52. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Walt ​Disney – Az Oroszlánkirály (Oroszlánkirály 1.) 293 csillagozás

Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Oroszlánkirály a kis Szimba életét meséli el. Az állatok királyának, Musafának első fiúgyermekeként Szimba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Szimba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek.

De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését. Szimba gonosz nagybátyja, a hiénákkal szövetkező Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, és tudja, hogy ha a kis utód nem áll az útjában, Mufasa halála után az ő fejére kerül majd a korona. Zordon ármánykodásának köszönhetően a kis Szimba életveszélyes helyzetbe kerül. A kiszáradt folyómederben egy megvadult bivalycsorda elé kerül, és csak édesapja önfeláldozó bátorságának köszönhetően éli túl a helyzetet. Apja azonban már nem tud kitérni a csorda elől, és Musafát halálra tapossák…

Szimba nem maradhat többé szülőhelyén, ahol Zordon azonnal magához ragadja a hatalmat. A kis oroszlán világgá megy, útja során új, vidám és vicces… (tovább)

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Disney mesék, Disney – Mesék az aranygyűjteményből, Disney mozis könyvgyűjtemény, Walt Disney – Klasszikus mesék, Walt Disney – Blikk Könyvklub, Walt Disney mini sorozat

>!
24 oldal · keménytáblás
>!
Kolibri, Budapest, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370062 · Fordította: Bús Réka Teodóra
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2015
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636276110 · Fordította: Makay László, Makayné Forgács Melinda

22 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Simba


Kedvencelte 26

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

„Nézz fel a csillagokra! Az elmúlt idők legnagyobb királyai azokról a csillagokról figyelnek minket. Ők mindig ott lesznek, hogy vezessenek téged… velem együtt.”

Ha létezik mese, mely a szívemet mindig megdobogtatja, de egyben meg is tud siratni, akkor az csak is az Oroszlánkirály lehet.

Fiatalabb koromban is a mindenem volt, de akkor még nem olvastam.
Most, hogy ezt is pótoltam, azt kell írjam még mindig csodálatos egy történet és a legnagyobb kedvenceim között a helye. Imádom! ♥

>!
vikcs P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Hakuna Matata…milyen gyönyörű szó!
Olvasás közben muszáj voltam bekapcsolni ezt a zenét.:) Nem tudom hányszor láthattam kis koromban, de kívülről fújom.:) A könyvet is nagyon szerettem régen is és most is, és imádom a rajzokat is, annyira gyönyörűek!
Remélem majd a gyerekem is ilyen könyveket fog majd a kezében, és ilyen meséket fog nézni, mert ezek az igazi mesék!

>!
Naiva P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Aligha nem, ez volt gyerekkorom legmeghatóbb rajzfilmje. Felnőtt fejjel is hihetetlen jó rajzfilm, de már egészen másnak látom. Nem gyengébbnek, vagy kevesebbnek.
Nem igazán szórakoztató mese, annál sokkal több. Akad benne tanulság, egy-két adoma, amit talán még gyerekként nem is lehet hova tenni. Éppen ezért is ezt tartom a legmélyebb, legerősebb hatású Disney alkotásnak. Még annyit megjegyeznék a rajzfilmmel kapcsolatban, hogy a szinkron több, mint rendben van, de az eredeti hangokkal, valami egészen elképesztő. Aki teheti és legalább néhány mukkot ért angolul, nézze meg eredeti hanggal, mert kár kihagyni! A „Be Prepared" az egyik (ha nem a) legjobb Disney Villain Song.
A könyv kissé vázlatszerű, de nem érdemel 5 csillagnál kevesebbet.
„Hakuna Matata! What a wonderful phrase, Hakuna Matata! Ain't no passing craze”

>!
MissFortune
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Gyerekkoromban imádtam. Az volt a legfurább hogy nem is Simbát, hanem Timont és Pumbát. Sőtt, leginkább Pumbát. Emlékszem, hogy volt egy ilyen barna pumpánk, aztán mindenhova magammal ráncigáltam, hogy ő a barátom Pumba. XD

