vén zsugorival, Dagobert bácsival: Kacsa papának olyan éles szimata volt, akár a kocának, amely kikaparja a föld alól az értékes szarvasgombát. Ha pénzszagot érez…** (http://moly.hu/idezetek/553703)
Egyébként humoros volt, de ez nem menti fel a logikai hiba alól a történetet.
3/5

Ámókus és Bémókus karácsonyfája
Szupercuki mókusok karácsonyfára vágynak, egy éhező rokonuk, a repülő mókus azonban megeszi a díszítést… Tanmese a barátságról, az önzetlen segítségről, aranyos volt.
5/5

Karácsony éjszakáján
Hasonló az első rövid bevezetőhöz, Télapó ajándékot kézbesít. Konfliktus nélküli rövid kis átvezető.
4/5

Plútó pulóvere
Az egyik legemlékezetesebb mese. Szegény Plútó nem várt ajándékot kap, amelynek vicces következményei lesznek. De az nevet, aki utoljára nevet! :)
Egy apró logikai hibát itt is felfedeztem: Plútó a rajzon szövegbuborékban egy masnival átkötött ropogós nagy csontról ábrándozik. A szöveg ezzel szemben így hangzik: Biztosan egy pompás csokoládés kalács. Nem baj, ezt megbocsátjuk az illusztrátoroknak vagy a szövegíróknak.
5/5

Pán Péter és a Télapó elrablása
Talán a leghosszabb történet, ismerni kell hozzá Pán Péter kalandját, hogy kontextusba tudjuk helyezni a szereplőket. Fordítói túlbuzgóság miatt Hook kapitányból Kampó kapitány lett. Kicsit untam.
4/5

Miki karácsonyi története
Gyerekként nem volt nyilvánvaló, hogy ez egy Karácsonyi ének parafrázis. Most, hogy rádöbbentem erre, nagyon megörültem neki, jól sikerült. Ki más lehetne Scrooge a rajzokon, mint Dagobert bácsi? :)
Amit kicsit furcsálltam, hogy az egyik karácsonyi szellem nem az elmúlt karácsonyok szelleme volt, hanem a karácsonyi ajándékoké. Ezt nem tudtam hová tenni, de különben jópofa volt.
5/5

Egy baleset és következményei
Télapó elcsúszik egy banánhéjon, Miki egér és Szaglász (!!!) a segítségére siet, hogy a gyerekek ne maradjanak ajándék nélkül. Komolyan, Goofy-ból Szaglász lett! :) Miután túltettem magam ezen, már egész jó volt.
4,5/5

Kuka levelet ír Télapónak
A cím tömören összefoglalja a cselekményt. Szegény kis Kuka csetlik-botlik, de nagy nehezen csak összehoz egy jótéteményt, aminek tudatában már megnyugodva várhatja Télapó karácsonyi ajándékát.
5/5

Átlagoljunk! Kerekítve 4,5. Legyen!

* https://hu.wikipedia.org/wiki/Kacsames%C3%A9k#Kacs.C3.A1k
** Erről meg eszembe jut a Tankcsapda Nem ver át c. dala: Csillog a szeme ha pénz szagot érez… :)

6 hozzászólás
Ninácska P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyönyörű képeskönyv, kiskorom nagy kedvence, örülök, hogy olvashattam!

Oláh_Zita P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Nemcsak gyerekkori könyvem, hanem kedves, régi emlék egy gyerekkori baráttól. Mindegyik karácsonyi mese izgalmas és elgondolkodtató, a kedvencem Ámókus és Bémókus története, már csak a nevük miatt is.

Juca P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Disney és karácsony, kell ennél több? Végigkísérhetjük Télapót az útján, közben néhány Disney szereplő is feltűnik a színen.

Télapó műhelye 5/5
Ebben a történetben Télapó útnak indul, hogy elvigye az ajándékokat a gyerekeknek.

A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya 5/4
Dagobert bácsi hozta a formáját, már amennyire emlékszem rá gyerekkoromból. :D

Ámókus és Bémókus karácsonyfája 5/4
Aranyosak a mókusok, még karácsonykor is segítenek a bajba jutottakon. A fordított karácsonyfa is tetszett.

Karácsony éjszakáján 5/4
Amikor felnőtt korban találkozunk a Télapóval.

Plútó pulóvere 5/5
Erre a mesére emlékeztem, mert volt régen a tévében. Plútót mindig is kedveltem, aranyos történet.

Pán Péter és Télapó elrablása 5/5
Izgalmas mese, Télapónak micsoda megpróbáltatásokat kell kiállnia, amíg eljuttatja az ajándékokat a gyerekeknek. Pán Péter igazi hősként viselkedik, elvégre a gyerekek az elsők.

