Walt ​Disney – Boldog karácsonyt 59 csillagozás

Walt Disney – Boldog karácsonyt

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Egmont-Hungary / Pannónia, Budapest, 1990
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630287161 · Fordította: Gergely Erzsébet

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Csilla555 P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Walt Disney jöhet minden mennyiségben! Legyen az akár mesekönyv, rajzfilm vagy film.
Ez a kötet kilenc nagyon aranyos és kedves mesét tartalmaz. Nekem a legjobban a Karácsony éjszakáján és a Kuka levelet ír Télapónak tetszett, de mindegyik nagyon helyes. Na, és a rajzok csodálatosak , szinte megszólalnak !
Szerintem kb.5 éves kórtól úgy 105 éves korig mindenkinek ajánlható.

Citrompor P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyerekkorom egyik kedvenc, agyonlapozott mesekönyve ez, amelyben kilenc történetet olvashatunk a karácsony témája köré szervezve. Mindegyik történetben vendégszerepel Télapó, a főszerepeket pedig ismert Disney figurák játsszák (Miki egér, Pán Péter, Donald kacsa, stb.).

Télapó műhelye
Rövid kis bevezetés, amelyben találkozunk Télapóval, aki a magas észak megszámlálhatatlanul sok gleccsere között rendezte be műhelyét, ahol a szelíd sarki fény az örök messzeségbe vész. Minden gyerek szeme felcsillan a zöld egyenruhába bújt manók szorgoskodását látva, a saját hőn vágyott ajándékairól ábrándozva. Télapó ajándékot kézbesít ebben az egyszerű bevezetőben.
4,5/5 pont

A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya
Donald kacsa kompániájával és a fukar Dagobert bácsival találkozunk. Meglepett a fordításban Kacsa papa, zavarba ejtett, hogy vajon kiről is van szó? Még az internetet* is segítségül hívtam, de nem találtam a szereplők között. A rajz alapján Donald kacsáról volt szó. Amikor ezt eldöntöttem magamban, még inkább összezavart, hogy egy humoros jelenetben, a következő idézetben nyilván összetévesztették „Kacsa papát” a vén zsugorival, Dagobert bácsival: Kacsa papának olyan éles szimata volt, akár a kocának, amely kikaparja a föld alól az értékes szarvasgombát. Ha pénzszagot érez…** (http://moly.hu/idezetek/553703)
Egyébként humoros volt, de ez nem menti fel a logikai hiba alól a történetet.
3/5

Ámókus és Bémókus karácsonyfája
Szupercuki mókusok karácsonyfára vágynak, egy éhező rokonuk, a repülő mókus azonban megeszi a díszítést… Tanmese a barátságról, az önzetlen segítségről, aranyos volt.
5/5

Karácsony éjszakáján
Hasonló az első rövid bevezetőhöz, Télapó ajándékot kézbesít. Konfliktus nélküli rövid kis átvezető.
4/5

Plútó pulóvere
Az egyik legemlékezetesebb mese. Szegény Plútó nem várt ajándékot kap, amelynek vicces következményei lesznek. De az nevet, aki utoljára nevet! :)
Egy apró logikai hibát itt is felfedeztem: Plútó a rajzon szövegbuborékban egy masnival átkötött ropogós nagy csontról ábrándozik. A szöveg ezzel szemben így hangzik: Biztosan egy pompás csokoládés kalács. Nem baj, ezt megbocsátjuk az illusztrátoroknak vagy a szövegíróknak.
5/5

Pán Péter és a Télapó elrablása
Talán a leghosszabb történet, ismerni kell hozzá Pán Péter kalandját, hogy kontextusba tudjuk helyezni a szereplőket. Fordítói túlbuzgóság miatt Hook kapitányból Kampó kapitány lett. Kicsit untam.
4/5

Miki karácsonyi története
Gyerekként nem volt nyilvánvaló, hogy ez egy Karácsonyi ének parafrázis. Most, hogy rádöbbentem erre, nagyon megörültem neki, jól sikerült. Ki más lehetne Scrooge a rajzokon, mint Dagobert bácsi? :)
Amit kicsit furcsálltam, hogy az egyik karácsonyi szellem nem az elmúlt karácsonyok szelleme volt, hanem a karácsonyi ajándékoké. Ezt nem tudtam hová tenni, de különben jópofa volt.
5/5