6 hozzászólás
>!
Rodwin
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Klasszikus mese rengeteg állattal, ez a gyerekeknél már plusz pont. Ami a kisfiamnak is nagyon tetszett, végig szinte kommentálta az eseményeket. Persze nekem nem mutatott újdonságot, rengetegszer láttam már a filmet. Mikor húgom volt kisleány akkor jött be a film, aztán lettek unokaöcsik, hugik. Én pedig szerem a Walt Disney meséket is. :)
Bár a történet, a benne rejlő szomorúság miatt sosem lesz az egyik kedvenc Disney mesém.
Ami Musafával történik, ugye tudjátok….amikor ide értünk, kisfiam megsimogatta az oroszlánt. Lehet sejtette valahol, hogy a király nem csak alszik, ahogy ábrázolva volt.
Timon és Pumbát viszont mindig is kedveltem, itt a könyvben is egész jól átjön a vidám személyiségük.
Hakuna Matata, legyen ötös a könyv! :)

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2015
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636276110 · Fordította: Makay László, Makayné Forgács Melinda
>!
Milli88 P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

„Fogadj meg egy jótanácsot, kölyök! Felejtsd el a múltat! Nincs múlt, nincs jövő, nincs gond! Ez a Hakuna matata, a gondtalan élet.”

Ez az a mese, amin gyerekkoromban minden olvasáskor megsirattam. :'( Ennek ellenére pedig nagyon szerettem. :)
Timon és Pumbaa a legviccesebb páros.

>!
ScarlettBlair P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Zazu lány?????? Én abban a tudatban nőttem fel, és egészen a mai napig abban a hitben éltem, hogy ő fiú. Valaki nyugtasson meg, hogy nem lány, ez csak valami elírás volt a könyvben. A másik meg, mi ez a hülyeség, hogy Simbának és Nalának fia született mikor lánya??? Ezt leszámítva: gyerekkorom egyik legnagyobb kedvenc meséje. Azt a részt, mikor Zordon spoiler Mufasát soha nem mertem végignézni, mert annyira megviselt. Imádom benne a dalokat, a szereplőket, egyszerűen mindent *.*

4 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Múlt héten olvastam a fiúnak estének. Nekik nagyon tetszett, főleg úgy, hogy még a mesét nem látták :) nekem is tetszett, nagyon jól át lett ültetve, még így is, hogy ilyen rövid :)

>!
B_Vivien_Kitti P
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Mindig sírok ezen a mesén.
Annyi igazság és bölcsesség van benne. Ezt régen is szerettem benne, így felnőtt fejjel persze más értelmet kapnak Mufasa szavai, mint anno gyerekként, de nem kevésbé igazak. Sőt!
Ez a mese olyasmi számomra, mint másoknak a Kis Herceg.
Minden olvasásnál, vagy megnézéskor újabb értelmet vagy újabb üzenetet adnak az ugyanazon sorok.
Imádom és az egyik legnagyobb kedvencem ♥️♥️

>!
Briggan
Walt Disney – Az Oroszlánkirály

Igazából teljes mértékben elfogult vagyok a mesével. Ha volt rajzfilm, amit életemben sokszor láttam, akkor az Az oroszlánykirály. Gyönyörű történet!
Kicsit sajnáltam, hogy voltak nagyobb ugrások a mesében.
Nagyon hiányoltam két beszélgetést: az egyik az elején van, mikor Mufasa megdorgálja Szimbát, és elárulja, hogy életében először félt, féltette a fiát. Itt hiányoltam „A múlt idők nagy királyai a csillagok szemével néznek le ránk” monológot.
A másik a tónál játszódó jelenet, mikor visszatér Mufasa szelleme, itt egy nagyon könnyfakasztó monológot mond Szimbának eredetileg, amit a könyvben nagyon lerövidítettek. Álljon itt az eredeti, mert gyönyörű:
"-Szimba, elfeledtél engem.
– Nem! Dehogy! Nem tudnálak!
– Elfeledted, hogy ki vagy, tehát elfeledtél engem is. Nézz mélyen önmagadba! Sokkal több vagy, mint ami lett belőled. Foglald el a téged megillető helyet!
– Hogy mehetnék vissza? Nem az vagyok, aki voltam.
– Emlékezz rá, hogy ki vagy! Te az én fiam vagy, tehát vérbeli király. Emlékezz rá, hogy ki vagy!
– Várj! Ne menj el!
– Emlékezz!
– Apa! Ne hagyj itt!
– Emlékezz…"
Azért kihagyni ezt a gyönyörű jelenetet, vétség… De megbocsátom. 10*