Miki karácsonyi története 5/5
Charles Dickens: Karácsonyi ének című művének Disney változata. Ezt nem lehet nem szeretni.

Egy baleset következményei 5/4
Goofy, avagy Szaglász (furcsa, hogy átírták a nevét) akaratlanul is balesetet okoz a Télapónak. Emlékszem, hogy elég szerencsétlen karakter, de azért ennyire… :D

Kuka levelet ír Télapónak 5/5
Kuka a legcukibb.

Droci P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Karácsony apropójából kerestem magamnak valami olvasnivalót, mert az ünnepi ráhangolódásom teljesen a béka feneke alatt volt. Talán furcsa, de sose bírtam az ünnepi légkört, mert egyrészt az ember 3 napon keresztül csak tömi magát, másrészt a háziasszonyok ilyenkor az őrület szintjén vannak a húszezerféle étek elkészítése miatt, legalábbis nálunk…
Vita vita hátán még sokszor ezen a napon is, így ritkán érzem a békés, meleg ünnep hangulatát.
Ez a drága mesekönyv visszahozott valamit a gyerekkoromból, amikor két copffal a hajamba önfeledten vártam az ajándékbontást. Valami ilyesmi volt ez a könyv is számomra, lassan hántva le a csomagolást hozta vissza az egykor olvasott emlékeimet. Akkor nem igazán tudtam értékelni megfelelően, hogy miket is rejtenek magukban ezek a mesék, de boldog vagyok, hogy ilyen kincsek rejtőznek a könyvespolcunkon :)
A meséket együttesen értékelve mindegyikben van valami varázs, ami egy kerek egésszé varázsolja ezt a könyvet. Ha egyesével nézem őket, akkor két kedvencet tudnék kiemelni: Plutó pulóvere és Egy baleset következményei. A mesék valahogy úgy vannak összeválogatva ebben a kötetben, hogy az ember karácsonykor egy percre megálljon és gondoljon azokra, akik egyedül töltik az ünnepeket vagy szívvel és lélekkel segítsen, adjon másoknak. Néha azért sajnálkozom, hogy sok emberben csak ilyenkor mozdul meg valami és elfelejti, hogy egy év 365 napból áll.
Nagyon jó volt kézbe venni, élményeket adott és remélhetőleg legközelebb akkor veszem kézbe, mikor a gyerkőccel olvassuk majd =)

moncsicsi83>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Igazi Walt Disney karácsonyos könyv. Kedves, aranyos mesék vannak benne, a 2 éves fiam is imádta őket, minden nap többször átlapozta és az előző napi mesét elmesélte. *5

Millázs>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Karácsonyi ajándék volt tizenéves koromban és nagyon-nagyon örültem neki.
Szép, színes rajzok fényes papírlapon, cuki állatfigurákkal – aranyos, egyszerű történetek jellemzik ezt a mesekönyvet.
Kedvenc mesém: Miki karácsonyi története. Még most is meghatódtam.

Az összefirkálás itt a legkisebb gond, hiányzik a hátlapja, és az előlap is leszakadt. Bárcsak jobban vigyáztam volna rá. ;(

Melodía>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Kiskorom kedvence. Fogalmam sincs mikor kaptam, de nagyjából 2 vagy 3 és 5 éves korom közt rajongtam érte veszettül. Volt egy időszakom amikor rongyosra olvastattam, annyira imádtam. Karácsony mániás vagyok, szóval…
A múltkor (tavaly vagy tavalyelőtt) véletlenül a kezembe akadt. (Anno összefirkáltam a kezdő és végző üres fehér lapokat zöld zsírkrétával… -ezzel szembesültem amikor kinyitottam. Nem emlékeztem már az „alkotásomra”-)
Annyira jó volt nosztalgiázni! A legtöbb történetre még egész jól emlékeztem. A képeket annyira imádtam benne, némelyiket most is olyan jól fel tudom idézni, mintha ki lenne előttem nyitva a könyv és abban nézném.
A történetek az évekkel „megrövidültek és leegyszerűsödtek”, de biztos vagyok benne, hogy ha most olvasnám is ugyanúgy imádnám, mint anno.