Egy baleset és következményei
Télapó elcsúszik egy banánhéjon, Miki egér és Szaglász (!!!) a segítségére siet, hogy a gyerekek ne maradjanak ajándék nélkül. Komolyan, Goofy-ból Szaglász lett! :) Miután túltettem magam ezen, már egész jó volt.
4,5/5

Kuka levelet ír Télapónak
A cím tömören összefoglalja a cselekményt. Szegény kis Kuka csetlik-botlik, de nagy nehezen csak összehoz egy jótéteményt, aminek tudatában már megnyugodva várhatja Télapó karácsonyi ajándékát.
5/5

Átlagoljunk! Kerekítve 4,5. Legyen!

* https://hu.wikipedia.org/wiki/Kacsames%C3%A9k#Kacs.C3.A1k
** Erről meg eszembe jut a Tankcsapda Nem ver át c. dala: Csillog a szeme ha pénz szagot érez… :)

6 hozzászólás
Ninácska P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyönyörű képeskönyv, kiskorom nagy kedvence, örülök, hogy olvashattam!

Judit_Megyeri IP>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyerekkorom kedvenc karácsonyi könyve, most pedig a lányom is nagyon szereti. A jól ismert Disney hősök cuki, ünnepi kalandjai. Az illusztráció még harminc év távlatából is nagyon szép. Jó lapozgatni, és még jobb olvasni. ♥

Judyt I>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Hát, gyerekként ez sokkal jobban tetszett. Akkor még nem vettem észre a bakikat a történetekben és az olyan dolgokat, hogy a rajzokon más történik, mint a leírt mesében. Na meg azt, hogy Goofy-t Szaglásznak keresztelték.
Pozitívuma, hogy szépek a rajzok. Persze maguk a mesék is szorakoztatóak amúgy, de lehetett volna sokkal jobb is ez a mesekönyv. :-)
Mindettől függetlenül az emlékek megmaradnak és szeretettel fogok mindig gondolni rá. :-)

>!
Egmont-Hungary / Pannónia, Budapest, 1990
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630287161 · Fordította: Gergely Erzsébet
Sister>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Remek kis gyűjtemény – kár, hogy gyerekként nem került a kezembe! A Pán Péteres sztorit egy picit gyengébbnek éreztem a többinél, de kétségkívül nagyon jó ötlet volt a sok ismerős mesefigurának karácsonyi történetet írni. :) Azt hiszem, a legjobban a Karácsonyi ének Disney-féle verziója tetszett; ebből is látszik, hogy Dickens klasszikusa sosem megy ki a divatból!

Oláh_Zita P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Nemcsak gyerekkori könyvem, hanem kedves, régi emlék egy gyerekkori baráttól. Mindegyik karácsonyi mese izgalmas és elgondolkodtató, a kedvencem Ámókus és Bémókus története, már csak a nevük miatt is.

Juca P>!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Disney és karácsony, kell ennél több? Végigkísérhetjük Télapót az útján, közben néhány Disney szereplő is feltűnik a színen.

Télapó műhelye 5/5
Ebben a történetben Télapó útnak indul, hogy elvigye az ajándékokat a gyerekeknek.

A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya 5/4
Dagobert bácsi hozta a formáját, már amennyire emlékszem rá gyerekkoromból. :D

Ámókus és Bémókus karácsonyfája 5/4
Aranyosak a mókusok, még karácsonykor is segítenek a bajba jutottakon. A fordított karácsonyfa is tetszett.

Karácsony éjszakáján 5/4
Amikor felnőtt korban találkozunk a Télapóval.

Plútó pulóvere 5/5
Erre a mesére emlékeztem, mert volt régen a tévében. Plútót mindig is kedveltem, aranyos történet.

Pán Péter és Télapó elrablása 5/5
Izgalmas mese, Télapónak micsoda megpróbáltatásokat kell kiállnia, amíg eljuttatja az ajándékokat a gyerekeknek. Pán Péter igazi hősként viselkedik, elvégre a gyerekek az elsők.

Miki karácsonyi története 5/5
Charles Dickens: Karácsonyi ének című művének Disney változata. Ezt nem lehet nem szeretni.

Egy baleset következményei 5/4
Goofy, avagy Szaglász (furcsa, hogy átírták a nevét) akaratlanul is balesetet okoz a Télapónak. Emlékszem, hogy elég szerencsétlen karakter, de azért ennyire… :D

Kuka levelet ír Télapónak 5/5
Kuka a legcukibb.