Népszerű idézetek

>!
Melia

A bátorság nem azt jelenti, hogy az ember keresi magának a bajt.

38. oldal

6 hozzászólás
>!
krisztina990

Nincs múlt, nincs jövő, nincs gond! Ez a Hakuna matata, a gondtalan élet.

62. oldal

>!
krisztina990

Nézz fel a csillagokra! Az elmúlt idők legnagyobb királyai azokról a csillagokról figyelnek minket. Ők mindig ott lesznek, hogy vezessenek téged… velem együtt.

38. oldal

>!
Zoe27 

– Ki vagy te? – kérdezte Simba kissé bosszúsan.
– A kérdés az, hogy Te kivagy? – válaszolta a pávián.
Simba elgondolkodott, aztán csak sóhajtott.
– Én ismerem apádat – szólalt meg az öreg pávián.
– Az én apám meghalt – válaszolta Simba.
– Dehogyis! – felelte a pávián. – Életben van. megmutatom neked. Csak kövesd az öreg Rafikit. Ő tudja az utat
Az öreg pávián elvezette Simbát a tiszta, zavartalan vizű tóhoz.
– Nézz csak bele! – szólt ekkor.
Simba csak a saját tükörképét látta.
– Nézd meg jobban! – erősködött a pávián.
A szellőtől összezavarodott a tükörkép. Amikor a tó megnyugodott, Simba apja arcát pillantotta meg.
– Látod? – kérdezte Rafiki. – Ő benned él.

87-91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pávián · Rafiki · Simba
>!
gergelydori

Felejtsd el a múltat! Nincs múlt, nincs jövő, nincs gond!

62. oldal

>!
Melia

– Ez ám az élet, öregem! – hajtogatta. – Se szabály, se kötelesség, és főleg: gond egy szál se!

63. oldal

>!
Zoe27 

– Nem vehetem feleségül, hiszen ő a legjobb barátom.

28. oldal

>!
Zoe27 

Fenn a csillagok, mint apró fényes pontok gyúltak fel az esti égbolton. Simba apjára nézett, és így szólt: – Apu, ugye mi mindig együtt leszünk?

44. oldal

>!
krisztina990

Amikor a reggeli nap első sugarai beragyogták az afrikai síkságot, Simba visszaemlékezett arra, amit apja mondott neki egykor.
-A királyok uralkodásuk alatt a Naphoz hasonlóan felragyognak, majd lenyugszanak. Egy szép napon uralkodásom, mint a lemenő Nap tűnik el, és a hajnal téged köszönt, mint új Királyt.
Egy napon Simba is továbbadja e szavakat majd saját fiának… és így folytatódik az Élet Nagy Körforgása.

96. oldal

>!
Zoe27 

– Simba, a téged körülvevő világ törékeny egyensúlyban van. Neked, mint Királynak feltétlenül meg kell értened az egyensúly lényegét, meg kell ismerned minden élőlényt, hiszen mi mindannyian részei vagyunk az Élet Nagy Körforgásának.

19. oldal


A sorozat következő kötete

Oroszlánkirály sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Simba büszkesége
Walt Disney – Állatmesék
Mary Pope Osborne: Oroszlánlesen
Óz, a Nagy Varázsló
V. J. Stanek: Szimba az öröszlánkölyök
Walt Disney – Micimackó szülinapi expedíciója
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Julia Boehme: Tafiti