Nyctea P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Kedves kis válogatás karácsonyi történetekből, jól ismert Walt Disney figurák szereplésével. Itt vannak Dagobert bácsiék, Miki egér, Chip és Dale (akiket itt nagyon viccesen Ámókusnak és Bémókusnak fordítottak), Plútó, Pán Péter, Hófehérke és a hét törpe, és természetesen a Télapó is aktív szereplője majdnem mindegyik mesének.
Kisbabás szülőként a Karácsony éjszakáján c. történet volt a legmeghatóbb számomra, bevallom, el is pityeredtem rajta… Annyira szép az a gondolat, hogy csak a felnőttek láthatják meg a Télapót, a gyerekek nem találkozhatnak vele. Nekik még igazi varázslat a karácsony, igazi meglepetésekkel…
Aranyos volt a Karácsonyi ének gyerekverziója, jót nevettem a mókusok karácsonyfáján és Plútó pulóverén is (ezt szerintem rajzfilmben is láttam). Pán Péter és Hófehérke története viszont nem igazán tetszett, utóbbiban pedig különösen idegesítő volt, hogy más törpe szerepelt a rajzokon, mint a szövegben.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

– Ohó – szólalt meg kissé tanácstalanul a kapitány. – Ugyan ki akar meglátogatni bennünket? Szerintem nem lehet más, csak Télapó, hiszen ma már Szenteste napja van!
– Kicsoda? – mondta Simi. – A Télapó?
– Hát persze, ajándékokat visz a jó gyerekeknek. Te sose voltál jó gyerek? Biztos, hogy nem, különben nem csaptál volna fel kalóznak.

72-73. oldal, Pán Péter és Télapó elrablása

Kapcsolódó szócikkek: James Hook · kalóz · Mikulás
Citrompor >!

– Igyekezzetek, pénzszagot érzek! – tette hozzá, és a többiek tudták, hogy ilyen dolgokban nem szokott tévedni. Kacsa papának olyan éles szimata volt, akár a kocának, amely kikaparja a föld alól az értékes szarvasgombát.

34. oldal, A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya

Kapcsolódó szócikkek: mohóság · pénz
1 hozzászólás
Droci P>!

Megint eljött a Szenteste napjára virradó éjszaka, amikor a gyerekek nem alszanak olyan mélyen, mint máskor. Ennek elsősorban az az oka, hogy szeretnék meglesni a Télapó titokzatos tevékenységét, de ugyanakkor attól is félnek, hogy ezzel szétrombolják a karácsony egész varázslatos hangulatát.
Milyen titokzatos is ez az éjszakai csend, amelyet csak a régi falióra hangja tör meg vagy a padláson futkározó egerek titkos neszezése. No meg a tündérek és törpék könnyű léptei, amikor az örömteli várakozástól szinte remegve, elsuhannak a gyerekágyak mellett. És valamennyiük számára csodálatos élmény a kandalló párkányáról lecsüngő harisnyák látványa, az égő fahasábok ropogása, a lobogó lángnyelvek. A karácsonyvárásnak ebben a különös hangulatában a gyerekek mindig arról álmodnak, amit kívánnak, aminek nagyon örülnének. Ilyenkor a szüleik is fejükre húzzák a puha takarót, hogy meg ne zavarják a titokzatos éjszaka áldott nyugalmát. Még a takaró alatt is csak suttogva beszélgetnek, hogy a gyerekek fel ne ébredjenek. Mert a felnőttek tudják, hogy mindennek megvan a maga ideje, az örömnek és a szemek csillogásának is. És ez az idő most a Szenteste, amikor meggyújtják a gyertyákat a karácsonyfán.

50-51. oldal (Karácsony éjszakáján c. fejezet)

Citrompor >!

Messze kint, a magas észak megszámlálhatatlanul sok gleccsere között, ahol a szelíd sarki fény az örök messzeségbe vész, ott rendezte be műhelyét a jó öreg Télapó.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás
Citrompor >!

– Tűnjetek el innen! – förmedt rá az időnként megjelenő érdeklődőkre. – Hagyjatok békén, rengeteg dolgom van még!
    Kiszámolta, hogy a kisvonatnak még hétszázhúszezer-nyolcszáztizenháromszor kell oda-vissza zakatolnia ahhoz, hogy minden pénzét kifuvarozza!

38. oldal, A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya

Droci P>!

Úgy nézett ki abban az átkozott kötött zsákban, mint valami becsomagolt vastagkolbász, vagy inkább mint egy hatalmas rongybaba!

64-65. oldal (Plutó pulóvere c. fejezet)

MissWenut P>!

– Hát tudod, egy szépen földíszített karácsonyfa a legeslegszebb a világon – közölte Ámokus Bémókussal, amikor éppen felfedező úton jártak a városban.

40. oldal, Ámókus és Bémókus karácsonyfája


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
David Bedford: Találkoztam a Télapóval!
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Csukás István: Mese a hóemberről
Walt Disney – Bambi karácsonya
Radvány Zsuzsa: Mit hozott a Mikulás?
Lendvai Szilvia: Tél