Scriptum >!
Walt Disney – Boldog karácsonyt

Gyerekkoromból maradt meg ez a könyv és most már én mesélek belőle a kisfiamnak!Mit is mondhatnék ♥


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

– Ohó – szólalt meg kissé tanácstalanul a kapitány. – Ugyan ki akar meglátogatni bennünket? Szerintem nem lehet más, csak Télapó, hiszen ma már Szenteste napja van!
– Kicsoda? – mondta Simi. – A Télapó?
– Hát persze, ajándékokat visz a jó gyerekeknek. Te sose voltál jó gyerek? Biztos, hogy nem, különben nem csaptál volna fel kalóznak.

72-73. oldal, Pán Péter és Télapó elrablása

Kapcsolódó szócikkek: James Hook · kalóz · Mikulás
Citrompor P>!

– Igyekezzetek, pénzszagot érzek! – tette hozzá, és a többiek tudták, hogy ilyen dolgokban nem szokott tévedni. Kacsa papának olyan éles szimata volt, akár a kocának, amely kikaparja a föld alól az értékes szarvasgombát.

34. oldal, A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya

Kapcsolódó szócikkek: mohóság · pénz
1 hozzászólás
Droci P>!

Megint eljött a Szenteste napjára virradó éjszaka, amikor a gyerekek nem alszanak olyan mélyen, mint máskor. Ennek elsősorban az az oka, hogy szeretnék meglesni a Télapó titokzatos tevékenységét, de ugyanakkor attól is félnek, hogy ezzel szétrombolják a karácsony egész varázslatos hangulatát.
Milyen titokzatos is ez az éjszakai csend, amelyet csak a régi falióra hangja tör meg vagy a padláson futkározó egerek titkos neszezése. No meg a tündérek és törpék könnyű léptei, amikor az örömteli várakozástól szinte remegve, elsuhannak a gyerekágyak mellett. És valamennyiük számára csodálatos élmény a kandalló párkányáról lecsüngő harisnyák látványa, az égő fahasábok ropogása, a lobogó lángnyelvek. A karácsonyvárásnak ebben a különös hangulatában a gyerekek mindig arról álmodnak, amit kívánnak, aminek nagyon örülnének. Ilyenkor a szüleik is fejükre húzzák a puha takarót, hogy meg ne zavarják a titokzatos éjszaka áldott nyugalmát. Még a takaró alatt is csak suttogva beszélgetnek, hogy a gyerekek fel ne ébredjenek. Mert a felnőttek tudják, hogy mindennek megvan a maga ideje, az örömnek és a szemek csillogásának is. És ez az idő most a Szenteste, amikor meggyújtják a gyertyákat a karácsonyfán.

50-51. oldal (Karácsony éjszakáján c. fejezet)

Citrompor P>!

Messze kint, a magas észak megszámlálhatatlanul sok gleccsere között, ahol a szelíd sarki fény az örök messzeségbe vész, ott rendezte be műhelyét a jó öreg Télapó.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás
Citrompor P>!

– Tűnjetek el innen! – förmedt rá az időnként megjelenő érdeklődőkre. – Hagyjatok békén, rengeteg dolgom van még!
    Kiszámolta, hogy a kisvonatnak még hétszázhúszezer-nyolcszáztizenháromszor kell oda-vissza zakatolnia ahhoz, hogy minden pénzét kifuvarozza!

38. oldal, A kiskacsa és a szegény gyerekek karácsonya

Droci P>!

Úgy nézett ki abban az átkozott kötött zsákban, mint valami becsomagolt vastagkolbász, vagy inkább mint egy hatalmas rongybaba!

64-65. oldal (Plutó pulóvere c. fejezet)

MissWenut P>!

– Hát tudod, egy szépen földíszített karácsonyfa a legeslegszebb a világon – közölte Ámokus Bémókussal, amikor éppen felfedező úton jártak a városban.

40. oldal, Ámókus és Bémókus karácsonyfája


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
David Bedford: Találkoztam a Télapóval!
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Csukás István: Mese a hóemberről
Walt Disney – Bambi karácsonya
Radvány Zsuzsa: Mit hozott a Mikulás?
Lendvai Szilvia: Tél